Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
08.41 18. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Naftni velikan namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju

Ameriški naftni velikan Chevron namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju. V luči tega med drugim napoveduje prodajo lastniškega deleža v največjem naftnem polju v britanskem delu morja, ki se nahaja v bližini Shetlandskih otokov.
21.16 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Po Panviti tudi Celjske mesnine v roke Hrvatov?

Po Drogi Kolinski, Žitu, Mercatorju in Panviti še eno slovensko podjetje prehaja v roke Hrvatov. Gre za Celjske mesnine, ki jih večinoma poznamo po proizvodih Z' dežele, najresnejši kandidat za novega lastnika pa naj bi bila Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca v Splitsko-dalmatinski županiji. Kaj nova prodaja v hrvaške roke pomeni za državna kmetijska zemljišča?
18.36 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Naftno-plinski komite: Razlogov za regulacijo cen goriv ni več

V slovenskem nacionalnem naftno-plinskem komiteju Svetovnega naftnega sveta (SNNK - WPC) so zaskrbljeni zaradi osnutka uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po katerem bi se cene na servisih zunaj avtocest določalo na 28 dni. Ocenjujejo, da bi to še poslabšalo položaj trgovcev z naftnimi derivati in da za regulacijo ni več razlogov.
17.51 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ob delitvi premoženja skupine Pomgrad Polaniču svetoval Snežič

Preiskovalna komisija DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je z zaslišanjem Iztoka Polaniča preverjala morebitno politično posredovanje pri prodaji Panvite družbi Regal-Trgovina v lasti družine Polanič in povezave posla z najemom podjetja Klavdije Snežič. A je komisija ostala brez odgovorov.
15.49 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Boštjančič izvoljen za predsednika sveta guvernerjev članic EBRD

Minister za finance Klemen Boštjančič je bil na letnem zasedanju Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Erevanu v Armeniji izvoljen za novega predsednika sveta guvernerjev članic EBRD. Odboru 73 članic banke bo predsedoval eno leto.
15.09 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Slovenija marca z največjim padcem industrijske proizvodnje v EU

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom marca na mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V Sloveniji je upadla za 5,9 odstotka, kar je največ med državami članicami. V medletni primerjavi je industrijska proizvodnja tako v območju z evrom kot v EU nazadovala za odstotek. V Sloveniji je bil padec 6,9-odstoten.
14.47 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ugodna gospodarska klima, skrbi pa pomanjkanje usposobljenih delavcev

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem letošnjem četrtletju realno za 2,1 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila medletna rast 1,8-odstotna, na četrtletni ravni pa je gospodarska dejavnost stagnirala, je objavil državni statistični urad.
09.50 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ruski oligarh Zubicki naj bi načrtoval prodajo Sija

Ruski oligarh Andrej Zubicki po informacijah portala Necenzurirano prodaja Slovensko industrijo jekla, eno največjih slovenskih skupin, ki zaposluje več kot 3800 ljudi. Na mednarodnih trgih je začel preverjati interes za nakup in začel iskati svetovalce za postopek prodaje skupine, v kateri ima država četrtinski delež.
09.48 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Lastnik Semenarne kupil ljubljanski hotel s štirimi zvezdicami

Družbi Peakside Capital in Generali Investments sta ljubljanski Austria Trend Hotel prodali srbski družbi Agromarket, poroča spletni portal Property Forum. Agromarket je v Sloveniji že lastnik Semenarne Ljubljana.
06.29 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ideje, produkti in kapital so, startupi pa še vedno brez podpornega okolja

Več kot 50 evropskih skladov, ki upravljajo z več kot 3,3 milijarde evrov in iščejo nove naložbe na eni strani, in 204 startupi iz 24 držav, ki iščejo kapital za svoje inovativne produkte na drugi strani. Impozantne številke, ki so rezultat v Mariboru zbrane smetane skladov tveganega kapitala in tehnoloških podjetnikov na konferenci Podim, eni največjih tovrstnih dogodkov v naši regiji. A če so ideje in produkti in če je kapital, pa še ni startupom podpornega okolja. Kako bo država mlade nadobudneže obdržala doma, kdo je prejel laskavi naziv najboljšega startup podjetja in kaj se je dogajalo v štajerski prestolnici?
20.46 14. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Bomo s spremenjenim sistemom plačevali višje ali nižje položnice za elektriko?

Bomo v gospodinjstvih plačevali višje položnice za elektriko? Ali pa bodo res s spremenjenim sistemom obračunavanja omrežnine celo nižje? Kaj spremembe prinašajo gospodarstvu, ki se uvedbe novega sistema z vsemi štirimi otepa? Ga bomo ob nasprotovanju ministrstva sploh uvedli? Zdi se, da sistem, ki naj bi ga uvedli 1. julija, ta hip odpira več vprašanj kot ponuja odgovorov. A ne glede na to, distributerji sporočajo: "Mi smo pripravljeni" in ob tem še enkrat mirijo državljane: Večina gospodinjstev sprememb na položnicah sploh ne bo opazila. Pa bo res tako?
16.37 14. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Nov predlog: namesto na 14 bi se regulirane cene naftnih derivatov določale na 28 dni

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo dalo predlog nove uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri se drobno prodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ter kurilnega olja na servisih zunaj avtocest ne bi več določale na 14, ampak na 28 dni. Nova uredba bi začela veljati 18. junija.
14.32 14. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

ZDA v zvišanje carin na kitajske izdelke, pri električnih avtomobilih za štirikrat

ZDA so napovedale zvišanje carin na uvoz kitajskih izdelkov v skupni vrednosti 18 milijard dolarjev (16,7 milijarde evrov). Ukrep je osredotočen na strateške sektorje, kot so električna vozila, baterije, jeklo in kritične surovine. Uvozne dajatve za električne avtomobile bodo višje za štirikrat, za polprevodnike pa se bodo podvojile.
07.00 14. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Matematični genij, ki je premagal Wall Street

Matematik Jim Simons je leta 1982 ustanovil finančno družbo Renaissance Technologies in leta 1988 kvantitativni sklad Medallion, ki je v zgodovini delniških trgov dosegal najvišje donose. Kmalu so v medijih pisali, da je človek, ki je premagal Wall Street.
16.29 13. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Pri Peklu prerezali trak nadgrajene proge do avstrijske meje

Pri novozgrajenem predoru Pekel so uradno predali namenu posodobljeno železniško progo med Mariborom in Šentiljem. Projekt, ki je poleg nadgradnje 18 kilometrov obstoječega tira in zgraditve slabih štirih kilometrov nove proge vključeval še vrsto drugih posegov, je po vložku največji slovenski kohezijski projekt v pretekli perspektivi EU. Del proge, ki po nadgradnji ni več v uporabi za vlake, bo namenjen za kolesarsko stezo. Tečejo pa že tudi aktivnosti za pohitritev železniške povezave med Mariborom in Ljubljano.
14.03 13. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Republika Srbska mora slovenskemu Viaduktu izplačati 46-milijonsko odškodnino

Entiteta BiH Republika Srbska bo morala slovenskemu podjetju Viadukt izplačati 46 milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe za zgraditev hidroelektrarn na reki Vrbas, piše banjaluški portal Capital. Vlada entitete je pred tem dala jamstvo, da bo dolg, če arbitražna razsodba ne bo razveljavljena, poplačala.
12.10 13. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Petrol z evropskim projektom v postavitev 65 polnilnih mest po državi

Skupina Petrol je bila skupaj s podjetji Allego, Emobility Solutions in GreenWay izbrana za vzpostavitev polnilne infrastrukture za električna vozila na koridorjih vseevropskega prometnega omrežja TEN-T v okviru projekta Cross-E. Na 238 lokacijah bodo postavili 911 visokozmogljivih polnilnih mest, primernih tudi za težka električna vozila.
10.24 13. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ker je elektriko ceneje kupovati, bo Teš 6 še teden dni v mirovanju

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga morali znova zagnati danes, bo miroval še do prihodnjega ponedeljka, saj so razmere na trgu elektrike še naprej ugodne, so povedali v Tešu. Blok so zaradi rednih vzdrževalnih del ustavili 27. aprila.
13.55 10. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Britansko gospodarstvo se je izvilo iz recesije

Britanski bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju letos na četrtletni ravni okrepil za 0,6 odstotka, je objavil britanski statistični urad ONS. Rezultati so presegli pričakovanje trga, ki se je nadejal 0,4-odstotne rasti, Velika Britanija pa je pred splošnimi volitvami tako našla pot iz tehnične recesije.
20.46 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Jek 2 bi bil lahko zgrajen do leta 2040

Priprava osnutka pobude za državni prostorski načrt za Jek 2 je v zaključni fazi in bo do konca meseca posredovan na pristojno ministrstvo, je na seji sveta regije Posavje v Krškem povedal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Po zastavljeni časovnici naj bi bil Jek 2 zgrajen in v omrežje priključen do leta 2040.