Tujina / ARHIV ČLANKOV
10.53 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

13-letna Poljakinja rodila na šolskem izletu

Na Poljskem je 13-letna učenka rodila na šolskem izletu. Mlado mater in novorojenčka so odpeljali v bolnišnico.
09.53 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Podnebni aktivisti vdrli na letališko stezo in se prilepili na tla

Na münchenskem letališču so to jutro vladale izredne razmere. Skupina podnebnih aktivistov je namreč vdrla na vzletno-pristajalno stezo in se prilepila na tla. Posredovala je policija, ki je aretirala osem ljudi. Zaradi incidenta je bil promet na letališču začasno zaustavljen, odpovedali so okoli 60 poletov.
08.59 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

18-letni Barron Trump maturiral, na slovesnosti starša in dedek

Bivši ameriški predsednik ZDA in najverjetnejši kandidat republikancev na novembrskih predsedniških volitvah Donald Trump se je udeležil slovesnosti ob maturi najmlajšega sina Barrona, po tem, ko mu je newyorški sodnik Juan Merchan odobril premor na sojenju zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, poročajo ameriški mediji.
08.29 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V streljanju v Afganistanu ubiti trije španski turisti

V streljanju v turističnem mestu Bamijan v osrednjem delu Afganistana so bili ubiti trije španski turisti in Afganistanec, so sporočile lokalne in španske oblasti. Gre za prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.
08.19 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na svoj 21. rojstni dan v Las Vegasu zadel glavni dobitek

Damon Howell iz ameriške zvezne države Ohio si bo verjetno za vedno zapomnil svoj 21. rojstni dan. Med praznovanjem v Las Vegasu je namreč zadel glavni dobitek in prejel nekaj več kot 300.000 evrov.
07.44 18. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Moški, ki je ustrelil Fica, pred sodnika, policija preiskala njegov dom

Moški, ki je obtožen poskusa umora slovaškega premierja Roberta Fica, bo stopil pred sodnika. Fica, ki je v napadu v sredo utrpel štiri strelne rane, so v petek znova operirali.
22.32 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V Beogradu v predoru trčila tovorni in potniški vlak

V trčenju vlakov v Beogradu je bilo poškodovanih več ljudi, je sporočil srbski notranji minister Ivica Dačić. Nesreča se je zgodila, ko sta v predoru trčila tovorni in potniški vlak, bila naj bi posledica človeškega dejavnika.
19.05 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Silovita neurja na jugozahodu ZDA zahtevala najmanj štiri življenja

Silovita neurja so na jugozahodu ZDA zahtevala najmanj štiri življenja. Zaradi močnega vetra z območja Houstona v ameriški zvezni državi Teksas poročajo o razbitih oknih na stolpnicah in podrtih električnih daljnovodih.
18.24 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Izraelska vojska v predoru v Gazi odkrila trupla treh talcev

Izraelska vojska trdi, da je v enem od predorov v Gazi našla trupa treh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra ob vdoru na glasbeni festival. Medtem je prek ameriškega začasnega pomola v Gazo prispela prva pomoč, je sporočila ameriška vojska. Izraelske sile so sicer ponoči nadaljevale napade na cilje v enklavi, vključno z Rafo. Palestinska tiskovna agencija Wafa je poročala o številnih smrtnih žrtvah, najmanj en Palestinec je bil ubit tudi na zasedenem Zahodnem bregu.
18.01 17. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Je na krovu ladje, ki je na poti v Koper, orožje za Izrael?

Španske propalestinske organizacije so tovorno ladjo Borkum, ki pluje v Sredozemskem morju, obtožile, da na krovu prevaža orožje za Izrael. Po burnih odzivih in pozivih, naj španske oblasti ladjo preiščejo, se je slednja odločila, da ne bo opravila postanka v pristanišču v Cartageni. Njena naslednja destinacija je Luka Koper, kamor naj bi prispela prihodnjo sredo. Gibanje za pravice Palestincev slovensko vlado poziva, naj ladji prepove vplutje. Špansko ministrstvo za promet je navedbe nevladnikov zavrnilo in pojasnilo, da je tovor namenjen na Češko in ne v Izrael.
17.54 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Golob voditelje EU poziva k pridružitvi procesu priznavanja Palestine

Premier Robert Golob je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da je podpisal pismo, v katerem je voditelje držav članic EU pozval, naj se pridružijo procesu priznavanja Palestine. Prepričan je, da bo EU pomembnejši akter na Bližnjem vzhodu, če bo enotna.
17.18 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Ob francoski rivieri odprli razkošno zasebno plavajočo plažo

Zasebna plavajoča plaža z restavracijo, barom in bazenom, zasidrana ob francoski rivieri, je kljub nasprotovanju lokalnih politikov in okoljevarstvenikov začela delovati, so sporočili njeni lastniki. Plaža sicer to sezono še ne bo odprta za javnost, bo pa na voljo za zasebne dogodke.
16.15 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Francoska policija ustrelila moškega, ki naj bi poskušal zažgati sinagogo

Policija je davi v mestu Rouen na severozahodu Francije ustrelila oboroženega moškega, ki je poskušal zažgati sinagogo, je sporočil francoski notranji minister. Policisti naj bi na kraj dogodka prišli po obvestilu, da se v bližini sinagoge vali dim.
15.29 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Sever Italije prizadele poplave: v Benečiji razglasili izredno stanje

Sever Italije so prizadela huda neurja in močni nalivi, ki so povzročili poplave v več občinah na videmskem in pordenonskem ter v deželah Lombardija in Benečija (Veneto). V pokrajini Como so danes našli truplo moškega, ki ga je včeraj odnesla reka Serenza, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
15.24 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na območju EU prepovedali še tri ruske medije

Svet EU je uvedel sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe in trem drugim ruskim medijem, so sporočili v Bruslju. Po mnenju držav članic ti mediji širijo propagando ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini, sodelujejo pa tudi pri destabilizaciji sosednjih držav. Odslej na ozemlju EU ne smejo več delovati.
15.14 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Trumpov zet sklenil pogodbo za gradnjo luksuznega kompleksa v Beogradu

Po letih tajnih pogajanj in sodelovanja s srbsko politično elito je investicijsko podjetje Trumpovega zeta s tamkajšnjo vlado uradno sklenilo pogodbo za gradnjo luksuznega kompleksa v Beogradu. Ta bo zrastel na mestu napol porušenega nekdanjega sedeža vojske, ki so ga leta 1999 dvakrat bombardirali med napadi Nata. Srbska opozicija je zato napovedala proteste. Pravijo, da bodo storili vse, da preprečijo izvedbo tega projekta.
12.07 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Izrael na ICJ zanikal izvajanje genocida v Gazi

Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid, je na Meddržavnem sodišču v Haagu dejal glavni odvetnik Izraela Gilad Noam. Po njegovih besedah obtožbe Južne Afrike, da Izrael nad Palestinci v enklavi izvaja genocid, nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami. Južna Afrika zahteva ukrepe proti Izraelu zaradi vojaških operacij v Gazi.
10.36 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Napad z ATACMS razdejal letalsko bazo na Krimu, Vovčansk v plamenih

15. maja zvečer je Ukrajina izvedla raketni napad na rusko vojaško letališče Belblek, ki se nahaja v bližini krimskega Sevastopola. Sveže objavljene fotografije, ki so jih posneli sateliti podjetja Maxar, razkrivajo obseg uničenja na letališču. Uničena sta bila prestreznika mig-31 ter mig-29, še eno letalo, su-27, pa je bilo poškodovano. Medtem v harkovski regiji potekajo siloviti spopadi za lokalno strateško pomembna kraja Vovčansk in Lipci. Ruska vojska še vedno napreduje, čeprav je ukrajinskim rezervam uspelo ruski preboj v Vovčansku upočasniti.
10.29 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na Japonskem končno dovoljeno deljeno skrbništvo

Japonski parlament je potrdil spremembo desetletja starega zakona, ki bo ločenim parom od leta 2026 dovoljeval deljeno skrbništvo. Tradicionalno je bilo skrbništvo namreč podeljeno enemu staršu, ki je lahko nato drugemu staršu popolnoma onemogočil dostop do svojih otrok. Do petka je bila Japonska tako edina država G7, ki ni priznavala pravnega koncepta skupnega skrbništva.
10.07 17. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Boeing s 468 potniki moral zasilno pristati, ko je po vzletu zagorel motor

Težavam in incidentom z Boeingom, kot kaže, ni konca. Letalo indonezijske letalske družbe, na katerem je bilo 468 potnikov, je kmalu po vzletu moralo zasilno pristati. Zagorel je namreč eden od motorjev, kar so posneli tudi opazovalci na letališču.