MotoGP / ARHIV ČLANKOV
12.46 14. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin je prepričan, da se je Ducati že odločil: Če me ne želijo, grem drugam

Kljub izjemno zanimivi in napeti sezoni v kraljevskem razredu motoGP je trenutno ena najbolj vročih tem v karavani naslednik Enee Bastianinija v tovarniškem moštvu Ducatija.
09.44 13. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez: Naslednjo sezono me zanima le boj za naslov prvaka

Skoraj vso slavo VN Francije v Le Mansu je minuli dirkaški vikend z dvojčkom zmag kakopak pobral Španec Jorge Martin. Delček le-te je pripadel tudi osemkratnemu šampionu Marcu Marquezu, ki je z drzno vožnjo na nedeljski preizkušnji pridno plezal v ospredje in se zaustavil na končnem drugem mestu, potem ko je v samem finišu strl tudi aktualnega prvaka, Italijana Francesca Bagnaio. Španec je očitno prišel na "okus" in sporoča, da ga v naslednji sezoni zanima zgolj in samo boj za laskavi naslov. V tej smeri zahteva tudi primerno "opremo" ... Naslednja dirka bo čez slaba dva tedna v Barceloni.
06.00 13. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Kaj prinašajo spremembe, ki se obetajo v razredu motoGP?

V prihodnosti elitnega dirkaškega razreda motoGP se obeta veliko sprememb. Dolgo napovedovane spremembe se bodo udejanjile v letu 2027, kar lahko pomeni nova razmerja moči in tudi prihod novih ekip. Glavni namen je povečati varnost, povečati vlogo dirkača in olajšati prehitevanja.
16.16 12. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Neverjeten zaključek v Le Mansu: tesna zmaga Martina pred Marquezom in Bagnaio

Jorge Martin je veliki zmagovalec pete dirke sezone za VN Francije v Le Mansu. Potem ko je prvi del dirke Španec zaostajal za branilcem naslova, je v drugem delu uspel najti boljšo linijo, dvignil ritem in v zelo razburljivem zaključku ohranil mirno kri za drugo zmago na glavnih dirkah v sezoni. Velik rezultatski preskok je uspel Marcu Marquezu, ki je pridobil kar 11 mest in dirko končal na odličnem drugem mestu. Tretji pa je bil Francesco Bagnaia.
13.49 12. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

V Moto2 slavil Sergio Garcia, v Moto3 pa David Alonso

Na dirki v razredu Moto2 je slavil Sergio Garcia, ob njem sta na zmagovalnem odru pristala še Ai Ogura in Alonso Lopez, v razredu Moto3 pa se je zmage veselil David Alonso pred Danielom Holgadom na drugem oziroma Colinom Veijerjem na tretjem mestu. V obeh motociklističnih razredih se je razplamtel tudi boj v skupnem seštevku, v katerem trenutno vodilna dirkača Sergio Garcia (Moto2) oziroma Daniel Holgado (Moto3) ohranjata minimalno prednost pred najbližjima konkurentoma Joejem Robertsom oziroma Davidom Alonsom.
13.15 12. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Kdo bo v 2025 vozil na tovarniškem Ducatiju?

Sezona dirkanja razreda motoGP se je šele dobro začela, pri Ducatiju pa že imajo sladke skrbi. Italijansko moštvo se sooča s še kako pomembnim vprašanjem: kdo bo prihodnje leto dirkal na njihovem tovarniškem motociklu? Zaenkrat je jasno le, da bo na Desmosediciju GP25 sedel dvakratni svetovni prvak Francesco Bagnaia, ki je tik pred začetkom sezone podaljšal pogodbo do konca leta 2026.
11.40 12. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Zarco: Doseči vsaj eno zmago v motoGP je bilo zame zelo pomembno

Nekdanji dvakratni prvak v razredu moto2 Johann Zarco se je lani v sedmi sezoni dirkanja v razredu motoGP razveselil prve zmage, po kateri se mu je, kot je priznal v pogovoru z našo novinarko Evo Koderman Pavc, odvalil kamen od srca. 33-letni Francoz se je pred začetkom sezone iz Ducatija preselil k precej manj konkurenčni Hondi, a je zato eden izmed redkih dirkačev, ki ga ne skrbi za svojo prihodnost. Vse in še več v ekskluzivnem pogovoru z novinarko 24UR Evo Koderman Pavc. Vabljeni k ogledu!
16.03 11. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin slavil na sprint dirki, na zmagovalnem odru tudi Marquez in Vinales

Dirkači elitnega razreda MotoGP so se po zelo zanimivem dogajanju v kvalifikacijah kasneje pomerili še na sprint dirki. Jorge Martin je mojstrsko unovčil najugodnejši startni položaj iz kvalifikacij in najbližjega zasledovalca Marca Marqueza prehitel za dve sekundi in dve desetinki, medtem ko si je tretjeuvrščeni Maverick Vinales privozil še za dodatni dve sekundi zaostanka za članom moštva Prima Pramac Racing.
15.52 11. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martinu kvalifikacije, v prvi vrsti še Bagnaia in Vinales

Pred nedeljsko osrednjo preizkušnjo podaljšanega dirkaškega v Le Mansu, gre za peto letošnje motociklistično prizorišče, so dirkači opravili s prostimi treningi in tudi kvalifikacijami. Najboljši čas je zabeležil Španec Jorge Martin, družbo v prvi vrsti pa mu bosta na dirki delala še Italijan Francesco Bagnaia in rojak Maverick Vinales. Dan se je začel s prostimi treningi. V najšibkejšem razredu je bil na jutranjem najhitrejši Španec David Alonso, v moto2 njegov rojak Manuel Gonzalez, v kraljevem pa Maverick Vinales. V kvalifikacijah moto3 je slavil vroči Alonso, v moto 2 pa Aron Canet.
16.09 10. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin najhitrejši na obeh prostih treningih

Pred VN Francije v Le Mansu, gre za peto letošnje prizorišče v motociklistični sezoni, so se dirkači vseh razredov ogrevali na prostih treningih. Na obeh treningih je bil najhitrejši vodilni dirkač prvenstva Jorge Martin. V razredu moto2 je bil zjutraj najhitrejši Alonso Lopez, nato pa še Sergio Garcia, v moto3 pa David Alonso. Čez vikend sledijo še kvalifikacije, sprinterska dirka in osrednja nedeljska preizkušnja s prenosom na Kanalu A in VOYO.
13.47 09. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

'V motoGP-ju uživam zgolj zato, ker vozim motocikel, s katerim zmagujem'

Vodstvo motoGP-ja se je odločilo za spremembo pravil od leta 2027. Ob tej novici se je oglasil dvakratni prvak Francesco Bagnaia, ki ne podpira spremembe.
22.08 06. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

Nepredvidljiva sezona motoGP se ta konec tedna nadaljuje v Le Mansu

Nepredvidljiva sezona motoGP se konec tedna nadaljuje v ikoničnem Le Mansu z VN Francije. Po štirih preizkušnjah sedem najboljših dirkačev v skupnem seštevku loči vsega 33 točk. V igro se je z zmago v Jerezu vrnil Francesco Bagnaia, nasprotno pa je Jorge Martin tam vpisal prvo ničlo, a vseeno ostaja na prvem mestu.
11.51 03. 05. 2024
MotoGP Zadovoljna

MotoGP dirka v Kazahstanu prestavljena na kasnejši termin

Dirkališče v kazahstanskem Almatyju bi junija moralo gostiti sploh prvo MotoGP dirko, toda zaradi izrednih vremenskih razmer bodo Kazahstanci na svojo prvo veliko nagrado morali še malce počakati. Dirka je namreč prestavljena v kasnejši termin v letošnjem letu.
06.00 29. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Jorge Martin: Ne želim več ponoviti te napake

Španec Jorge Martin kljub odstopu na VN Španije ostaja vodilni dirkač prvenstva. Se je pa stanje na lestvici precej pomešalo, potem ko se je njegov največji tekmec za osvojitev naslova, Italijan Francesco Bagnaia, pripeljal do zmage in posledično skupnega drugega mesta. Vodilna dirkača sedaj loči 17 točk, na tretjem mestu je Enea Bastianini, ki za drugouvrščenim aktualnim prvakom zaostaja pet točk.
16.03 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Aldeguer prepričljivo do prve zmage v sezoni v moto2, v moto3 slavil Veijer

V najšibkejšem razredu je po napetem obračunu do ciljne črte slavil Nizozemec Collin Veijer, drugi je bil David Munoz, tretji pa Ivan Ortola. V osrednjem razredu moto2 pa je prepričljivo zmago slavil ljubljenec domačega občinstva Fermin Aldeguer, na zmagovalnem odru pa sta pristala še Joe Roberts (drugi) in manuel Gonzalez (tretji).
16.02 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquezu se je odvalil kamen od srca: Počutil sem se kot v starih časih

Marc Marquez je znova dokazal, da mu je dirkališče v domačem Jerezu pisano na kožo. Ne nedeljski glavni preizkušnji je prvič kot dirkač Ducatija zaključil na stopničkah, prehitel ga je le Francesco Bagnaia, ki ima dodaten razlog za zadovoljstvo, saj je dirko po padcu predčasno zaključil vodilni v skupnem seštevku Jorge Martin.
15.52 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia po izenačenem boju do zmage, na zmagovalnem odru tudi Marquez in Bezzecchi

Francesco Bagnaia je zmagovalec četrte dirke sezone za VN Španije. Potem ko je Italijan slavil na uvodni tekmi v Katarju, je padel v rezultatsko krizo in na peto mesto v skupnem seštevku prvenstva, tokrat pa je v Jerezu branilec naslova pokazal zobe in se razveselil druge zmage v sezoni. Na odru za zmagovalce sta pristala še Marc Marquez, ki je bil nekajkrat blizu tega, da prehiti Bagnaio, in Marco Bezzecchi.
13.15 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Rossi ekskluzivno: Iz dirke v dirko nam gre bolje

V Jerezu je tudi Valentino Rossi, ki s svojo ekipo VR46 na sobotni sprint dirki ni imel uspeha, se pa je na VN Španije Marco Bezzechi zavihtel na stopničke in osvojil tretje mesto. Italijan je v Jerezu kar sedemkrat slavil, legendarna pa je predvsem njegova zmaga v letu 2005, ki jo je dosegel po tesni bitki s Setejem Gibernauem. Dirkaškega Doktorja je v Jerezu ujela je Eva Koderman Pavc.
11.57 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Pedro Acosta – nova zvezda razreda motoGP

Vsak šport v vsakem obdobju ima in potrebuje zvezdnike, ki jih lahko navijači občudujejo. V motociklizmu je bil prvi idol, še v času, ko se je svetovno prvenstvo oblikovalo, Jeff Duke, ki ga je v tej vlogi v naslednjem desetletju nasledil absolutni rekorder po naslovih prvaka Giacomo Agostini. V sedemdesetih je to še raven višje po številu naslovov dvignil precej manj uspešen, sicer dvakratni zaporedni prvak med elito, a zato tudi izven stez še bolj zabaven in priljuden Barry Sheene, pa tudi njegov rival Kenny Roberts. Vrhunec zvezdništva je motociklistično dirkanje doseglo z Valentinom Rossijem, ki je poosebljal vse, kar ljudje želijo od zvezdnika – poleg talenta, hitrosti in zmag predvsem karizmo, zabavnost in občutek za navijače. Marc Marquez kljub le enemu naslovu svetovnega prvaka manj ni uspel povsem zamenjati Doktorja, vprašanje pa je, ali ga bo sploh kdo lahko. Mogoče Pedro Acosta?
10.59 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Ponoven vzpon Mavericka Vinalesa: z Aprilio spisal zgodovino

Maverick Vinales je na veliki nagradi Amerik spisal zgodovino in postal prvi dirkač v sodobnem dirkanju, ki je uspel na dirki razreda motoGP zmagati z motocikli treh različnih proizvajalcev. A pot do uspeha je bila za Španca, poimenovanega po glavnem junaku kultnega ameriškega filma Top Gun, vse prej kot lahka.