Črna kronika

FOTO: Teš 6: Kotar od Alstoma prejel do 3 milijone evrov?

Ljubljana, 12. 06. 2012 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
258

Kriminalisti so opravili več hišnih preiskav zaradi gradnje projekta Teš 6. Pri Rotniku so zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro dobavitelja tehnološke opreme za blok Teš 6. Iskali pa so predvsem dokaze o povezavah Alstoma in Kotarja.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so skupaj s kriminalisti celjske in novomeške policijske uprave opravili več hišnih preiskav v povezavi z gradnjo Teš 6. Iskali so dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Pri hišnih preiskavah so se iskali dokazi za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, katerih storitve je osumljenih več pravnih in fizičnih oseb. Dvema osebama je bila za nekaj časa odvzeta prostost, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Policija sumi, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Policija sumi, da je odgovorna oseba naročnika od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov. V istem obdobju je dobavitelj iz Francije prek povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo z območja Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. "Družbo iz Ljubljane sumimo, da je poslovno povezana z naročnikom ter da so družba ali njene povezane družbe ali posamezniki aktivno sodelovali pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme iz Francije," so sporočili s policije, kjer sumijo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije.

Policija torej sumi, da so s protipravnim ravnanjem osumljene osebe v gospodarski družbi z območja Ljubljane pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov in za isti znesek oškodovale gospodarsko družbo z območja Šoštanja.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Rotnika niso pridržali

Kriminalisti so se oglasili na domu Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj, vendar ga po poročanju 24UR niso pridržali, sumili pa naj bi ga, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom. Rotnik je po koncu 10-urne preiskave potrdil, da so se pri njem že zgodaj zjutraj zglasili kriminalisti in da so preiskovali dogajanje v zvezi s Teš 6.

Rotnik je vseskozi zatrjeval, da je projekt voden premišljeno in odgovorno. Po njegovem vedenju so kriminalisti odnesli le pogodbe, ki bodo vse razjasnile. Zasegli so namreč dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro dobavitelja tehnološke opreme za blok Teš 6 francoskega Alstoma. Rotnik meni, da je zdajšnje vodstvo Teša kriminalistom izročilo le delno dokumentacijo glede izbire dobavitelja opreme za Teš 6, zato ocenjuje, da bo slika precej drugačna, ko se bodo kriminalisti poglobili v celotno dokumentacijo. Še enkrat pa je Rotnik zanikal, da bi dobil kakršno koli provizijo.

Ob razrešitvi s položaja direktorja Teša novembra leta 2010 je Rotnik pojasnil, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

V Tešu so dejali, da na sedežu družbe hišne preiskave niso potekale, prav tako kriminalisti niso obiskali sedanjega prvega moža Teša Simona Tota. Tudi na sedežu družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) ni bilo preiskav.

Preiskujejo posle Petra Kotarja

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik FOTO: POP TV

Kriminalisti naj bi obiskali nekdanjega vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja in Petra Kotarja, ki je lastnik podjetja CEE. To podjetje je sodelovalo pri izdelavi investicijske dokumentacije za gradnjo šestega bloka, v minulih letih pa je kot posrednik posloval z najmanj dvema podjetjema iz koncerna Alstom, ki so ga v Teš pred dvema letoma izbrali za dobavitelja skoraj 700 milijonov evrov vredne tehnološke opreme za novi blok.

Policisti po poročanju 24UR iščejo dokaze o poslih med Alstomom, glavnim dobaviteljem tehnološke opreme za Teš 6,  in Kotarjem. Po njihovih informacijah naj bi Kotar dobil okoli 3 milijone evrov provizije ob uspešnosti posla in prav dokaze o tem naj bi sedaj iskala policija. Kotar je eden ključnih mož iz ozadja slovenske energetike. Je solastnik že omenjenega podjetja CEE in podjetja SOL Intercontinental, prek katerega je Kotar imel ekskluzivno pogodbo s hrvaško podružnico Alstoma, so še poročali v 24UR. Kotar je trenutno v tujini.

Rotnik pa naj bi prek Kotarja kupil tudi posebne merilne naprave za monitoring, ki pa jih Teš ni nikoli potreboval, s čimer naj bi bil Teš oškodovan za 300 tisoč evrov.

Preiskave spremljajo tudi v Siemensu

V Siemensu pozorno spremljajo vse preiskave, ki potekajo v povezavi z gradnjo Teš 6. Če je pri izbiri izvajalca projekta, za katerega se je potegoval tudi Siemens, prišlo do nepravilnosti, se bodo v družbi odločili o izboru pravnih sredstev, je povedala direktorica Siemensa Slovenija Medeja Lončar. Kot je dejala, je bila ponudba Siemensa za izpeljavo projekta, tega je sicer na koncu dobil francoski Alstom, nižja od 1,3 milijarde evrov, kot se zdaj pojavlja v javnosti. Siemens naj bi po neuradnih podatkih Teš 6 končal za 750 milijonov evrov.

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
13. 06. 2012 10.12
+5
Še malo pa pridemo do zaključka, da se je polovico sredstev namenjenih za izgradnjo TEŠ6 pospravilo v privat žepe, da pa je veliko pristalo tudi pri bivšemu županu Mehu ni dvoma, saj je on največji zagovornik te skrumpirane investicije. Šaleška dolina, namesto duh po premogu, smrad po lopovščini stoletja !!!!!!!!!!!!
Vance
13. 06. 2012 10.04
+2
Na stotine milijonov je poniklilo v tem poslu stoletja,za tiste,ki so pomolili svoje račune,pa posel življenja generacij in generacij.Bojim se,da se ne bo preiskava zaključila pri Kotarju,da bodo s tem ugodili tistim,ki trdijo,da iz dimnikov TEŠ-a nekaj hudo smrdi.
Jaka Planinc
13. 06. 2012 09.15
To je TRANSPARENTNA,VESTNO ISPELJNA POGODBA,KI Z PATRIO SKORAJ NE MORE BITI PRIMERJAVE,GLEDE PODKUPNIN IN PROVIZIJ. Naši vrli podjetniki in politiki so res MOJSTRI ZAVAJANJA IN MANIPULACIJ.
comebackm
13. 06. 2012 08.49
+0
PROVIZIJA ???..ZAKAJ PA NE, ČE JE POSEL USPEŠEN. To je čisto nekaj normalnega v takem poslovanju Koliko je stvari in poslov, ki pa sploh niso bili storjeni ali, da ne rečemo, da se nasplošno krade na bolj pokvarjen način,da so oškodavni delavci - ljudje( neplačevanje ZZ Tošakove ) kot pa naj bi bilo izplačilo provizije. To je pač stvar posamezne pravne družbe.
fatalist
13. 06. 2012 12.23
+1
Točno to-v pogodbah je prostor tudi za provizije,ki so lahko tudi do 15% vrednosti investicije.Kar se tiče kaznovanja pa gospodarski pravo pošteno caplja za evropo saj še eden od velikih ni bil pošteno kaznovan za svoje lumparije.
Manu Cocker
13. 06. 2012 07.17
+0
Tatovi - kriminalci - pokvarjenci - voleurs-criminels etc - nulk novi sub sole sloveno...
ANTIGLOBALIST
13. 06. 2012 06.30
+0
Sedaj ste vsi pametni, kje pa ste bili pred leti, ko je na nepravilnosti začel opozarjati Golobič?? On je bil prvi, ki je dejal, da je proti Teš6, ker je projekt voden netransparentno. Takrat je bil v posmeh vsem, sedaj pa se je izkazalo , da je imel prav.
fatalist
13. 06. 2012 07.00
+0
Golubič ni imel pojma-zakaj nikoli ni prišel v Šoštanj in s sabo pripeljal še kljukca Kopača in najlepšo na vasi-ga.Radič,da bi prisluhnil kaj se bo naredilo
Uporabnik811241
13. 06. 2012 07.27
+2
Golobič je opozarjal zato ,ker so mu delali za hrbtom in ni bil on prvi ,ki bi dobil provizijo !!
srebrnibreg
13. 06. 2012 09.15
+0
Prava desničarska logika. Nekdo opozarja na lopovščino in sam postane zaradi tega lopov. V primeru, da bi to opozarjal desničar bi pa bil največji poštenjak na svetu.
Saloreich
13. 06. 2012 02.53
+1
Levaki pa spet vpijejo: Janša kriv!... Nič novega :)
Saloreich
13. 06. 2012 00.49
+1
Mogoče pa potrebujejo ta denar za napeljavo direktnega kabla do Murgel :)
srebrnibreg
13. 06. 2012 09.11
+0
Že tako dolgo nisi omenil Murgel, da sem pomislil, da si prišel k pameti. Pa spet nič.
Saloreich
13. 06. 2012 10.32
+0
Drugače mišljeno kot šala, če pa je v njej delček resnice in nimaš boljših argumentov boš še najbolj pameten izpadel, če ostaneš tiho :)
fatalist
12. 06. 2012 23.31
+0
Vse vprašam koliko alternativnih virov je zaživelo v Sloveniji.Zeleni blokirajo izgradnjo vetrnih elektrarn,ZARES bi imel še eno jedrsko elektrarno le če odpadki nebi bili na njihovem dvorišču,ostali pa bi imeli elektriko vsakdan.Ugasnimo TEŠ ko bo največja suša in bodo hidroelektrarne lahko delale minimalno pa bomo videli kdo bo še visel na netu in pisal neumnosti.Krivce pa je vsekakor potrebno kaznovati.
ANTIGLOBALIST
13. 06. 2012 06.31
+2
Elektrarne na premog pa res ne sodijo v leto 2012. Najprej čist zrak, potem elektrika.
fatalist
13. 06. 2012 08.15
-1
Marsikaj ne sodi v leto 2012 pa še vedno je.Če imaš odpor do te el.energije se priklopi na sončno elektrarno na veter se ne moreš.
mrvodnar
12. 06. 2012 22.04
+7
Kjerkoli so politično montirani procesi je poleg kriminalist Slodej (afera Ziidar, policiski sodelavec Urbas)!
kaktus11
12. 06. 2012 21.43
+1
Tud tukaj vse laufa po lokalnih običajih !!!
manolo8
12. 06. 2012 21.28
+2
vsi govorijo ampak tes laufa na polno vsak dan se vec nardi
BitterMan
12. 06. 2012 21.22
+7
Bottom line...treba je raziskat zakaj se je denar prelil v nekatere žepe in ne druge. Provizija za sklenitev posla ni nič nenavadnega. Pravica je v tem primeru še naprej slepa in boga.
idrca
12. 06. 2012 21.12
+5
Teš 6 zarubiti pa dati na dražbo,druge je ni .
volek
12. 06. 2012 20.45
+11
Tovariš Kotar je dolgoletni član komunajzarske kleptomanske kamarile ter obenem tudi njen mecen in finančni podpornik. zato ga tovariš poslanec MEH tako hvali in zagovarja.
srebrnibreg
12. 06. 2012 20.49
+1
Najprej s svojo desničarsko kamarilo razčisti in potem naj te motijo komunajzarski vajenci za tvoje.
volek
12. 06. 2012 20.51
+9
Komunajzarji so tako kradli pri TEŠ-u, da se je še Golobiču zagabilo, hahaha.
srebrnibreg
12. 06. 2012 21.49
+2
Zato ste ga pa popljuvali do vrha glave, ker je temu nasprotoval.
Bogdan Kotnik
13. 06. 2012 06.56
+1
jaz ne vem zakaj Meha ni tukaj v preiskavi ,...
BOG1972
12. 06. 2012 20.42
+5
DABOGDA ZARATILO , to je edino kar se mi trenutn mota po glavi
titovka
12. 06. 2012 20.34
+4
zanimivo, dalj od hišnih preiskav se ne pride!!!!!!
01xxy
12. 06. 2012 20.23
+11
Sodstvo je grobar Slovenije.
laznivec
12. 06. 2012 20.06
+12
Ka ga pa svirate, nedožen je... Kot Janković, Tovšak, Kresal, Jaklič..... Vsi nedolžni!
srebrnibreg
12. 06. 2012 20.09
+9
Janšo in njegova kolega Bavčarja in Šrota si si pa drznil izpustiti?
titovka
12. 06. 2012 20.34
+0
ti so pa itak brezmadežni!!!!!težka industrija!!!!
volek
12. 06. 2012 20.47
+1
Janšo čakajo na Brniku, da ga soočijo s tovarišem Kotarjem in tovarišem poslancem Srečkom Mehom iz ta rdeče opcije, hahaha.
Saloreich
13. 06. 2012 00.46
+1
ANTIGLOBALIST
13. 06. 2012 06.33
+0
Obogatela pa sta oba v času Janševe vlade. Čudno.
Uporabnik811241
13. 06. 2012 07.31
+2
Bavčar je eden tistih ,ki pozna skoraj vse zgodbe in resnico tako levih kot desnih po vrh vsega ima pa po vsej vrjetnosti dokaze in zato mu nihče ne bo poskusil skrivit niti lasu !!
caspera
12. 06. 2012 18.50
+12
Kaj to pomeni? Da je imela Radičeva prav?
srebrnibreg
12. 06. 2012 18.59
+4
botjabotja
12. 06. 2012 19.18
+3
titovka
12. 06. 2012 20.35
-2
volek
12. 06. 2012 20.48
+1
Rdeča kleptomanska kamarila tako krade in je kradla, da se je še Golobiču zagabilo.
ANTIGLOBALIST
13. 06. 2012 06.34
Njemu se vsaj je in to že pred nekaj leti. Janši pa se je zdaj. Kot ponavadi je nekaj let odzadaj.