Dejstva

Gradbena inšpekcija lani porušila le eno črno gradnjo

Ljubljana, 17. 05. 2024 06.40 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
53

Gradbena inšpekcija je od leta 2013 do danes porušila 56 črnih gradenj – v letu 2022 in 2023 šest nevarnih gradenj. Lani je padla samo ena. Zakaj gradbeni inšpektorji ne uspejo porušiti več črnih gradenj? "Ljudje se vedno lahko na odločitev inšpektorja pritožijo," pravi Andreja Troha, direktorica Gradbene in geodetske inšpekcije. Prioriteta so nevarne gradnje. In zakaj še vedno stojijo nelegalne luksuzne vile, ki bodejo v oči že več let? Na seznamu je nekaj manj kot 3000 kršitev, del seznama pa predstavljajo gradnje, ki čakajo na rušitev.

Gradbena inšpekcija je od leta 2013 do danes porušila 56 črnih gradenj. Največ leta 2013, ko jih je porušila 14. Lani pa samo eno črno gradnjo. Letos bodo gradbeni inšpektorji prioritetno rušili objekte, ki so v celoti ali deloma nevarne gradnje, ki neposredno ogrožajo zdravje in življenje ljudi, promet in sosednje objekte.

Na vprašanje, zakaj ni več rušitev, direktorica Gradbene in geodetske inšpekcije Andreja Troha odgovarja, da sledijo prioritetnemu seznamu. "Najprej rušimo nevarne objekte, potem gremo po seznamu naprej na objekte, ki so v gradnji, pozneje tiste, ki so že zgrajeni in izkazujejo nižji javni interes." Ovira, da ni več rušitev, ni toliko zakonska, pravi Troha, ampak postopkovna. "Ljudje se vedno lahko na odločitev inšpektorja pritožijo." To pa je razlog, pravi Troha, da so postopki na inšpekciji dolgotrajni. Najdlje trajajoči primer traja že 40 let, začel se je leta 1984. Gre za črno gradnjo oziroma za manjši prizidek v Trnovskem predmestju, Rakovi Jelši. Pred štirimi leti je bilo ugodeno prošnji za odlog izvršbe za pet let. Sicer v povprečju traja dve leti. 

Troha poudarja, da kršitelj vedno lahko sam popravi nepravilnosti ali legalizira črno gradnjo. "Do dneva, ko pridemo z bagri na teren." Črnograditelji so tudi tisti, ki so prilagodili objekt, pravi generalna direktorica Direktorata za prostor in graditev Nataša Bratina, tega pa je v Sloveniji ogromno. "Kolikor slišim s terena, tega ni tako malo, da sami rušijo in vračajo v stanje, kot je bilo dovoljeno z gradbenim dovoljenjem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še vedno pa stojijo tiste črne gradnje, ki že leta bodejo v oči. Marko Jaklič je na mestu stare kmetije zgradil nov objekt z zunanjim bazenom in čeprav je že leta 2005 inšpektor gradnjo označil za nelegalno in jo dal na seznam za rušenje, jo je pozneje Jaklič legaliziral. Legalizirana je bila tudi vila družine Türk, ki je na seznamu za rušitev čakala od 2013, objekt zraven pa je v postopku legalizacije. 

Leta 2022 in 2023 rušili nevarne objekte

V letu 2023 so rušili v zvezi z zavarovanjem in ograditvijo nevarnega manj zahtevnega objekta na zemljiščih v naselju Hribi. Za rušenje so porabili 2.735,91 evra. Leta 2022 je padlo pet nevarnih manj zahtevnih objektov: propadajoči objekt z opornim zidom ob javni cesti; propadajoča stanovanjska hiša, ki ni izpolnjevala bistvenih zahtev, neposredno so bili ogroženi zdravje, življenje in promet; nevaren manj zahteven objekt; nevaren objekt, ki je neposredno ogrožal zdravje in življenje ljudi, promet in sosednje objekte in poškodovan delno porušen stanovanjski objekt, neposredno ob javni poti na zemljišču. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na seznamu čaka 3000 zadev

Na dan 31. decembra lani je gradbena inšpekcija v 4.190 zadevah izdala inšpekcijsko odločbo za nelegalno gradnjo. Od tega je 2.914 zadev z uvedenim izvršilnim postopkom, saj je bil že izdan sklep o dovolitvi izvršbe s strani inšpekcije. V 2.691 zadevah pa je izdan sklep izvršljiv in pravnomočen, kar pomeni, da lahko rušenje izvede inšpekcija, če tega ne storijo lastniki sami.

Troha priznava, da je seznam dolg, vendar ne smemo enačiti inšpekcijske zadeve z objektom. "Na seznamu so inšpekcijske izvršilne zadeve, za katere je bil izdan sklep o dovolitvi izvršbe. Zavezanec nepravilnosti sam ni odpravil, tukaj nastopi država, da v imenu izvršitelja opravi tisto, česar sam ni opravil, potem gremo v rušitev." Na seznamu so sicer vsi izvršilni postopki, denimo odprava nevarnosti, ne samo rušitve. "Rušitev je del seznama, ne celoten. Za nas je kršitev, kršitev pri izvrševanju ne ločimo." 

Gradbena inšpekcija pri rušitvah upošteva stopnjo javnega interesa po merilih: ali so pravni akti pravnomočni, fizične in druge lastnosti objekta (zahtevnost in nevarnost objekta); vpliv objekta na ljudi in okolje; lega objekta (zaščitena območja); objekt v javni rabi ali objekt, v katerem se opravlja dejavnost; ali objekt gospodarske javne infrastrukture, možnost legalizacije (zgodnejša faza gradnje, nenaseljeni objekti ali dom ...). Prednost pri rušenju imajo zadeve, kjer obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, javni red in mir, javno varnost ali premoženje večje vrednosti. 

Bolj rigorozno v rušenje

Dr. Nataša Bratina, generalna direktorica Direktorata za prostor in graditev izpostavlja, da je treba povečati nadzor in število ljudi. Lahko bi tudi upravne enote imele neke nadzorne sisteme, ker se tam prijavljajo gradbena dovoljenja in legalizacije. "In če bi prišlo do tega, da se gre več in bolj rigorozno v odstranjevanje objektov, ali da bi morali ljudje plačati bistveno višje kazni, ko izpeljejo legalizacijo, bi zagotovo zmanjšalo število črnograditeljev. Ljudje smo tako naravnani, takrat, ko nas udari po žepu, reagiramo. Ali, če vidiš zgled drugega, da so mu porušili, ampak seveda, smo prijazna družba." V poduk drugim, da ne bi vlagal v nekaj, kar bo porušeno in bo izgubljal finančna sredstva, dodaja. 

Lahko inšpektor nadzira tudi prek javnih evidenc? "V idealnem svetu bi bilo tako. Še bolj idealno bi bilo, da bi nadzirali z nekimi naprednimi orodji, kot je daljinski nadzor terena. A z omejenim številom inšpektorjev se na tak način prostor težko nadzira. Če bi inšpektorji hodili na tak način na teren, kar bi bilo sicer prav, bi zastajal drug del, ki je po svoje zelo nadziran, to so prijave. Če krepimo redni nadzor, ne moremo izvajati izrednega. Lahko se dela samo omejeno število nadzorov," pojasnjuje Troha.

Inšpekcija bi morala reagirati prej

Inšpekcija bi morala biti aktivna takoj, ko se začne graditi, izpostavlja pooblaščeni inženir Dejan Prebil z Inženirske zbornice. "Ko je enkrat zgrajeno, je veliko težje rušiti, kot če prideš na začetku, ko se gradijo temelji in rečeš, tukaj bomo ustavili, nimate dovoljenja."  

Dom rušenje nemogoče?

Če objekt za nekoga predstavlja streho nad glavo, lahko oseba vloži predlog za odlog rušitve, pojasnjuje Troha. Pravico izkazuje na sodišču, ki pri presoji osebnih okoliščin med drugim upošteva tudi, ali je predlagatelj del depriviligirane in ranljive družbene skupine. "Če sodišče odloči, da nepremičnina, ki jo imamo v planu rušiti, predstavlja človeku edini dom, v tem primeru je odlog, ne sicer za večno, ampak za pet let." Lani so gradbeni inšpektorji prejeli 76 vlog zaradi varstva pravice do doma. 

pasica dejstva crne gradnje
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZLATKO JAKLIN
17. 05. 2024 16.34
-1
Sodnikom, tožilcem, zdravnikom in še komu niso rušili in tudi ne bodo. Vrana vrani ne izkljuje oči. Na Dolenjskem je kar nekaj celih naselij, ki so zgrajeni na črno. Aja, tam veljajo drugačne pravila. Tam jim država še sama pomaga z legalizacijo. Dol s to nesposobno vlado.
Flame
17. 05. 2024 16.30
+1
Ja ertičnim pa brez vsega pa ni problem... Tam pa ne rabi črke ksj šele dokument in gradi se po tuji zemlji. Tko da prvo pojdite tja reševat težavo črne gradnje...
rimski 33
17. 05. 2024 15.03
+3
Zaradi treh sušilnic sadja naših politikov bodo sedaj na križ nabili vsakega, ki si je doma preuredil podstrešje in ga imenovali črnograditelj. Država ga bo lupila z uzurpacijo, projektanti pa s pripravo stotih papirjev, da se bo igral legalizacijo. Vsak, ki ima vsaj 5 % v glavi vidi da tole nima veze z varstvom prostora ampak gre za politiko molzenja ljudi. 4 članek v 4 dneh na to temo pa samo kaže da naše neodvisno novinarstvo ubogljivo pripravlja teren.
Grma53
17. 05. 2024 15.00
+2
Če bi bili inšpektorji pošteni, bi si tudi vsi skupaj zaslužili eno samo plačo, tako pa se obračajo, kakor piha politika in delajo ravno toliko: nič.
FoxnarCa
17. 05. 2024 14.43
+2
Glupi uradniki raje rušijo kakor, rešujejo papirje
Albert Konečnik
17. 05. 2024 12.28
+4
"Nevarni" objekti so verjetno tisti, ki jih je silom prilike zgradil, podedoval ali malo preuredil in povečal kak revež, objekti politične in bogatunske elite v to kategorijo gotovo ne spadajo, ampak se čimprej legalizirajo. Denar je pač sveta vladar, politika je pa itak nad vsakim zakonom. Res žalostno v "švicarski" Sloveniji.
zajebant1
17. 05. 2024 12.08
-1
Važno je, da imajo lepe plače in med službo hodijo po trgovinah in gostilnah to je levaška nesposobna politika
slovenka62
17. 05. 2024 11.54
-3
Kadrovsko in finančno podhranjeni pa še zakaj bi plača bo!!
NeXadileC
17. 05. 2024 11.44
+2
Porušili so najbrž tistemu, zoper katerega je nekdo od mogočnikov imel osebno zamero.
Minifa
17. 05. 2024 11.35
+4
Sušilnic, vrtnih ut, Barak sodnikov, ministrov in predsednika ne rušijo..To je kulturna dediščina..
Volja
17. 05. 2024 11.30
+1
Na brežinsko grajenih bazenih, terasah brez urejenega odvodnjavanja ...je treba biti zelo pozoren, ker ob večjih nalivih se zgodijo dobesedno PODORI TERENA in potem dotični domačini začnejo viti v roke v obupno prošnjo za pomoč, da jim ne odnese bajto... Prav tako bi morala obstajati stroga sankcija za vožnjo traktorjev in drugih mobilnih gospodarskih ali avtomobilov po brežinah rek, potokov, melioracijskih jarkov....Nedostojno se je sprenevedali, da so poplave le posledica "nevzdrževanja" brežinskega nasipa. To vam lahko povedo iz kateregakoli konca Slovenije, glede na lastne izkušnje...
bazilika555
17. 05. 2024 11.01
+6
Če "Turki" lahko, zakaj ne bi tudi mi...!
anabanana
17. 05. 2024 10.50
+6
Kost za glodanje, zgodi se pa nič, gremo dalje na črno😩
kekec9999
17. 05. 2024 10.47
+9
Svojim ne rušijo
Minovak
17. 05. 2024 10.27
+14
Rešitev je v dovolj debelih kuvertah, ki v trenutku legalizirajo še tako perečo črno gradnjo, če že živimo v najbolj koruptivni državi v EU, tega ne smemo izneveriti. Če nimaš za kuverto, pa pride buldožer...
osservatore
17. 05. 2024 10.26
+10
Kaj oa Turkova sušilnica sadja????
bazilika555
17. 05. 2024 11.01
+7
r h
17. 05. 2024 10.07
+14
Pa veste zakaj ena. Ker so navadne smrtnike zradirali v prejšnjih letih, vplivneže pa so puščali, zaradi kuvert. Denar sveta vladar. Samo vojna nas žal reši, čeprav vemo da v miru sinovi pokopavajo očete, v vojni očetje sinove. Ampak žal, zaradi napačnih vrednot človeštva smo na poti propada.
Volja
17. 05. 2024 10.15
+1
Ne, treba je dopustiti transparentnost, ki je na vpogled vsem. Če nimaš kaj skrivati, ti bo vseeno, če tvoj postopek objavijo uradno (v namenskih programskih aplikacijah, na tabli, spletni strani...).
Volja
17. 05. 2024 10.07
+10
Dandanes imate tehniko, ki vam za male pare poskenira, pofotografira vsak kotiček Slovenije....so ti izgovori inšpektorat prav morbidno...
Volja
17. 05. 2024 10.18
+3
2x letno to narediti na občinski ravni in primerjati je tako kot da bi šli na počitnice in ne samo štempljat v službo....Butnskala na potenco in ne samo na kubik.
Volja
17. 05. 2024 10.03
+3
Zanima me tudi, koliko črnih gradenj bo skritih v planu legalno zgrajenih nadomestnih gradenj zaradi lanskih poplav.
Volja
17. 05. 2024 10.00
+4
Med ključne osebe za odločanje glede spornih nepremičnin se znajdejo (vrinejo) osebe, ki si skušajo pridobiti svoj nelegalni interes na legalen način. Kompromitirana uradna oseba je potem blagospev za vse nadaljnje črne stare kot nove gradnje in le teh umeščanje v prostor. Nobeden, ampak res nobeden od teh "gumpcev" pa se ne vpraša, koliko preostale državljane stane INFRASTRUKTURNO-OKOLJSKO VARSTVENO (morebiti celo zgodovinsko-krajinsko) vzpostavitev opreme in vzdrževanje tega prostora. Dražje kot kazen,ki jo kot miloščino dodelijo lastnikom legalizirane črne gradnje.
Volja
17. 05. 2024 10.05
+3
Izgovori, da jih je premalo....pa kaj še. 🤣