EU volitve

Kdo nam vlada v Evropi?

Ljubljana, 05. 05. 2019 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
343

Bolj kot to, komu od političnih akterjev in akterk bo uspelo strah mobilizirati do te mere, da se bodo njihovi privrženci 26. maja na volitve odpravili in tam za njih tudi volili, bi nas moralo skrbeti, kaj pomeni takšno stanje in vzdušje proti-demokracije, v kateri smo se znašli danes.

Da so pred nami ene izmed najpomembnejših volitev našega časa, lahko slišimo na vsakem koraku; o tem je govoril predsednik naše republike Borut Pahor, na to opozarjajo politični analitiki in mediji, pa tudi politični kandidati in kandidatke sami, v upanju, da bo ta misel k volilni akciji napeljala kaj več njihovih privržencev, to radi in pogosto poudarjajo. Ob tem se v zadnjem času v javnosti pojavljajo še opozorila o ponovno bližajoči se krizi gospodarstva, ki da naj bi se v državi, ki nam jo predstavljajo kot zgled in vzor – Nemčiji, že začelo ohlajati. Ob tem, ko nas vse prebivalce in prebivalke Evropske unije resnično lahko skrbi, da nam pred prihodom nove krize še vedno ni uspelo iznajti in implementirati drugačnih strategij njenega reševanja od klasičnega in predvsem za delavski sloj bolečega zategovanja pasu in krčenja socialnih pravic, so tu še drugi strahovi. Ideološko ustvarjeni strahovi pred ljudmi, ki so drugačni. Drugačnega spola, drugačne rase, drugačnega verskega prepričanja in, kar je v praksi pogosto najhuje, drugačnega prepričanja.

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Obstoj sovražnikov in izdajalcev je sicer za obstoj katere koli politične mitologije izjemnega pomena, saj nas kot narod, idealizirane pripadnike naše vrste opredeljuje ravno tisto, kar (po našem) naši sovražniki niso. Sovražniki so vedno ne zgolj del (pred)volilnega dogajanja in diskurza, temveč so vpisani v širše (samo)predstave, ki jih o sebi in lastnem narodu gojimo mi. Pogosto je njihov obstoj za nas tako naraven in ponotranjen, da se o absurdnosti posploševanja in zaničevanja, ki sta ob dehumanizaciji in deligitimaciji, pomembni praksi izvajanja mitologije sovraštva, sploh ne sprašujemo. Če so za potrebe volitev na nacionalni ravni pogosto izrabljeni sovražniki v podobi Hrvatov, Bosancev (in Balkancev nasploh), muslimanov, Romov, izbrisanih, (samskih) žensk in istospolno usmerjenih partnerjev, so sovražnik volitev na evropski ravni očitno begunci. Glasno nas opozarjajo, da naj bi nas njih moralo biti strah.

Bolj kot to, komu od političnih akterjev in akterk bo uspelo strah mobilizirati do te mere, da se bodo njihovi privrženci 26. maja na volitve odpravili in tam za njih tudi volili, pa bi nas moralo skrbeti, kaj pomeni takšno stanje in vzdušje proti-demokracije, v kateri smo se znašli danes. S strahom, nagnanim v kosti, se podamo na volišča in tam v resnici ne izbiramo, temveč sankcionirano. Ne zanimajo nas toliko politične orientacije, ampak sodbe, ki smo jih politikom v preteklosti izrekli sami. V tem smislu ne volimo, temveč eliminiramo. Glas za nekoga v tem osiromašenju demokratičnega in družbenega potenciala je tako enak povečanju nezaupanja v politične nasprotnike. Sovražnikom, proti-demokraciji in nezaupanju v politiki je seveda skupna še izrazito negativna volilna kampanija, ki pomaga vse zgoraj našeteto ohranjati in poglabljati, ob tem pa ljudi od politke in zanimanja za skupnost še uspešneje odvračati. Večina politikov se v okolju tako imenovane negativne demokracije v kampanji opira na zunanje ali notranje sovražnike svoje politike, odvisno od njihove politične agende. Na takih temeljih nam predstavljajo potencialno črno prihodnost, ki bi jo prinesla izvolitev njihovih nasprotnikov, namesto da bi pozornost namenili izmenjavi mnenj o reševanju aktualnih težav naše skupnosti. In kaj bo potemtakem pomenilo, če bo volilna udeležba na prihajajočih volitvah za Evropski parlament ponovno nizka? Kako si bomo to, če sploh, razlagali in kaj bomo glede tega ukrenili? Najhujše izredne razmere za demokracijo namreč niso obstoj tistih, ki so od nas drugačni, ampak politična impotenca demosa, ki ga skupnost in prihodnost ne skrbita in ne zanimata več! V tem smislu bodo imele prihajajoče volitve resnično zelo pomemben vpliv ne samo na našo skupno evropsko prihodnost, ampak tudi na naše osmišljanje življenja znotraj posameznih držav članic.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ob tem ni čudno, da nas je strah in da so najbolj prodajane knjige v knjigarnah po svetu priročniki za samopomoč in kuharice. Prodaja se tisto, kar nudi iluzorično predstavo instantne sreče drugje, ne na mestu, v katerem smo tukaj in zdaj ter v skladu z našimi eksistenčnimi pogoji in vsemi težavami in neenakostmi, ki iz tega izvirajo. Da se sreča prodaja, so najbrž ugotovili tudi organizatorji domnevno intelektualnega dogodka desetletja, ki je pred dnevi potekal v Torontu. Tam sta Slavoj Žižek in Jordan Peterson predstavila različne poglede na – pot do sreče. Vstopnice za dogodek so bile seveda plačljive, stale so do 900 dolarjev. Za srečo je v kapitalizmu, ki kot sistem temelji na proizvajanju nesrečnih, pač treba plačati. Strah se proizvaja, insta(gram) sreča pa se prodaja.

Ali nam v Evropi morebiti ne vlada kar strah? Ali ni v teh okoliščinah, če upoštevamo zgodovino nacizmov in fašizmov, ki so se iz strahu rodili in včasih povsem legitimno zavzeli oblast (spomnimo se, da je Adolf Hitler na oblast prišel preko volitev), najbolj nevarno, če na dan volitev ostanemo doma in tako omogočimo zavzetje oblasti populizmom vseh barv? Zato da lahko živimo v demokratični skupnosti Evrope, moramo storiti mnogo več kot zgolj razglasiti posamezno članico za demokratično državo. Slednje je v sodobnem omejenem razumevanje demokracije končna točka, v resnični praksi demokracije pa predstavlja šele njen začetek. Tukaj lahko demokracija šele začne obstajati. Nadaljevati pa se mora v vsaki naši naslednji misli, besedi in dejanju.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
08. 05. 2019 12.55
+2
... vladajo nam sociopati na oblasti
santamaura
07. 05. 2019 10.56
+2
Vladajo nam sužnje lastniki preko klovnov, ki se jim reče funkcionarji in poslanci
ooResnicA
07. 05. 2019 08.37
-1
.....skorupirani papir prelagalci ?
Degnar
07. 05. 2019 08.25
+5
Tem vladarjem pravimo elita. Sami sebe imenujejo illuminati. S tem ne mislim lokalne šerife tipa Zoki ipd. ampak nekaj druzin na samem vrhu piramide. Kdo si lasti večino bank na svetu?
JE-BI-GA
06. 05. 2019 20.42
-5
Ultra levičarji in muslimani, dežurni krivec nora Gela iz Nemčije
Klotilda H
06. 05. 2019 14.49
+3
EVROPI VLADA PETRLE S SVOJIMI ORGLICAMI. kakor on v eu parlamentu igra, tako evropa pleše...
scipio
06. 05. 2019 20.54
-2
Primzy D Mimzzy
06. 05. 2019 13.21
-5
jaz bom kar lepo doma na udobnem stolu gledal filme. svojega glasu ne dam nikomur več. razen sebi.
pravica5
06. 05. 2019 13.29
+4
SVETTEL5
06. 05. 2019 12.18
+23
Svetu vlada denar pohlep in ubijanje zato vladajo židi preko terorističnih držav katerih vodja je Amerika… vse drugo je samo laž! ✡
Razumnež
06. 05. 2019 11.18
+24
V EU nam vlada kvazi-liberalizem, kjer je vsakemu dovoljeno vse, razen razmišljanja s svojo glavo. Vlada nam kvazi-strpnost, kjer so dobrodošle vse multi-kulti skupine, vendar je neželena ali celo prepovedana ljubezen do svoje domovine, jezika in kulture. Vlada nam kvazi-socializem, kjer se vsem omogočajo enake storitve, pogoji in pravice, le do njih ne moreš priti brez denarja ali vez.
Transformerji
06. 05. 2019 11.53
+6
Imaš prav - žalostno je pa to, da ves svet deluje tako; vse v stilu NWO. Volitve so samo zapravljanje denarja, ki se jih udeležujejo naivci in tisti, ki vohajo kakšno korist od svojih kandidatov.
ROMELS
06. 05. 2019 10.32
+11
Kdo vlada evropi? Neumni birokrati.
razocarani
06. 05. 2019 19.32
+4
niso oni neumni neumni so tisti ki jih volijo ,,ti birokrati izredno dobro zaslužijo na račun ubogih ali bolje bednih volilcev ,,
Uporabnik1095190
06. 05. 2019 08.54
+28
V Evropi nam trenutno vladajo v veliki večini izdajalski in prodani politiki,ki izvajajo genocid nad lastnim prebivalstvom. Na srečo je nekaj izjem,ki ne popuščajo temu sramotnemu početju. Upajmo,da bodo tudi ljudje po Evropi nehali volit izdajalske pohlepneže,ki nas hočejo načrtno uničiti in sem naseliti prišleke iz tretjih držav.
User1063544
06. 05. 2019 10.40
+10
Združene države Evrope niso unija ampak Korporativno telo, ki ima pod kontrolo vse politične vzvode, da izvaja ekonomsko okupacijo nad svojimi podrejenimi članicami. Tako se EU tudi hrani. Zato dragi analitiki, politologi in znanstveniki ne vem kakšnih ved: CENTRALIZACIJSKA politika je v bistvu nič drugega kot empirialistični model, demokratične diktature, kjer vsa "državna suverena" telesa unije odgovarjajo in se prilagajajo na ukaz centralne politične moči (Bruselj) in ne zagovarjajo volje ljudstva posameznih članic. Zato pa živimo v Evropi, kot zaporniki zapora v katerem so odstranili rešetke in ograjo. Zadolženost neke države predstavlja tudi likvidnost le -te. In če pogledate sliko Evrope; Skoraj vse države so do grla zadolžene, zaradi "investicij" ki nam jih EU obljubljal.. A poznate koga, ki vam je dal ogromno denarja kar tako brez obveznosti? Ali mislite da EU nam kaj da? Vse se plača + obresti. In kdaj bomo odplačali dolgove ki so nam bili vsiljeni? NIKOLI. In tako bo EU vaš diktator dokler ne bo ideje kot so jo izvedli Britanci.
MrNurmic .
05. 05. 2019 19.15
+14
Evropa nima nič z Europejstvom, Krščanstvom, Evropskimi vrednotami.....Niti jim dol visi za leve in desne.Vse je računica interes in dnar. Evropa manjvrednih in večvrednih.Vse ostalo so debate za gostilno.Da je to res ove podatek,da se Veliki Britaniji ponujajo boljši pogoji pri izstopu iz EU,kot so se Sloveniji pri vstopu. Za Evropo je čas da se jo razjebe
mallonge
05. 05. 2019 18.04
+5
A bo Šarc tud okol vlade in parlamenta 3m visok zid zazidal. Te zidove zida vse iz ljubezni do migrantov!
tron3
05. 05. 2019 18.08
-4
mallonge, to, da je Šarko doma zid naredu, ne pomen nč druzga, da pač v Murgle ne sme, ter da ga imajo v epicentru moči samo za enkratno uporabo.
Brakedirt
05. 05. 2019 18.49
+5
okoli trstenjakove bi morali postaviti zid, da se prepreci uhajanje komunizma.
Bolfenk2
05. 05. 2019 20.04
+13
Gospoda politiki so za svojo varnost poskrbeli. Okoli domov si gradijo visoka obzidja kot nekoč graščaki pred Turki, imajo svoje varnostnike. Zato pa nakladajo o strpnosti in solidarnosti. Narod pa so prepustili na milost in nemilost nevarnim migrantom. Ljudje v obmejnih krajih več iz svojih domov ne morejo.
Brakedirt
05. 05. 2019 20.45
+7
zakaj sveckarji takrat niste postavili ograje, medtem ko je jovan nakladal o kvotah?
Balki30
06. 05. 2019 07.10
-10
Zakaj...sj pa ja lewi obozujete rdeco zvezdo...in komije....pa to
Zbujen
07. 05. 2019 16.29
Ker je DESUS v koaliciji preveč v levo vlekel....
tron3
05. 05. 2019 17.15
+3
Se je že začel, najprej ste se napapal, šunke, klobas, hrena.... jasn požegnanga, pol ste mal počakal na rdeč golaž in harmonko, zdej ste polni moči, nektir tudi honorarjev, da nabijajo tuki, torej orgija ta belih ta svečnih in ta rdečih ta svečni, se je začela in tako bo do 26. Maja, pol pa bodo spet vrgl kakšno kost za vaše modrosti, da se nadaljevanka bo nadaljevala, da na tej intelektualni strani nam ne bo dolgčas..
tron3
05. 05. 2019 17.46
-5
Se opravičujem, ker grdo pišem o herojih na ta belem bregu ta svečnih in na drugem bregu ta rdečih ta svečnih, svoj komentar bi moral nasloviti zaradi boljšega razumevanja in globoke ljubezni med obema taboroma kr Reka Ljubezni.
Bolfenk2
05. 05. 2019 16.29
+5
Dejstvo je, da je Evropa naš dom. Tu smo bili rojeni, tu so bili rojeni naši predniki. In dom je potrebno zavarovati pred nepridipravi. Ker je Evropa naš skupni dom, ga lahko zavarujejo le evropski politiki zato je treba dobro razmisliti, koga obkrožiti na EU volitvah. Ali tiste, ki zagovarjajo politiko strpnosti in solidarnosti do vlomilcev, ali tiste, ki so vlomilcem že izrekali willkommen? Ali pa politike, ki so si za vzor postavili evropske voditelje, ki so že dokazano in učinkovito zavarovali svoje države. Primere dobrih praks Madžarske pri obrambi kopenske meje in Italije pri obrambi pomorske meje je potrebno z ustrezno evropsko direktivo prenesti na vse schengenske države. Zato pa morajo v evropskem parlamentu večino dobiti napredne domoljubne stranke. S pijanim Junkerjem na čelu, za katerim stoji Merklova ali Weber ali še slabše s tistimi, ki bi bili radi solidarni in strpni vlomilcev zanesljivo ne bomo pregnali od naših meja.
tron3
05. 05. 2019 17.43
+6
Na Češkem lahko kupijo Čehinje in Čehi železje za ta namen odprte in dovoljene od Države, če se počutijo ogrožene pred prišleki.
Sirius.2
05. 05. 2019 18.12
+8
Samo še pri nas mislimo da smo evropejci. Če kdo dvomi zadnj sestanek zahodnega Balkana kdo je povabljen. Pa uživaj v evropejstvu.
AlternativeFacts
05. 05. 2019 16.09
+1
EU ima 400 milijonov, seveda 1.7 milijona bo pa sesulo celino....Ah sveta preproščina....
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 16.12
-5
Ja saj ves tako kot pri gejih. Ko se kontrasi bojijo, da bi jih spreobrnili... vsaj tako je moc sklepati iz njihovih komentarjev in strahov..
Zmaga Ukrajini ..
05. 05. 2019 17.05
-4
Alternative,... če smem - smo že presegli pol miljarde, natančneje 508.450.856 :) In absolutno se strinjam s tabo. Tole antimigrantsko nabijanje je navaden populizem za njihove svečkarje, ki se jim ne da mislit s svojo glavo.
lotmerzanec
05. 05. 2019 15.47
+35
Evropska unija ne more obstati z nenehnim priseljevanjem nezakonitih migrantov!! Evropa ne vidi,da ti ljudje ne prihajajo v Evropo z poštenimi nameni!! Seveda vsak pošten pride z DOKUMENTI in ne brez vseh papirjev živet na račun domačinov katere potem ogrožajo z svojimi navadami in nasilnimi dejanji!! Preprosto nesprejemljivo je,da pride v državo nekdo,ki te je pripravljen ubiti,če neboš sprejel njegove vere!! Mislim,da so vlade evropskih držav izdajalci lastnih narodov in bodo čez par let odgovarjali za te izdaje!! Znano je,da islam ni vera sožitja in strpnosti do drugače verujočih in drugače mislečih!!
nikhrast
05. 05. 2019 16.03
+2
Jasno da bo kar nekaj narodov v Evropi izumrlo brez migrantov, kaj pa Kitajci, oni so zelo pridni, podjetni, pa tudi precej brihtni, pa pri religiji tudi niso fanatiki. Pa Vietnamci in Korejci isto, poglej kako uspešni so vsi ti narodi po Severni Ameriki.
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 16.12
+4
Daj loti se malo statistike, bos hitro ugotovil kaksne neumnosti klatis..
DobriSkrat
05. 05. 2019 16.16
-13
Večina je beguncev, ki so med vojno izgubili vse med drugim tudi dokumente. Seveda jih je verjetno nekaj med njimi, ki so ekonomski migranti in bi radi izkoristili situacijo. Dejstvo je, da bi morala Eu sprejeti načrt integracije po kateri bi draževe sprejete begunce vključila v družbo. Taka natolcevanja, da te nekdo hoče ubiti pa so za lase privlečena. Vsi napadi v evropi zadnjih nekaj let so bila dejanja 2.,3. generacije priseljencev, ki so bili zaradi rasistične evropske družbe porinjeni na rob družbe in jim ne preostane drugega kakor, da nase opozorijo z napadi oz, da se preživljajo s kriminalom... Vzroke in posledice je treba razlikovat...
puspan
06. 05. 2019 07.57
+0
puspan
06. 05. 2019 08.03
+0
Škrat se kar strinjam s teboj. Me prav zanima reakcija naših zagovornikov krščanskih v zgledov, ko jim je papež lepo dokazal, da smo svet vsi, ne glede na različna verstva.
puspan
06. 05. 2019 08.22
+1
Škrat se strinjam. Me prav zanima, kaj bodo rekli tisti, ki so jih polna usta krščanskih vrednot, na papežev govor v Bolgariji,s katerim se zelo strinjam.
arizonadream
06. 05. 2019 15.20
+0
Zdej pa naj še romi začnejo štrajkat ker so tudi oni odrinjeni na rob družbe
Mason666
05. 05. 2019 15.45
+18
Kdo vam v resnici vlada se vam niti sanja ne!!
NoviceResnice
05. 05. 2019 15.42
+3
Za Slovenijo je Evropa ključna in življenjsko pomembna, znotraj nje nepomembni kot smo imamo lahko svoje zdrahe, domačijskost, nesposobnost do nekega nivoja, sodne in politične obračune, ampak vpetost v evropsko gospodarstvo je ključna, ključna je da nas nekdo po prstih, ključno je da je nadzor čeprav bolj kot opozorilo, o evropskem sodišču za človekove pravice pa ne bi , ker se je izrodilo v političen organ.... ....... ker če ne bi bili v EU bi same sebe pojedel od foušije in zdraharstva..... nasedli bi še večjemu populizmu in farbanju oči, imeli bi še več manipulacije s strani "pravih oblastnikov"...... ker se zavedajo da brez Evrope nas ni, oni pa Evropo ne zanimajo dokler je relativno "spoštovanje" pravil.....
waga7
05. 05. 2019 15.39
-1
Neki ultra komunajzarji vlečejo štrike