Gospodarstvo

Leto dni po stečaju Aha Mure: delavci dobili odpovedi, novi najemnik še ni podpisal pogodbe

Murska Sobota, 17. 07. 2015 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stečajni upravitelj Aha Mure je zadnji trenutek našel novega najemnika za delujoče zdravo jedro družbe, a podpisa pogodbe še ni. Novi najemnik, šlo naj bi za tuje podjetje, namreč zahteva dodatna pojasnila.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović naj bi danes podpisal pogodbo z najemnikom za delujoče zdravo jedro družbe, a podpisa ne bo. Kot poročajo Finance, bodoči najemnik zahteva dodatna pojasnila. V dveh tednih po podpisu naj bi se nato novi najemnik odločil, koliko od trenutnih 380 delavcev bo obdržal. Upravitelj je sicer najemnika našel še zadnji trenutek, preden bi proizvodnja ugasnila in bi vsi zaposleni ostali brez dela. Za najem in nadaljevanje proizvodnje se po poročanju Financ zanima tuje podjetje, a imena podjetja stečajni upravitelj ne razkriva.

Kaj pa, če podpisa ne bo?

Finance še poročajo, da bo stečajni upravitelj v primeru, če se z novim najemnikom do torka ne bodo uspeli dogovoriti, sodišču posredoval drugo možnost, ki naj bi zagotavljala, da se bo proizvodnja oblačil nadaljevala do začetka septembra, dokler so zagotovljena naročila.

Leto dni po stečaju delavcem razdelili obvestila o odpovedi

Aha Mura danes preneha z obratovanjem.
Aha Mura danes preneha z obratovanjem. FOTO: POP TV

Zaradi poteka zakonskega roka je sodišče sicer danes predvidoma izdalo sklep o prenehanju proizvodnje v družbi, upravitelj pa je delavcem izdal sklepe o prenehanju delovnega razmerja. Bo pa upravitelj sodišču predlagal, da istočasno da tudi soglasje k podpisu pogodbe z najemnikom.
Na ta način bodo lahko v družbi nadaljevali delo, saj imajo proizvodne zmogljivosti zapolnjene do prvega tedna septembra. Najemnik se bo v 15-dnevnem odpovednem roku za delavce seznanil z delom in naročili ter se odločil, koliko delavcev bo zaposlil.

Sodišče mora omenjeni sklep o prenehanju proizvodnje sprejeti, ker se izteka eno leto od takrat, ko je stečajni upravitelj vložil prvi predlog za prodajo premoženja družbe kot poslovne celote. Ker je sodišče ob začetku stečaja upravitelju dovolilo nadaljevanje poslovanja, je imel upravitelj po stečajni zakonodaji leto dni časa, da premoženje proda.

Koliko od 380 zaposlenih bo ohranilo zaposlitev, bo znano v prihodnjih dneh.
Koliko od 380 zaposlenih bo ohranilo zaposlitev, bo znano v prihodnjih dneh. FOTO: POP TV

Radovanović na dosedanjih treh dražbah ni našel kupca za poslovno celoto Aha Mure, tik pred iztekom roka pa je v sredo povedal, da je uspel najti najemnika za delujoče zdravo jedro družbe. Njegovo ime naj bi razkril po današnjem podpisu pogodbe, v sredo pa je napovedal, da bo novi najemnik lahko prišel na četrto javno dražbo septembra in se potegoval za nakup poslovne celote.

Če do danes zdravega jedra Aha Mure ne bi prevzel nihče, bi moral stečajni upravitelj premoženje prodati v stečajnem postopku, 380 zaposlenih pa bi ostalo brez dela.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
17. 07. 2015 18.15
+5
Države nismo smeli denacionalizirat. Sam poglejte si kaj delajo z delavci. Sploh pa ne zaradi pritiska Vatikana, da osamosvojene države ne bo priznal, če jim ne vrnemo vsega po drugi svetovni vojni zaplenjenega premoženja cerkve. Poglejte kaj so "kapitalisti" naredili s tem premoženjem. Sploh cerkev, še mal pa bodo posekkali ves gozd in ga zvozili v Italijo in Avstrijo, naša lesarska industrija , pa izginja. Samo en primer zakaj bi morali premoženje ponovno nacinalizirat. Mura pa drugi.
Maady
17. 07. 2015 16.43
+14
Zakaj ne bi v 260 vladnih službam vročili odpovedi, ali recimo državnemu svetu ali Kulturi..in ostalim a se to lohka dogaja sam v Gospodarstvu a to za ARIJSKO RASO v javnem sektorju ne velja..A so ti ARIJCI nedotakljivi vsi ostali pa žigosani z Davidovo zvezdo...in jih javni sektor tolče non stop dan na dan..
Maady
17. 07. 2015 13.11
+23
A ni to že ene 20 - setič.....Zdravo jedro ..da pokneš od smeha zdrava jedra so v Javni upravi 260 vladnih službah, 230 Občinah, Visokošolskem sistemu tam teh problemov nimajo..
butalistan
17. 07. 2015 12.23
+8
ko prebiram komentarje samih strokovnjakov me prav zanima zakaj nekdo od vas ne prevzame podjetja pošteno plača delavcev in vso birokratsko navlako ter vlaga v razvoj.? iz te države še Bosanci bežijo! dobra je še samo za šiptarje in makedonce!
zvit kot presta
17. 07. 2015 11.00
+18
In to vajo bodo znova ponovili že stotič. Pa zakaj te nesrečne Mure (ali kako se sedaj imenuje) ne pošljete že enkrat v stečaj. samo zaj..eba..vva..te, tiste uboge šivilje, da vsakič znova čakajo na tistih nekaj 100 evrov mesečno.
zvit kot presta
17. 07. 2015 14.13
+6
ja, in to že nevemkaterič. A ti to nič ne da misliti?
aojz
17. 07. 2015 15.52
+2
Nova lastnica je investirala samo v srbsko podjetje. Tisto je pa dobro.
Trko
17. 07. 2015 10.12
+3
Kje ste sedaj Nemci ali Američani, da za pošteno ceno kupite in poženete proizvodnjo, ne pa da kupujete samo banke in telekome in si ustvarjate velike dobičke
Tempus Fugit
17. 07. 2015 08.46
+20
Verjetno bo novi najemnik spet eno od podjetij Lukančičeve, mogoče z imenom Anede Mura....Res je škoda, da nimamo v uporabi prangerjev in namakanja v Ljubljanici....
LOPOVEpredZID
17. 07. 2015 09.44
+19
res je škoda, da nimamo zida pred katerega bi jih postrojili
LOPOVEpredZID
17. 07. 2015 08.29
+14
In to je to, kar nam pravijo politiki, da se gospodarstvo pobira in smo potrošniki veliko bolj zadovoljni.......BIĆIZZZZZZZZZZZZ