Slovenija

'Pogovarjamo se o otrocih, hkrati imamo pri odraslih še hujšo patologijo'

Ljubljana, 05. 05. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Po strelskem napadu v Srbiji je 13-letni morilec v psihiatrični bolnišnici, preiskava pa je pokazala, da med napadom ni bil pod vplivom nobenih prepovedanih substanc. Najstnik je sicer premlad in po zakonu ne more biti kazensko odgovoren. Po mnenju ravnateljice Strokovnega centra Planina, kjer se že leta ukvarjajo z nasilnimi otroki, mladostniki in njihovimi starši, Leonide Zalokar, ukrep znižanja kazenske odgovornosti na 12 let ne bi bil učinkovit. Poleg tega opozarja tudi na težave šolskega sistema pri nas. "To, da se v šolah ne sme pregledati torb, je eden največjih pedagoških idiotizmov," meni in dodaja, da bi pri iskanju novih rešitev morale sodelovati vse pristojne službe od pravosodja, sociale, zdravstva, šolstva in Policije.

Srbska vlada je sprejela več ukrepov – med drugim bo pravosodno ministrstvo zdaj moralo pripraviti spremembe zakona, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnikom dostop do orožja. Vlada pa je predlagala tudi, da se preuči možnost znižanja kazenske odgovornosti na 12 let. "Na prvi pogled se sliši učinkovito, a ni. Če znižaš omejitev, potem bi otrok odgovarjal pri 12 letih, a kaj bomo storili, ko bo to storil 11-, deset-, devetletnik. Meja se niža, učinkovitosti pa ne bo. In to bo trajalo, dokler odgovorni in pristojni ne bodo vzpostavili ustrezne programe pomoči," o predlogih meni Zalokarjeva. 

Po njenem mnenju bi morali za mizo sesti predstavniki pravosodja, sociale, zdravstva, šolstva in Policije. "Šola je le en segment in prostor, kjer se ta frustracija sproži. Zadnjega primera ne moremo komentirati, ker ne vemo, kaj je zadaj, kakšni so bili odnosi v družini. Otrok je na psihiatriji, kjer bodo opravili poglobljeno diagnostiko in ugotovili vzroke grozljivega dejanja." 

Ravnateljica Strokovnega centra Planina med razlogi, da do takih dogodkov sploh pride, vidi tudi stanje celotne družbe. "Poglejmo, kaj imamo v Sloveniji. Pogovarjamo se o problematiki otrok, ko pa se pri odraslih soočamo s tako patologijo, da glava boli. In to gledamo vsak dan, tudi ko politiki lažejo, so cinični, arogantni, zaničevalni. Pred 15 leti smo otrokom govorili, da morajo gledati dnevnik, danes je bolje, če ga ne bi. Odrasli so vzpostavili sistem, kot ga imamo," meni Zalokarjeva. 

'To, da se v šolah ne sme pregledati torb, je eden največjih pedagoških idiotizmov'

Kako torej oblikovati sistem, da se zmanjša možnost, da se kaj takega zgodi tudi pri nas? Po besedah Zalokarjeve je problem tudi toleranca do nasilja, ki je minimalizirana, nasilje pa je globoko prepleteno v vse pore družbe. "V šolah je treba prepovedati telefone. To, da se v šolah ne sme pregledati torb, je eden od največjih pedagoških idiotizmov, ki si ga je ta vlada   in še nekatere druge dovolila. Celo v zavodu rabimo soglasje staršev, da lahko otroka obravnava strokovna služba. Za kar koli, kar želi storiti stroka, da bi pomagala otroku, potrebuješ soglasje," o sistemskih težavah meni Zalokarjeva. 

V zavodu imajo veliko dela tudi s problematičnimi starši, nekateri imajo tudi osebnostne motnje in nagajajo. "A sistem to dopušča," opozarja Zalokarjeva. "Šola bi morala imeti avtonomijo, da bi lahko naredili red in vzpostavili mir. Na eni strani zakonodaja zahteva, da šole zagotovijo varno okolje, na drugi pa prav to omejuje. Res je, kar govorijo učitelji, da imajo zvezane roke in težko ukrepajo," o težavah šolskega sistema pravi Zalokarjeva. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou