Slovenija

Policija izsledila moškega, ki je z zapisom povzročil preplah na šolah

Ljubljana, 18. 05. 2024 10.33 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je izsledila domnevnega avtorja spletne grožnje, ki je v začetku aprila povzročil preplah na slovenskih šolah. Na PU Ljubljana so potrdili, da so v tem tednu na območju murskosoboške policijske uprave izvedli posamezna preiskovalna dejanja. Neuradno naj bi šlo za moškega, ki živi v murskosoboški občini.

Pod člankom o napadu na eni od finskih osnovnih šol, ki je bil objavljen na naši spletni strani, se je v začetku aprila pojavil komentar, ki je kasneje povzročil preplah na vseh šolah po Sloveniji. Uporabnik z imenom "Slava Rusiji" je komentiral, da se bo streljanje v šoli, kot je bilo na Finskem, 10. aprila zgodilo pri nas. Sporni komentar smo takoj, ko smo ga zaznali, odstranili, in obvestili pristojne institucije. 

Približno mesec dni kasneje so ljubljanski in murskosoboški kriminalisti, kot kaže, prišli na sled domnevnemu avtorju grožnje. Kot so potrdili na ljubljanski policijski upravi, so v tem tednu na območju PU Murska Sobota opravili posamezna preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na spletnem portalu. "Zaradi interesa preiskave vam več podatkov o tem zaenkrat ne moremo posredovati," so zapisali in dodali, da bodo več informacij podali v prihodnjem tednu. 

Po poročanju Vestnika je osumljeni moški, star okoli 30 let, doma iz ene od vasi v občini Murska Sobota. Policisti naj bi na njegovem domu že opravili hišno preiskavo. Portal še poroča, da je domnevni avtor grožnje osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let. 

Poostren nadzor v okolici šol
Poostren nadzor v okolici šol FOTO: Bobo

Prestrašeni starši in učenci ter poostrena varnost

Kot smo obširno poročali, je grožnja z napadom na slovenskih šolah povzročila preplah. V okolici šol je bila 10. aprila povečana prisotnost Policije, ponekod, denimo v Ljubljani, so zagotovili tudi varnostnike. Nekaj učencev je zaradi strahu tisti dan ostalo doma. Policisti so takrat prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah, a v nobenem primeru niso potrdili namere iz spletne objave. 

Ob vsesplošnem preplahu so na Policijo letele kritike, da je z javnostjo neprimerno komunicirala in je z opozorilom o mogočem strelskem pohodu na šolah po nepotrebnem prestrašila učence, starše in učitelje. Notranji minister Boštjan Poklukar je zaradi počasnega preiskovanja spornega komentarja in komunikacije odredil izredni nadzor nad delom Policije. 

Kot so sredi aprila pojasnili na ministrstvu, je namen nadzora preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Ob tem pa bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti Policije na področju obveščanja javnosti.