Slovenija

'Škandalozna' odločitev sodišča: 'Namesto arbitraže so priznali hrvaške predpise'

Ljubljana, 18. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.L.
Komentarji
407

Najprej Sloveniji ni uspelo prepričati Evropske komisije, potem nam je spodletelo na sodišču EU v Luksemburgu, zdaj še zaušnica ribičem na sodišču v Strasbourgu. Kljub temu da imamo zelo jasno arbitražno razsodbo, ki pa je soseda Hrvaška ne priznava. Pravni strokovnjak in nekdanji premier, ki je pred šestimi leti v svojem mandatu prav tako dejal: Slovenski ribiči ne bodo čutili nobenih posledic glede kazni, Miro Cerar, pravi, da je škandalozno, da je sodišče priznalo kot pravni temelj "neke hrvaške predpise, ki so v nasprotju z odločbo arbitraže".

Dejstvo je, da je meja določena, a ribiči, močno razočarani po odločitvi sodišča, se bojijo, kaj bo. Jim bo Hrvaška zaradi 3,4-milijonske skupne kazni rubila ladje, hiše, stanovanja, vse, kar imajo, pa še to ne bo dovolj? In kje je tu država, politika, ki je ves čas trdila, kako jih bo zaščitila, da naj kar lovijo čez polovico Piranskega zaliva, del politike jih je celo podpihoval, zdaj pa so nasedli, pod grožnjo, da morajo plačati globe, za povrh pa še poraz slovenske politike, ker je sodišče sledilo argumentaciji hrvaške strani.

Spet pozivi, a Hrvaška se na to preprosto požvižga, ne priznava arbitražne razsodbe. Cerar je zaskrbljen, saj "če se bodo take prakse nadaljevale na Evropskem sodišču za človekove pravice, potem se to ne bo dobro končalo," po njegovem mnenju bi to bil močan udarec mednarodnemu pravu. "Arbitraža določa mejo in škandalozno je, da je sodišče priznalo kot pravni temelj neke hrvaške predpise, ki so v nasprotju z odločbo arbitraže," opozarja Cerar, ki se boji, da so prevladali politični argumenti, čeprav so pravno stvari jasne. "Ribičem moramo dati podporo," še opozarja Cerar. 

Ribiči se bojijo, da bodo morali poravnati kazni. Vladajoča politika sicer obljublja, da jih bo zaščitila, ampak ji ne zaupajo. Cerarja ob tem čudi, da je Slovenija brez kakršnega koli pogojevanja pristala na to, da je Hrvaška vstopila v schengen, kljub takim odprtim vprašanjem. "Opažam, da je ta tema umaknjena z dnevnega reda, kot da nas to ne zanima, ker smo vsi v schengnu. Vendar meje morajo biti jasno določene in moramo jih upoštevati."

Cerar meni, da ima Slovenija vzvode, da se kot partner pogovarja s Hrvaško tudi v ostrejšem tonu, ko gre za njihovo nespoštovanje, a da smo marsikatero priložnost za to že zamudili. "Ko politika obljublja ribičem: "Ščitili vas bomo", to pomeni, da bo država kompenzirala kazni in zagotovila, da ne bodo imeli negativnih posledic zaradi izrečenih kazni."

Nekdanji predsednik vlade sicer pozdravlja dejanja ribičev, ki da so bili pogumni in odšli v naše morje, "saj bodo, če ne Hrvati, računali na politiko zatečenih dejstev. Čez nekaj let bodo rekli: Saj so Slovenci v praksi hodili le do polovice zaliva". 

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Damjan Žibert

"Smo v težji poziciji"

Vasilka Sancin, s katedre za mednarodno pravo s Pravne fakultete, meni, da je sodišče v tem primeru napačno uporabilo mednarodno pravo "oziroma je napačno sploh ugotovilo, kaj je relevantno uporabno pravo. Mene so določeni izrazi v tej odločitvi presenetili, tudi iz svojih izkušenj iz dela v odboru za človekove pravice vem, da je treba biti vedno zelo pazljiv, da ne uporabljajo izrazov, ki bolj pritičejo političnim razpravam in je popolnoma dovolj, če sodišče navede, da ena država nečemu oporeka, ali se z nečem strinja, ni treba in dodajati nobenih besed, ki okaratkerizirajo to strinjanje ali nestrinjanje."

Z njeno izjavo se strinja tudi Cerar, ki ga način izražanja v pravni odločitvi preseneča."Če gledamo celoten kontekst, me skrbi, da tisti, ki se zanašamo na pravo, pred sodiščem nimamo več garancije, da bo pravo spoštovano. Očitno prevladujejo že drugi kriteriji,"  in dodaja, da se odločb mednarodnega razsodišča ne spoštuje in se ob tem daje prednost "nekemu podzakonskemu aktu, pravilniku Hrvaške."

Po mnenju Cerarja je treba najti vzvode, ki se lahko uporabijo v pogajanjih in v tihi diplomaciji. "Z vstopom Hrvaške v schenegen smo zamudili priložnost, da naredimo kaj več." Potrebna je širša razprava s konkretnimi vprašanji, dodaja Cerar, ki je kritičen, da Slovenija ni storila ničesar.

"Smo v težji poziciji, vztrajati moramo pri arbitražni odločbi. Več kot nam daje arbitražna odločba, ne bomo nikoli mogli dobiti, je mednarodno pravo, ki ga moramo spoštovati in implementirati," še poudarja Cerar. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
19. 05. 2024 08.41
+0
CERAR TUDI TO JE REZULTAT DELA KI STE GA IN GA OPRAVLJATE OSAMOSVOITELJI--NEZNANJE ,KRAJA IN KORUPCIJA
zibertmi
20. 05. 2024 10.25
+1
cerar ni bil osamosvojitelj.tale komentar spravi na pravi naslov,k tvitkotu
Covid 19
18. 05. 2024 21.52
+3
Dogovorite se za tradicionalno srečanje političnih bedakov na obeh straneh meje.. Naj bo to 10 dni pred turistično sezono kot je že v navadi..
Smuuki
18. 05. 2024 19.36
+3
Naši pravniki izšolani po Bavconovih usmeritvah so sporni ne odločitve eu sodišč. Dokazano že ničkolikokrat pa še vedno ne naredimo reset. Mi še kar upamo, da bo šlo skozi to partizanščino.
exnigma
18. 05. 2024 17.13
+3
Pravni strokovnjak Cmerar?! Glede na to kaj je trdil in kakšni so rezultati ne kaže ravno, da bi bil nek strokovnjak.
Smuuki
18. 05. 2024 21.15
+0
On se že deklarira za strokovnjaka amoak zgolj na ozemlju Slovenije. Ko prestopi meje naše domovine strokovnjak postane šolarček. Ga šolajo vsi po vrsti kjer koli se pojavi. Navsezadnje se mi smili ko je prepričan da dela prav drugi mu pa pokažejo novo poglavje katerega ni še nikoli slišal. Ni prav prijazno. Naziv dr pa kljub vsemu ima. Koliko je ta naziv vreden je pa zgodba zase. Dr je zgolj znotraj meja Slovenije
avgust.
18. 05. 2024 16.49
+4
Mi smo za EU pomembni samo za regulacijo vremena in izkoriščanje naših nespametnih politikov, ki blebečejo, kar jim naročijo, brez da bi razmišljali s svojo glavo, predvsem pa imajo Hrvatje nekaj, kar naši politiki z redkimi izjemami nikoli niso imeli. Imenuje se PONOS. Oni niso podkupljivi, oni so tisti, ki naredijo vse (tudi plačajo), da dosežejo svoje. Naši se prodajo za drobiž in 5 minut slave.
džonborno
18. 05. 2024 19.08
Res je! Naši pokleknejo takoj, ko gospodarji iz EU namignejo kaj storiti. Ali pa že prej to uredijo enotni Hrvati z kakšno gratis janjetino in prevozom z ladjico po morju.
Grma53
19. 05. 2024 11.32
EU ni bilo niti v sanjah, ko smo mi že talali Istro Hrvatom. Smo očitno najbolj skorumpiran narod, da za en vikend podarimo Htvatom pol Istre, pa za en grad, na katerem potem rajajo komunisti, jim damo zaselke okoli Štrigove. Pri tem pa niti ne trznemo, ko so Hrvati tam zverinsko pobili 50+ Slovencev, ki niso želeli lepe njihove.
Jimi1
18. 05. 2024 15.46
+7
Ko bi samo enkrat prešli ljudstvo bi se razumel... Pod Jajotom so v NATO vstopili,pod Pahorjem v EU... Golob pa jih je naravnost samovoljno v Shengen spustil... Le kaj so jim ponudili?
Glavni_Baja1
18. 05. 2024 15.36
+1
duhccc
18. 05. 2024 15.27
+1
itak se jih bojijo slovenci mislim politiki sej se meje nimamo dolocene sicer ce nebi KARDEL dal istro in krk ... hrvatom bi blo to vse nase
Grma53
18. 05. 2024 15.04
+5
Škandalozni do naši politiki, ki so Hrvatom podarili Istro od Mirne do Dragonje in še pol Piranskega zaliva. L.45 pa še zaselke okoli Štrigove, kjer so Hrvati nato zverinsko pobili 50+ Slovencev, ki niso želeli živeti v lepi njihovi. Naši pa so v zameno dobili grad, na katerem politiki rajajo še dan danes. Škandalozno je tudi naše sodstvo, saj tisto kar pride iz pravne fakultete ni sposobno niti za čuvanje ovc kaj šele, da bi bili dorasli Hrvatom.
Bolfenk2
18. 05. 2024 14.43
+6
Šandalozen si ti Cmero, ki si mislil, da boš odprta politična vprašanja med državama reševal na sodišču. Meja je stvar političnih pogajanj in zato smo vas plačevali politiki, ne zato, da ste potem plačevali odvetnike.
G. Papež
18. 05. 2024 14.42
+3
Zdaj pa imamo na sceni najmočnejšo ekipo - Türkovo Sancinko, Robijevo Tino, Urškino Urško, ljubitelje radiatorjev....in ob vsem tem mislimo, da nas bo kdo resno jemal
G. Papež
18. 05. 2024 14.38
+6
Če bi bil Cerar tako odločen, ko bi to moral biti, že zaradi funkcije PV, se mogoče zdaj o tem ne bi pogovarjali.
brezvode
18. 05. 2024 14.36
+2
lobirat je treba znat in očitno nekdo tega pri nas ne obvlada kdo je ????
brusilec
18. 05. 2024 14.30
+4
kdor je za njimi stal, naj sedaj še pokaže kako je to stal... al samo z besedami ali tudi z dejanji in denarjem.. to da so jih še pumpali, šuhtali.. najlažje je z tujim K po koprivah tepst.
zmerni pesimist
18. 05. 2024 14.29
-1
Panter nakladaš lepo bi naredili referendum in preko volje ljudstva ne smejo
Panter 63
18. 05. 2024 15.19
-1
Si ti preprican da bi bil referendum proti? Ti sodis po sebi in tukaj 20 kateri bi bili proti. Dej malo razmisli v širino in se kaj. Izjave obmejnih prebivalcev je bilo zelo pozitivna na schengen, slo drzavljani....
Smuuki
18. 05. 2024 21.19
+2
Ni nujno da bi referendum sploh dopustili. Kar jim ne paše ga spet Bavconovo sodišče prepove. Zdaj vemo zakaj sodbe v Belgiji padajo ena za drugo. Tam so sodniki profesionalci pri nas pa prvo preverijo kdo je kdo. Levi ali desni. To je podlaga za razplet konflikta
NeXadileC
18. 05. 2024 13.51
+1
Tu je nekaj narobe, če samo mi zatrjujemo, da je naša pozicija pravilna.
Smuuki
18. 05. 2024 21.20
+1
Kuki_9
18. 05. 2024 13.47
+9
Ribiči vso premoženje prepišite na družinske člane torej barko, hišo, avto, vse vredno, potem v osebni stečaj, da vam ne bo treba plačati niti centa teh kazni, ko boste v stečaju, recimo 3 leta plus, ne smete imeti ničesar na osebnem računu, tako da delajte preko druge osebe. Ne računajte na pomoč naših politikov, oni znajo samo za svojo rit poskrbet, še ta denar iz Eu, ki bi naj šlo za pomoč ljudi zaradi poplav, so ves denar lepo pokradli, zdaj pa bi še vsi kandidirali za EU parlament, ogabno
lakala28
18. 05. 2024 14.32
ideja za izogniti se kazni je super, ostalo pa ne najbolj. Ostani pozitiven, to šteje!
džonborno
18. 05. 2024 19.12
Joras je tudi ostal na cedilu, brez vode z betoskim blokom na dovozu k hiši! Toliko o pomoči države!
Panter 63
18. 05. 2024 13.45
+2
Vsi vi kateri piseta zakaj ni Slo blokirala vhod v EU in v Schengen, ni mogla, oziroma ni smela. Komanda je prisla od drugega,beri Bruslja ali mogoce kaksnega tretjega. Slo v tem je imela zavezane roke. Kdaj vam bo to jasno? Slo in Hrv so nepombni nepomembnezi v celi EU. Pa se kdo.
lakala28
18. 05. 2024 14.34
+7
Se strinjam. In glih zato obsojam te voluharje iz Bruslja, ki se sedaj delajo noje in se sprenevedajo, kako zelo elegantno so si pohopsali hrvaške otoke in nat.egnili NAS. Bandaaaaa!
Panter 63
18. 05. 2024 13.33
+4
Berem Hrvaske medije, nobene besede nikjer o tem. A je sploh bilo kasno sojenje, se vprasam. Tukaj pa celi halo.
Panter 63
18. 05. 2024 13.38
-5
Pisejo pa da Slovenija isce od eurosonga detajljni seznam glasovanja gledalcev. Menda prevec on-line glasov naj bi bilo. Nekaj tukaj ni bilo v redo. O tem pa tukaj nobenega glasu.
IQ190oRmore
18. 05. 2024 13.44
+2
Najbolje da sedeš v svojega Golfa, natankaš 20€ ter kreneš proti lepi vaši. Tam si poiščeš službo, ter lepo uživaš tam, kjer si srce želi. Se vsaj ne boš sekiral glede Slo in Slovencev.
Panter 63
18. 05. 2024 13.48
-6
Sploh se ne sekiram. Kaj pa bo za me boljse bom jaz sam odlocal. Ne pa nekaksni nepomembni nepomembnezi. Lep preostanek dneva naprej.
IQ190oRmore
18. 05. 2024 13.56
+3
Očitno res. Seveda se boš sam odločil, vsaj upam da boš. Ampak glede na tvoje komentarje, sem vseeno mnenja da si tukaj nesrečen. Če nisi, pa toliko bolje. Tudi tebi lep dan še naprej.
Panter 63
18. 05. 2024 14.04
+5
Nisam nesrecen. Zivim tukaj precej let in sam ponosen na to. Delam, delodajalec zadovoljen z menoj. Placam vse davke in ostalo kaj iscejo od mene. Vse kaj sem zasluzil sem z postenim delom. Slo je za me prva domovina. Ampak ce se ne strinjam z necim in povem je to moje pravo. Tudi kakor ti. Nic ti ne zamerim. In ti imas na to pravo. Brez veze da se tukaj kregamo. Boljse se dobimo pa kaksnega ruknemo za tocilno mizo pa bo ok. Uzivaj v lepem dnevo. Vse naj tudi tvojima.
džonborno
18. 05. 2024 19.14
+1
Delodajalec zadovoljen z osebo, ki 16 ur dnevno preživi na spletu in komentira?
Xipsilon
18. 05. 2024 13.31
+9
Dejstvo je, da je Slovenija še enkrat več v tej zgodbi zamudila priložnost, ko ni pogojevala vstopa hrvaške v schengensko območje s priznanjem arbitraže. Vsaj zaenkrat smo tako ostali brez kakršnihkoli manevrov, ki bi Hrvaško spodbudile, da se kot članica EU drži evropskega prava. Zgodba je do nadaljnjega zapackana. Je pa slovenska politika sedaj dolžna poskrbeti za kazni naših ribičev, ki jih je celo spodbujala k ribolovu v sicer slovenskemu morju, ki pa ga hrvaška vidi kot njihov teritorij.