Slovenija

Goljufi zlorabili identiteto znanega zdravnika za prodajo prehranskega dopolnila

Ljubljana, 17. 05. 2024 15.48 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
8

Zdravstveni inšpektorat opozarja na goljufivo prakso pri promociji prehranskega dopolnila Germivir na spletu in družbenih omrežjih. Gre namreč za lažni intervju z infektologom Davidom Zupančičem, v katerem izdelku pripisujejo nedovoljene učinke zdravljenja in preprečevanja raznih bolezenskih stanj, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje, opozarjajo.

Lažen intervju, zloraba identitete Davida Zupančiča
Lažen intervju, zloraba identitete Davida Zupančiča FOTO: Posnetek zaslona

Že nekaj časa infektolog David Zupančič na svojem profilu na Instagramu opozarja na zlorabo njegove identitete na spletu in družbenih omrežjih, kjer se pojavlja izmišljeni članek, ki deluje kot njegov intervju. S tem goljufivim manevrom neznani ponudnik promovira prehransko dopolnilo Germivir. Na to so ga opozorili njegovi sledilci, nekateri so celo nasedli in izdelek naročili. Ena od sledilk mu je nato posredovala fotografijo paketa, ki ga je prejela na dom. Zupančič je ob tem opozoril, da gre za očitno prevaro, ljudi pa opozoril, naj tovrstnih nepreverjenih izdelkov ne uživajo, saj je to lahko zelo nevarno. 

Zadevo je pod drobnogled vzel tudi zdravstveni inšpektorat. Kot so pojasnili na inšpektoratu, pred naročilom omenjenega izdelka ni možno preveriti ponudnika, saj ni razkrit, pričevanja uporabnikov pa so izmišljena. 

"Naročanje tega izdelka kakor tudi vseh drugih izdelkov s podobnimi lažnimi promocijami (izmišljeni intervjuji, zloraba fotografij zdravstvenega osebja in drugih znanih osebnosti, navajanje učinkov zdravljenja ali izgube teže) poteka po ustaljeni praksi na način, da potrošnik najprej pridobi visok popust, nato vpiše svojo telefonsko številko in lahko naroči izdelek šele takrat, ko ga neznani prodajalec pokliče in pridobi njegove podatke. Potrošnik na ta način sklepa pogodbo o nakupu blaga na daljavo z neznanim ponudnikom. V primeru reklamacij se ponudnik na telefonsko številko več ne odziva, zato morebitna vračila blaga s strani potrošnika niso več mogoča," so pojasnili.

Potrošnike ponovno opozarjajo, da naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom vedno preverijo naziv in naslov ponudnika. "V primeru, ko je predstavljanje izdelka zavajajoče, ponudnik izdelka ni naveden, naročanje pa je možno zgolj z vnosom imena in telefonske številke kupca v spletni obrazec, lahko sklepamo, da gre za goljufivo prakso in za ponujanje izdelkov, ki se promovirajo z nedovoljenimi navedbami učinkov zdravljenja, ki jih ti izdelki nimajo," so navedli.

"To je za potrošnika zavajajoče in lahko predstavlja tveganje za zdravje," so poudarili.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brusilec
17. 05. 2024 17.02
+4
glede na to da se ne odreagira, je najbrž kdo podmazan.. ignoriranje kraje identitete ni za ignorirati..
13klu?
17. 05. 2024 16.55
+5
Mediji ste polni raznih hert in ostalih odvratnih reklam
Ici
17. 05. 2024 16.45
+7
Dragica Cegler
17. 05. 2024 16.35
+3
Ste pa hitri.To se dogaja že kar dolgo.Kaj pa robijevo identiteto ste že našli?
202021
17. 05. 2024 16.33
-4
prodal se je pa ni dobil nakazila sedaj pa jocka..
brusilec
17. 05. 2024 17.01
+6
tole je zrelo za tožbo za obrekovanje.. da ne boš pol jokcal
Sixten Malmerfelt
17. 05. 2024 16.30
+14
Še se spomnim, kako je sodeloval v tisti COVID histeriji!
Sixten Malmerfelt
17. 05. 2024 16.24
+2
tega NSI zdravnika ne morš zlorabiti!