EU volitve

Verhofstadt: Brez reform nas bosta nacionalizem in populizem uničila

Bruselj, 18. 05. 2019 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Guy Verhofstadt, vodja liberalne politične skupine ALDE v evropskem parlamentu, je goreč zagovornik ideje o federalizaciji Evrope ter ustanovitvi evropske vojske. Tesnejše povezovanje vidi kot protiutež rastočemu nacionalizmu in populizmu.

V pogovoru za Enex je eden vodilnih evropskih politikov Guy Verhofstadt spregovoril o velikih izzivih, s katerimi se sooča Evropa. Rešitev problemov, kot so nacionalizem, populizem, varnostna vprašanja ter migrantska kriza, vidi v federalizaciji Evropske unije po vzoru ZDA.

Izjavili ste, da se bo Evropa soočila z nacionalistično moro, če se ljudje ne bodo mobilizirali in odšli na volitve. Lahko to trditev pojasnite?

Kar boste videli, je vznik nacionalizma in populizma na vseh štirih koncih Evropske unije. Bojim se, da če "proevropejci" ne bodo sposobni obnoviti in reformirati Evropske unije, jo bodo nacionalisti in populisti uničili, saj trenutno ne funkcionira dobro. Menim, da je po brexitu javno mnenje v večini članic Unije bolj naklonjeno evropskemu projektu, vendar ne k Evropski uniji. Ljudje pravijo: "Da, Evropa je naša prihodnost, vendar ne na način, po katerem EU deluje danes. In če je ne bomo popravili, če je ne bomo obnovili in če je ne bomo reformirali, se bojim, da bosta v obdobju štirih do petih let populizem in nacionalizem prevzela Evropo in nas uničila.

Ko govorite o reformi, na kaj ciljate?

Gre za res dolg seznam. Naj naprej povem, da še vedno ne gre za pravo Unijo. Še vedno imamo konfederacijo nacionalnih držav, ki deluje po pravilu soglasja. Zaradi tega se ne moremo odzvati na glavne izzive, saj se članice ne morejo medsebojno sporazumeti. Na primer, ni soglasja glede reforme dublinskega sistema reševanja migrantske krize. Ne strinjamo se tudi glede bančne unije, to pa je nujno pri izogibanju naslednji finančni krizi. Ne strinjamo se glede večine zunanjepolitičnih tem, saj odločanje temelji na soglasju, vedno pa se najde država, ki se ne strinja s stališči, ki jih gospa Mogherini želi podati v njihovem imenu.

Gre za osnovni problem, ki ga moramo rešiti in vzpostaviti resnično Unijo, ki deluje na podlagi večinskega odločanja in ni odvisna od mnenj vsake posamezne članice. To ne deluje. Vedno primerjam Evropsko unijo z Združenimi državami Amerike. Si lahko predstavljate, da bi ZDA delovale kot EU. To bi pomenilo, da bi se moralo 50 vlad zveznih držav dogovoriti, preden bi lahko ameriški predsednik lahko storil kar koli.

Si predstavljate, da zvezni državi, kot sta Teksas ali Kalifornija, lahko rečeta, da pri določenih politikah ne bosta sodelovali? Tako trenutno deluje Evropska unija in to težavo moramo odpraviti. Če je ne bomo, bo val populizma in nacionalizma uničil Evropsko unijo.

Verhofstadt meni, da je dublinska uredba o migracijah v nasprotju z evropskim sistemom.
Verhofstadt meni, da je dublinska uredba o migracijah v nasprotju z evropskim sistemom. FOTO: AP

Migracije so dober primer, kjer, kot veste, je povsem jasno, da je Evropski uniji na vseh frontah spodletelo ...

Ne gre za to, da je Evropski uniji spodletelo, pač pa za to, da ni evropske politike o migracijah. Dublinska uredba je v nasprotju z evropskim sistemom, saj Italijanom, Špancem in Grkom enostavno sporoča, da so vsi migranti njihova odgovornost. Torej, ko pridejo v vašo državo, ste vi odgovorni za njih. To pa je v nasprotju z evropskim sistemom. Šele sedaj smo začeli govoriti o evropski mejni in obalni straži. To je absolutno ključ.

Če smo ukinili notranje meje med državami EU, potem moramo zavarovati njene zunanje meje in tega ne počnemo. Sistem evropskega zakonitega priseljevanja in sistem ekonomskih migracij ne obstajata. Na področju priseljevanja in ekonomskih migracij imamo v veljavi 28 različnih sistemov. Ne kot Američani in Kanadčani – eno zeleno karto. Torej, za zmešnjavo obstaja le en razlog, in ta je, da nimamo skupne evropske politike. Med seboj smo si zelo različni in občasno prihaja do kontradikcij.

Države, kot sta Madžarska in Poljska, imajo precej drugačne poglede ...

To je problem. Evropska unija ni le trg in skupna politična identiteta. To je tudi skupnost vrednot. In bodimo odkriti, omenjeni državi ne sledita tem vrednotam. Madžarska na primer zapira univerze, omejuje svobodo govora, spreminja pravni red in politični sistem, da bi lahko vladajoča stranka imela več sedežev v parlamentu. To deloma velja tudi za Poljsko in je v nasprotju z evropskimi vrednotami.

Vodja evropskih liberalcev zagovarja ustanovitev evropske vojske.
Vodja evropskih liberalcev zagovarja ustanovitev evropske vojske. FOTO: Miro Majcen

Ste velik zagovornik evropske vojske. Lahko pojasnite, zakaj?

Menim, da gre (pri trenutni obrambni politiki) za največjo izgubo denarja v Evropi. Skupno zapravimo približno 40 odstotkov denarja v primerjavi z ameriško vojsko v Evropi, sposobni pa smo opraviti le 10 odstotkov operacij v primerjavi z Američani. Sem odvetnik in ne matematik, vendar vem, da če zapraviš 40 odstotkov in izvedeš le 10 odstotkov operacij ameriške vojske, si štirikrat manj učinkovit od Američanov. Podobno, če se primerjamo z Rusi, od katerih zapravimo trikrat več. Vendar nisem prepričan, da lahko Ruse zaustavimo, če želijo priti k nam. Torej gre za gromozansko izgubo denarja ter veliko pomanjkanje kolektive varnosti, ki je nimamo, saj smo odvisni od Američanov, od Nata. Zato mislim, da je Evropska vojska – sicer ena od osnovnih idej Evropske unije in njenih ustanoviteljev, ki so že v petdesetih letih razmišljali o ustanovitvi evropske obrambne skupnosti – ena od večjih prioritet za prihodnost. Ob enem bi privarčevali denar in povečali varnost na našem kontinentu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLO-SURVIVAL
19. 05. 2019 13.40
+3
blabla bla, nacionalizem naj bi nas uničil? Prodiranje barbarov pa ne? Logika 2 letnega zaostalega otroka!
bjatch
19. 05. 2019 13.39
+2
Vabljeni k ogledu besednega dvoboja med Dr.Petersonom in Slavojem Žižkom danes na Slo1 ob 22:25! Debata med Marxizmom in Kapitalizmom.
bjatch
19. 05. 2019 13.37
+3
Očitno je Marx še kako živ, ne glede na zgodovino: Kitajska, Sovjetska zveza, Kambodža, Vietnam, Venezuela in še in še.. Na milijone pokopanih, in zdaj smo tisti, ki ostro nasprotujemo vsem totalitarizmom naenkrat naciji in fašisti. Raven inteligence človeka, ki to izjavi je približno tak kot... nebom rekel.
tron3
19. 05. 2019 13.05
+4
On nč ne vidi, ker je slep, takšnemu modelu lahk cel življenje dopoveduješ, pa ne bo nč zastopu, EU je že razpadla, samo povedat boste morali evropski javnosti, to je to, ne pa reforme, če do sedaj niste nč nardil, kako boste kaj sploh nardil v prihodnosti, nč od nč, pa še v nekaterih državah EU bo prav veselo pokalo, ker kar je preveč je preveč.
sodelujem
19. 05. 2019 11.22
+4
Največja nevarnost povsod so take sorte tiči. Oni bi delili,komandirali-raja pa delaj da bo "vsem" lepo.....Ne bo šlo...
omega _v6
19. 05. 2019 10.58
+13
Pokopali nas bodo taki kot si ti!! Kaj misliš kam nas vodi leva politika?? Nekaj 100 miljonov migrantov je pripravljenih priti v Evropo in živeti v brezdelju na tuj račun!! Evropa se počasi oddaljuje od demokracije!! Eni bomo delali drugi pa živeli na naš račun to na dolgi rok ne bo šlo!! Že sedaj se države v katerih so levičarji na oblasti sramotno vedejo do lastnih državljanov!! Samo poglejte rdečo Slovenijo v kateri ima upokojenec z polno delovno dobo 500 evrov pokojnine delavec v tovarni 700 evrov plače -migrant pa stane državo 1900 evrov mesečno!? Kako dolgo še bomo dovoljevali,da nam levičarji kažejo mesec v vodi in nas zmerjajo z nacionalisti!??
Chon
19. 05. 2019 09.16
+12
Pokopali nas bodo taki tipi kot je on... migrantoljubec
LOS - T
18. 05. 2019 20.28
+25
Haha, goloroke migrante ne moremo zaustaviti, on bi pa Ruse....dokler je leva opcija na čelu EU in večine držav, smo bliže Kubi, ko pa Ameriki.
yaxscdvf
18. 05. 2019 19.27
+33
Se mi zdi, da je večja nevarnost liberalni elitizem
ivanveliki
18. 05. 2019 18.26
+20
Ta pa je pameten,da mu kar škodi.Temu niti strokovnjaki za dušo ne morejo pomagati.Sam priznava,da bodo nacionalisti in populisti uničili nekaj kar je že propadlo ali je tik pred zdajci.Federacijo si pa naj v rit ftekni.Smo že izkusili eno pa je neslavno propadla.
Morana7
19. 05. 2019 08.53
-2
Dokler bodo nacionalne države bo temu tako...ker bo obstajal tudi nacionalni interes, ki ga ima vsaka država in to sebi lasnega.
sodelujem
18. 05. 2019 11.43
+34
Evropa mora biti od Evropejcev,ne od EU.
prašek
18. 05. 2019 11.59
-20
Evropejci so prebivalci EU !!!! Razen, če je v ruralnih predelih to drugače ☺☺☺
yaxscdvf
18. 05. 2019 19.25
+19
Evropejci so prebivalci evropske celine, kontinenta in so bili Evropejci davno pred EU in tudi po propadu EU bodo še vedno Evropejci.
Boris Kavčič
19. 05. 2019 07.29
+4
Nabru3
18. 05. 2019 11.37
+36
Od nekdaj se je poudarjala identiteta naroda, zavest, raznovrstnost, pravica do samoodločanja. Tile krejeni liberalci, bi nas pa na silo dali vse pod en dežnik, kjer bi nas (mogoče že) vodile korporacije preko podkupljene EU komisije. Pa dejte mal pameti v roke vzet. Baba je baba, ded dec, zemlja je okrogla, sex je dober....ene par osnovnih zadev naj ostane enakih, kot je bilo zadnjih par milijonov let.
Balki30
18. 05. 2019 11.24
+46
Eu bojo unicl libealci....lgbt...migranti...teorija spola....pa to
prašek
18. 05. 2019 11.24
-27
Tudi pri nas je velik porast populistov ! In to je žalostno !
Apostol1
18. 05. 2019 11.40
-7
prašek..... Me prav veseli ,da si se spet malo oglasil ker pod teboj je malo morje populistične navlake , pa lep dan ti želim➕➕➕➕➕👍
prašek
18. 05. 2019 11.58
-19
Apostol ...... Lep pozdrav tudi tebi ! Veš, nimam veliko časa, pa tudi ko vidim kaj vse je okupiralo ta medij, mi ni dosti do pogovorov ! 10 in več let nazaj, je bila tu večinoma inteligenca, zdaj so pa populisti, ki bi večinoma radi spremenili zgodovino ......
LOS - T
18. 05. 2019 20.33
+12
Najbrž pa med tisto inteligenco takrat tebe niso šteli. Otresaš s populizmom ko da je to neka bolezen, preberi si enkrat definicijo kaj to sploh pomeni. In potem to definicijo primerjaj s svojimi komentarji. Točno tako, ja...
prašek
18. 05. 2019 11.21
-15
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam dober dan !
prašek
18. 05. 2019 11.23
-20
Verhofstadt ima prav !!!!! Populizem je nevaren ! Le Pen in ostali nacionalisti nimajo kaj iskati v EU !
Nabru3
18. 05. 2019 11.34
+28
A liberalni populisti in fanatiki, pa niso populisti? Enako poskušajo širit svoje ideje.
CestniKolesar370Wattov
18. 05. 2019 10.32
+12
Reforma: 1984. Ne hvala.
Al83
18. 05. 2019 09.43
+40
Populizem je samo nasprotje elitizma. Vzpon populizma pomeni da se politična moč prenaša iz rok elit v roke populusa oz. ljudstva. S tem pa absolutno ni nič narobe. Ko Verhofstadt pravi brez reform nas bosta nacionalizem in populizem uničila, misli z "nas" na globalistične elite, ki jim je samo do moči in vlade in so pripravljeni demografsko uničiti evropo, da se do te moči dokopljejo.
ivanveliki
18. 05. 2019 18.34
+7
Krematorij666
18. 05. 2019 09.31
+62
Najbolj na spolni organ mi gredo levičarji, ki ne zmerjajo z nacionalistom zaradi nestrinjanja z migrantski tematiko. Prav zanimivo je, ko se vžgemo za mizo in provociramo eden drugega. Moti ne le dejstvo, da nisem noben desničar niti levičar in tako idealen za provociranje. Sem le domoljub. Ne moti me tujec ki dela in spoštuje državo gostiteljico...moti ne pa taisti, če pa serje po državi in nas pol pa še izjavi da sem slovencelj. Pokaj od kje si prišel. Za ostali, ki pa si tu zaradi molzenja podpore sem pa nacionalist....prosim psihiatra, da mi pomaga razložiti kaj sploh sem...
Thinc25
18. 05. 2019 09.46
+48
Zavarovati je treba zunanje meje EU! Vsi vemo, da zunanje meje niso dovolj zavarovane, naši politični veleumi, pa trdijo, da Slovenija dobro varuje južno mejo, kar ni res. Kdor trdi, da dobro varujejo mejo, tisti laže, to pa so politiki, sram naj jih bo!
Animal_Pump
18. 05. 2019 09.50
+35
Si normalen človek, ki mu je mar za svojo državo....tisti, ki te pa provocirajo z nacionalistom, so pa nepomembni in ničvredni osebki...takšnim jaz sam pljunem v faco...mene takšni v realnem svetu niti ne upajo provocirat.
asgard
18. 05. 2019 10.24
+25
Jaz sem že leta f.aš.is.t in s vseh strani, ker pač ne podpiram teh ilegalnih prehodov meje in sem za trši prijem vseh ilegalcev. Ampak se ne sekiram. Ker ko mi neki levičar reče v debati da sem f.a.š.ist in , sam pri sebi vem da imam prav.
Rde?aAnarhistka
18. 05. 2019 09.30
-52
Odličn powedan g. Verhofstadt! Nacionalizm prek swoje politke rasizma, ksenofobije, islamofobije, toksične moškosti, belske nadwlade pa homofobije wlče lowke po celem swetu. Zdj je pa cajt d se konča doba nacionalističnih cenenih identitetarnih prawlic pa d se uwede strpna socialno odgoworna strpna odprta družba brez diskriminacije pa nestrpnosti. Cajti nacionalnih držaw so zgodowina. To smo w mestih že dopowedal folku, zdj pa bo treba prek socialnih programow še to razswetleno politiko predstawt w ruralna območja. Mormo predstawt begunce kt bodoč potencial kulturne obogatitwe al pa kot bodoče delawce, sosede, prjatle, zete, snahe, kot raso soljudi pa kt sodržawlane sweta. Tko d bo folk widu da je socializem prhodnost, d je cajt fevdalne nacionalistične zatiralske politke mim. Prhajajo nowi cajti kjer bo pprostor za wse držawlane sweta kjerkol ker hoče žiwet. Da mrmo dat wsakem šanso, prawice, warnost, hrano pa možnost samorealizacije.
Thinc25
18. 05. 2019 09.49
+40
Takoj pojdite k psihiatru! Kar ste natvezili je neumnost brez primere, morate na streznitev.
Animal_Pump
18. 05. 2019 09.58
+22
Ma komu ste dopovedal...v mestih ste dopovedal to samo labilnemu BETA folku....to ste pa v veliki manjšini. Če pa misliš, da boste to predstavljal še po vaseh pa kmetih, pa niti manjšine ne boste dosegli :P
manjanja
18. 05. 2019 10.01
+26
Ti si pa tako dobra po srcu, tujcu bi vse dala, še svoji dve ledvici, pa čeprav te potem ne bi bilo več. Problem je samo, da ta tujec ne bi cenil te tvoje dobrosrčnosti in velikodušnosti, ampak bi te imel za neumno.
Thinc25
18. 05. 2019 10.21
+22
RdečaAnarhistka! Preveč berete marxa, ta ideologija je propadla zadeva, ostanite realni in ne sanjarite. Nikar se ne trudite, vaših komentarjev skoraj nihče ne bere, saj pišete neumnosti. RdečaAnarhistka, pojdi na WC in spat, pa nič več ne komentiraj.
asgard
18. 05. 2019 10.29
+12
belska nadvlada in podobne traparije so zmožni izustiti samo ljudje kateri niso nikoli nič v življenju naredili. Je znanstveno dokazano da je IQ belca višji od črncev. Prav tako je dokazano da je IQ azijca višji od belca. Me pa firbec matra kolko teh "beguncev" kot jim vi pravite gostite doma ? Rdeča Anarhistka če si pankurka in boš naslednji teden na krampu me poišči in bova udarila debato o tem. Težko me ne bo najdit ker bom eden redkih kateri ne bodo imeli "pank uniforme" Mogoče oblečem še majico z napisom : African Corps da me lažje najdeš.
shaft6
18. 05. 2019 12.58
+14
Anarhistka se pisat ne zna, zakaj bi jo potem sploh kdo uposteval??? Itak se pa ve iz katere ustanove posilja pozdrave...
Apostol1
18. 05. 2019 09.27
+7
Eks Jugoslavija je bila pojem uspešne države , vendar žal samo ,do Titove smrti in sedaj so vse te bivše republike navadne banana državice v katerih se izredno dobro ribari v kalnem. Italija je bila do Garibaldija samo množica razdrobljenih mestnih državic od katerih je ostal samo San Marino , drugače pa velja Italija za gospodarsko velesilo , čeprav imajo tudi malo morje nepravilnosti in težav , vendar samo združena Italija nekaj velja in isto bi se moralo zgoditi z Evropo , federalizacija ,skupna vojska in predvsem zaustaviti politične prebarvance in populiste ki so rak rana sodobne Evrope.
Bolfenk2
18. 05. 2019 10.03
+7
Jugoslavija je bila uspešna država ker je znala zavarovati meje in ni spuščala v državo vsakega pritepenca, ki bi se obesil na socialni sistem in se bavil s kriminalom
CestniKolesar370Wattov
18. 05. 2019 11.43
+7
Čudno, da je tako veliko ljudi iz Jugoslavije odšlo na delo v tujino, iz tujine v Jugoslavijo pa nihče.