Tujina

Na Japonskem končno dovoljeno deljeno skrbništvo

Tokio , 17. 05. 2024 10.19 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski parlament je potrdil spremembo desetletja starega zakona, ki bo ločenim parom od leta 2026 dovoljeval deljeno skrbništvo. Tradicionalno je bilo skrbništvo namreč podeljeno enemu staršu, ki je lahko nato drugemu staršu popolnoma onemogočil dostop do svojih otrok. Do petka je bila Japonska tako edina država G7, ki ni priznavala pravnega koncepta skupnega skrbništva.

Večina ločitev na Japonskem se sicer konča s "soglasno ločitvijo", ko obe strani podpišeta ločitev in sporazumno prekineta zakonsko zvezo. V tem primeru se lahko par svobodno odloča o skrbništvu in obiskih. Če pa gresta stranki na sodišče, sodnik dodeli skrbništvo le enemu od staršev. Ta sistem je naletel na kritike ločenih staršev, ki trdijo, da so se zaradi tega odtujili od svojih otrok.

Ločitev
Ločitev FOTO: Shutterstock

Takšen primer je Minako Sato, ki je mama 10-letnemu sinu in petletni hčerki. Po ločitvi sta se z možem dogovorila, da ju lahko obiskuje za vikende. To je veljalo mesec dni, potem pa si je njen nekdanji mož nenadoma premislil. Nekega dne ji je povedal, da otrok ne bo več vozil k njej vsak vikend, saj ga je njegova mama prepričala, da Minako slabo vpliva na njuna otroka. Ko je želela vzpostaviti stik z otrokoma, je njena tašča poklicala policijo. Minako svojih otrok ni videla že dve leti, sodišče pa je skrbništvo prisodilo njenemu možu. 

Odvetnik Akira Ueno je za BBC povedal, da ta sistem izvira iz časov pred drugo svetovno vojno in temelji na ideji, da so otroci 'lastnina gospodinjstva', pri čemer je glava gospodinjstva moški. "Torej če se žena loči, jo na koncu vržejo iz hiše, medtem ko otrok ostane pri očetu," pojasnjuje. To se je kasneje spremenilo, saj danes skrbništvo v večini primerov pripade materam. 

Od leta 2026 pa bo zgodba drugačna, saj je država le sprejela zakonodajo, ki bo ločenim staršem dovoljevala deljeno skrbništvo, poroča BBC. Japonska je bila doslej tako edina država G7, ki ni priznavala pravnega koncepta skupnega skrbništva.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Artechh
17. 05. 2024 11.48
-2
"Končno dovoljeno" a ste vi že slišali za objektivno poročanje? Človek si zna sam ustvariti mnenje ali je to pozitivno al8 ne
Apostol1
17. 05. 2024 11.39
-4
Problem pri teh sodniških odločitvah je samo ta , da dobi bivši mož otroka , ki sploh ni njegov.
krompirček
17. 05. 2024 11.17
-2
pri nas je veliko locencev ki jim sodisce napacno dodeli skrbnistvu. danes pri nas zmagajo zneraj zenske. pa naj bo zenska se tako pokvarjena ko bo dobila vse pravice na sodiscu. zakaj? zato ker je zenska zenska katere znajo dobro zaigrat na sodiscih .se zjocejo pred sodniki in imajo takoj vse pravice. poznam mnogo takih ki niso sposobne skrbeti za otroke.njihovi partnerji pa zlati ljudje in sposobni. na koncu je pri nas vedno tako da dobrega oceta zenska vedno obere do kosti. tisto kar je moski vlozil v skupnost in naredil hiso itd. to nic ne velja . zenska ce je 1.5 leta v skupni partnerski zvezi ima pravico vlect polovico oa ce prav jih vecina tudi z prstom ni mignila za nic .
Janez Novak 13
17. 05. 2024 11.37
-3
stumfeta
17. 05. 2024 11.45
+5
Ne ni res. Dobesedno ke velika večina skrbništev deljenih, ker se pari v veliki večini primerov uspejo dogovoriti med seboj brez posredovanja sodišča. Trditve, kako zenske igrajo ipd. so pač rezultat mizoginije brez poxnavanja osnovne preverljive statistike in poznavanjem enega samega primera prjatla od prjatla. In ne, ženska ni upravičena vlečt polovice, ampak to velja za vsakega človeka v partnerski zvezi. Natolcevanje, da je v zakonu o razvezi dejansko napisano "ženska", jese en odeaz mizoginije.
mmickica
17. 05. 2024 13.11
-1
Krompircek, od kje tebi podatek, da moski zgradijo hiso in prispevajo vecino v skupnem gospodinjstvu? V katerih casih ti zivis, clovek? Jaz imam tak poklic, da poznam res zelo veliko ljudi in ti povem, da najmanj toliko zensko, ce ne vec, zasluzi enako kot moski, tako da res ne vem, o cem ti to...?! Se pa strinjam, da je verjetno zakonodaja dejansko bolj naklonjena zenskam glede odlocitve, pri kom naj bo otrok, ce se partnerja ne znata dogovoriti sama. In drzi, to ni prav.
stumfeta
17. 05. 2024 13.30
+2
mmickica, leta 2015 so pri ljubljanskem dnevnem časopisu naredili eno mini raziskavo, kjer so pregledali pravnomočno končane zadeve na Oddelku za družinsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Izmed 989 spisov so vzelo ven vsakega 10ega in ugotovili, da so ugotovili, da se v 58 % primerov starši uspejo sami dogovoriti glede skrbništva nad otroci, torej, preden zadeva pride na sodišče in zatorej na sodišču samo še sporočijo svoj predlog, ki ga sodišča nato potrdi. V preostanku je bilo nato 37 % je bilo nato soglasje doseženo med sodnim postopkom, torej, ni odločilo sodišče, ampak sta se bivša partnerja uspela med sodnim postopkom dogovoriti glede skrbništva nad otroci. Ostalo je torej 5 % primerov, kjer je moralo o skrbništvu odločiti sodišče in še med temi je bil samo en konflikten do te mere, da so se odločili za mamo. Ne samo to, ugotovili so, da je bilo tam, kjer so se starši že vnaprej sporazumno dogovorili glede skrbništva otrok samo 5 %, ko pa se je o tem odločalo na sodišču, pa 11 %. In potem so dali še vse na kup in so ugotovili, da se je v 147 primerih, tudi takrat, ko sodišče sploh še ni bilo v igri, za skrbništvo potegovalo samo 28 očetov. To ni niti četrtina. Našli pa so tudi 4 primere, kjer so moški želeli ločitev in zraven zahtevali, da se otroci dodelijo materi. Niti ena ženska ni tega zahtevala.