Tujina

Podpora vrhovnemu sodišču v Ameriki najnižja v zadnjih 50 letih

Washington, 18. 05. 2023 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inštitut NORC pri univerzi Chicago je izvedel anketo, v kateri so ugotovili, da je podpora vrhovnemu sodišču ZDA med Američani po odločitvi za razveljavitev pravice do splava po ZDA lani padla na najnižjo raven v zadnjih 50 letih.

Inštitut NORC anketo izvaja od leta 1973, ko je vrhovno sodišče z odločitvijo v primeru Roe proti Wade uzakonilo pravico do splava po celotnih ZDA. Gre za najbolj ugledno in verodostojno anketo o vrhovnem sodišču v ZDA.

Protesti za pravico do splava v ZDA
Protesti za pravico do splava v ZDA FOTO: AP

Anketa ugotavlja, da le 18 odstotkov Američanov zelo zaupa vrhovnemu sodišču. Leta 2021 je bilo takih 26 odstotkov. Okrog 36 odstotkov Američanov vrhovnemu sodišču ne zaupa, 46 odstotkov pa jih zaupa deloma.

Drastična sprememba je bila največja med ženskami, demokrati in tistimi, ki pravijo, da bi morala imeti ženska pravico do splava. Vrhovnemu sodišču zaupa le 12 odstotkov Američank in le osem odstotkov demokratov. Zaupanje v sodišče je nekoliko padlo celo med republikanci, čeprav je večina sodnikov konservativnih in takšne so tudi odločitve. Med republikanci jih vrhovnemu sodišču zelo zaupa le 26 odstotkov.

Vrhovno sodišče o prepovedi splava
Vrhovno sodišče o prepovedi splava FOTO: AP

Raziskava je bila izvedena z osebnimi in spletnimi intervjuji več mesecev. Večina intervjujev je bila opravljena, potem ko je konservativna večina sodišča konec junija lani izdala odločitev v primeru Dobbs, s katero je bila razveljavljena odločitev v primeru Roe proti Wade.

Leta 2016 je 46 odstotkov udeležencev ankete menilo, da mora biti možnost umetne prekinitve nosečnosti dostopna, če jo ženska želi iz kakršnegakoli razloga, v novi anketi pa jih tako meni 53 odstotkov.

Razlika je posledica naraščajoče podpore pravici do splava med demokrati, medtem ko je podpora republikancev najnižja v zadnjih 50 letih. Pravico podpira 77 odstotkov demokratov in le 28 odstotkov republikancev.

Velika večina Američanov meni, da bi morala imeti ženska možnost splava, če je ogroženo njeno zdravje, če obstaja velika verjetnost resne okvare zarodka ali če je bila nosečnost posledica posilstva.

Več držav zdaj prepoveduje splav brez izjeme v primerih posilstva ali incesta. Prepoved v Mississippiju ima na primer izjemo za posilstvo, ne pa tudi za incest.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini.
18. 05. 2023 11.07
+2
Enako se dogaja z našim Ustavnim sodiščem. To je dokaz, kako hitro lahko nestrokovni in z ideologijo kontaminirani sodniki umažejo in degradirajo sam vrh sodstva. Pa je zadeva precej preprosta - od njih se pričakuje le to, da spoštujejo ustavo in državljanske pravice ter svoboščine in odločajo izključno na podlagi teh kriterijev.
kita 1111
18. 05. 2023 09.56
-2
Ampak Dominiki ne gre zamerit je na frišno zaljubljena v Zokija
proofreader
18. 05. 2023 08.46
-1
Pri nas je podobno. Sploh zdaj pod Dominiko gre samo še navzdol.