Tujina

Rusija z napadom 'brez primere' nad Kijev že devetič v tem mesecu

Kijev, 18. 05. 2023 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je ta mesec ukrajinsko prestolnico že devetič napadla iz zraka. Po poročanju kijevske mestne uprave je bil to v smislu moči, intenzivnosti in raznolikosti uporabljenega orožja "napad brez primere". V raketnem napadu na Odeso je medtem po poročanju tamkajšnje vojaške uprave umrla ena oseba. Eksplozije je bilo sicer slišati tudi v osrednji Ukrajini, in sicer v regijah Vinica, Hmelnicki in Žitomir.

Po Ukrajini so se znova oglasili alarmi za zračni napad. Kijevski župan Vitali Kličko je prebivalce pozval, naj ostanejo v zavetiščih. "Napad na prestolnico se nadaljuje. Med zračnim alarmom ne zapuščajte zaklonišč," je dejal na Telegramu. 

Kijevska mestna uprava je medtem prek Telegrama sporočila, da je bil jutranji ruski zračni napad na Kijev "brez primere v smislu moči, intenzivnosti in raznolikosti uporabljenega orožja". Zračni alarm medtem še vedno velja.

Posledice torkovih raketnih napadov na Kijev.
Posledice torkovih raketnih napadov na Kijev. FOTO: AP

Glede na podatke kijevske vojaške uprave je obramba uspela uničiti vse prihajajoče rakete, poroča BBC. Kličko je prek Telegrama sporočil, da je zaradi padajočih delcev požar izbruhnil v soseski Darnica v Kijevu in dodal, da ni bil nihče poškodovan. Kmalu zatem je izbruhnil še drugi požar, tokrat v okrožju Desnyansky vzhodno od mesta. Če je bil v tem požaru kdo ranjen, ni znano.

Vodja kijevske vojaške uprave je dejal, da so Rusi izvedli "srdit raketni napad" z raketami, izstreljenimi iz strateških bombnikov nad Kaspijskim jezerom. Sergij Popko navaja, da so v napadu verjetno uporabili manevrirne rakete in dodaja, da je Rusija pred raketami nad Kijev poslala več izvidniških brezpilotnih letal. "Protizračna obramba opravlja svoje delo," je dodal. Po navedbah ukrajinskega generalštaba je protiletalska obramba sestrelila vse rakete in drone nad Kijevom. Kot trdijo, so skupno sestrelili 29 raket in štiri brezpilotnike.

"Tokrat so napad izvedli strateški bombniki tipa Tu-95S in TU-160, verjetno z manevrirnimi raketami tipa X-101/555," so sporočili iz mestne uprave.

V raketnem napadu na Odeso je umrla ena oseba

V jutranjem ruskem raketnem napadu na Odeso je bila medtem ena oseba ubita, je na Telegramu sporočil tiskovni predstavnik vojaške uprave tega mesta Sergij Bratčuk in dodal, da sta bili dve osebi ranjeni.

"Večino ruskih raket je sestrelila naša protiletalska obramba. Na žalost je bil zadet industrijski objekt, ena oseba je bila ubita, dve pa sta bili ranjeni," je sporočil.

Eksplozije tudi v drugih večjih mestih

Poročali so tudi o eksplozijah v drugih večjih mestih, vendar ni znano, ali so bile posledica raketnih napadov ali protiletalske dejavnosti.

To je bil že deveti napad na prestolnico ta mesec. Že v torek je Ukrajina sporočila, da je v sklopu "zelo obsežnega" napada sestrelila šest hiperzvočnih raket Knižal.