Tujina

Turčija ustavila trgovanje z Izraelom, ki je že vložil pritožbo

Ankara/Bogota, 03. 05. 2024 05.57 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Turčija je zaradi "vse hujše humanitarne tragedije" na palestinskih ozemljih ustavila trgovanje z Izraelom. V slednjem so na to ostro odreagirali, izraelski zunanji minister Israel Katz pa je turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da deluje kot "diktator". Izrael je v odziv pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) že vložil pritožbo zoper Turčijo. Tudi v Kolumbiji je vse več jeze zaradi vojne v Gazi, odločili so se tudi, da prekinejo vse diplomatske odnose z Izraelom.

"Izvozne in uvozne transakcije, povezane z Izraelom, so bile ustavljene," je pozno zvečer sporočilo turško ministrstvo za trgovino. "Turčija bo strogo in odločno izvajala te nove ukrepe, dokler izraelska vlada ne bo omogočila neprekinjenega in zadostnega toka humanitarne pomoči v Gazo."

Recepa Tayyipa Erdogana
Recepa Tayyipa Erdogana FOTO: AP

Spor bo najbrž še poglobil napetosti med nekdanjima tesnima zaveznicama, ki so se od začetka krize v Gazi znatno poslabšale, poroča Guardian. Turško ministrstvo za trgovino je sicer omejitve izvoza v Izrael prvič napovedalo že v začetku aprila, ko je ustavilo izvoz železnih in jeklenih izdelkov ter gradbene opreme. Ampak gre za veliko izgubo, v letu 2023 je namreč trgovinska menjava med državama znašala 6,8 milijarde dolarjev oziroma nekaj več kot šest milijard evrov.

Zato ni nenavadno, da so Izraelci jezni. Katz je dejal tudi, da Erdogan "krši sporazume in blokira pristanišča za izraelski uvoz in izvoz". "Tako se obnaša diktator, ki ne upošteva interesov turškega ljudstva in poslovnežev ter ne upošteva mednarodnih trgovinskih sporazumov." 

Vendar, kot je Katz napovedal, bodo sedaj izgubljene izdelke skušali nadomestiti z lokalno proizvodnjo in uvozom iz drugih držav.

Izraelski minister za gospodarstvo Nir Barkat pa je pozneje sporočil, da je proti Turčiji vložil pritožbo pri OECD. Ob tem je na Erdogana označil za "antisemitskega diktatorja", ki s prekinitvijo trgovanja krši mednarodno pomorsko pravo in ruši globalne dobavne verige.

"Izrael pričakuje, da bo OECD ukrepala proti Turčiji zaradi Erdoganove odločitve, ki škoduje celotnemu evropskemu gospodarstvu," je še dodal.

Erdogan je medtem danes zagovarjal prekinitev trgovanja z Izraelom in poudaril, da Turčija v luči vojne v Gazi ne more biti več potrpežljiva. "Sprejeli smo nekaj ukrepov, s katerimi želimo Izrael prisiliti, da privoli v prekinitev ognja v Gazi in poveča količino humanitarne pomoči," je dejal.

Turški voditelj sicer od začetka izraelske ofenzive v Gazi poziva k prekinitvi ognja, posebej ostro pa kritizira izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki ga vidi kot glavnega krivca za vojno, v kateri je bilo ubitih več kot 34.500 Palestincev.

Diplomatske stike z Izraelom prekinja Kolumbija 

Ni pa Turčija edina država, ki uvaja ukrepe zoper Izrael. Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je napovedal, da bo njegova vlada prekinila diplomatske odnose z Izraelom, izraelsko obleganje Gaze pa je označil za genocid.

"Prekinili bomo vse diplomatske stike z državo Izrael, ker ima genocidnega predsednika," je dejal Petro. "Če Palestina umre, umre tudi človeštvo in mi ne bomo dovolili, da umre." 

Zopet se je oglasil Katz. "Zgodovina si bo zapomnila, da se je Gustavo Petro odločil stopiti na stran najbolj podlih pošasti, kar jih pozna človeštvo, ki so sežigale dojenčke. Ubijale otroke, posiljevale ženske in ugrabljale nedolžne civiliste."

Gustavo Petro
Gustavo Petro FOTO: AP

Petro je sicer Izrael obsodil kmalu po napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih približno 1200 ljudi in ki je bil povod za sedanjo vojno v Gazi. Izraelska prizadevanja je označil za "neonacistična", ki stremijo k uničenju palestinskega ljudstva, svobode in kulture. Svetovni judovski kongres je Petra obtožil, da je s to izjavo povsem prezrl na stotine izraelskih civilnih žrtev in jo označil za "žalitev šestih milijonov žrtev holokavsta in judovskega naroda". 

Tudi v Izraelu niso ostali tiho na njegove takratne izjave. Obtožili so ga, da je "izrazil podporo grozodejstvom, ki so jih zagrešili Hamasovi teroristi, in s tem podžgal antisemitizem," ter na zagovor poklicali kolumbijskega veleposlanika. Po teh izjavah je Izrael, sicer eden glavnih dobaviteljev orožja kolumbijski vojski, sporočil, da ustavlja izvoz varnostnega orožja v to južnoameriško državo. 

Kolumbija je bila sicer v preteklosti ena od najtesnejših partneric Izraela v Latinski Ameriki, vendar so se odnosi močno ohladili, odkar je bil Petro leta 2022 izvoljen za prvega levičarskega predsednika Kolumbije. Orožje, ki so jim ga uvažali, jim je sicer še kako prišlo prav v borbi proti narkokartelom in uporniškim skupinam, obe državi sta leta 2020 podpisali tudi sporazum o prosti trgovini. 

Petro pa se je očitno odločil slediti svojemu kolegu, brazilskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi, ki si je na vrat prav tako nakopal srd Izraela, ker je dejal, da izraelska kampanja v Gazi "ni vojna, ampak genocid". Kolumbija in Brazilija sta tudi obe podprli pritožbo Južnoafriške republike proti Izraelu na mednarodnem sodišču v Haagu. 

Nista pa to edini državi, ki sta jezni na Izrael. Tudi Bolivija in Belize sta prekinila diplomatske stike z Izraelom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou