Ukrajina

Zasebna vojaška podjetja ali 'črna luknja', ki si jo je nakopal Kremelj

Moskva, 18. 05. 2023 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Ukrajini se proti ukrajinskim silam borita tako ruska vojska kot tudi paravojaška skupina plačancev Wagner. A čeprav sta v javnosti običajno izpostavljeni le ti dve skupini, pa še zdaleč nista edini, ki na bojiščih sejeta smrt. Številni ruski mogotci imajo namreč v svoji lasti zasebna vojaška podjetja, ustanavljajo pa se tudi nova, ki v svoje vrste vabijo mešanico nekdanjih specialcev, zapornikov, skrajnežev, adrenalinskih odvisnikov in drugih. Zasebna vojaška podjetja lahko sicer delujejo le z "blagoslovom" Moskve, vendar pa bi lahko Kremlju predstavljala tudi veliko težavo v prihodnosti.

Ne le preštevilna že obstoječa podjetja, ki si jih lastijo bogati ruski mogotci, Euronew poroča, da se v luči vojne v Ukrajini pojavlja tudi vse več novih. Elite so namreč, kot kaže, ugotovile, da lahko s tovrstnimi podjetji pri Kremlju pridobijo številne koristi, pravi direktor Centra za demokratično integriteto Anton Šehovcov. "Če bodo namreč pomagali pri ruskih prizadevanjih v Ukrajini, bodo namreč lepo nagrajeni," je dejal.

Tovrstna podjetja v svoje vrste rekrutirajo nekdanje specialce, zapornike, skrajneže, odvisnike od adrenalina in druge voljne člane v njihovih paravojaških skupinah.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

Namero po ustanovitvi zasebnega vojaškega podjetja je izrazil tudi Putinov zaveznik in voda Čečenov Ramzan Kadirov. Že sicer ima pod svojim okriljem t. i. TikTok bojevnike paravojaške enote, ki so znane po tem, da se snemajo med domnevnimi boji v Ukrajini. 

Dve zasebni vojski pa naj bi domnevno že ustanovil tudi energetski velikan Gazprom. Podjetji naj bi se imenovali Fakel in Plamya (bakla in plamen), zadolženi pa naj bi bili za zaščito čezmorskih dobrin, kot na primer v Siriji in Ukrajini. "Vojski naj bi sicer le branile cevovode, vendar pa tega ne moremo z gotovostjo trditi," pravi profesor ruske politike na Univerzi v Bathu dr. Stephen Hall.

Tu pa je tudi skupina plačancev pravoslavne bratovščine. Hall je dejal, da naj bi se skupina, ki je povezana z močno pravoslavno cerkvijo, v Ukrajini borila za zaščito "Kristusove Rusije pred dekadentnim Zahodom, ki je ugrabil Kijev".

Zgled po ZDA?

Tu je tudi skupina ENOT, ki skrajno desnim in ultranacionalističnim borcem zagotavlja zbirko orožij, ki jih lahko vzamejo v najem. Gre za separatiste, ki jih podpira Rusija, od leta 2015 pa naj bi v več državah izvajala tudi vojaško usposabljanje. Enega od ustanoviteljev supine, ki je v Ukrajini prisotna od leta 2014, Igorja Manguševa so sicer februarja letos ustrelili v zatilje na kontrolni točki za ruska vozila v Kadiivki. Gre za zloglasnega nacionalista, ki naj bi v enem od javnih govorov razkazoval tudi "lobanjo ukrajinskega borca".

Šehovcov sicer meni, da skupina ENOT deli poglede marsikaterih ruskih skrajnežev, ki verjamejo, da je Ukrajina del Rusije, vendar pa, da se v državi bori predvsem zato, ker lahko svojo ideologijo tudi monetizira v dobiček. "Tam služijo denar, prepričan pa sem tudi, da je Kremelj zelo vesel ,da se je znebil teh nasilnih skrajnežev in se izognil temu, da bi težave povzročali v Rusiji," je dejal.

Skupina ENOT
Skupina ENOT FOTO: Profimedia

Rusko skupino plačancev Patriot je leta 2018 ustanovilo ministrstvo za obrambo, sestavljajo pa jo nekaj nekdanjih pripadniki ruskih specialnih sil Spetsnaz. Hall pravi, da člani te skupine zaslužijo tudi okoli 5600 evrov na mesec, vendar pa naj ne bi prejemali pokojnin ter nadomestil za poškodbe. Šehovcov meni, da gre za odgovor Rusije na naraščajočo priljubljenost in pogajalsko moč Wagnerja. Ameriški Inštitut za preučevanje vojne sicer ugotavlja, da skupina Patriot v vojni še ni pustila velikega pečata.

Ruska zakonodaja sicer prepoveduje rekrutiranje, usposabljanje in financiranje plačancev, tovrstna podjetja pa so tako nezakonita. Vendar pa lahko delujejo z "blagoslovom" Kremlja. "Tako bodo skupine, čeprav so sicer relativno neodvisne, vedno sledile zahtevam države," je dodal Hall in ob tem poudaril, da so številni člani močno povezani z rusko varnostno službo FSB.

Razlog, da je skupina Wagner postala največja skupina plačancev, tiči v tem, da je imela tudi najboljše sponzorje. "Ne le finančno, temveč tudi politično zaščito," pa je poudaril Šehovcov. Skupina ENOT po drugi strani ni uspela najti dobre zaščite pod okriljem elit.

'Igra prestolov, a z jedrskim orožjem'

"Takšne senčne sile so koristne za Kremelj, saj imajo možnost lahko država tako zanika vpletenost v določene dogodke," pa je opomnil Hall. Dejstvo, da je regulacija plačancev precej bolj okrnjena kot je regulacija vojske, pa nudi tudi več manevrskega prostora za kriminalno vedenje. Profesor meni, da je Moskvo navdihnila zdaj propadla ameriška skupina plačancev Blackwater, ki je postala razvpita po pokolu iraških civilistov leta 2007.

Prav tako pa lahko Rusija z njimi tudi prikrije realne številke ruskih izgub na bojiščih v Ukrajini. Plačanci so namreč le redko vključeni v uradno število smrtnih žrtev. Kremelj namreč ni primoran objaviti teh izgub.

Nekatere skupine plačancev, ki v Rusiji pridobivajo precejšnjo moč, se ukvarjajo tudi z gospodarskimi dejavnostmi, kot je na primer rudarjenje v Afriki. To pa le krepi njihov položaj. "Vendar pa, dokler ne presežejo meje, ki jim jo je začrtala Moskva, ima država z njimi dober odnos. Vendar pa se lahko plošča zelo hitro obrne, le posegajo v politične odločitve zainteresiranih strani. V takšnih primerih jih lahko tudi zaprejo," je razložil Šehovcov .

Kremelj je za zdaj dovolj močan, da lahko takšne skupine razdre in zapre. Kako bo v prihodnosti, pa bo pokazal predvsem potek vojne. "Z vsakim porazom na bojišču bo Kremelj začel izgubljati nadzor nad temi različnimi oboroženimi skupinami," je pojasnil direktor Centra za demokratično integriteto. Wagner na primer že odkrito kljubuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Šehovcov pravi, da bi bilo še leto nazaj to nepredstavljivo.

"Z ustanovitvijo teh zasebnih vojaških podjetij si je Kremelj ustvaril črno luknjo. Niso zavezani državi, država jih namreč ne plačuje," pravi Hall, ki pravi, da bi bila lahko prihodnost še precej napeta, če bi Putin izgubil oblast. "To bo Igra prestolov, vendar z jedrskim orožjem."