Nogomet

Tudi Klopp se je izrekel proti sistemu VAR

Liverpool, 17. 05. 2024 16.00 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jürgen Klopp bo v nedeljo proti Wolverhamptonu odvodil svojo zadnjo tekmo na klopi Liverpoola. Pred slovesom je spregovoril o najbolj pereči temi v angleškem nogometu ta hip – predlogu, da bi že z naslednjo sezono ukinili sistem VAR. Nemški strokovnjak je predlog podprl.

Sistem VAR si je največjo napako v tej sezoni Premier League privoščil na tekmi med Tottenhamom in Liverpoolom, ko je neupravičeno razveljavil sicer povsem regularen zadetek Luisa Diaza.
Sistem VAR si je največjo napako v tej sezoni Premier League privoščil na tekmi med Tottenhamom in Liverpoolom, ko je neupravičeno razveljavil sicer povsem regularen zadetek Luisa Diaza. FOTO: AP

Spomnimo, prav Liverpoolovi nedeljski tekmeci so vložili predlog o ukinitvi sistema VAR, o katerem bodo premierligaši glasovali po koncu sezone na letnem kongresu. Da bi prišlo do spremembe, potrebujejo dvotretjinsko večino, torej bi moralo ukinitev podpreti vsaj 14 od 20 klubov. 

Kako se bodo odločili, še ni jasno. Če pa bi v imenu kluba z Anfielda lahko glasoval njegov poslavljajoči se trener, bi Redsi podprli ukinitev sistema, ki se v Premier League uporablja od leta 2019. "Način, kako se VAR trenutno uporablja, zagotovo ni ustrezen. Zato bi glasoval proti," je dejal Jürgen Klopp in svoje mnenje pojasnil: "VAR ni težava. Ljudje, ki upravljajo z njim, so. A teh se ne da spremeniti, zato bi glasoval za odpravo sistema." 

Zakaj je odprava VAR-a kljub vsemu malo verjetna 

BBC sicer poroča, da so proti odpravi VAR-a trenutno prav Liverpool in še trije sicer neimenovani klubi. Zanimivo pa je, da se razen Wolverhamptona še nihče ni izrekel za odpravo trenutnega sistema. To pomeni, da so možnosti, da bi do spremembe dejansko prišlo, zelo majhne. 

Zakaj? BBC pojasnjuje, da so premierligaški klubi pri predlogih sprememb redko tako enotni, da bi imeli dvotretjinsko večino. Obenem pa vodilni možje Premier League kljub številnim kontroverznim odločitvam še naprej trdno stojijo za video sodniško tehnologijo. 

Pred letom 2019 je VAR ustrezno odreagiral pri 82 odstotkih situacij, do danes pa naj bi se ta številka dvignila na 96 odstotkov, je Premier League zapisala v nedavnem poročilu. Dodajajo, da naj bi se delež pravilnih odločitev v prihodnje še dvignil, sploh zaradi uvedbe polavtomatskega presojanja pri prepovedanih položajih, na katerega so premierligaški klubi pristali pred tedni. 

Se bodo Angleži pridružili Švedom? 

Če pa bo prišlo do presenečenja in se bodo klubi dejansko odločili za korak nazaj – oziroma, če vprašate navijače, korak naprej – bo Premier League ena od le dveh elitnih nogometnih prvenstev v Evropi brez sistema VAR. Pred kratkim so se mu odrekli na Švedskem, ki je tako edino državno prvenstvo med 30 najboljšimi na stari celini brez VAR-a. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
17. 05. 2024 18.02
-1
Res ne vem, zakaj ne dajo v širšo javnost tudi,, umetnin,, belih VAR umetnikov sojenja v La Ligi. Tam se šele dogajajo čarovnije, da te kap, seveda samo če nisi navijač Reala. ..
Volja
17. 05. 2024 17.24
+1
Ne razum, zakaj je VAR naenkrat moteč?
Rock8
17. 05. 2024 16.55
+3
Var naj ostane.bolj pošteno.