Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
15.47 21. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Lani v Slovenijo 28 odstotkov plina iz Alžirije, 68 odstotkov iz Avstrije

Slovenija je lani svojo oskrbo s plinom zagotavljala predvsem z uvozom iz Avstrije in Alžirije. Iz Alžirije je prek Italije po podatkih Agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina, iz Avstrije pa 68,3 odstotka. Na agenciji ob tem menijo, da je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.
14.27 21. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pozivi k čimprejšnji uvedbi kavcijskega sistema: 'To je edina pot'

V Združenju industrije pijač po dve letih intenzivnih pogovorov z ministrstvom za okolje pristojne pozivajo, naj čim prej sprejmejo dokončno odločitev o uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač za enkratno uporabo. Podporo slednjemu so izrekli tudi v društvu Eko krog, Zvezi potrošnikov Slovenije in Podjetniško trgovski zbornici.
11.34 21. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

JEK2 bo stal več milijard evrov in ustvaril 5640 delovnih mest

Predstavniki družbe GEN energija in Elektroinštituta Milan Vidmar so predstavili aktualne korake pri projektu, nove študije in interne ekonomske izračune, povezane s projektom JEK2, ter načrtovano predstavitev projekta po krajih Slovenije za zagotovitev čim širšega dostopa javnosti do vseh ključnih informacij o projektu pred napovedanim referendumom.
07.45 21. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Bencin po novem cenejši za 4,6, dizel pa 2,2 centa na liter

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja so se opolnoči znižale. Liter neosvinčenega motornega bencina se je pocenil za 4,6 centa na 1,495 evra, liter dizla pa za 2,2 centa na 1,462 evra. Znižala se je tudi cena kurilnega olja, in sicer za 2,4 centa na 1,103 evra za liter.
07.01 21. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Rjoveča mucka je nazaj

Špekulant ali moderni Robin Hood, rjoveča mačka (Roaring Kitty) ostaja nočna mora hedge skladov, ki stavijo na padec določenih delnic. Po treh letih se je vplivnež vrnil na družabna omrežja in mali vlagatelji so znova pokazali interes, da so pripravljeni slediti špekulativnim naložbam.
16.56 20. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Geoplin: Slovenija se ne zanaša več na ruski plin

Geoplin plin kupuje na podlagi pogodbe z alžirskim Sonatrachom in na podlagi kratkoročnih pogodb za nakupe na likvidnih trgih v EU. Pri slednjih se šteje, da je bil plin že predhodno uvožen v EU in ima poreklo EU, so se v Geoplinu odzvali na ugotovitve Evropske komisije, da se Slovenija zanaša na ruski plin, uvožen prek Avstrije.
13.23 20. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Celjske mesnine v hrvaških rokah, Radgonske gorice v izključni lasti Krivca

Celjske mesnine prehajajo v last hrvaške družbe Mesna industrija Braća Pivac. Prodajna pogodba je že podpisana in bo začela veljati po soglasju pristojnih organov, so sporočili iz Celjskih mesnin. Upravljavska struktura se ne spreminja, predsednik uprave ostaja Izidor Krivec.
13.11 20. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Cene bencina, dizla in kurilnega olja še naprej drsijo navzdol

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka do vključno ponedeljka, 3. junija 2024, znašale 1,495 evra za liter bencina, 1,462 evra za liter dizelskega goriva in 1,103 evra za liter kurilnega olja, je sporočilo ministrstvo za podnebje, okolje in energijo.
08.36 20. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Teš 6 še naprej ostaja v mirovanju

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga po napovedih morali znova zagnati danes, bo miroval še predvidoma do prihodnjega tedna, saj so razmere na trgu elektrike še naprej ugodne, so povedali v Tešu. Blok so zaradi rednih vzdrževalnih del ustavili 27. aprila.
08.41 18. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Naftni velikan namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju

Ameriški naftni velikan Chevron namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju. V luči tega med drugim napoveduje prodajo lastniškega deleža v največjem naftnem polju v britanskem delu morja, ki se nahaja v bližini Shetlandskih otokov.
21.16 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Po Panviti tudi Celjske mesnine v roke Hrvatov?

Po Drogi Kolinski, Žitu, Mercatorju in Panviti še eno slovensko podjetje prehaja v roke Hrvatov. Gre za Celjske mesnine, ki jih večinoma poznamo po proizvodih Z' dežele, najresnejši kandidat za novega lastnika pa naj bi bila Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca v Splitsko-dalmatinski županiji. Kaj nova prodaja v hrvaške roke pomeni za državna kmetijska zemljišča?
18.36 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Naftno-plinski komite: Razlogov za regulacijo cen goriv ni več

V slovenskem nacionalnem naftno-plinskem komiteju Svetovnega naftnega sveta (SNNK - WPC) so zaskrbljeni zaradi osnutka uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po katerem bi se cene na servisih zunaj avtocest določalo na 28 dni. Ocenjujejo, da bi to še poslabšalo položaj trgovcev z naftnimi derivati in da za regulacijo ni več razlogov.
17.51 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ob delitvi premoženja skupine Pomgrad Polaniču svetoval Snežič

Preiskovalna komisija DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je z zaslišanjem Iztoka Polaniča preverjala morebitno politično posredovanje pri prodaji Panvite družbi Regal-Trgovina v lasti družine Polanič in povezave posla z najemom podjetja Klavdije Snežič. A je komisija ostala brez odgovorov.
15.49 16. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Boštjančič izvoljen za predsednika sveta guvernerjev članic EBRD

Minister za finance Klemen Boštjančič je bil na letnem zasedanju Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Erevanu v Armeniji izvoljen za novega predsednika sveta guvernerjev članic EBRD. Odboru 73 članic banke bo predsedoval eno leto.
15.09 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Slovenija marca z največjim padcem industrijske proizvodnje v EU

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom marca na mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V Sloveniji je upadla za 5,9 odstotka, kar je največ med državami članicami. V medletni primerjavi je industrijska proizvodnja tako v območju z evrom kot v EU nazadovala za odstotek. V Sloveniji je bil padec 6,9-odstoten.
14.47 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ugodna gospodarska klima, skrbi pa pomanjkanje usposobljenih delavcev

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem letošnjem četrtletju realno za 2,1 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila medletna rast 1,8-odstotna, na četrtletni ravni pa je gospodarska dejavnost stagnirala, je objavil državni statistični urad.
09.50 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ruski oligarh Zubicki naj bi načrtoval prodajo Sija

Ruski oligarh Andrej Zubicki po informacijah portala Necenzurirano prodaja Slovensko industrijo jekla, eno največjih slovenskih skupin, ki zaposluje več kot 3800 ljudi. Na mednarodnih trgih je začel preverjati interes za nakup in začel iskati svetovalce za postopek prodaje skupine, v kateri ima država četrtinski delež.
09.48 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Lastnik Semenarne kupil ljubljanski hotel s štirimi zvezdicami

Družbi Peakside Capital in Generali Investments sta ljubljanski Austria Trend Hotel prodali srbski družbi Agromarket, poroča spletni portal Property Forum. Agromarket je v Sloveniji že lastnik Semenarne Ljubljana.
06.29 15. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ideje, produkti in kapital so, startupi pa še vedno brez podpornega okolja

Več kot 50 evropskih skladov, ki upravljajo z več kot 3,3 milijarde evrov in iščejo nove naložbe na eni strani, in 204 startupi iz 24 držav, ki iščejo kapital za svoje inovativne produkte na drugi strani. Impozantne številke, ki so rezultat v Mariboru zbrane smetane skladov tveganega kapitala in tehnoloških podjetnikov na konferenci Podim, eni največjih tovrstnih dogodkov v naši regiji. A če so ideje in produkti in če je kapital, pa še ni startupom podpornega okolja. Kako bo država mlade nadobudneže obdržala doma, kdo je prejel laskavi naziv najboljšega startup podjetja in kaj se je dogajalo v štajerski prestolnici?
20.46 14. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Bomo s spremenjenim sistemom plačevali višje ali nižje položnice za elektriko?

Bomo v gospodinjstvih plačevali višje položnice za elektriko? Ali pa bodo res s spremenjenim sistemom obračunavanja omrežnine celo nižje? Kaj spremembe prinašajo gospodarstvu, ki se uvedbe novega sistema z vsemi štirimi otepa? Ga bomo ob nasprotovanju ministrstva sploh uvedli? Zdi se, da sistem, ki naj bi ga uvedli 1. julija, ta hip odpira več vprašanj kot ponuja odgovorov. A ne glede na to, distributerji sporočajo: "Mi smo pripravljeni" in ob tem še enkrat mirijo državljane: Večina gospodinjstev sprememb na položnicah sploh ne bo opazila. Pa bo res tako?