Slovenija

Janša namignil na odgovornost Levice. 'Njegove izjave so neprebavljive'

Ljubljana, 05. 05. 2023 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Metka Majer
Komentarji
35

Tudi po tragedijah v Srbiji je na plano prišel slovenski notranjepolitični razkol: predsednik SDS-a Janez Janša je spet razburil na Twitterju, ker je namignil na odgovornost Levice za nasilje. "Zavržno," na njegove besede odgovarjajo v stranki.

Janez Janša se je na družbenem omrežju odzval na izrečeno sožalje stranke Levica glede dogajanja v Beogradu in navrgel: "Mogoče je šlo tole narobe, stranka Levica," in pripel dve fotografiji, kot da sta povezani. Medtem ko sta na eni fotografiji člana Levice z nekega spominskega dogodka, je izvor druge fotografije otrok z orožjem nejasen. Janša tragedijo izrablja za politično obračunavanje, menijo v Levici.  

Poslanec državnega zbora Matej Tašner Vatovec dejanje komentira tako: "Gre za zavržno dejanje, ki kaže na to, kako problematično je trenutno stanje s sovražnim govorom oziroma z neke vrste negativnim govorom, ki ga uporablja predvsem prvak SDS."

V SDS-u posebnega ali dodatnega pojasnila na to niso imeli. Se pa samo čudijo tudi v ostalih dveh koalicijskih strankah: "Dejanja ne bi želela komentirati, se mi pa zdi politiziranje take tragedije neprimerno," pravi najmlajša poslanka Lucija Tacer

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan meni, da so izjave neprebavljive. "Ne morem dojeti, da je nekdo, ki naj bi bil razumen, odrasel človek, tega sploh zmožen. Še toliko bolj zaskrbljujoče, če gre za nekoga, ki je bil trikratni predsednik vlade. Obenem je predsednik največje stranke in bi se moral kot zmeraj zavedati teže in pomena posledic svojih besed."

Tudi Nova Slovenija je izrekla sožalje zaradi dogajanja v Beogradu, a dodatnih komentarjev ni imela. So pa v koaliciji enotni, da se je treba resneje lotiti težav mladih.  

Tacerjeva trdi, da moramo stiske slišati in jih videti, predvsem pa moramo začeti ukrepati. Še posebej je poudarila pomoč na področju duševnega zdravja, ki se je v zadnjih letih zelo poslabšalo. 

Vatovec pa medtem pravi: "V teh primerih bi morali imeti glavno besedo strokovnjaki, pedagogi, socialni delavci, psihologi, torej tisti, ki lahko te stvari osvetlijo in povedo, kaj je treba narediti. Seveda pa je potem naloga politike in države, da zagotovi, da do takšnih dejanj ne prihaja." 

Hkrati dodajajo, da je poleg naslavljanja stisk mladostnikov treba nasloviti tudi vprašanje njihovega dostopa do orožja. Podatki sicer kažejo, da število lastnikov in kosov orožja tudi v Sloveniji narašča.  

"Osebno povsem nasprotujem orožju, je pa seveda ideja, da orožja na svetu ne bi bilo, utopična. Naivno bi bilo pričakovati kaj takega, ampak vsekakor podpiram vsa prizadevanja za omejitev dostopa do orožja," še dodaja Švarc Pipanova. 

V koaliciji poudarjajo, da je bil eden njihovih prvih ukrepov tudi odprava sprememb Zakona o orožju iz časa prejšnje vlade, ki je olajšala dostop do polavtomatskega orožja.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou