Tujina

Pod deročo vodo popustil nasip v Sisku: 'Posledica popotresne škode'

Zagreb, 18. 05. 2023 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K., STA, U.B.
Komentarji
18

Hrvaška se še vedno bori s poplavami. Vodostaji rek Korana in Kolpa v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici, kjer so bile razmere najtežje, so začeli upadati, Petrinjo in Sisak pa, kot kaže, najhujše še čaka. Domačini se bojijo, da bodo pot pritiskom vode popustili jezovi, ki jih vlada po potresu leta 2020 še ni sanirala. To se je že zgodilo v Sisku, kjer je popustil eden izmed napisov ob Savi.

Vodostaj Kolpe na merilni postaji v Farkašiću vzhodno od Petrinje je danes zjutraj dosegel višino 950 centimetrov, kar je dovolj za razglasitev izrednih razmer. Poveljnik petrinjskih gasilcev Zvonimir Ljubičić pa opozarja, da bi to lahko predstavljajo dodatne težave, saj bo z nekajurno zamudo po vsej verjetnosti Kolpa narasla tudi v drugih delih toka, med drugim v Petrinji. Voda do tja potrebuje več ur. "V naslednjih 24 urah bomo najbolje vedeli, kaj se bo dogajalo v Petrinji,"  razlaga.

V približno 15 kilometrov oddaljenem Sisku pa je pod deročo vodo popustil nasip ob Savi, ki se je pred dvema letoma poškodoval v potresu. Reka je tako stekla na travnike in ceste, a pristojni mirijo, da ne predstavlja velike nevarnosti za okoliške prebivalce. Vlada je na območje poslala tudi 100 pripadnikov vojske. 

Poplavljeno mesto Obrovac
Poplavljeno mesto Obrovac FOTO: Bobo-Pixsell

Kljub temu hrvaški mediji poročajo, da so domačini besni, saj da so po potresu večkrat pozvali, da je nasip treba urediti oziroma tam zgraditi trden jez. Generalni direktor Hrvaških voda Zoran Džurković pa poudarja, da so se slabe stabilnosti pregrade zavedali in da so sanacijo začeli, a da za končanje popravila niso imeli dovolj časa. "To se bo popravilo, moramo se osredotočiti na nasipe v Petrinji," tudi poudarja, saj da je tudi tam na jezovih in nasipih ostalo več popotresnih razpok.

"Vrhunec za območje Petrinje in Siska bo v noči na soboto," pa ob tem dodatno opozarjajo hrvaški hidrologi in vremenoslovci. "Pričakujemo, da bo ogrožena vrsta hiš od Karlovca do Siska. Vremenske razmere se danes umirjajo, jutri pa se bodo posledično začele umirjati tudi na terenu," dodaja Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Ponekod drugod vodostaji rek že upadajo

V Karlovcu so razmere resne, a pod nadzorom. Na terenu so vse službe ter gradijo nasipe in pošiljajo vreče s peskom v ogrožene predele, so danes sporočili iz glavnega štaba civilne zaščite. Tam je danes tudi predsednik vlade Andrej Plenković, ki se je sestal z ministri, predstavniki lokalne skupnosti in pristojnimi službami, potem pa si bo ogledal prizadeto območje.

Vodostaj Korane je ponoči dosegel 852 centimetrov in se izenačil z rekordom iz leta 2015. Danes ob 9. uri je bil visok 849 centimetrov. Vodostaj Kolpe je bil najvišji ob 2. uri, ko je znašal 847 centimetrov, danes ob 9. uri pa 839 centimetrov. "V naslednjih 24 urah pričakujemo, da bosta Kolpa in Korana v Karlovcu upadli za okoli pol metra," je dodal Novosel.

Danes je začela upadati tudi reka Una na vzhodu države. Njen vodostaj v Hrvatski Kostajnici je v sredo zvečer znašal 499 centimetrov, danes do 9. ure pa se je znižal za 13 centimetrov. Župan Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan je danes za Hrvatski radio dejal, da so uspešno znižali nivo vode na ulicah. Pojasnil je, da so ekipe prostovoljnih gasilskih društev, hrvaške vojske in podizvajalcev Hrvatskih voda vso noč "dopolnjevale oziroma nadzirale delovanje črpalk".

Bišćan je še izrazil upanje, da je najhujše za njimi. Ob tem je izpostavil, da je vodostaj Une še vedno izjemno visok, zato je pred njimi še nekaj dni boja. Zaradi poplav so na Hrvaškem od nedelje do danes na teren poslali 4064 gasilcev in 1377 gasilskih vozil, ki so opravili 1411 različnih intervencij, so danes sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Na zahodu BiH reke upadajo, o poplavah poročajo tudi iz Srbije

Z zahoda Bosne in Hercegovine, kjer so zaradi obsežnih poplav v minulih dneh v več krajih razglasili stanje naravne nesreče, danes poročajo o upadanju ali stagniranju vodostajev vseh rek, tudi Une. O obsežnih poplavah zaradi močnega dežja pa poročajo s severa Srbije.

Na zahodu Bosne in Hercegovine, kjer so o poplavah poročali od ponedeljka, se razmere umirjajo, saj danes poročajo o upadanju ali stagniranju vodostajev rek, tudi Sane in Une. Prebivalce prizadetih območij je razveselilo tudi dejstvo, da v noči na danes ni bilo močnejših padavin, danes pa ne dežuje, poroča sarajevski portal klix.

Poplave, ki žrtev niso zahtevale, so povzročil veliko gmotno škodo. Zaradi poplav so stanje naravne nesreče razglasili v celotnem unsko-sanskem kantonu, potem ko so ga razglasili v mestih Bihać in Sanski most. Prizadeta območja bo danes obiskal premier Federacije BiH Nermin Nikšić, potem ko je vlada te entitete BiH v sredo za prizadeta območja odobrila pol milijona konvertibilnih mark (okoli 250.000 evrov).

Močno deževje pa je v sredo popoldne zajelo večji del Srbije, zaradi česar je prišlo do izlivanju manjših rek in poplav. V številnih mestih je v samo nekaj urah padlo 20 litrov dežja na kvadratni meter. Največ dežja je padlo v Zrenjaninu na severozahodu države, 53 litrov na kvadratni meter, poroča srbski portal N1. Gasilci so posredovali na območju Novega Sada in Beočina, v Sremskih Karlovcih, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi in Valjevu, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva.

Močno neurje s točo je po 19. uri zajelo Novi Sad, kjer je bilo poplavljenih več ulic, dve osebi pa sta bili poškodovani, poroča srbska javna televizija RTS. S strehe poplavljenega avtomobila so v mestu evakuirali dve osebi, eno pa z območja, kjer je bilo poplavljenih več poslopij. V mestu dežuje tudi danes, a manj močno. V Novem Sadu in Zrenjaninu je padala tudi toča v velikosti oreha, v občini Koceljeva pa so bile poplavljene ulice in več deset hiš. Hidrometeorološki zavod je opozoril, da obstaja nevarnost, da bo Sava v petek poplavljala pri Šapcu.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
18. 05. 2023 21.28
+1
Zdej se samo še na potres počaka...pol bo pa dela za nekaj let
KREN49
18. 05. 2023 19.26
+3
Nisem ravno FEN od sosedov....bogi ljudje...
tomjaz
18. 05. 2023 19.05
+2
Kaj, če je res HAARP oziroma umetno vreme?
nur-amrabar
18. 05. 2023 18.38
+10
tudi v Srbiji poplavlja, pa nič ne pišete. samo ta uboga Hrvaška.......
Kollerik
18. 05. 2023 18.25
+4
Nč bat, bo HDZ vse rešil....
graf
18. 05. 2023 18.24
+11
Praviloma poplavlja ene in iste kraje ker nikomur ni mar da bi očistil vodotoke mulja in vzdrževal globino struge ! Država namenja milijone za sanacijo poplav .. za vzdrževanje vodotokov pa niti centa ! Modri ljudje pravijo da je preventiva boljša od kurative ! V bivši skupni državi je bilo to pošlihtano ...
MucaNeGrize
18. 05. 2023 18.17
+8
ubogi ljudje ...že po potresu je hr ablast obljubljala pomoč na vse kriplje ...narod pa ni tam v bistvu dobil nič...
nur-amrabar
18. 05. 2023 18.13
+2
Lijepa naša HDZ!
punkracij
18. 05. 2023 11.26
+7
Ne vem, če so se avstrici toliko ukvarjali s poplavami pri nas ko je poplavljala Drava.Naravne katastrofe niso nič prijetnega,vendar najprej počistimo svoje dvorišče.
MiskoPol
18. 05. 2023 11.02
+5
Pri Šapcu? Kje je ta Šapac?
orthodox rs
18. 05. 2023 10.59
+7
Kaj je s to Petrinjo, ubogi ljudje.
PomisliNaSonce
18. 05. 2023 17.09
-10
Mal si poglej zemljevid...to je izpuh nuklearke dejansko
Nidani
18. 05. 2023 10.21
+7
Kriza, čedalje več bo tega... 😟
PomisliNaSonce
18. 05. 2023 09.42
-5
Letos bo še pestro. Kar niso pozimi dosegli, bodo probali poleti.