Slovenija

JEK2 bo stal več milijard evrov in ustvaril 5640 delovnih mest

Krško, 21. 05. 2024 11.17 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki družbe GEN energija in Elektroinštituta Milan Vidmar so predstavili aktualne korake pri projektu, nove študije in interne ekonomske izračune, povezane s projektom JEK2, ter načrtovano predstavitev projekta po krajih Slovenije za zagotovitev čim širšega dostopa javnosti do vseh ključnih informacij o projektu pred napovedanim referendumom.

Študija priključitve JEK2 na elektroenergetski sistem (EES) Slovenije je pokazala, da je z vidika vpliva na elektroenergetsko omrežje optimalna velikost JEK2 do 1300 MW neto električne moči, so sporočili iz Gen energije. Družba GEN energija je v ponedeljek na pristojno ministrstvo v usklajevanje poslala osnutek Predloga pobude za pričetek državnega prostorskega načrtovanja. 

"Na podlagi do sedaj zbranih in prejetih podatkov, ki pa ne temeljijo na zavezujočih ponudbah potencialnih dobaviteljev JEK2 in predstavljajo interno oceno GEN energije, znaša ocenjena investicijska vrednost JEK2 – gre za stroške gradnje prek noči v vrednosti evra leta 2024 – 9,3 evra/kW inštalirane moči. To pri moči elektrarne 1000 MW pomeni 9,3 milijarde evrov in pri moči elektrarne 1650 MW 15,4 milijarde evrov. Za vse izračune in uporabljene predpostavke nameravamo pridobiti mednarodno recenzijo priznane domenske inštitucije še pred izvedbo referenduma," zagotavljajo.

Gorvodna lokacija JEK 2
Gorvodna lokacija JEK 2 FOTO: GEN energija

V zadnjih dveh mesecih je Sektor za nove jedrske objekte družbe opravil več aktivnosti. Med njimi potrditev štirih potencialnih izvajalcev poročila o analizi varnostni lokacije, pripravljajo specifikacije za naročilo študije izvedljivosti, ki jih bodo pripravili ponudniki JEK 2, pripravljajo razpis za izdelavo študije Verjetnosti največjih poplav, glede Ocene potresne ogroženosti pa potekajo redne delavnice med izdelovalci in pregledovalci študije. Rezultati bodo objavljeni septembra letos. 

Robert Bergant, vodja službe inženiringa GEN, je predstavil osnutek gradiva Pobude za DPN, poslan v usklajevanje na MOPE in MNVP, vključno s predvideno časovnico z mejniki, od začetka priprave DPN v letošnjem letu do izgradnje v letu 2039. Po uskladitvi komentarjev pristojnih ministrstev na predlog Pobude za DPN sledi javna razgrnitev, v sklopu katere podajajo nosilci urejanja prostora smernice, javnost pa predloge in vprašanja. Sledi obdobje analize smernic in sprejem sklepa Vlade Republike Slovenije o začetku državnega prostorskega načrtovanja, nato pa priprava okoljskega poročila v sklopu celovite presoje vplivov na okolje in študije variant. Pripravljen bo predlog DPN, ki bo javno razgrnjen, hkrati bo potekala čezmejna presoja vplivov na okolje. Sprejem Uredbe o DPN je načrtovan do leta 2027, čemur sledi končna investicijska odločitev do leta 2028, proces pridobivanja gradbenega dovoljenja in nato z letom 2032 predvidena gradnja, so sporočili iz družbe. S ciljem zainteresirani javnosti približati informacije o projektu bo GEN energija v prostorih Mestne občine Krško v juniju odprla informacijsko pisarno.

Aleksandar Momirovski z Elektroinštituta Milan Vidmar je predstavil rezultate Študije priključitve JEK2 z močjo od 1000 MWe do 2400 MWe na EES Slovenije. Študija vključuje analize sigurnosti in stabilnosti EES, med drugim stacionarne in dinamične analize, analize kratkostičnih tokov in  analizo potrebnih sistemskih rezerv. Ključni ugotovitvi sta, da je s stališča sigurnosti in stabilnosti EES optimalna velikost JEK2 do 1300 MW neto električne moči na pragu elektrarne in da so potrebni novi viri sistemskih storitev izravnave, predvsem viri za zagotavljanje ročne rezerve za povrnitev frekvence (rRPF).

Računajo na državo

Družba GEN energija sama ni zmožna zagotoviti vseh finančnih virov za JEK2, zato je vloga države pri izvedbi tako pomembnega strateškega projekta ključna, poudarjajo in dodajajo, da je JEK2 investicija izjemnega strateškega pomena, saj omogoča razogljičenje oskrbe Slovenije z električno energijo in tudi samooskrbnost oskrbe Slovenije z električno energijo. "Jedrska elektrarna bo najmanj 60 let, v primeru podaljšanja pa 80 in tudi več let zagotavljala stabilno in zanesljivo oskrbo z električno energijo. Investicija bo imela izjemen učinek na slovensko gospodarstvo; ocenjenih je 5640 novih delovnih mest v 10 letih in prek 37-odstotni delež domačih dobav v celotni vrednosti investicije."

Družba GEN energija bo v naslednjih mesecih izvedla potujočo predstavitev projekta v obliki interaktivnega centra o energiji in energetiki. Ta bo pričel svojo pot v Vrbini v Krškem 23. maja, 1. junija bo obiskal Sevnico, 7. junija Krško, 15. junija Škofjo Loko, 23. junija Maribor, 30. junija Bistrico ob Sotli in 18. julija Brežice; sledile bodo še predstavitve v drugih mestih.

Mladi za podnebno pravičnost za verodostojne informacije o Jeku 2

Kot so v današnjem sporočilu zapisali Mladi za podnebno pravičnost, naj bodo analize, ki jih je naročil investitor v Jek 2, Gen energija, javnosti predstavljene šele po izvedbi neodvisnega strokovnega pregleda s strani za to usposobljene institucije. Ta naj bo izbrana na razpisu, pri katerem naj nima investitor nobene vloge.

V javnosti predstavljena stroškovna cena električne energije iz Jeka 2 naj vključuje vse stroške jedrske elektrarne skozi njen celoten življenjski cikel. "Tako naj na transparenten in razumljiv način zaobjame vse postavke, še posebej pogosto pozabljene stroške financiranja, stroške nadomestil za občine, stroške dolgoročnega skladiščenja visokoradioaktivnih odpadkov in stroške razgradnje," poudarjajo.

Pred javno predstavitvijo ekonomike projekta Jek 2 naj se, tako Mladi za podnebno pravičnost, opravi poglobljena analiza občutljivosti projekta. Ta naj pokaže, kakšen je možen razpon stroškovne cene elektrike iz Jeka 2 glede na ključne vhodne spremenljivke projekta, med drugim spremembo cene projekta, spremembo tržne cene električne energije ter višje stroške gradnje skladišča za visokoradioaktivne odpadke in razgradnje objekta.

Da javnost o podatkih ne bo dvomila, naj se na spletu objavi celotna študija in njihov strokoven, a hkrati poljuden povzetek, pravijo. Ob tem naj investitor tudi pojasni, zakaj prihaja do razlik med njegovimi ocenami stroškov projekta in ocenami o visoki stroškovni ceni za Jek 2 nekaterih priznanih strokovnjakov.

Okvir za zagotavljanje verodostojnih in nepristranskih informacij o gradnji Jeka 2 je po mnenju Mladih za podnebno pravičnost še toliko bolj pomemben zaradi preteklega dogajanja v slovenskem energetskem sektorju, pri čemer med drugim izpostavljajo zgodbo s Tešem 6.

Projekt Jek 2 je sicer v fazi, ko obstaja še veliko negotovosti, saj so za zdaj znane le informativne ponudbe potencialnih ponudnikov tehnologije, ob tem pa so odprte še tudi postavke drugih stroškov, povezanih z gradnjo, obratovanjem in financiranjem jedrskega objekta ter spremljajoče infrastrukture.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
22. 05. 2024 13.08
+2
energije se tudi pri nas ne samo v svetu porabi vedno več.potrtebno je bit samooskrben,da se ne plačuje zaradi nesamooskrbnosti tudi višja cena te tuje energije.vetrnic ne maramo,zasebne elektrarne na hišah niso poceni in vedno več je požarov na objektih,nič nam ne paše in nič ni prav,kot v večini razlagajo desni politiki in nevladniki
ms1966
22. 05. 2024 10.35
+1
Pri JEK2 je po moje glavni problem, da so zaradi političnih razlogov izključili Kitajce in Ruse, ki lahko ceneje in hitreje zgradijo nuklearko, Kitajci so celo sposobni po naročilu zgraditi katerokoli tehnologijo. Že pred leti so Kitajci odkupili Westinghouseov dizajn za tlačnovodne reaktorje in ga izboljšali, lahko bi rekli, da je kopija boljša od originala.
Tomy1
22. 05. 2024 08.56
+2
Absolutno proti temu "Jedrskemu" nategu pri nas . Zakaj ne napišete da Jedrsko Elektrarno na Madžarskem gradijo Rusi po finančnimi pogoji o katerih lahko pri nas lahko samo sanjamo ! BAnda nesposobna !
periot22
22. 05. 2024 08.41
Milijarde iz Ukrajine nazaj pa bo nared!
ibasumik
21. 05. 2024 21.39
+3
to bo finančni nateg tisočletja.
cool1
21. 05. 2024 20.12
+3
Upajmo, da bo JEK 2 samo naša elektrarna, da ne bo nikogar , ki bi nam odvzel polovico elektrarne , zmogli bomo to sami narediti, in potem tudi vzdrževati, pa tega ne mislim na nobeni nacionalistični osnovi, ampak ekonomski razlogi so za to !
Uporabnik1861784
21. 05. 2024 20.07
+1
Dejmo raje narediti mir z Rusi, dobit nazaj poceni plin in postavit plinske elektrarne. Za 20 milijard kakor nas bo stala nuklearka, pa po kajsni ceni bo delala elektriko -2x trenutne cene, mamo stroma do fuzije verjetno
JanezNovakJohn
21. 05. 2024 19.58
+1
Ne vem če si kdo predstavlja kaj je to milijarda evrov ! BONG !
JanezNovakJohn
21. 05. 2024 19.56
+0
Najbolje je solastništvo jederske elektrarne v Bosni, Romuniji, Bolgariji ali kaj takega.
Kollerik
21. 05. 2024 19.27
+1
Mala malca bi bilo tole, če se ne bi pokradlo dobre tri milijarde letno
jtrogar
21. 05. 2024 19.04
Vsi si pred komentiranjem večkrat oglejte intervju: Zoran Kus na TV Slovenija 1 dne 28.4.2024.
tomahawk
21. 05. 2024 16.09
-2
Spet ni ok. Na referendumu pač obkrožte proti sam ne vem pol a boste dinamo vrtel doma? Šli bi se elektrifikacijo filal vse živo, avte, vbistvu ne dela več nič brez elektrike, NEK pa nebi. To da pa bodo kradli....ja seveda bodo kdaj pa niso? Smo pravi balkanci in skorumpirani do kraja žal. Ne mečimo si peska v oči.
avgust.
21. 05. 2024 15.59
+5
Slovenija ima cca 2 mio prebivalcev. To je le malce več kot Dunaj. Torej je to približno tako, kot bi Dunaj in Dunajčani sami gradili že drugo jedrsko elektrarno. Milano bi jih potem potreboval najmanj 5 in sami bi jih morali plačati. To bo dobavni center v smislu JEK1 za GEN-I, če se kaj zalomi pri pogodbah, pa proračun časti, tudi če medtem zdravstvo "crkne". Nekaj pa je treba Golobu priznati: pol Slovenije je žejne peljal čez vodo in še mu verjamejo. (Res pa je, da ima tu in po novem še na nacionalnem mediju dobre delavce. Verjetno so tudi ustrezno nagrajeni ).
deny-p
21. 05. 2024 15.42
+4
Ko se zavežejo, da bodo pokrivali prioritetno slovenske potrebe po ceni proizvodnje, višek pa na borzo, se lahko začnemo pogovarjat......, do takrat pa raje ne sanjajte. Bi bilo pa še fino vedet, koliko nas bo stala obnova oz posodobitev omrežja, ker pol gospodinstev niti za svojo elektrarno ne dobi soglasja....????
nonac
21. 05. 2024 15.31
+4
A to bo potem Hrvat odkupil se že kaj ve?
Potouceni kramoh
21. 05. 2024 15.37
+5
Z velikim veseljem, no razen ne jedrskih odpadkov.Te je treba potrosit po lepih Panvitinih najemnih poljih da bo samooskrba Slovencljev100% pravijo dobri sosedje
rato
21. 05. 2024 15.29
+4
Bratuškova treba bo pohiteti in zgraditi treti tir od TEŠ6 do NEK2, da se bo vozilo delavce na delo , ko se zapre TEŠ. 🤔
zmerni pesimist
21. 05. 2024 15.25
+4
Gradijo naj jo hrvati doma mi pa bomo polovični lastniki odpadke jim pa velikodušno pustimo
Xyz2023
21. 05. 2024 15.23
+4
5640 delovnih mest? to bo najdražja kWh na svetu…
Odgovorno
21. 05. 2024 15.24
+3
1000 bo verjetno samo godbe. potem pa kradi do onemoglosti in prodaj Hrvatom.
zmerni pesimist
21. 05. 2024 15.14
+5
Ko se bo to začelo graditi če se bo bo golobček že zdavnaj odplesal
glass roof
21. 05. 2024 15.09
+6
Več miljard pahaha