Slovenija

V okolici slovenskih šol bo začasno povečana navzočnost Policije

Ljubljane, 05. 05. 2023 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se v luči tragičnih dogodkov v Srbiji s policisti dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost Policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol.
Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol. FOTO: Aljoša Kravanja

Z ministrstva so sporočili, da je odgovornost vseh, ki so vpeti v izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, da spoštujejo predpisane protokole obravnave nasilja v šolah, ob tem pa pristope glede na dogajanje ves čas izboljšujejo. "Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke tako doma kot v šoli, pa je, da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Naša dolžnost je, da v slovenskih v šolah postanemo še bolj pozorni na vse oblike pojavov, ki bi pri učencih ali dijakih utegnili nakazovati težave, ki bi jih sčasoma lahko občutili kot nepremostljive in bi jih morebiti lahko pahnili tudi v usodna dejanja," menijo na ministrstvu. Dodali so, da zato sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja tako v šolskem prostoru kot zunaj njega.

Ministrstvo je ravnateljem osnovnih in srednjih šol poslalo okrožnico s prošnjo, da se "poslušamo, sprejemamo in konstruktivno pristopamo k reševanju vprašanj in stisk vseh, vključenih v šolski prostor".

V sporočilu za javnost so zapisali še, da je njihov skupni cilj vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti, ki je osnovni pogoj za normalno delujoče šolsko okolje.

Strokovnim delavcem v pomoč različni protokoli

Strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju so se sicer dolžni odzvati na vse oblike nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih in v primerih nasilja nad otroki v družini, pri tem pa so jim v pomoč različni sprejeti protokoli, pravilniki in smernice, je objavljeno na spletni strani ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ministrstvo izvaja tudi izobraževanja.

Nasilje v šolah je mogoče pomembno zmanjšati z ustvarjanjem varnega in spodbudnega učnega okolja, torej z vzpostavljanjem dobrega počutja in klime v vzgojno-izobraževalnih zavodih. To pomeni polno vključenost otrok v vzgojno-izobraževalni proces in v dejavnosti, ki jih otroci oziroma učenci doživljajo kot smiselne in se v njih počutijo varne, sprejete in vključene, je objavljeno na spletni strani ministrstva.

Ob tem so svojcem žrtev tragičnih dogodkov v Srbiji izrekli sožalje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iskriv
06. 05. 2023 14.02
+13
Tisti , ki so odvzeli vse pravice učiteljem o kaznovanju in grajanju učencev , so pozabili , da vsa ta neposlušnost , agresija in nespoštovanje izhaja iz družinske vzgoje ! Če je v družini nesoglasje , če se med seboj ne pogovarjajo ali pa pogovarjajo , pa se ne slišijo , je doma razdor zaradi mnogih možnosti od alkohola , mamil , ločitev , pomanjkanja finančnih sredstev ali drugih morda psiholoških stanj , se vse to odraža na otrocih , ki zaradi doživetih frustracij bežijo v svoj svet in ker tam ne najdejo rešitev ali rešitelja se odločajo za skrajne posege v lastno ali tuje življenje . Nobeno varovanje pred šolami ne pomaga , ker ti policaji bi lahko samo gasili požar in ne preprečevali , ker ne vedo , kaj se nahaja v torbah in glavah učencev .
smuuki
08. 05. 2023 15.08
+1
A je morda vzrok v načrtni razgradnji osnovne celice družini? A je lgtb gibanje vsiljeno v izobraževalni program, medije prispevalo k temu stanju? Vzgoje ni več, vsak je svoja osebnost in počne kar ga je volja. Obveznosti ni več. Vloga očeta je vbita. Rezultat pa tak da to NIKOMUR ne odgovarja.
Samo12
08. 05. 2023 16.27
+0
Ne zavzemam se za LGBT ampak ti nisi normalen. Kake imaš ti probleme doma, je tvoja stvar, če je oče vbit. Je p res, da se ne čudim pri tem tvojem razmišljanju. Če pa otrokom ne das obveznosti, pa si ti kriv. Kaj vsako jutro nabijate doma s komunisti in domosranci? Pa da so se domosranci borili proti komunizmu?? Kdaj pa kje nastal komunizem, ali ke TITO in druščina že med vojno tulila o komunizmu? Domosranci nikoli nošo bili heroji, bili so IZDAJALCI lastnega naroda, družin in sosedov, ki takrat niti vedli niso kaj je komunizem. Sodelovali so z okupatorjem, izdajali položaje tudi Slovencev in zakaj? Da so imeli korist od tega, prodajali orožje od nemcov partizanom. Zato so tudi nekateri sedeli v zaporu in niso lezli ven iz nekih jam. A bi prepovedali homo sex. Naj se pove otrokom, da obstajajo drugačne spolnosti, kar v tem času ni več noben vau, razen, če si zagriženi homofob, pol pa plazis nagi iz oken, ko polucija razbija orgije. A ne? Kaj še bo vse krivo za vas svečkarje? Pocistite svoj prag in podstrešje🐑🐑🐑
Ramzess
06. 05. 2023 09.49
-6
Ne vem kam to pelje. Povejte katera država v soseščini še počne to.
Samo12
08. 05. 2023 16.29
+2
Vse razvite sosednje države imajo enako, razen desničarskih držav, kam pa to pelje pa smo videli v Srbiji!!!
smuuki
06. 05. 2023 09.42
-2
Mi imamo teževo. Do sedaj smo zagovarjali svobodno voljo posameznika. Vsaka navodila in spoštovanje le njih smo označili za teror. Kaj pa zdaj? Masko se nosi po lastni izbiri samo priporočila. Samo priporočamo, da je uporaba orožja nevarna. Učenec ni dolžan upoštevati navodil učitelja. Učitelj ne sme preveriti kaj ima učenec v torbi. Ko bo ta isti otrok zrastel bo delal v firmi ga bo varnostnik kadar koli preveril kaj nosi v firmo ali iz firme. Bolno do kraja. Vse kaže, da se bomo morali vrniti v stare tire. Mar bodo vsi novi ukrepi kar zagotovo bodo uveljavljeni " neustavni" kar ves čas poslušamo. O kako je dober zarečen kruh. Navsezadnje je imela prejšnja vlada kar prav. Uf kako peče to priznanje
Samo12
07. 05. 2023 13.21
+2
V čem je imela prav?? Da je zapirala ljudi, si nagrebla premoženje, se skrivala pred ljudmi v tunelih, dejansko vladala s komunizmom?? V Srbiji ke Vukovic, zelo dobre prijatelj svečkarjev. Tam ni levičarjev, pa pokoli. Kdo je tam kriv???🐑🐑🐑
jodr
06. 05. 2023 09.09
-3
Policija v okolici šol ne bo preprečila nasilja med vrstniki. Otroke in mladino je treba vzgajati v duhu prijateljstva, pomoči, sodelovanja,... In prenehati predvajanje filmov, ki prikazujejo nasilje. Lep primer so naši filmi, kjer kakšnih 10 let star otrok drži pištolo na glavi še mlajšemu otroku.
smuuki
08. 05. 2023 15.10
-1
Kaj pa če smo dosedaj obsojani konservativci imeli morda pa vseeno kaj prav.
Samo12
08. 05. 2023 16.38
+3
V čem ste imeli konservativčki prav? Da delate dobro za družino? Kaj pa prepiru in lomljenje pohištva doma v pričo otrok? Ali po žlebu plezat iz orgije, da te ne dobijo, ali da ne rabiš biti pošten in vseeno prideš samo v Slo na politični vrh???🐑🐑🐑
Gorenjski Toncek
05. 05. 2023 21.59
+10
Samo pravice se povdarjajo.....ne dolznosti....
Rudolf Maister
05. 05. 2023 21.58
+1
Dajte že poiskat kakšno službico 2xjožetu. Če ste našli jarčevi dajte še njemu. Izobrazbe sicer nima je ps levi ekstremist in takšne rabite. Vidite da se ponujaja in prosi. Plis
Samo12
07. 05. 2023 13.23
+0
Ustreza vsem kriterijem razen enemu, ni intelekt. omejen drugače bi lahko delal v kleti na Trst.🐑🐑🐑
ZIPPO
05. 05. 2023 21.55
+2
Policija bi morala temeljito prevetriti srednje šole, določene po nasilju izstopajo že leta. Šolniki tiho ves čas. 👏👏Hinavščina, da ni večje.
Tri pisane marjetice
05. 05. 2023 21.52
+0
Če rečem da je kovid nasilje nad otroki to ni razlog za brisanje komentarja. Ne vsebuje grdih besed, nikogar ne žalim, je pa očitno resnica komu v napoto.
kranjski janezz
05. 05. 2023 21.49
+6
Naši inkasanti bodo spet tečnarili navadnim državljanom..drugega
Gorenjski Toncek
05. 05. 2023 21.47
+1
Opozorim. So odrasli....povem... Poediice nosijo sami.... Poskusam jih usmerjat....za zivljenje
Jožajoža
05. 05. 2023 21.43
+5
Zgolj mimogrede: upamo lahko, da člani SDS, ki hodijo na organizirane proteste (ti so brez dvoma čisto legitimen način izražanja političnih stališč in mnenj), opazijo, da jih nihče ne pretepa in grobo odriva, da Trg republike ni zagrajen z ograjo, da okoli vladne stavbe ni 50 kombijev s policisti v bojni opremi, da jim nihče ne izreka glob, da jih nihče nasilno ne odvaža na policijske postaje, da navsezadnje zoper njih nihče ne uporablja gumijastih nabojev, solzivca in vodnega topa. Vse to je zoper protestnike uporabljala njihova SDS, njihovi Janez Janša, Aleš Hojs in tudi lepodušni Anže Logar.
smuuki
06. 05. 2023 09.49
-6
Pridite enkrat takoj za protesti na prizorišče. Nobene smeti, nič razbitega, nič popisanega, nič politega. A so ti protesti sploh primerljivi s prejšnjimi? Vse po protokolu prijavljeno. Kaj bi vi po vaše preganjali kaznovali. Mi vandalstva ne poznamo. Nobenemu novinarju se ne puli kamere iz rok. Policija z nami nima nikakršnega dela. So pač tam ker so tam poslani. Nihče se jim ne postavlja po robu, osebne zaščite sploh ne potrebujejo. Samo dolgočasijo se ob robu dogajanja. Saj razumem vas. Ker tega niste doživeli težko razumete. Pa saj bo.
Gorenjski Toncek
05. 05. 2023 21.42
+7
Imejte svoje mulce na oceh.... Naredli ste jih, prevzemite starsi odgocornost..... Ni to(le mas 50€k grem na fitnes...Imam 3 mulce....tudi vnuka....gledam pod prste vedno....
Jožajoža
05. 05. 2023 21.45
+9
škoda,da si otroci ne morejo izbirat staršev in prednikov.
Svetec 2021
05. 05. 2023 21.42
+9
Ja kdo pa bo delal akcije hitrost, varnostni pas, telefon, e skiroji, pešci, kolesarji, tovorna vozila........ vsaki teden neka akcija kot v LIDLU. Nebi pa slabo blo da gredo inšpektorji s uprav ki tak nič ne delajo malo na teren ....
4556
05. 05. 2023 21.41
+2
Oj -joj ubogi joža ali sploh veš kaj je tema .
Kucel
05. 05. 2023 21.40
+11
Izklopiti glavno stikalo od interneta.
Mnogo
05. 05. 2023 21.38
+5
Problem je lahko tudi v napačnem govoru, ter primer Goloba, Klakučer, Pirc-Musarjeve, ko govorijo, da z nekaterimi Slovenci nebodo sodelovali, ter twit Janse, to še prenese v šole v drugačni obliki, takoj se nekateri izločijo, težko je tako misliti, vendar največ je v izražanju problem.
Jožajoža
05. 05. 2023 21.34
-1
ne vem,zakaj še ni ovadbe tomašičća na nORItv,KO JE NAGOVARJEL KLICATELJE NA OBOROŽEN "UPOR".
TEDYC
05. 05. 2023 21.26
+6
Tukaj je vse prepozno. Najbolj, da še vojako damo ne šole. be..ki
Mr.Noobbot
05. 05. 2023 21.23
+11
Populizem najvišje stopnje. Kaj drugega bi pa pričakovali od te klovnaste vlade
Jožajoža
05. 05. 2023 21.35
+2
pekoči paradižnik
06. 05. 2023 21.49
-3
Vlada se trudi vsakodnevno z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma
Naj bi
05. 05. 2023 21.19
+4
Zakaj so pa v srbiji pridržali 48 letnika za 30 dni, piše v drugi temi?
Gorenjski Toncek
05. 05. 2023 21.48
+2