Slovenija

V Sloveniji vse več registriranega orožja, po nelegalno orožje pa na temni splet

Ljubljana, 05. 05. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija se nahaja na balkanski tranzitni poti in je zelo izpostavljena tihotapcem orožja ter črnemu trgu orožja, je v luči dogodkov v Srbiji povedal varstvoslovec Denis Čaleta. Po drugi strani pa ima EU na tem področju zelo restriktivno zakonodajo, ki zelo omejuje nakup orožja brez ustreznega dovoljenja, pravi.

Orožje
Orožje FOTO: Adobe Stock

Čaleta iz Inštituta za korporativne varnostne študije je glede črnega trga orožja spomnil, da so bile pred desetletji vir nezakonitega orožja države, vpletene v balkanske vojne, danes pa je na meji EU takšna vojna v Ukrajini. "Vsak konflikt v tujini pomeni, da bodo v širši regiji višje številke nelegalnega orožja," je jasen.

Količino nezakonitega orožja v Sloveniji je nemogoče oceniti, vendar hkrati ni mogoče povsem izključiti možnosti, da bi kdo do njega lahko prišel in izvajal določene aktivnosti, je dejal. Slovenska policija se pri nadzoru črnega trga in tihotapljenja orožja povezuje tudi z drugimi državami. Tako so denimo leta 2021 gorenjski policisti po obvestilu ameriških varnostnih organov prijeli osumljenca, ki je načrtoval strelski pohod po javnih ustanovah. "Obveščanje med organi različnih držav seveda funkcionira," je izpostavil, četudi je čisto vsak kos orožja težko ujeti in izslediti.

Del trga se je preselil tudi na temni splet, pri čemer varnostnim organom ostane prestrezanje poštnih pošiljk, ki pa je tudi zaradi velikega števila logističnih podjetij in iznajdljivosti tihotapcev zelo zahtevno.

Bolj optimističen je Čaleta glede notranjega evropskega trga, saj ima EU na tem področju veliko restriktivnejšo zakonodajo od denimo ZDA. Orožje je v EU tako rekoč nemogoče kupiti brez ustreznega dovoljenja, prav tako pa si prodajalci orožja ne morejo privoščiti, da bi zlorabljali trg na način, da bi legalne kose orožja preprodajali na črnem trgu. Ko izgubiš licenco, jo je praktično nemogoče dobiti nazaj, je prepričan.

Pomanjkljivost pa vidi v prostem pretoku dobrin in odsotnosti notranjih meja v EU, saj omejujejo nadzor znotraj EU.

V Sloveniji največ kosov registriranega orožja pri lovcih, Policija ocenjuje, da je pri odkrivanju nezakonitega orožja uspešna

V Sloveniji število registriranih lastnikov orožja in število kosov orožja narašča, kažejo podatki ministrstva za notranje zadeve. 

Leta 2015 je bilo pri nas 39.600 lastnikov orožja in 127.817 kosov orožja. Leta 2022 pa 44.771 lastnikov orožja in 155.853 kosov orožja. 

Največ orožja je registriranega za lov.

Policija namenja medtem veliko pozornosti problematiki nezakonitega orožja in odkrivanju njegovega vnosa v Slovenijo. Na celotnem območju države izvajajo nadzore v cestnem, železniškem in letalskem prometu ter varnostne akcije z namenom odkrivanja nezakonitega orožja. Na Generalni policijski upravi (GPU) so ocenili, da so pri tem uspešni.

Konkretnih ocen o tem, koliko je neprijavljenega oziroma nezakonitega orožja v Sloveniji, Policija nima. "Glede na pridobljene podatke o zasegih nelegalnega orožja v primerjavi z registriranim orožjem pa ocenjujemo, da ne gre za zelo velike količine takšnega orožja," so zapisali. Ocenjujejo tudi, da se trg ne širi in da problematika na področju lastništva in preprodaje orožja ostaja v dosedanjih okvirih.

Orožje je na črnem trgu moč kupiti od posameznikov, ki so vključeni v posamezne hudodelske skupine, ki pa največkrat niso specializirane samo za nabavo in preprodajo orožja. Pogosto gre za priložnosten ali dodaten posel. Nekaj orožja pa pridobijo po naročilu iz načrtovanih vlomov oziroma tatvin.

Pomemben del nabave nelegalnega orožja je t. i. temni splet. Ob tem pa Policija opozarja, da so cene na črnem trgu višje od uradnih in zelo spremenljive, odvisne od ponudbe in povpraševanja. Cena posameznega kosa nezakonitega orožja pa od izvorne ciljne države lahko naraste tudi do desetkrat.

V Slovenijo največ orožja prihaja z območja Zahodnega Balkana, manjši del pa je odtujen pooblaščenim prodajalcem predvsem v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Pomemben del izhaja iz tatvin, ko storilci orožje odtujijo fizičnim osebam, ki imajo ustrezna dovoljenja za posest takšnega orožja.

Slovenija je v primeru izvrševanja kaznivih dejanj tihotapljenja orožja, ki ga organizirajo kriminalne združbe, izrazito tranzitna država. "Največ orožja je namenjenega za naročnike skandinavskih držav, Francije, Nemčije, Nizozemske in drugih," so zapisali. Vse več nedovoljene prodaje orožja pa torej poteka na spletu.

Na vprašanje o namenu tega orožja, so na Policiji navedli podatke tujih raziskav. Glavni razlogi za posest nezakonitega orožja v ZDA so denimo kriminalna dejavnost, strah pred viktimizacijo, občutek varnosti in statusni simbol. Država z največ orožja na prebivalca in relativno nizko stopnjo nasilja na prebivalca je Finska, kjer orožje posedujejo zaradi ljubiteljstva in strasti do orožja. Za Slovenijo veljajo enaki vzroki, a v nekoliko drugačnem vrstnem redu, tako velja, da je največ nezakonitega orožja zaradi ljubiteljstva do orožja, občutka varnosti, kriminalne dejavnosti in statusnega simbola.

Če Policija ugotovi, da posameznik legalno orožje neustrezno hrani, mu izreče globo v višini 500 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
06. 05. 2023 21.12
+3
Slovenija postala ena od redkih evropskih držav, v kateri lahko civilisti zakonito pridobijo polavtomatsko dolgocevno strelno orožje, ki po direktivi EU velja za varnostno grožnjo. To so jim omogočile spremembe zakona o orožju, ki jih je lani poleti sprejela nekdanja PROTISLOVENSKA koalicija janeza j diktatorja janše. Od takrat so lahko polavtomatske puške in drugo orožje ob športnih strelcih kupovali tudi člani strelskih organizacij
Jožajoža
06. 05. 2023 21.09
+3
Konec junija je Boris Tomašič, voditelj na Nova24TV, v svoji oddaji odkrito pozival k oboroženemu uporu proti vladi. "Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli," je Tomašič odgovoril gledalcu, ki je klical v oddajo in ljudi hujskal k orožju. "Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predat policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračuna," je pozival gledalec.
WD40
06. 05. 2023 14.35
-4
Po vasem pisanju sodec ima najvec orozja desna stran,pa glih to ni tocno,Vsm gre JJ na zivce in za vse je on kriv 30 let nazaj in 30 let naprej
OvcjiPastir
06. 05. 2023 16.57
+3
iskriv
06. 05. 2023 14.07
+3
Največ orožja so v zadnjem času , po uzakonitvi nabave orožja v Janševi vladi pod ministrovanjem Hojsa nabavljali prav SDS - ovci , kot je izjavil Hojs za samoobrambo , ni pa povedal proti komu se mora /jo zaščititi ali pa se moramo zaščititi tisti , ki nismo za SDS ? Te trditve samo potrjujejo komentatorji iz vrst sekte SDS , ki na vse načine z zavajanji želijo odvrniti pozornost od sprejema ljudem in državi škodljivih zakonov , ki jih je sprejela prejšnja Janševa vlada in na tej vladi je , da te škodljive zakone razveljavi in uvede red v državo !
WD40
06. 05. 2023 14.31
-5
Jožajoža
06. 05. 2023 21.13
+3
borjac
06. 05. 2023 14.06
+3
V Srbiji bodo sedaj po tragediji naredili revizijo vseh izdanih dovoljenj za orožje in zamrznili za 2 leti, izdajanje dovoljenj in nakup orožja, popolnoma isto bi morali izvesti v Sloveniji, zamrzniti izdajo dovoljenj in nakupe orožja, ter revizijo vseh orožnih listov in nakupov orožja, še posebej pod Hojsovim ministrovanjem, ker so takrat načrtno izdajali dovoljenja Janševim pripadnikom, mislim da ni potrebno ugibati z kakšnim namenom se Janševci oborožujejo.
St. Gallen
06. 05. 2023 12.24
-3
Napisite zakon proti godrnjanju in ga dajte v drzavni zbor v proceduro. Zagotovo ga ne bodo sprejeli, plesite
ap100
06. 05. 2023 11.27
+1
za skoraj vse orožje rajnke jla v sloveniji se je zelo natančno vedelo koliko ga je bilo in kam je šlo , tisti ki so ga odtujili in mislili da ni popisano so v naslednjih letih skoraj vsi dobili obiske in so orožje vrnili- vse orožje ki ni bilo v skladiščih in so ga uporabljali rekruti za vajo je bilo zanič slabo vzdrževano in dejansko neuporabno- prodaje orožja v tujino so bile vse razen pomoči nemcem registrirane in denar je še v proračun ali podproračune za jasne namene - nobena preiskava ni odkrila osebnega bogatenja politikov iz tega naslova pa je bilo sporoženih kar nekaj - zadnji kosi težkega orožja, ki niso bili prodani ali uničeni v železarni jesenice so bili oddani v Ukrajino v drugih republikah je bila zadeva precej drugačna- v sloveniji je orožja malo in večina starega vojaškega orožja v Sloveniji ki ni registrirano je dejansko neuporabnega in nevarnega za lastnika v primeru poskusa uporabe
St. Gallen
06. 05. 2023 12.26
-5
Po kriterijih 1. clena Haaske konvencije o pravilih vojskovanja 1899/1907 t.i. "partizani" sploh niso izpolnjevali vseh stirih temeljnih pogojev, da bi bili priznani kot vojska. Zato meni ni cudno, da jih je redna nemska vojska klicala "banditi"
borjac
06. 05. 2023 14.08
+1
Andree
08. 05. 2023 09.37
+1
jodr
06. 05. 2023 09.18
-1
Odličen članek- Obsojeni kriminalci iz šovov "otrokom nato dajejo avtograme". V tem članku je zajeto bistvo problema, zakaj med mladimi prihaja do vedno več nasilja.
iskriv
06. 05. 2023 08.25
+3
Največ orožja so v zadnjem času , po uzakonitvi nabave orožja v Janševi vladi pod ministrovanjem Hojsa nabavljali prav SDS - ovci , kot je izjavil Hojs za samoobrambo , ni pa povedal proti komu se mora /jo zaščititi ali pa se moramo zaščititi tisti , ki nismo za SDS ?
jodr
06. 05. 2023 08.58
-6
V Sloveniji se je začelo kopičiti skrito orožje z prihodom ilegalcev. Ti pa so praviloma levaki.
WD40
06. 05. 2023 14.33
-2
Tocno tako ,pa v romskih naseljih je tega ogromo,samo mihce si tja ne upa
Dr. Janez
05. 05. 2023 21.59
-2
V črnih kronikah s strelnim orožjem Novaka, Prešerna, Kranjca, ..., praktično ne najdeš. So pa vsi drugi z ali pa brez Slovenskih dokumentov, za kar je kriva država oziroma politika Svobode, Levice, SD,..., katere "vabijo" ilegalne in legalne priseljence.
Vitruvio
06. 05. 2023 09.07
+3
Apostol1
06. 05. 2023 15.38
+6
Apostol1
05. 05. 2023 21.47
+8
V Južni Koreji imajo izjemno stroga pravila glede pravice do posesti orožja , še lovci ga morajo deponirati na policiji v času nelovne sezone s strelivom vred in to je edini pravi odnos do posesti orožja in zato so taki strelski pohodi , kot smo mu bili priča v Srbiji in največkrat v Ameriki, izjemno redki , oziroma se ne spomnim , da bi se kaj takega zgodilo v Južni Koreji. Zato jaz pravim , da moramo orožju reči res odločen NE , tudi strelske družine naj ga imajo v klubih in ne doma , ravno tako lovci kot v J.Koreji . Policija naj ga ima tudi samo v službenem času . Skratka na vse možne načine zaostriti pogoje za pridobitev posesti orožja. Sicer je pa tako, jaz sem pred kratkim nabavil nov kompresor za zrak in to zato ker ga rabim. Orožja pa jaz ne rabim, zato ga tudi nimam namena kupovati . Tisti pa , ki imajo orožje pa ga poklicno ne rabijo smo pa videli kako ga lahko uporabijo in to ali načrtno ali v afektu. Če ga ne imeli je možnost mnogo manjša, da ne rečem skoraj nična. ZATO ŠE ENKRAT OROŽJU RECIMO ODLOČEN NE.
Jožajoža
05. 05. 2023 21.17
+6
janšisti so v dveh letih oborožili svoje člane z avtomatskim orožjem,in to legalno.
jodr
06. 05. 2023 08.59
-3
To kar ti trdiš, je kaznivo dejanje. Zakaj ne prijaviš na policijo???
Vitruvio
06. 05. 2023 09.08
+4
jodr
06. 05. 2023 09.20
-4
WD40
06. 05. 2023 14.33
-4
Čriček mali
05. 05. 2023 21.04
+4
Ivana Janeza Janša uprašte od kje toliko pustolc ANE KDO JE PREPRODAJAL OROŽJA?😒😏😒😏😒😏😏😒😏😏😏😏😏
borjac
05. 05. 2023 19.59
+8
ZAOSTRITI pogoje in zelo ostro preveriti zakonitost posedovanje orožja, povečati kazni, zaporne in finančne, za nezakonito posedovanje orožja, končati z nekakšno lažno toleranco do kaznivega posedovanja orožja, IN POVEČATI IZREČENE KAZNI ZA UMOR, ne moreš dobiti za trojni umor 15 let zapora, tega človeka , ki pobil z nožem ali puško svojo družino, boš čez 10 let že zagledal kako se sprehaja po vasi, pred tvojo hišo, pred tvojimi otroci, pa koliko ljudi mora morilec ubiti da se mu izreče najvišja možna kazen 40 let ?? povejte sodniki, koliko in na kakšen način jih mora pobiti ?? in nekaj zelo pomembnega , zaostriti kazni in znižati nivo kaznivosti sovražnega govora , še posebej če ta govor uporabljajo politiki, za uporaba tako umazanih besed kot so bile izrečene ob tragični smrti otrok, ne sme biti razumevanja, imuniteta NE SME OBSTAJATI, še več , POLITIKI BI MORALI BITI ŠE OSTREJE KAZNOVANI KOT NAVADNI LJUDJE, zato ker bi morali biti za vzor, so pa vzor negativistom, lažnivcem, in nasilnežem, za POLITIKE BI MORALA BITI NIČELNA TOLERANCA, če jih niso njihove matere naučile kulture, potem jih mora naučiti strog represiven zakon, konec skrivanja za svobodo govora, hujskaštvo, zmerjanje, uporabljanje otroške tragedije za politična obračunavanja in cilje, KONEC Z TEM, mar morajo tudi pri nas umirati nedolžni otroci, da se bo kdo zavedal kakšno moč imajo lahko umazane, lažnive, slabo namerne besede vplivnih politikov.
DuhSaSjekirom
05. 05. 2023 19.51
+4
Pri nas je zakonodaja glede orozja izredno restriktivna. Sportni strelci preden dobis orozje je skoraj znanstvena fantastika. Potem se hramba in kontrole. Najvecji problem je trenutno orozje iz Ukrjaine ki preplavlja crni trg v Evropi. Se posebej ce bo in kk bo konec konflikta bo to eksplozija crnega trga. In tega se ne bo dalo preprecit s trenutno zakaonodajo in pooblastili ki jih ima policija, vsaka baraba bo oborozena do amena.
Vitruvio
06. 05. 2023 09.10
+3
Orožja je na Balkanu še iz časa JLA ,ki je ostalo v magazinih ...kam je odšlo je potrebno vprašati akterje iz 1991 . Vsako orožje v magazinu je bilo registrirano in je imelo svoj dokument .
Traverza
05. 05. 2023 19.32
+8
Neuravnovešenemu Hojsu je treba takoj odvzeti orožje.
Honeybear
05. 05. 2023 19.34
+10
Honeybear
05. 05. 2023 19.26
+0
V Slovenski vojska je prešvoh, da nas bi branila vojaško orožje bi moralo biti legalno dobili, bi ga pa samo tisti, ki so psihično prisebni. Tako bi bila vsa orožja prijavljena in bi policija imela večji nadzor.
Merhabap
05. 05. 2023 19.05
+2
nehajte vse orožje in metki morajo bit pid šifro ker okrožno soglasje dobi oseba vredna zaupanja in to tudi obdrži v šefu pod kodo ki ni znana
štrekeljc
05. 05. 2023 18.56
+14
Da so problem ljudje in ne orožje, nam pove tudi naslednja primerjava: Honduras ima 8,2 mio prebivalcev, ki orožja NE SMEJO posedovati, pa kljub temu največje število nasilnih smrti na svetu. Švica ima ravno tako 8,2 mio prebivalcev, ki imajo 45,7 kosov orožja na 100 ljudi, in NAJNIŽJO stopnjo nasilnih smrti na svetu.
Nidani
05. 05. 2023 19.01
+12
Ok, zamenjat narod. Smo vajeni... 🤭😁🤣😂
Rodion Raskolnikov
05. 05. 2023 19.27
-2
Takšno navajanje dejstev je čisti kognitivni blef, namreč navedi potem še situacijo v Singapuru, na Kitajskem in ZDA. V vseh treh primerih dokazuje točno nasprotno.
Rodion Raskolnikov
05. 05. 2023 19.30
-1
BTW podatek o Švici je BS, Švica ima je kar na EU povprečju.
Dr. Janez
05. 05. 2023 19.39
-2
V črnih kronikah s strelnim orožjem Novaka, Prešerna, Kranjca, ..., praktično ne najdeš. So pa vsi drugi žal z ali pa brez Slovenskih dokumentov, za kar je kriva država oziroma politika ala Svoboda, Levica, SD, ..., katere to podpirajo.
pinocio
05. 05. 2023 18.55
+7
pravte da orožje ubija ubija človek to je isto kot okrivit kuli da je pisal cvek ali pa podpisal glupo pogodbo res pa je da prilika dela ....
štrekeljc
05. 05. 2023 19.20
+13
Malo sem pogledal podatke, tako na oko: pri le četrtini nasilnih smrti je bilo uporabljeno strelno orožje, skoraj petina je bilo enostavno pretepenih ali obrcanih do smrti!In če napišem špe, da je bila skoraj polovica storilcev alkoholikov je takoj jasno, kaj je nevarneje od orožja: alkohol!