Slovenija

Veterinarski higieniki preklicali napovedano opozorilno stavko

Ljubljana, 03. 05. 2024 14.10 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veterinarski higieniki Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete v Ljubljani so preklicali napovedano opozorilno stavko, ki naj bi potekala od 6. do 11. maja. Stavko so odpovedali, ker delodajalec meni, da ne predstavljajo večine zaposlenih na fakulteti, zaradi česar naj bi s stavko delovali protipravno in nezakonito.

Higieniki, ki predstavljajo deset odstotkov zaposlenih na veterinarski fakulteti, so prepričani, da so z organizacijo in napovedjo stavke postopali zakonito. Ker pa "trenutno ne želijo zakonitosti uveljavljati prek delovnega in socialnega sodišča", je stavkovni odbor napovedano stavko in stopnjevanje stavke od 13. do 17. maja preklical, je v odgovoru veterinarski fakulteti zapisal predsednik stavkovnega odbora Gabrijel Jelko Holc.

Veterinar
Veterinar FOTO: Shutterstock

Napovedane stavkovne zahteve so predali Sindikatu veterinarskih higienikov Slovenije, ki sodi pod okrilje Obalne sindikalne organizacije - KS 90. Ta bo septembra napovedal stavko in stavkovne zahteve predal vsem vpletenim, če higieniki do takrat z delodajalcem ne bodo dosegli skupnega dogovora. Kot so spomnili v odgovoru, se takrat konča obdobje, v katerem sindikati na podlagi dogovora z vlado ne izvajajo stavkovnih zahtev.

"Dejstvo pa je, da smo z našo aktivnostjo opozorili na nevzdržne razmere, ki se v tem trenutku dogajajo prav v veterinarski higienski službi," so poudarili.

Higieniki so opozorilno stavko napovedali sredi aprila. Kot so takrat navedli, zahtevajo zagotavljanje delovnih pogojev v skladu z zakonodajo, dvig osnovne plače in določitev pravice do stalnega dodatka na pogoje dela. Opozorili so tudi na stalno opravljanje nadurnega dela zaradi pomanjkanja kadra in na to, da so zaradi posebnosti njihovega dela upravičeni do posebnega dodatka.

"V tem trenutku je poklic veterinarskega higienika postal nezaposljiv, saj za to plačilo nihče ni pripravljen delati. /.../ Do leta 2030 se bo upokojila več kot polovica trenutno zaposlenih delavcev," je predsednik stavkovnega odbora zapisal v odgovoru fakulteti in pri tem opozoril, da bo "do sedaj brezhibno delujoč sistem veterinarsko higienske službe razpadel", če ne bo sprememb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
03. 05. 2024 19.01
+2
Pa saj je vse privat in plačljivo...
bandit1
03. 05. 2024 16.06
+5
Čiščenje ušes psu 80€ + kapljice za vnetje 24€. Bravo v lekarni zame zastojn, ker jih plača ZZS in na računu cena 6,50€. Pomagajo tudi psu zato odje bi te.
Matjažka
03. 05. 2024 17.38
+2
A res, kdo pa da denar ZZS, razen če si že vse življenje na Zavodu in te mi živimo. Cene vodovodarjev, keramicarjev, frizerjev so večje, kot ura dr.vet.med. In ja vet. higieniki- bodi en dan z njimi v službi pa boš spoznal pogoje dela...
petka5
03. 05. 2024 16.05
+6
a to se vsi malo že zabavajo,da bodo kar malo iz zabave stavkali? ker se zdi,da si vsak malo izmisli - ker razmere niso nič drugačne kot pod drugo vlado, ampak se zdi,da je postalo moderno stavkati v JS v tej državi
JohannDoe
03. 05. 2024 18.14
-1
Janša nagaja, ne Golob narobe dela pa nepremišljeno govori...
Matjažka
03. 05. 2024 15.38
+1
Prav imajo da stavkajo. VF,NVI bi jih morali podpreti ne pa da se secira zakonodajo, zakaj ne smejo stavkati.Na področju veterine, razen lastnikov klinik in ambulant, so zares slabe delovne razmere. Cela veterina bi morala stavkati.
rapsic
03. 05. 2024 17.43
+0
To ti misliš da so slabe delovne razmere!! A od kdaj pa v štali diši in je vse čisto kot kje v kopalnici? V štali je pač malo vsrano, pa malo smrdi, tako tako zelo pa tudi ne kot ti misliš!!!!! Koliko pa se jaz na to spoznam, pa je tu govora o teh ki odvažajo za poginule in usmrčene živali!!!
rapsic
03. 05. 2024 18.27
+1
Sem pozabil dopisati da ti pa imajo res slabe pogoje dela in da morajo imeti dobreželodce da lahko to vsakodnevno prenašajo
bilabong 2
03. 05. 2024 15.12
-1
Saj je dosti ekonomskih migrantov naj jih zaposlijo pa še dobra plača je.