Tujina

Obglavljanje, obešanje, streljanje: Največ usmrtitev v zadnjih petih letih

London, 18. 05. 2023 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodna organizacija Amnesty je objavila letni pregled smrtne kazni, v katerem navaja, da je bilo samo v lanskem letu v 20 državah usmrčenih skupno 883 ljudi, kar je 53 odstotkov več kot leto prej. Med državami, ki izvajajo smrtno kazen, močno prednjači Kitajska, vendar so podatki o številu usmrčenih državna skrivnost.

Zabeležene usmrtitve leta 2022 so dosegle največ primerov v zadnjih petih letih, predvsem na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, je sporočila Amnesty International v svojem letnem pregledu smrtne kazni. Določene države vsakodnevno usmrtijo tudi več ljudi, v Savdski Arabiji so denimo v enem dnevu usmrtili 81 ljudi. 

Največ usmrtitev je bilo izvedenih z metodo obglavljenja, obešanja, smrtonosne injekcije ali s streljanjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porast usmrčenih, ki ne vključuje podatkov o tisočih usmrtitvah na Kitajskem, je največji v državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Tam so zabeležene številke narasle s 520 leta 2021 na 825 leta 2022. Število zabeleženih usmrtitev v Iranu je naraslo s 314 leta 2021 na 576 leta 2022, v Savdski Arabiji se je število usmrčenih potrojilo, s 65 leta 2021 na 196 leta 2022 – največ, ki jih je zabeležila Amnesty v 30 letih – medtem ko je Egipt usmrtil 24 posameznikov.

"Države na območju Bližnjega vzhoda in Severne Afrike so kršile mednarodno pravo, ko so leta 2022 povečale število usmrtitev, kar je razkrilo brezčutno zanemarjanje človeškega življenja. Število posameznikov, ki jim je bilo odvzeto življenje, se je dramatično povečalo po vsej regiji; Savdska Arabija je v enem dnevu usmrtila osupljivih 81 ljudi. Pred kratkim je Iran v obupanem poskusu, da bi končal ljudsko vstajo, usmrtil ljudi samo zato, ker so uveljavljali svojo pravico do protesta," je dejala Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International.

Protesti v Iranu proti usmrtitvam
Protesti v Iranu proti usmrtitvam FOTO: AP

Uporaba smrtne kazni ostaja državna skrivnost v več državah, vključno s Kitajsko, Severno Korejo in Vietnamom. Te države od nekdaj obsežno uporabljajo smrtno kazen, realna številka usmrčenih pa ni znana. Znova so smrtno kazen uvedli v Afganistanu, Kuvajtu, Mjanmaru, Palestini in Singapurju. 

Število ljudi, usmrčenih zaradi dejanj, povezanih z drogo se je leta 2022 več kot potrojilo

Usmrtitve, povezane z drogami, so v nasprotju z mednarodno zakonodajo o človekovih pravicah, ki določa, da se smejo usmrtitve izvajati le za najhujša kazniva dejanja, to so dejanja, ki vključujejo namerno ubijanje. Kljub temu so te usmrtitve bile zabeležene v več državah in so predstavljale 37 odstotkov vseh usmrtitev. 

"V krutem preobratu je bilo skoraj 40 odstotkov vseh znanih usmrtitev zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami. Pomembno je omeniti, da so pogosto ljudje iz prikrajšanih okolij tisti, ki so nesorazmerno prizadeti zaradi te brezčutne kazni," je dejala Callamardova. "Čas je, da vlade in ZN povečajo pritisk na odgovorne za te očitne kršitve človekovih pravic in zagotovijo vzpostavitev mednarodnih zaščitnih ukrepov."

Amnesty International meni, da smrtna kazen krši človekove pravice, zlasti pravico do življenja in pravico do življenja brez mučenja ali krutega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja. Obe pravici sta zaščiteni s Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki so jo ZN sprejeli leta 1948.

Šest držav v celoti ali delno odpravilo smrtno kazen

Nekatere države pa so se le odločile za bolj human ukrep. Kazahstan, Papua Nova Gvineja, Sierra Leone in Srednjeafriška republika so odpravile smrtno kazen za vsa kazniva dejanja, Ekvatorialna Gvineja in Zambija pa samo za običajna kazniva dejanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Liberija in Gana sta sprejeli zakonodajne ukrepe za odpravo smrtne kazni, oblasti Šrilanke in Maldivov pa so dejale, da se k izvajanju smrtnih kazni sploh ne bodo zatekle. 

"Medtem ko številne države smrtno kazen še naprej pošiljajo na smetišče zgodovine, je čas, da temu sledijo tudi druge. Brutalna dejanja držav, kot so Iran, Savdska Arabija, pa tudi Kitajska, Severna Koreja in Vietnam, so zdaj trdno v manjšini. Te države bi morale nujno ujeti korak s časom ter zaščititi človekove pravice namesto usmrčevati ljudi," je dejala Callamardova.

Smrtna kazen ponekod tudi za mladoletne osebe

Nekatere države usmrčujejo tudi osebe, ki so bile ob storitvi kaznivega dejanja mlajše od 18 let, druge pa uporabljajo smrtno kazen za osebe z duševnimi in intelektualnimi motnjami, poroča Amnesty. Uporaba smrtne kazni za kazniva dejanja mladoletnih je po mednarodnem pravu človekovih pravic prepovedana, od leta 1990 pa so kljub temu zabeležili najmanj 163 usmrtitev oseb na Kitajskem, v Demokratični republiki Kongo, Iranu, Nigeriji, Pakistanu, Savdski Arabiji, Južnem Sudanu, Sudanu, v ZDA in v Jemnu. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
05. 02. 2024 12.33
Kitajcev itak prevec,,,
WolfeWoof
18. 05. 2023 19.12
+1
Eni si jo zaslužjo in pika.
brabusednet
18. 05. 2023 15.02
-2
Mislim,da večina smrtnih kazni temelji na politični in verski ureditvah.
Broj1 TNT
18. 05. 2023 16.24
+1
sh4dyl4dy
18. 05. 2023 14.11
+1
Sem za smrtno kazen, ampak ne za primere kot sovraštvo proti Allah-u, kot je npr v Iranu in ostalih m državah!
martin celin
18. 05. 2023 14.07
+6
In kaj bi bilo na Kitajskem z našo zakonodajo? Demokracija je le legalna anarhija.
karina 1
18. 05. 2023 14.03
+6
Nisem za to, da bi se ubijalo kar vse po vrsti, ampak... Sem pa kljub vsemu mnenja, da za nekatere zločine (potem ko so že izključene vse možnosti za pritožbe) tudi to ne bi bilo odveč. Naša zakonodaja žal prestopnikov (beri zapornikom) omogoča lažje in lepše življenje kot si ga lahko privošči marsikateri upokojenec ali pa študent. Zapornik ne bo šel nikoli lačen spat, marsikateri pošten državljan si ne more privoščiti takega luksuza. Zakaj bi bil zapor neke vrste "nagrada"?
Natodefinkica
18. 05. 2023 13.11
+11
Glede na število barab, bi jih tudi v Sloveniji lohka pogrešali za en avtobus. Podpiram smrtni kazen kot civilizacijski postopek, kjer mora nekdo počistiti kriminalce ki pobijejo 80 ljudi, zraven pa se jim obeta svoboda ob bivanju v hotelu. Nobena država ni civilizacijska, kjer na račune žrtev v zaporu uživajo morilci.
Valkidžija
18. 05. 2023 15.14
+3
lokson
18. 05. 2023 13.00
+22
Ne bom moraliziral, ampak gledano skozi moje oči, za pedofila ki zlorabi in na koncu ubije 3-4 let starega otroka ni nobena kazen prekruta, pa če se na glavo postavite.
optimistikus
18. 05. 2023 12.56
+9
V vsaki državi bi morala biti zakonodaja kjer bi se lahko izvajala smrtna kazen, seveda le za posebne izobčence, spomnimo se samo pokola v Gerečji vasi kjer je popolnoma prištevna oseba načrtovala pokol, a tak človek zasluži kaj drugega, ker pa zakonodaja tega žal ne dovoljuje pa ga bo pošten narod redil za rešetkami kr nekaj let, a to je pa pošteno, ali pa se spomnimo pokolov v Srbiji, ali pa Brejvika......takšna zakonodaja tepe pošten in kulturen narod.
Razumnež
18. 05. 2023 13.05
+4
Tole s prištevno in neprištevno osebo bi zlahka brisali iz zakonov.... Kdor nekoga ubije pač ni prišteven pa pika. Denar, da si plačaš neprištevnost pri raznih psihologih ne sme biti merilo za kazen.
First Last
18. 05. 2023 13.13
-3
Vendar pomni, kazen ne sme biti niti najmanj zavoljo zadoščanja in iskanja miru prizadetih, med drugim to neizbežno vodi k objektivnosti in zakriva dejstvo da se ne smemo oklepati in iskati miru zunaj sebe. Toraj, realno se vprašaj, če pustiš vse svoje biase na strani in gledaš izključno samo zaradi skupnega dobro... je teško rediti tistih par redkih in je smrtna kazen morda milost za storitelja proti temu da se ga sooči s tem kar je zares storil, namreč to nardi oseba ki je izgubljena..Je sistem, človek nezmotljiv? Ali smrtne kazni preprečujejo kazniva dejanja? Uvajati kazni ali raje splošno razsvetljevati? Če bi šel skozi enako življenje gledal skozi iste oči, bi bil drugačen? Odgovor se le zdi preprost ce smo polni pristranosti
dane30
18. 05. 2023 12.46
+13
Oni imajo ekstremne zakone, mi pa tudi v kontra smeri . Pri nas se kriminal pošteno povedano žal splača. Zlata sredina bi bila dobra rešitev....
punkracij
18. 05. 2023 12.37
+11
Res ni usmrtitev človeka neko civilizacijsko dejanje,vendar naprimer človek ,ki usmrti mnozice si res ne zasluzi neke pretirane milosti in je morda res najbolj prav da se ga odstrani za vse večne čase.
Apostol1
18. 05. 2023 12.23
+15
Če se usmrti dokazano serijskega okrutnega morilca , je še vedno vprašanje ali je bila to smrtna kazen , ali pa samo milostna evtanazija . Sam osebno sem proti smrtni kazni , nimam pa nič v takih res ekstremnih primerih morilcev , proti evtanaziji.
Broj1 TNT
18. 05. 2023 12.21
+0
v pokvarjeni družbi kot je meriška te ne usmrti samo sodstvo in država ampak tam smrt čaka za vsakim vogalom !
ALYOSHA
18. 05. 2023 12.04
+3
Delo je tudi ena od vrednot, biti koristen, in od njega imeti dovolj za preživeti... ko vse to manjka in kot je rekeh YUVAL NOAH HARARI (desna roka klaus schwaba) njegove izjave govorijo o tem da človek ne bo več potreben, da je odvečen, obsolate, da ga bodo zamenjali z transhumanizmom (kar pospešeno počnejo) da telo hekajo, spreminjajo z genskimi vnosi (morda zato mRNA in gensko spremenjena hrana) in da nas je preveč... da človeka bodo zamnejali z AI... in kako se bodo počutili ljudje? Kaj bodo počeli da zapolnejo praznino nekoristnosti? Kako bodo sprogramirali AI in z njo zamenjali tudi učitelje... to bo še hujša indoktrinacija kot do sedaj.
Stauffenberg
18. 05. 2023 12.07
+2
Hararijev mož se s temi njegovimi pogledi strinja.
Broj1 TNT
18. 05. 2023 11.52
-3
v meriki vsaki 5 minut enega usmrtijo !
Radovan Iztok
18. 05. 2023 11.49
+7
Ta oseba pod mano rabi profesionalno pomoč
Broj1 TNT
18. 05. 2023 11.53
-1
Zmaga Ukrajini.
18. 05. 2023 11.38
-4
Pa ne tako grdo o Kitajski, no. Kitajska in moskovija sta vendar svetilnika naprednih in močnih držav, ki preko Bricsa prevzemata svetovno gospodarstvo in kjer si današnji človek vroče želi biti. Ne uničujte globokih zablod rusofilov. 🤣
Lojze Biber
18. 05. 2023 11.50
+0
ibro2
18. 05. 2023 12.09
+3
ti kar podpiraj najvecje teroriste zadnjih 80 let srcno zelim. da te eden curaklast na suho v saj ves kam zate samo usa
Stauffenberg
18. 05. 2023 12.10
+1
Koalicija voljnih- samo milijon so jih pobili na bližnjem vzhodu, posredno še pol miljona v Ukrajini do sedaj, kaj še bo.