Tujina

Opustošeni Bahmut, mesto 'tlečih ruševin'

Bahmut, 20. 05. 2023 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bahmut. Mesto na vzhodu Ukrajine. Mesto, ki je že pol leta žarišče ruske agresije. Evropa od konca druge svetovne vojne še ni bila tako krvave in dolge bitke. Bitke, ki terja velik davek tudi na pokrajini. Iz opustošenega mesta se dviga le še kup golih zidov. O tem pričajo novi satelitski posnetki.

Oči javnosti so zadnje pol leta uprte v majhno mesto na vzhodu Ukrajine, kjer od lanskega poletja potekajo najhujši boji od začetka ruske agresije. Bahmut, ki se je z umikom ruskih sil iz Hersona spremenil v eno izmed najbolj ključnih točk na fronti, je tisti, ki Rusom preprečuje, da bi se prebili v notranjost Ukrajine in do regije Donbas, so prepričani v Kijevu.

A stalna obstreljevanja so terjala svoj davek. Od mesta, velikega kot Maribor, so ostale le še ruševine, kažejo satelitski posnetki, ki so nastali v začetku tega tedna. Če fotografije primerjamo s posnetki izpred enega leta, ko je sicer vojna v Ukrajini že divjala, je razlika več kot očitna.

"Po mestu so se vrste stanovanjskih stavb, trgovin, šol in drugih ustanov spremenile v tleče ruševine. Mesto, ki je bilo še pred enim letom obdano s parki in zelenicami, je sedaj popolnoma pusto in prazno," so ob objavi fotografij sporočili s podjetja Maxar.

V Bahmutu je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, danes pa je mesto skoraj da brez civilnega prebivalstva, na obrobju je ostala peščica starejših. Ruske sile naj bi že popolnoma uničeno mesto v zadnjih mesecih obkolile s treh strani, po lastnih navedbah pa nadzorujejo približno 70 odstotkov njegovega območja. 

V zadnjih dneh naj bi ukrajinske sile na območju mesta sicer osvobodile približno 20 kvadratnih kilometrov ozemlja,  je v sredo ocenila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar"Obenem sovražnik v določeni meri napreduje v samem Bahmutu in s topništvom popolnoma uničuje mesto," je dodala v izjavi na družbenih omrežjih.

Kljub temu, da se je Bahmut spremenil v žarišče ukrajinskih in ruskih spopadov, pa še zdaleč ni edino uničeno ukrajinsko mesto. Pred kratkim so na primer oči javnosti gledale tudi satelitske posnetke uničenega Mariupola, mesta na jugovzhodu države, tik ob obali Azovskega morja. Združeni narodi ocenjujejo, da je tam poškodovanih približno 90 odstotkov vseh stavb. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni