Ukrajina

Namesto da bi se dogovarjali o žitu, so se Ukrajinci in Rusi stepli

Istanbul, 05. 05. 2023 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Ukrajine in Rusije so prišli v Turčijo, da bi se v okviru črnomorske pobude dogovorili o nadaljnji usodi sklenjenega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita. Sredi sestanka pa je zavrela kri. Med govorom ruske predstavnice so Ukrajinci za njenim hrbtom razgrnili svojo zastavo, eden od ruskih delegatov jo je hotel raztrgati iz rok in začelo se je prerivanje, nato pa so zapele tudi pesti.

Posnetek, ki je zaokrožil po spletu, prikazuje, kako ukrajinski poslanec Oleksandr Marikovsk na hodniku drži dvignjeno ukrajinsko zastavo, ob njem pa stoji ženska in ju fotografira. Takrat se od strani približa Valerij Stavicki in mu jo povleče iz rok ter odide. Marikovsk steče za njim in se ga loti s pestmi, nato pa iztrga svojo zastavo nazaj.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napetosti pa so se začele v dvorani. Posnetek, ki ga je objavila turška državna tiskovna agencija Anadolu, prikazuje predstavnico ruske pogajalske delegacije Olgo Timofejevo, kako sedi za omizjem in drži mikrofon, za njenim hrbtom pa se začne prerivanje. Ukrajinski delegati so namreč že tam razgrnili svojo zastavo, predstavniki ruske delegacije pa so jo hoteli odstraniti, zato je prišlo do fizičnega obračuna. Nazadnje so jih ločili varnostniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sporazum, ki preprečuje humanitarne krize

Člani obeh delegacij so sicer prišli v Turčijo zato, da bi se skušali zediniti glede nadaljnje usode mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, ki sta ga lani dosegli Turčija in Ukrajina, izteče pa se 18. maja. Moskva je namreč zagrozila, da morda ne bo podaljšala sodelovanja pri sporazumu, kot razlog pa navedla "teroristične napade" režima v Kijevu. Prav tako menijo, da se blažitev v sporazumu predvidenih sankcij za ruski izvoz gnojil ne izvaja v zadostni meri.

Sklenjeni sporazum, pri katerem je kot posrednica glavno vlogo odigrala Turčija, je sicer ključnega pomena pri preprečevanju humanitarnih kriz v državah v razvoju in ohranjanju cen hrane na globalni ravni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou