Tujina

Vučićev debakel v Združenih narodih in izjave o 'odvratni' slovenski delegaciji

Beograd/New York, 24. 04. 2024 11.30 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je udeležil rednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku in doživel diplomatski debakel, pišejo nekateri srbski mediji. Vučića je z udarjanjem po mizi utišala predsedujoča na seji Vanesse Frazier z Malte, veliko pozornosti je dobila replika kosovske predsednice Vjose Osmani, srbski predsednik pa je v izjavah za medije napadel tudi slovensko delegacijo in ji očital, da je na seji sodelovala pri "nastavljanju zanke" Srbiji. "Ne ve se, kdo je bolj odvraten, Slovenci ali nekdo drug." Slovenija je zaradi izjav Vučića na zagovor poklicala odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Predlog resolucije, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici, je bil v sredo v Združenih narodih uradno vložen v proceduro. Resolucija, pri kateri sodeluje tudi Slovenija, je v preteklih tednih že sprožila burne odzive v Srbiji, v sredo pa je poskrbela tudi za napetosti na posvetovanjih v New Yorku. Srbsko stran podpirajo Rusija, Kitajska, Nikaragva in Venezuela, na drugi strani pa so zahodne države, ki izražajo podporo resoluciji in vztrajajo pri predlogu. Aleksandar Vučić je sicer pozval k zavrnitvi resolucije o Srebrenici. Ocenil je, da bo sprejetje resolucije o Srebrenici poglobilo vrzeli in vodilo v nove napetosti na Zahodnem Balkanu.

Varnostni svet združenih narodov je obravnaval tudi poročilo o delu Misije ZN na Kosovu (Unmik), kjer sta stališči soočila Vučić in kosovska predsednica Vjose Osmani. To soočenje se je za srbskega predsednika začelo precej slabo, potem ko je po mizi dobesedno udarila predsedujoča seji Varnostnega sveta ZN Vanessa Frazier z Malte. Ko je dejala, da je sta se strani dogovorili, da bosta razpravljali vsaka po tri minute, se Vučić s tem ni strinjal in dejal, da takšnega dogovora ni bilo. "Moja namestnica mi je povedala, da se je dogovorila z vami. Ne bom sprejela, da bi jo kdo imel za lažnivko. Hvala gospod predsednik, imate tri minute," je razpravo zaključila Frazierjeva. Vučić se ji je nato zahvalil za besedo in nadaljeval s triminutno predstavitvijo stališč Srbije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Osmanijeva je bila ostra v duelu s srbskim predsednikom. Očitala mu je, da se še vedno ne želi izjasniti glede nekaterih nacionalističnih stališč, ki jih je poudarjal v preteklosti glede kosovskih Albancev in Srebrenice ter podpore Slobodanu Miloševiću in njegovemu režimu v 90. letih. Vučić je medtem dejal, da se zatiranje in preganjanje Srbov na Kosovu nadaljuje, da albanska večina srbska imena zgodovinskih krajev nadomešča z albanskimi, da Srbi ne dobivajo pokojnin in štipendij, Albanci pa jih zatirajo z oboroženimi skupinami, ki bi se morale razpustiti. Navedel je še nekatere ukrepe kosovske vlade, kot je ukinitev dinarja. Srbi po njegovih besedah zaradi zastraševanja zapuščajo Kosovo. Osmanijeva pa je medtem navedla statistiko, po kateri je "Srbijo v času Vučićevega režima zapustilo več kot pol milijona ljudi," in dodala, da je "več kot jasno, zaradi koga ljudje bežijo"

Vučić je kasneje za srbske medije nekatere zahodne države obtožil nastavljanja zanke Srbiji, med njimi tudi Slovenijo. "Vprašanje Kosova je bilo za zahodno poloblo rešeno že leta 2008. Tukaj se 16 let pozneje še vedno borimo za nekaj. Tudi odločitev o Srebrenici je bila sprejeta veliko prej. Ne vem, kako nekateri v Srbiji ne razumete, da bijemo izgubljene bitke drugih ljudi. Včeraj ste videli, kakšne vrste. Šokantno je, kaj so naredili. Govorili so o posiljenih ženskah, in ko človek to vidi, mu je težko. Potem pa ugotovite, da je to bila past, da ne morete odreagirati. Videli ste, da niso bili zaskrbljeni, bili so veseli. Spraševal sem se, za kaj gre, potem pa smo ugotovili, da so se dogovorili z Američani, Slovenci, Švicarji." Kosovska predsednica je namreč na zasedanje Varnostnega sveta v dvorano povabila žrtvi posilstva v času spopadov na Kosovu Vasfije Krasniči in Šihrete Tahiri. Vučić je nadaljeval: "Ne ve se, kdo je bil bolj odvraten, Slovenci ali kdo drug. A tudi to smo zdržali, ker sta pravica in resnica na naši strani. Ko imaš toliko na krožniku, pa moraš vseeno razmišljati tudi o gospodarstvu in napredku," je med drugim dejal Vučić.

Na izjave in vedenje srbskega predsednika so se ostro odzvali predvsem v Srbiji. Predsednik opozicijske stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš je dejal, da je Vučić s svojim nastopom na seji Varnostnega sveta ZN poskrbel za dodatno krhanje ugleda svoje države. "Sam sebe je kot šefa države privedel v situacijo, v kateri ga je ponovno moral vzgajati ambasador druge države." Pri tem je imel v mislih malteško predstavnico. Ponoš je dejal, da bi bilo bolje, da bi Vučić ostal doma in podeljeval državna priznanja, poroča Nova.rs.

Slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar je med razpravo o poročilu Unmika za Kosovo dejal, da je na obeh straneh veliko nezaceljenih ran, in se vrnil 25 let nazaj v čas posredovanja zveze Nato na Kosovu, ki je ustavilo pobijanje kosovskih civilistov. Ob tem je navedel nekaj primerov zločinov na obeh straneh. 

"To debato imamo dvakrat na leto. Člani Varnostnega sveta se soočajo z dvema realnostma. Četudi je v vsaki nekaj resnice, jima Varnostni svet ne pomaga k zbližanju in te debate služijo kot poudarjanje razlik, ne pa kot iskanje rešitev," je še dejal Žbogar. Dodal je, da Slovenija podpira razmislek Unmika glede njegove prihodnje vloge v kosovski družbi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
25. 04. 2024 20.10
+4
Enak kot nas pacient. Zato pa sodelujeta tako dobro. Najboljše, da vzameta svoje manjšinske podpornike in ustanovila drugo YU nekje v puščavi ter izvajata popolno diktaturo, kot sta to že počela v času komunizma
Butalivud
25. 04. 2024 09.26
-3
V kolikor se zgodovina ponavlja, se postavlja vprašanje kam bomo "skočili", ob predpostavki, da nekega nedefiniranega dne, pride do razpada EU? Kam? Zanimiva bi bila anketa, javno mnenjska, na to "temo". Nevtralna samostojnost? Spet Jugoslavija? ...
medusa
24. 04. 2024 21.58
-3
Odvratni je rekel! Prav ima!
odpisani zasedli vlado
24. 04. 2024 21.27
-5
Nažalost ima Vućić popolnoma prav.Ni večje sramote v sloveniji kot je ta skorumpirana manipulacijska nesposobna golobova vlada.Na vseh koncih sama sramota od njih predvsem pa povzročanje katastrofe ker nimajo pojma kaj gobezdajo seveda v tesnem sodelovanju z diktatorskim morilcem rusom "putinom".Komunist se nikoli ne spremeni,ker se obrača kot zapiha veter.
Na pol ovca
24. 04. 2024 21.54
+3
Ni lahko tvoji okolici, ne mislim družine ista genetka a ostali..uff
Samo12
25. 04. 2024 20.08
+3
Veliko ve ja sramota je bila sekta, ki je delovala enako kot vucic.
Petur
24. 04. 2024 21.26
+1
tisti živelj ima pol sveta podkupljenega,zato sploh podpora zahoda...v Albaniji že neka nato baza...seveda so plani tudi s Kosovom...pa kaj ni dovolj transparentno koliko problemov ima sicer vsa eu z albanski življem???
scipio
24. 04. 2024 21.20
+6
Nikjer jih ne marajo, ne v EUju, ne v ZDA, ne v ZN. Viva Cuba libre!
Harpuna
24. 04. 2024 21.06
+1
Debakel so naši politiki,predvsem zunanja ministrica,kjerkoli se pojavi nekaj zakuha.
piu
24. 04. 2024 21.06
+5
Kakšni Srbijanci v EU.....Lewaci, kje ste to videli?.....
Verus Clavis
24. 04. 2024 21.00
+4
Slovenci se kar podrejajte! Kmalu boste prostili v lastni državi, če lahko govorite slovensko. Kar upogibajte se! Nekoč vam bo žal, da ste sovražili napačne.
Verus Clavis
24. 04. 2024 20.59
+3
Nobenega debakla ni bilo. Gre za državo, ki je politično napadana od nekdaj. Ampak, ker smo sposobni medijsko ustvariti negativen sentiment in naučiti ljudi sovražiti, nihče ne zna priznati "Srbijo res non-stop stiskajo v kot z krajo zemlje, sankcijami itd.". resna oseba pogleda video in vidi, da gre za EU dno, ki se osipa nad državo, ki se noce ukloniti. Včasih smo znali to lastnost ceniti, danes jo, pridno naučeni slediti vsaki neumnosti, obsojamo
Okrogel_Bankovec
24. 04. 2024 20.51
+1
Zbadanje Srbije s Kosovom je le še ena mnogih min, ki jih postavljajo ZDA, poleg krhanja povezanosti narodov BIH. Cilj je oslabiti Srbijo in posledično Rusijo. Neprestano se mešajo v tuje probleme.
jutri bolje bo
24. 04. 2024 20.50
+2
Samo vprašanje časa je kdaj bodo postali albanci večina v Sloveniji...
marre
24. 04. 2024 20.33
+5
Mah Vučko lahk bluzi kar hoče, sicer spretno izkorišča Kosovo v politične namene, ampak prepričan sem, da se tud on zaveda, da nikoli več ne bo to Srbsko ozemlje.. Bodo pa ožemal dokler bo naivna srbska javnost to sprejemala.. Kar se pa očitkov čez Slovence tiče, niso niti omembe vredni, za Srbe smo vedno vedl kolk je ura..
Racional-ec
24. 04. 2024 20.24
+0
Nadztezu je bejba lape zaprla…vsa cast kolegici z Malte 💪💪
1338go
24. 04. 2024 20.21
+3
Če pomisliš npr, kako lahko s pretiranim rojevanjem sfukš državo in ji ukradeš ozemlje.
avgust.
24. 04. 2024 20.08
+7
V bistvu ima prav. Kaj se imajo naši politiki vtikati v vsako tujo zadevo, doma pa imajo totalni kaos. Hlapci Bruslja na naše stroške.
2mt8
24. 04. 2024 20.26
+3
Slovenija je hlapec Bruslja (Fajon) in hlapec Banja Luki, Beogradu, Moskvi (Janković)
Glavni_Baja1
24. 04. 2024 20.34
-4
pejt spat, ju3 maš jutranjo na pašniku, @2mt8 beee
Grma53
24. 04. 2024 20.02
-2
Na srečo imamo še ostale bratske narode kot so: Albanci, Romi Makedonci, Bosanci itd.
Glavni_Baja1
24. 04. 2024 20.08
-1
Maxx365
24. 04. 2024 20.39
+2
branko-r
24. 04. 2024 19.52
+10
svoje politike tudi mi ne maramo ne samo srbi
Ici
24. 04. 2024 19.51
+6
Prav je povedal. Ob slovenski politiki se mu obrača želodec.
čifači
24. 04. 2024 19.37
+4
Brez veze... Nesposobnež ki paha svoje ljudstvo v popolno revščino in se zgleduje po svojem vzorniku kateri identično deluje na vzhodu. Doma naj poštima stvari potem pa naj laja....!
Uporabnik1864745
24. 04. 2024 19.46
-1
V revščino? Malo poglej kolk tujih tovarn so odprli zadnja leta, kolk avtocest in železnic so zgradil. Metro delajo v Beogradu. Mi smo v revšcini ne oni.
visoki
24. 04. 2024 20.00
+0
kdaj so začeli delati metro,a si padel na glavo
Glavni_Baja1
24. 04. 2024 20.06
-7
Xyh
24. 04. 2024 20.32
+4
Kdaj si nazadnje preveril povprečno plačo v Srbiji? Pa Srbija ni samo Beograd.