Znanost in tehnologija

Titanik na pokopališču kovine, čevljev in steklenic penine

London, 20. 05. 2023 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet lahko prvič po potopu najbolj znane ladje na svetu, Titanika, znova v celoti uzre njegovo razbitino. In ne, plovila niso dvignili na površje, so pa raziskovalci prvič v zgodovini napravili digitalno repliko potopljene velikanke v naravni velikosti. Upajo, da bo natančen posnetek razkril več kot sto let stare skrivnosti, ki se počasi izgubljajo na dnu oceana.

Več kot sto let od potopa Titanika so se raziskovalci in znanstveniki odločili, da si ladjo pogledajo še nekoliko bolj poglobljeno kot do sedaj. Pod gladino Atlantskega oceana so se tako spustili s posebnimi podmornicami, ki so ob potopu razdvojeni premec in krmo posnele tudi v naravni velikosti, ob tem pa v svoje objektive ujele tudi najmanjše podrobnosti. 

"Ne razumemo značaja trka. Sploh ne vemo, ali je ladjo res zadela v desni bok, kot je prikazano v vseh filmih. Morda je ladja nasedla na ledeno goro ..." 

Sprednji in zadnji del ladje sta se sicer na globokomorskem dnu zasidrala 800 metrov narazen. Zaradi velikosti obeh, pa tudi skoraj kilometrske razdalje, so podmorska plovila s posebnimi kamerami za natančen pregled razbitine skupaj porabile več kot 200 ur.  Na posnetke, ki so sestavljeni iz več kot 700.000 fotografij, so ujele tudi ogromno polje ruševin, kamor je skoraj štiri kilometre pod površjem zakopana 'nepotopljiva' čezoceanka.

Na širokem okoliškem globokomorskem dnu pa so se znašli kosi trupa in manjši predmeti, ki so pripadali potnikom.
Na širokem okoliškem globokomorskem dnu pa so se znašli kosi trupa in manjši predmeti, ki so pripadali potnikom. FOTO: Atlantic in Magellan

Danes rjasti kup kovine počiva med čevlji, kipi in steklenicami penine

Digitalne fotografije pa poleg tega, da prikažejo ladjo v vsej svoji veličini, na njej razkrivajo tudi podrobnosti. Na ladijskih propelerjih je tako še vedno moč uzreti serijske številke, na ograji premca pa skoraj da vsako algo posebej. 

Na vrhu ladje se še prepozna palubo za čolne. Globoko zevajoča luknja pa stoji na mestu, kjer je bilo v času, ko je ladja plula še po površju oceana, stopnišče. V nekoliko drugačnem stanju je ladijska krma – sedaj kaotična zmešnjava kovine, saj se je ta del ladje sesul, ko je trup zadel morsko dno.

Globoko zevajoča luknja pa stoji na mestu, kjer je bilo v času, ko je ladja plula še po površju oceana, stopnišče.
Globoko zevajoča luknja pa stoji na mestu, kjer je bilo v času, ko je ladja plula še po površju oceana, stopnišče. FOTO: Atlantic in Magellan

Na širokem okoliškem globokomorskem dnu pa so se znašli kosi trupa in manjši predmeti, ki so pripadali potnikom. Okolica je tako posejana s kovinskimi odpadki, pa tudi dragoceni kipi in še neodprtimi steklenicami šampanjca. Med kamenjem in peskom se najde tudi bolj osebna lastnina, med drugim na desetine čevljev. Ob potopu Titanika je umrlo več kot 1500 ljudi.

Vprašanja, na katera odgovore se čaka že 111 let

"Upamo, da bo to na novo osvetlilo, kaj se je zgodilo z ladjo, ki je potonila leta 1912," je ob tem dejal analitik Parks Stephenson, ki je sodeloval pri posebnem digitalnem 3D-izrisu. Dejal je tudi, da je prvi posnetek, na kateri je razbitina vidna v celoti, morda eden prvih večjih korakov k raziskavam, ki bodo temeljile na dokazih in ne na zgodbah. "Še vedno obstajajo osnovna vprašanja, na katera čakamo odgovore," je tudi pristavil.

Sprednji in zadnji del ladje sta se sicer na globokomorskem dnu zasidrala 800 metrov narazen.
Sprednji in zadnji del ladje sta se sicer na globokomorskem dnu zasidrala 800 metrov narazen. FOTO: Atlantic in Magellan

Nikoli ni bilo namreč dokazano, kako se je Titanik potopil, niti na kakšen način je trčil v ledeno goro. "Ne razumemo značaja trka. Sploh ne vemo, ali je ladjo zadela v desni bok, kot je prikazano v vseh filmih. Morda je ladja nasedla na goro..." je razmišljal.

Na ladijskih propelerjih je tako še vedno moč uzreti serijske številke, na ograji premca pa skoraj da vsako algo posebej.
Na ladijskih propelerjih je tako še vedno moč uzreti serijske številke, na ograji premca pa skoraj da vsako algo posebej. FOTO: Posnetek zaslona - Atlantic in Magellan

Obenem je spomnil, da je bil Titanik sicer od leta 1985, ko so razbitino odkrili, dobro raziskan. A na prejšnjih posnetkih se je potopljeno plovilo lahko videlo le po kosih, nikoli v celoti. Ta teden objavljen posnetek, ki je nastal lansko poletje, pa razbitino razkrije v celoti. Pri skeniranju sta sodelovali dve britanski podjetji, in sicer podjetje za kartiranje globokomorskih površin Magellan in produkcijsko podjetje Atlantic. 

Zgodovinarji se zavedajo, da zmanjkuje časa za raziskovanje potopljene ladje.
Zgodovinarji se zavedajo, da zmanjkuje časa za raziskovanje potopljene ladje. FOTO: Atlantic in Magellan

Skeniranje izjemno zahtevno: 'Ničesar se nismo smeli dotakniti'

Vodja načrtovanja odprave pri Magellanu Gerhard Seiffert je ob tem izpostavil, da je šlo za največji projekt podvodnega fotografiranja v njegovem življenju. "Globina 4000 metrov predstavlja velik izziv, prav tako morski tokovi. Prav tako se nismo smeli ničesar dotakniti, da ne bi poškodovali razbitine," je začel z opisovanjem. Težave so imeli tudi s tem, da je bilo treba kartografirati čisto vsak centimeter ladje, tudi pojasni. "Tudi nezanimive dele, na primer na polju ruševin, ko je bilo treba poslikati blato," nadaljuje.

Podjetji bosta posnetke uporabili pri nastajajočem dokumentarnem filmu.
Podjetji bosta posnetke uporabili pri nastajajočem dokumentarnem filmu. FOTO: Posnetek zaslona - Atlantic in Magellan

Stephenson pa je navdušeno dodal, da novi posnetki Titanik predstavijo veliko bolj natančno, kot če bi ga opazovali s podmornice. "Prikazuje popolnoma resnično stanje razbitine."  In to je opazno slabo. Morje je na razbitini terjalo svoj davek, morski mikrobi jo namreč opazno razkrajajo, deli ladje pa počasi razpadajo. Zgodovinarji se ob tem, kot pravijo, zavedajo, da zmanjkuje časa za raziskovanje. 

Pri podjetjih Magellan in Atlantic pa pravijo, so so s posnetki, ki jih bodo uporabili tudi v prihajajočem dokumentarnem filmu, "ladjo zamrznili v času," kar bo strokovnjakom omogočilo, da se v razbitino nekoliko bolj poglobijo. "Mogoče bo pa Titanik le še izdal svoje skrivnosti."

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yon Dan
21. 05. 2023 20.46
Ladjo je potopila Kabala, Rocshildi, ker so bili na njej trije bankirji, ki se niso strinjali z njihovimi mračnimi cilji. Tako so se jih znebili.
Sebix
21. 05. 2023 17.57
Luknja na sliki na premcu ni tista kjer je bilo stopnišče ampak je imela namen nalaganja tovora, veliko stopnišče je bilo za drugim dimnikom.
dartford
21. 05. 2023 08.49
Haha, nicesar se niso smeli dotakniti, da ne bi poskodovali razbitine!
devlon
21. 05. 2023 08.39
A ne bi tem znanstvenikom dali kaj bolj koristnega za delat? Tako so bili pa v strahu, da bodo poškodovali razbitino..
damijan37
20. 05. 2023 20.59
+0
Ste se vprasali zakaj se je titanik potopil? Vsi mislite d je nakljucje ma ni !. Skupina ljudi je bila proti fedu tisti ki sedaj tiskajo 💰 brez kritja zlata
COVID-19 ZA OVCE
20. 05. 2023 21.56
+0
se strinjam.. ne obstajajo naključja.. morda kot praviš damijan37.. Ne bi se čudil če so bile 1500 žrtve.. blood sacrifice agenda. Ja tudi to obstaja in se prakticira po posebnem koledarskem terminu že tisočletja.. naprimer vojne, vojaški udari, krvavi protesti in.. "nesreče"
Nace Štremljasti
20. 05. 2023 20.33
+0
pa jih je bog poklical ane
JAZsemTI
20. 05. 2023 18.09
+1
Baje, da so namesto Titanica potopili Olympic, ki je bil nepopravljivo poškodovan v trku z angleškim rušilcem. Svojci ladijskih delavcev so spregovorili o tem, da so v tajnosti vse prebekslali in prekrstili, ker so obstajale tri sestre Olympic, Titanic in Britanic😏
E.Nigma
20. 05. 2023 16.43
+11
Leonarda di caprio vprašajte. On je bil tam. S prve roke informacije.
cekinar
20. 05. 2023 17.12
+7
samo di caprio ni preživu ,v tem je problem ,kako ga naj potem vprašam? morda bi pa kaj lahko povedala Kate Winslet.
2mt8
20. 05. 2023 16.29
+5
1912 potop Titanika. 1913 Ameriška centralna banka postane....
damijan37
20. 05. 2023 21.00
+1
Apostol1
20. 05. 2023 16.17
-18
V 21 stoletju je tole kar vidimo lahko tudi računalniška prevara . In tem slikam manj verjamem kot pa temu , da obstaja bog . Bog in vera sta zastonj to kar gledamo pa ni bilo zastonj narejeno in tudi ni zastonj prikazano. Podobno kot institucije , ki prezentirajo vero. marsikatera je samo v luči zaslužka kot predstavitev potopljenega Titanika.
pope p
20. 05. 2023 16.44
+8
kot če je tako zelo težko z kamero posneti in narediti repliko jaooo .....
titomeni
20. 05. 2023 19.22
-1
Težeklojz
21. 05. 2023 08.52
Morda pa je članek namenjen naključnim očividcem?
hjaman
21. 05. 2023 08.58
Kiladvatri
20. 05. 2023 16.16
-4
Super vsemogocni amerikanci, ko potapljajo svoje ladje in rušijo svoje stolpnice, povzročajo vojne in ustvarjajo bolne ljudi, kasneje jim pa nudijo "zdravila".
Prinašalec
20. 05. 2023 15.41
+15
Je pregloboko, da bi lahko plenilci prišli in pokradli!
cbrman
20. 05. 2023 18.22
+1
Pregloboko ni za tiste plenilce ki imajo denar, Samo zraven jih ne bodo spustili, ker bi lahko ugotovili ,da na dnu ni Titanic...Podobno je v primeru trajekta MS Estonija kjer ne pustijo potopa do ladje ,ki je na globini par 10 metrov..