Nogomet

Nogometne legende in podjetja v dvorani Baza združili moči za dober namen

Ljubljana, 20. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V soboto je v ljubljanski dvorani Baza potekal prvi dobrodelni malonogometni turnir Copa de Baza za pomoč športnikom z duševnimi težavami. Pobudnika Boštjan Cesar in Bojan Jokić sta v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (MOL) in Nogometno zvezo Slovenije (NZS) privabila številna odmevna imena. Nadejata se, da bo turnir postal vsakoletna stalnica.

Več videovsebin
  • Boštjan Cesar o dobrodelnem turnirju Copa de Baza
    02:21
    Boštjan Cesar o dobrodelnem turnirju Copa de Baza
  • Bojan Jokić o dobrodelnem turnirju Copa de Baza
    01:54
    Bojan Jokić o dobrodelnem turnirju Copa de Baza
  • Igor Osredkar o dobrodelnem turnirju Copa de Baza
    02:44
    Igor Osredkar o dobrodelnem turnirju Copa de Baza

"Zelo vesel sem, da se je lahko ta dogodek organiziral v Bazi. Upam, da jih bo še več. Zares lep odziv je. Denar gre za duševno motene športnike. Vemo, da je depresije vse več. Upam, da jim bomo lahko pomagali," je povedal Bojan Jokić, ki je skupaj z nekdanjim soigralcem Boštjanom Cesarjem in v sodelovanju z MOL dvorano v Štepanjskem naselju odprl januarja 2018. 

Šlo je za prvi dogodek te vrste pri nas, saj so na njem sodelovala številna podjetja, tudi naše. Lani je v dvorani Baza sicer že potekal podoben, a manjši turnir, letos pa so organizatorji storili korak naprej. 

"Že prejšnjo sezono smo z mestno občino organizirali manjši turnir in videli smo priložnost za nekaj večjega. Upam, da se bo temu pridružilo čim več podjetij in bo turnir postal stalnica," je dodal Cesar in se ob tem zahvalil vsem, ki so po svojih močeh pomagali pri organizaciji. 

Mijatović: To je naša družbena odgovornost

Turnir je podprla tudi Nogometna zveza Slovenije. Njen prvi mož Radenko Mijatović ga je obiskal v živo in na njem lahko pozdravil številne nekdanje reprezentante – tako v nogometu kot futsalu. 

"Nogometna zveza ne podpira samo tega dogodka. Veliko sodelujemo s humanitarnimi organizacijami, to je naša družbena odgovornost. Slovenija je izjemno solidarna država in veliko je organizacij, ki prispevajo zelo veliko," je povedal Mijatović in izpostavil, da pri privabljanju športnikov niso imeli večjega dela: "Ko gre za humanitarno noto, nikogar ni treba prepričevati. Še enkrat poudarjam, Slovenci zelo radi pomagamo."

"Ni enostavno prepoznati športnikov, ki imajo določene težave. Vrhunski šport zahteva ogromno treninga in odrekanja, pridejo tudi krize. Zelo pomembno je prepoznati in pomagati mentalno iztrošenim športnikom. Organizirati take dogodke, ki sofininacirajo in omogočajo to pomoč, je izjemno pomembno," je o pomembnosti dobrodelne note še dodal predsednik NZS. 

Vsi sogovorci so v en glas poudarili željo, da bi turnir postal vsakoletna tradicija. Morda tudi z zvenečimi imeni iz tujine. Turnir namreč podpira evropska nogometna zveza na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom. "Njegovo podporo imamo vedno. Vemo, kakšen človek je in koliko je naredil za slovenski nogomet," se je prvemu možu Uefe zahvalil Jokić. 

"Že nekaj časa smo se pogovarjali. Videli smo, da je to prepotrebno. Z Boštjanom sva se usedla, podprli so nas tudi nogometna zveza in  Mestna občina Ljubljana ter vsi ostali. Mislim, da bo to postala stalnica," se nadeja eden najboljših bočnih branilcev v zgodovini Slovenije, ki ni skrival, da je bilo kljub dobrodelni noti prisotnega veliko tekmovalnega naboja. 

Prva izvedba turnirja Copa de Baza je sicer pripadla ekipi Anmax, za katero je igral tudi kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar. Drugi so bili predstavniki ekipe NZS, tretje mesto pa je pripadlo ekipi Baza Bojana Jokića. Sopobudnik turnirja Boštjan Cesar je dogajanje spremljal z roba parketa. 

"To je prvi v seriji malonogometnih turnirjev s humanitarnim namenom. Na začetku je vedno težko zaorati ledino, ampak mislim, da bo to postala tradicionalna serija turnirjev, na katera se bodo odzivala podjetja s svojimi zaposlenimi," pa si je za konec še zaželel Mijatović. Naj se njegove besede uresničijo ... 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
21. 05. 2024 10.27
+2
Grobar slovenskega nogometa, Radenko, mora biti povsod zraven