Zimski športi

Pridne gorenjske roke in rešitelj tedna

Kranjska Gora, 14. 03. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
14

Ko v nedeljo popoldne ugasnejo še zadnje kamere in utihne glas glavnega napovedovalca, se v ciljno areno pod Vitrancem začne vračati mir. Slišati je le sopihanje malega bagra, ki pomaga pri odvažanju opreme. "V dveh urah so podrli to, kar smo mi postavljali ves teden," pravijo fantje, ko drug za drugim posedejo na tribuno, ki se kopa v še zadnjih žarkih toplega marčevskega sonca. Da se lahko izpeljejo štiri vožnje, dostojne svetovnega pokala, namreč trdo gara na desetine parov rok. Letošnje priprave pa so bile za celotno ekipo prostovoljcev vse prej kot preproste, kljub odličnim snežnim in vremenskim razmeram bi se lahko vse postavilo na glavo. V torek popoldne je enemu izmed njih namreč zazvonil telefon.

Janez Šmitek je vskočil namesto Aleša Vidica.
Janez Šmitek je vskočil namesto Aleša Vidica. FOTO: Tina Hacler

Jeseničan Gorazd Bregant je ravno končal delo na poligonu za ta dan in je še malo posedel skupaj s kolegi, ko je dobil klic, zaradi katerega je takoj skočil na noge. Sporočili so mu, da je Aleša Vidica, vodjo tekmovanja Pokal Vitranc, na progi nenadoma obšla slabost. Bregant je po poklicu namreč reševalec in je v službi vedno tudi takrat, kadar ni. Stekel je tja, takoj nudil prvo pomoč in organiziral tudi helikoptersko intervencijo. Ukrepanje je bilo pravočasno in Vidic zaradi pravega človeka ob pravem času na pravem mestu že okreva. 

Ker pa je bil Vidic tisti, ki je v svojih rokah do tistega trenutka držal vse niti tekmovanja, se je ekipa zbala in predebatirala, če bodo lahko priprave vse do konca izpeljali na enaki, najvišji ravni. V nedeljo popoldne so nato zadovoljno ugotavljali, da so svoje delo tudi letos opravili z odliko. V čevlje Vidica je namreč (spet) stopil Janez Šmitek, legenda slovenskega tekmovalnega smučanja, ki slovi tudi po svoji strogosti in neposrednosti, s katerima zna učinkovito poskrbeti za stvari.  

Zaključna dela po koncu nastopov na pokalu Vitranc
Zaključna dela po koncu nastopov na pokalu Vitranc FOTO: Tina Hacler

Združili moči

"Sam sem bil vrsto let vodja tekmovanja, Aleš Vidic je bil moja desna roka in je potem tudi prevzel vodenje, ko sem sam odšel v pokoj. Ostal pa sem njegov svetovalec in ko se je zdaj zgodilo to, da iz zdravstvenih razlogov ni mogel nadaljevati, sem jaz vskočil," pojasnjuje.  Priznava, da ni bilo najlažje, saj ni bil več na tekočem z vsem, veliko stvari pa je imel v glavi le Vidic sam. Pomagalo pa je, da je dodatno angažiral nekdanjega kolega pri vodenju reprezentance, s katerim sta skupaj stala denimo tudi leta 1999, kamor sega zadnja slovenska zmaga na Pokalu Vitranc: "Prišel je Jani Hladnik in bil ves čas tukaj. On je bil ruski trener, zdaj, ko Rusi več ne morejo tekmovati, pa je bil prost in mi je zelo pomagal, na srečo. Pozna stvari in meni je olajšal delo, saj včasih s temi ljudmi z Mednarodne smučarske zveze ni lahko. Sploh ta človek, ki je odgovoren za proge, lahko komplicira, on pa ga zna postaviti pred dejstvo. In take tekme, kot je bila danes, takih tekem ni veliko. Eno je, da smo mi dobro naredili, vreme je pa sreča. Tekma je tekla fenomenalno," je bil zadovoljen. 

Cela zima je suha, še vedno imajo pol metra kompaktnega snega, pod streho pa so januarja spravili že "mariborsko" Zlato lisico. "Zadnja številka v veleslalomu je imela najboljši čas, predzadnja v slalomu. Že takrat brez polivanja je bila proga dobra," pojasnjuje. A za moške to vseeno ni,  zanje mora en kubični decimeter tehtati vsaj 700 ali 750 gramov, da je sneg dovolj trd, dodaja. "10 deklet je enako kot dva fanta, ki močno pritisneta," opisuje učinek smučarjev na sneg. Vmes pa je bil poligon odprt še za rekreativne smučarje, bile so tudi zimske počitnice, ko tja pride še toliko več ljudi.

Progo so prvič obdelali z inicjiranjem, ko vodo iz cevi pod pritiskom vbrizgajo približno 30 cm globoko v sneg. Ker je bila proga nato vsak dan v uporabi, so se je nato na površini lotili še tako, kot to počnejo gasilci. Poškropili so jo s pomočjo tako imenovanih ročnikov, torej nastavkov na koncu cevi, ki s svojim pršenjem naredijo primerno debele kaplje. Je pa marčevski termin zanje optimalen, pravi sogovornik: “Ko sem bil še jaz vodja, je bila tekma velikokrat na sporedu decembra. Če bi bilo še danes tako, velike večine ne bi izpeljali. Zime so se skrajšale, ob koncu sezone pa je sneg drugačen, lažje se ga da obdelovati z vodo in soljo, zato je za nas ta termin ugodnejši od decembrskega.”

Obvezna oprema pri pripravi proge za pokal Vitranc
Obvezna oprema pri pripravi proge za pokal Vitranc FOTO: Tina Hacler

Pridne roke z vse Gorenjske

Ekipa, ki vsako leto poskrbi, da gledalci v Kranjski Gori uživajo ob vožnjah najboljših veleslalomistov in slalomistov na svetu, je res številčna. "Samo oddrsevalcev je vsaj 60, zelo veliko dela je s postavljanjem ograj, opremo za ciljni prostor pripelje italijansko podjetje, ampak postavijo jo naši delavci, Lojz Veber ima svojo skupino. Naš najstarejši član Mato Podrekar je naredil svetovno ekipo za merjenje časov, veste, koliko kablov je treba potegniti za to? Vozniki teptalnikov morajo gor zvoziti vso opremo za stolpe ob progi, kjer stojijo kamere, posebna skupina skrbi za kontrolo vrat med tekmo, Jože Ajdišek ureja promet. Postaviti je treba tale šotor, kjer je član Fisa, ki preverja opremo tekmovalcev," med naštevanjem z roko pokaže na belo ponjavo v cilju. 

Največ tistih, ki delajo na Pokalu, živi na relaciji Jesenice–Podkoren, sicer pa prihajajo s celotne Gorenjske, pravi. "Vsi so prostovoljci in zato ni nobenih težav, ker počnejo tisto, kar imajo res radi. Če človek noče delati, dela probleme, pri nas pa ni nobenega pritoževanja, ki je v Sloveniji tako prekleto moderno," se priduša. 

Gorazd Bregant je pomagal pri nesreči švicarskega smučarja.
Gorazd Bregant je pomagal pri nesreči švicarskega smučarja. FOTO: Tina Hacler

Prvi pomagal tudi tekmovalcu

In če smo že pri delanju nečesa s srcem, se vrnimo h človeku, s katerim smo tokratno zgodbo o Pokalu Vitranc tudi začeli. Gorazd Bregant je v soboto pomagal pri pripravi proge, ko je slišal obvestilo, da je švicarski tekmovalec, ki je odstopil v prvi vožnji, padel na drugem kraku poligona, kjer je vadil na ogrevalni progi. Šlo je za hud zlom noge, zlomil si je tako golenico kot mečnico, čeprav so takoj poslali po pomoč, je bil Bregant prvi, ki je stekel tja. "Ko me je zagledal, je zavpil, da potrebuje zdravnika. V eni roki sem namreč še vedno držal vrtalnik, v drugi pa ključ za vrata. Šele potem sem mu uspel razložiti, kdo sem in sva postala najboljša prijatelja," se posmeji. Še pred prihodom zdravniške ekipe mu je s pomočjo svojega kompleta za prvo pomoč, ki ga ima vedno v nahrbtniku, že namestil infuzijo in pomagal s protibolečinsko terapijo, da so mu lahko sneli smučarski čevelj. On je bil nazadnje tudi tisti, ki ga je z akijem odpeljal v dolino. 

Dva si že rešil, kdo bo tretji, se mu je posmejal tudi Šmitek. Bregant pa v svojem slogu z nekoliko sramežljivim nasmeškom le skromno odmahne z roko in je v mislih že pri jutrišnjem dnevu, ko bo kot dežurni reševalec helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku najbrž hitro našel še tega tretjega. 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BauBau1
14. 03. 2022 16.35
+3
Vsem, ki so sodelovali kapo dol! Bergantu pa naj Pahor podeli jabolko navdiha, ne pa cerkvenim predstavnikom!!!
pepe vas ma rad
14. 03. 2022 11.15
-3
Ojezes in kaj ti delas? Cel post eno samo kritiziranje. V spegu se poglej.
oježeš
14. 03. 2022 10.13
+6
Kakorkoli. Fantje se trudijo po najboljših močeh, pa če jih še bolj kritizirate. Verjetno tisti, s katerimi bi, če bi prišli na pomoč, le delali zmedo in samo jamrali. Niso heci pripraviti proge za dvodnevno tekmovanje in marsikje v tujini je bilo veliko slabše pripravljeno kot v Kranjski gori. Spomnite se samo Sljemena malo nazaj. In ne vem zakaj je treba vsako zadevo pri nas kritizirati, ne razumem vaših napuhov. Kritizira lahko le tisti, ki bi pomagal urejati proge, dal kakšne konkretne pobude pa ga ne bi upoštevali. Pri nas jih večina misli, da so bolj pametni kot ves svet, nič pa od njih, razen razbijanja po tipkovnici in kritiziranja vseh, ki delajo, garajo in se trudijo, da bi dokazali, da v Sloveniji znamo, zmoremo in naredimo kot je treba.
Klingon
14. 03. 2022 09.25
-4
Slovenci o temu kako naj bi bilo vse top. Tujci pa kritizirali do konca. ;)
Aleks 85
14. 03. 2022 09.05
-7
Vsakič ista zgodba pa naj si bo planica ali pa kr.gora ali pa maribor vedno znova nakladate kako je vse najboljše organizirano,najboljša proga in oh in sploh...potem pa se tekmovalce sprasujete kaj si mislijo in ko recejo,da je vse super iz tega delate cel film ja kaj pa naj recejo a mislite,da ko jih drugje vprašajk,da pa skritizirajo.vceraj sprasevali zmagovitega norvežana kaj si misli o progi? Ja kaj naj si misli dvakrat je zmagal najbrš je vse ok
oježeš
14. 03. 2022 14.27
+5
Pridi delat, pa da vidimo, koliko in kako bo narejeno. Menda se ti bodo še čez 10 let zahvaljevali za odlično izvedbo. Pa nimam nič z organizatorji niti z delavci, ki pripravljajo proge, še celo nikogar ne poznam, ampak mi gre vedno bolj na ku... k samo taki kritizirate, ko nima nihče nič od vas. Kaj šele da bi bili zmožni kaj pozitivnega pokazati za skupno dobro. Pa še pohvalili bi se lahko, da znate tudi delati, ne samo tolči po tipkah in drugim soliti pamet, ker so boljši od vas.
marina1004
14. 03. 2022 08.58
-3
treba bo podmladek usposobit, da nadomestijo starce
Walter Pravicek
14. 03. 2022 08.32
+14
Janez Šmitek resnična legenda slovenskega smučanja.Trmast,pošten.Gorenc.
Klingon
14. 03. 2022 09.25
-10
Nesposoben. Legenda samo za šankom v gostilni.
majmune
02. 05. 2024 18.34
majmune
02. 05. 2024 18.36
ferari23
14. 03. 2022 08.19
+18
Hvala da imamo take ljudi ki so usposobljeni in lahko pomagajo v vsakem trenutu.Hvala ker vas imamo.lpj
Jaka_27
14. 03. 2022 08.39
+14
resje nerazumem ljudi kako lahko dislajkajo taksen komentar ocitno res nimajo srca