Slovenija / ARHIV ČLANKOV
00.15 01. 06. 2024
Slovenija Zadovoljna

Top 10 nepogrešljivih izdelkov za vsak dom v letu 2024

Naša ekipa je pregledala najbolj prodajane izdelke tega tedna in si za bralce izborila eksluzivni popust.
21.36 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Prekmurju klestila toča, v Kranju na avtobus padlo drevo, strele netile požare

Gasilci so imeli zaradi neurja polne roke s podrtimi drevesi, poplavljenimi kletmi in cestami. V Kranju je na avtobus padlo drevo, poškodovanih ni bilo. Prekmurje pa je zajela toča. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče
21.34 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zapleti pri cenitvah: morali se bodo izseliti, a ne vedo, kaj bodo lahko zgradili

Na Savinjskem, kjer še vedno odpravljajo posledice lanskih avgustovskih poplav, pa bi morale biti znane cenitve prvih 20 hiš. No, tako je bilo vsaj obljubljeno s strani Boštjana Šefica, a se je zapletlo. Postopki tečejo prepočasi, opozarjajo prebivalci, ki vedo, da se bodo morali izseliti, a ne vedo, kakšen dom si bodo z denarjem sploh lahko poiskali oziroma zgradili. Šefic razočaranja ne skriva in obljublja, da bodo prve pošiljke prebivalci dobili prihodnji teden.
20.18 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Objavili razpis za električna kolesa: kakšna bo subvencija?

Družba Borzen je v uradnem listu objavila poziv za uveljavljanje subvencij za nakup električnih koles. Razpis omogoča subvencijo v višini do 30 odstotkov prodajne cene, letos pa bosta za subvencije električnih in tovornih koles na voljo do dva milijona evrov. Vloge bo mogoče oddati od ponedeljka.
19.44 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V petek še na Kanarskih otokih, v ponedeljek že na Nevrološki kliniki

V Sloveniji živi 3500 ljudi z multiplo sklerozo, kar nas uvršča med države z najvišjo pojavnostjo te bolezni. Gre za neozdravljivo avtoimunsko bolezen osrednjega živčevja, ki je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih. Običajno namreč zbolevajo prav v starosti med 20 in 40 let. Svojo zgodbo nam je zaupala Jasmina Handanović, ki je diagnozo dobila pri 28 letih.
19.32 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Voda poplavila Tartinijev trg, zaradi podora zaprta pešpot med Piranom in Fieso

Obilne padavine so v noči s četrtka na petek povzročile nemalo težav. V južnem delu Primorske so manjši hudourniški vodotoki hitro narasli in poplavili že zvečer, intervencije gasilcev pa so se nadaljevale tudi ponoči in zjutraj. Takrat je nov pas neviht in nalivov namreč zajel slovensko Istro. Padavine so bile tako obilne, da je meteorna voda poplavila Tartinijev trg v Piranu. Morje se je zaradi blata, ki so ga prinesli hudourniki, obarvalo v rjavo barvo. Dogajanje se ni umirilo niti v petek.
19.00 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Legalizacija konoplje: argumenti za in proti

9. junija, na supervolilni dan, bomo med drugim vprašani tudi o legalizaciji konoplje, pomembnem vprašanju, ki močno razdvaja. Trenutni odgovori, ali legalizacija prinaša svobodo zdravju ali pot v pogubo in v še večjo zasvojenost, pa so si zelo nasprotujoči. Zdravstvena stroka je razen redkih izjem odločno proti, v medicinske namene pa, poudarjajo, je konoplja omogočena že vrsto let, vse od Cerarjeve vlade, a jo zdravniki redko predpisujejo. Zagovorniki legalizacije, med katerimi so tudi številni bolniki, ki so primorani posegati na nevaren črni trg, pa opozarjajo, da je skrajni čaš za dekriminalizacijo konoplje, njeno regulacijo in s tem varnejšo uporabo.
17.49 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu tudi s plačilom 'super nadur'

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je predstavila izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta bo po napovedih razmejila javno in zasebno zdravstvo. Ob tem izhodišča predvidevajo nagrajevanje dodatnega dela zaposlenih v javnih zdravstvenih ustanovah, tudi s plačilom t. i. super nadur. Kako bodo plačane, še niso dorekli, zagotovo pa bodo bolje od običajnih nadur.
15.23 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na pošto drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lani

Finančna uprava RS (Furs) je na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Zavezancem je poslala 624.279 informativnih izračunov. Prvi paket je nekaj več kot 930.000 zavezancem odposlala konec marca in tisti, ki so lani med letom državi plačali premalo dohodnine, so jo morali medtem že doplačati.
15.13 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Opozicija kritična, Golob: Slovenija je evropski šampion po gospodarski rasti

Predsednik vlade Robert Golob se je na opozicijski predlog priporočil ob 2. obletnici delovanja vlade na seji DZ odzval z besedami, da je Slovenija šampion v Evropi po gospodarski rasti in po nizki brezposelnosti. Te uspehe vlada po njegovih besedah beleži kljub posledicam ruske agresije na Ukrajino, inflacije in poplav. Prvak SDS Janez Janša pa je medtem vladi znova očital, da je kljub dobremu izhodišču uspela uresničiti le slabih 14 odstotkov svojih obljub. Roke je zamudila tudi pri reformah, ki si jih je sama zadala, je dodal.
15.04 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z volkom, ki mu je pokončal sedem ovac, na pašniku doživel bližnje srečanje

V četrtek popoldne so bili policisti Policijske uprave Nova Gorica obveščeni, da je na planinskem pašniku v Loški Koritnici v okolici naselja Log pod Mangartom v občini Bovec volk napadel in pokončal sedem ovac, eno je ranil, ena pa je bila pogrešana.
14.32 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Več slovenskih šol prejelo sporočilo z grožnjo, Policija miri

Nekatere slovenske osnovne in srednje šole so dopoldne prejele elektronska sporočila z varnostno grožnjo, je sporočila Policija. Po do zdaj zbranih podatkih ugotavljajo, da gre za generirana oz. generična sporočila, ki so bila zaznana že v nekaterih drugih evropskih državah. Policija ocenjuje, da ni razloga za paniko.
13.59 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Predsednica tik pred Eurom priredila sprejem za nogometaše

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v protokolarnem objektu Grad Brdo na Brdu pri Kranju priredila sprejem za člane in strokovno vodstvo moške nogometne reprezentance pred njihovim odhodom na evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji. Napovedala je, da bo tudi sama stiskala pesti za slovenske nogometaše.
13.44 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Do 2026 skoraj 10 milijonov evrov za spodbujanje zaposlovanja v socialnem varstvu

Predlog interventnega Zakona o ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v DZ, je nujen korak na poti izboljševanja razmer na obravnavanem področju, meni minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Po njegovih navedbah bo olajšal delo.
13.22 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Opustitev kajenja ni enostavna, ampak vsak jo lahko zmore'

Med mladostniki uporaba novih tobačnih in povezanih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče, ob svetovnem dnevu brez tobaka opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tudi izdelki, kot so elektronske cigarete, vsebujejo nikotin, eno najbolj zasvajajočih drog. Ravno zasvojenost pa vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Največji problem opuščanja je, da možgani sporočajo kadilcu, da mu nekaj manjka, kadilec pa mora najti način, kako možgane pretentati, da bi jih zamotil v času, ko je potreba po nikotinu najmočnejša.
12.44 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu električnega kolesa?

Trgovine Freestyle, kjer ponujajo znamki Giant in Liv, vam v nadaljevanju razkrijejo 5 glavnih točk, ki vam bodo pomagale pri nakupu e-kolesa.
12.37 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Izredna seja DZ o priznanju Palestine sklicana za torek

Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o sklicu izredne seje DZ o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestina, ki bo v torek ob 16. uri. Sklic seje so zahtevali poslanci vseh treh koalicijskih strank. Seja odbora za zunanje zadeve, na kateri bodo obravnavali predlog, pa je sklicana za ponedeljek ob 14. uri.
12.19 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Rešitev za slovenske kmete je tu!

"Če bi prej vedel za vas, sploh ne bi več jamral," je rekel kmet, ko je izvedel za znamko Hofman.
12.04 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Obnova bolnice Franja: ministrica in župana za prenos lastništva na državo

Ob prizadevanjih za obnovo partizanske bolnice Franja, ki jo je uničila lanskoletna vodna ujma, so se ministrica za kulturo Asta Vrečko ter župana občin Idrija in Cerkno Tomaž Vencelj in Gašper Uršič strinjali, da bi bil smiseln prenos lastništva spomenika na državo. To bi olajšalo varovanje in ohranjanje tega zgodovinsko pomembnega območja.
11.53 31. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Po dežju vedno posije sonce, prihodnji teden tudi nad 30 stopinj Celzija

V prihodnjem tednu boste na svoj račun končno prišli vsi ljubitelji sonca in visokih temperatur. Od srede naprej se bo namreč k nam začelo širiti območje visokega zračnega tlaka z zelo toplim in suhim afriškim zrakom, kar pomeni, da bo kakšna nevihta tudi nad hribi prej izjema kot pravilo.