2. januarja več ne počivamo

Šolarji so se vrnili v šolske klopi, delavci pa na svoja delovna mesta. 2. januar namreč ni več dela prost dan. Tako je odločil DZ, meni pa, da bomo s tem prispevali k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. V katerih državah so lahko 2. januarja še doma?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Po zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki ga je DZ sprejel maja lani, 2. januar ni več dela prost dan. Tako se je danes po božičnih in novoletnih praznikih za večino začel običajen delovni ritem. Z novim delovnim dnevom naj bi prispevali k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je minuli teden ocenil, da bo delovni 2. januar zagotovo prispeval k večji produktivnosti, a natančne ocene o tem, kolikšen bo ta prispevek, na zbornici nimajo.

Tudi v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan.

Tudi šolarji nazaj v šolske klopi

FOTOGALERIJA: Prvi šolski dan - 13

(Foto: Miro Majcen)

Danes je v šolske klopi tako znova sedlo več kot 161.000 osnovnošolcev in 78.000 dijakov. Božično-novoletne počitnice so trajale dober teden dni.

Pred zaključkom letošnjega šolskega leta bodo šolarji imeli še prost teden v času zimskih počitnic, zatem pa jih čakajo še prvomajske počitnice. Zimske počitnice bodo znova v dveh delih, in sicer izmenično po območjih statističnih regij. Najprej bodo imeli počitnice šolarji iz vzhodne statistične regije, nato še tisti z zahoda države.

Kdo je lahko še doma?

Nekatere države pa svojim državljanom še privoščijo 2. januar kot dela prost dan. Med njimi sta Rusija in Romunija, med nekdanjimi skupnimi državami pa so Srbija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina. Danes so doma tudi v nekaterih kantonih Švice in na Škotskem.

Je pa sindikalist Dušan Semolič dejal, da ne verjamejo napovedim politikov in delodajalcev, da se bo z delovnim 2. januarjem povečala produktivnost, kar bo pomagalo pri odpravljanju krize. To se zagotovo ne bo zgodilo, je prepričan Semolič, ki je poudaril, da bodo nekateri na račun tega dela dobili več dobičkov, delavci pa niti evra več.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 251
 
24vohomurckov 03.01.2013 14:44:04
nekateri...ene 130000-150000 jih je...(ane,kako skopa je statistika v takih primerih? ))...so doma od 1.januarja do 31.decembra,ker nimajo dela.če ga kdo slučajno ima,smatrajo (politiki naši vrli,da to/delovno mesto..za mezdo// spada med božičkova darila)....tako mislijo naši vrli politiki,ki so krivi za tako stanje na podlagi svojih političnih odločitev...napačnih...jasnu??!!
.........aja,saj jih skoraj ni...odločitev...razen kako vzeti tistemu,ki nima...ja,za to so majstri...ala jim vera....sicer se pa že 20 let hebejo med sabo..zato pa je država v rangu z romunijo in albanijo!
Več komentarjev