20 let od prvega SMS-sporočila

Pred natanko 20 leti je bil poslan prvi SMS. Kratko sporočilo – vesel božič – je potovalo od osebnega računalnika na telefon, poslal ga je Neil Papworth. Danes ocenjujejo, da si uporabniki izmenjajo kar osem milijard sporočil na leto.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mobilni telefon

(Foto: Thinkstock)

Pred natanko 20 leti, 3. decembra 1992, je bilo poslano prvo SMS-sporočilo. Vsebina je bila preprosta: Vesel božič, je pisalo, sporočilo pa je romalo z osebnega računalnika na mobilni telefon. Poslal ga je inženir Neil Papworth, kljub temu pa za očeta SMS-anja velja Finec Matti Makkonen. Ta je namreč že leta 1984 glasno razmišljal o ideji, čeprav so jo potem razvili drugi.

Trajalo je še kar nekaj let, da so SMS-sporočila postala široko razširjen način komuniciranja, čeprav so storitev na Švedskem prvi ponujali že leta 1993, še isto leto pa so to možnost dobili tudi britanski in ameriški uporabniki.

Dvajset let pozneje ocenjujejo, da se na leto pošlje kar osem milijard kratkih sporočil, storitev pa uporablja kar štiri milijarde ljudi. Obenem pa strokovnjaki napovedujejo upad njihovega števila, saj se vse več ljudi zateka k tvitanju in drugim brezplačnim načinom komuniciranja, ki jih omogočajo pametni telefoni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
beri66 05.12.2012 11:51:58
proklet bil ta dan.
Več komentarjev