Adria Airways ne bo preživela zime, če …

Če letalska družba Adria Airways ne bo dobila devetmilijonskega posojila, bo zimsko sezono težko preživela, je prepričan njen prvi mož Klemen Boštjančič. Adria bo pozimi sicer letela na 15 destinacijah iz Ljubljane in treh iz Prištine.

letalo

Adria Airways (Foto: Reuters)

Adria Airways bo zimsko sezono težko preživela brez devetmilijonskega posojila NLB in Unicredit banke, je prepričan predsednik uprave Klemen Boštjančič. "Brez tega zneska Adria zimske sezone ne more preživeti," je opozoril.

Pozimi bo sicer Adria opravila 169 rednih tedenskih letov na 15 destinacij iz Ljubljane in tri iz Prištine.

Štirikrat dnevno bo letela v Frankfurt, trikrat dnevno pa v Zürich, München in na Dunaj, enkrat dnevno do Moskve, Istanbula, Podgorice, Prištine, Tirane, šestkrat tedensko v Sarajevo, petkrat tedensko v Beograd, štirikrat v Amsterdam. Adria bo letela še v Bruselj (trinajstkrat tedensko) in v Skopje. Prištino povezuje s Frankfurtom, Verono in Münchnom.

Adria bo pozimi prekinila z leti v London, poleti pa bo tja načrtovan čarterski let enkrat tedensko.

Adria je omenjeno posojilo pričakovala že konec septembra, je pojasnil Boštjančič. Ob tem je izpostavil, da so pri pridobivanju omenjenega posojila naredili korak naprej, saj so v NLB pojasnili, da Adria izpolnjuje vse pogoje prestrukturiranja, kar so pred tem postavljali kot pogoj za pridobitev posojila.

V procesu prestrukturiranja Adria posluje bolje, kot so načrtovali, je poudaril Boštjančič. A v prihodnje se bodo morali pogovarjati z družbami v posrednem ali neposrednem državnem lastništvu. NLB namreč želi premik na tem področju, saj so storitve teh družb, ki jih Adria plačuje, ene najdražjih ali najdražje v Evropi.

Kot je pojasnil Boštjančič, teh devet milijonov izhaja še iz 50-milijonske lanske dokapitalizacije države. "Po planu denarnih tokov sta banki ugotovili, da bo Adria imela presežek sredstev na računu do septembra letos in izkoristili priložnost in lani septembra zahtevali, da gre ta znesek na njihove račune za omejeno obdobje enega leta. Po enem letu pa naj bi ta znesek vrnili Adrii. Formalno je šlo za znižanje kreditov za eno leto, po enem letu pa bo z novim kreditom ta znesek vrnjen. Adria teh sredstev še vedno ni dobila," je dodal Boštjančič.

Ta sredstva so od septembra naprej načrtovana za pokrivanje negativnega obratnega kapitala, ki ga bo Adria dosegla v prihajajoči zimski sezoni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 125
 
Paskakvali 21.10.2012 17:48:40
A morda kdo ve koliko stane šolanje za pilota potniškega letala?
skydrol7 21.10.2012 19:14:43
$5.000 - $10.000 / mnogo ur prakse> srecno !!
Več komentarjev