V prodajo Mercatorja so se vmešali tudi sindikati

Pogajanja z Agrokorjem naj bi bila v sklepni fazi. "Nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja," je ponudbo komentiral minister za kmetijstvo, stabilnega lastnika pa si za Mercator želijo tudi sindikati.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Konzorcij delničarjev Mercatorja je danes potrdil, da se o prodaji skupnega 53-odstotnega deleža trgovske družbe pogaja s hrvaško družbo Agrokor. Kdaj naj bi bila pogajanja končana, še ne morejo povedati.

Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico. Kot je razvidno iz dokumenta, je za delnico ponudil 110 evrov oziroma za ves delež 409 milijonov evrov, prevzel pa bi tudi 1,1-milijarden Mercatorjev dolg.

Mercator se prodaja že devetič, v tokratnem prodajnem konzorciju pa so Pivovarna Union, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor – Faktoring, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe-Adria, NFD, Banka Celje in NFD holding.

Prodajalci so se za nadaljevanje pogajanj z Agrokorjem odločili po pregledu prejetih ponudb in na podlagi predloga finančnega svetovalca ING. Kot so sporočili pred slabim mesecem dni, so prejeli dve zavezujoči ponudbi. Imen takrat niso navedli, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za Agrokor in sklad Mid Europa Partners.

Mercator

V prodajo Mercatorja so se vmešali tudi sindikati, ki bodo ves čas prodaje odgovornim gledali pod prste. (Foto: Reuters)

Pogajanja so sklepni del transparentnega konkurenčnega postopka, v katerem so bile vezano na prodajo 53-odstotnega deleža družbe Mercator opravljene predstavitve številnim potencialnim kupcem, ki so bili povabljeni k oddaji ponudb.

Tako prodajalci kot tudi Agrokor se zavedajo pomena transakcije za številne delničarje Mercatorja, med katerimi so dobavitelji, zaposleni, upniki in potrošniki. Da bi zagotovili, da bo transakcija sklenjena v dobro vseh deležnikov, pogajanja vključujejo podrobne pogovore o Agrokorjevih načrtih glede prihodnjega poslovanja. Pri tovrstnih poslih je dogovor o sklenitvi transakcije običajno vezan na določene pogoje, ki med drugim vključujejo tudi soglasje ustreznih regulatorjev, so še dodali.

Židan: Mercator potrebuje stabilne lastnike

Dejan Židan

Minister Dejan Židan: "Jaz nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja." (Foto: Aljoša Kravanja)

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je še vedno prepričan, da Mercator potrebuje stabilne lastnike, ki imajo tudi denar. "Kupcev v Sloveniji, ki so prišli brez denarja in so izčrpavali podjetja, smo imeli preveč in mislim, da se takšnih zgodb v Sloveniji ne moremo več iti," je dejal ob robu današnjega vrha kmetijskih in živilskih podjetij v Portorožu.
Na vprašanje, ali to velja tudi za Agrokor, je odvrnil, da "to velja za vsa podjetja. To konkretno podjetje ni nobena izjema". "Nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja," je dodal. Mercator po njegovih besedah potrebuje stabilno lastniško strukturo in mora tudi sam iti v fazo prestrukturiranja in prilagajanja, "vendar to nista povezani zgodbi".

Agrokor se je za nakup Mercatorja potegoval že tudi v prejšnjih poskusih prodaje, ponudbo pa je oddal skupaj s partnerji – Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) ter skladoma Blackstone in One Equity Partners.

Sindikati: Razprodajo je treba preprečiti

"Pri nobenem kupcu ni zagotovila, da ne bo favoriziral svojih proizvodov, a vedeti moramo, da so na Hrvaškem proizvodi in delovna sila cenejši," pa je opozoril sekretar Sindikata kmetijstva in živilske industrije Boris Frajnkovič.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne nasprotujejo prodaji Mercatorja, vendar želijo, da največji zaposlovalec v Sloveniji dobi stabilnega lastnika, ki bo ohranil blagovno znamko, ohranil prodajo na 940 lokacijah v Sloveniji in vlagal v razvoj. Te zaveze so poslali tudi upravi in nadzornikom Mercatorja.

Mercator zaposluje skupaj 23.000 ljudi, samo v Sloveniji 12.000, od domačih dobaviteljev pa letno odkupi za dobro milijardo evrov blaga, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da si Mercator tudi zato zasluži posebno pozornost države, saj obstaja velika nevarnost, da pride do razprodaje podjetja.

Predsednica sindikata delavcev v trgovini Vesna Stojanovič je poudarila, da je med zaposlenimi ob vsakokratni prodaji Mercatorja velika zaskrbljenost. Želijo si finančno stabilnega lastnika, ki bo podpiral razvojno strategijo Mercatorja in tako krepil položaj tega podjetja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
Goflja_1 08.06.2013 10:15:11
Predlagam, da naj ponovno gre v Mercator Jankovič. Predstavi naj načrt, pomiri delavke katere so jokale in stvar je rešena.
 
Rudolf Matesic 07.06.2013 16:50:03
Pa naj sindikati kupijo merkator. Prejšnji mesec so odprli kar 8 poslovalnic Delavske hranilnice v Sloveniji. Se pravi, da imajo denar. Očitno jim je politika bolj zanimiva kot varstvo delavcev saj v zadnjeih 40 letih nisem nikjer zasledil, da bi šli na cesto zaradi zaščite delavcev. Gledali so kako tajkuni kupujejo firme in pri tem podpirali že drnovškovo vlado pri sprejemanju zakonodaje, ki je omogočila ravbanje. Sedaj pa v jok.
 
resslovenka 07.06.2013 09:32:32
A ni dovolj zgovorna zgodba o Fructalu? Zna biti enak scenarij.
 
true_story 07.06.2013 06:30:09
Pred nekaj dnevi je Agrokor kupil 4% delež od EBRD za 100.000.000 €.
 
šiptarjanez 06.06.2013 16:23:48
Ko boste prodali Merkator boste dobili takoj 6000 ljudi na zavodu od hrvaškega Tajkuna!
dolžan je najamnj polovico nakupa Mečkatorja
 
GSMG 06.06.2013 15:07:04
Najbolj "glupa stvar" na svetu je če bedniki prodajajo to, kar njih in ostale hrani in zaposluje, poleg tega je trgovina dejavnost ki ne zahteva nevem kakih znanstvenih vložkov. Tudi ne vem zakaj je potrebno še tisto malo denarja, ki je v državi in zaposluje ljudi, dati tujcem da ga bodo odnesli iz države ( beri iz BUTAL).
_pips_ 06.06.2013 13:40:06
Zakaj bi se prodalo nekaj, kar nosi denar, delovna mesta...
Ne verjamem da je v tako slabem stanju, to je samo zavajanje, kje je interes (in čigav) da se proda?
Garant so zopet vmes legalizirani podkupovalci (lobisti)!
 
brgnt 06.06.2013 13:21:31
Lahko bi prodali za 222€ za delnico pa so naši vrli levičarji v imenu nac. interesa že dosegli, da je cena pol manjša.

Skregajmo se še enkrat, da bo cena še nižja :D

Mercator je pa nekonkurenčna firma na robu propada ki bo kmalu rabila državno pomoč
 
Bogovec 06.06.2013 10:24:43
Brez razmišljanja lahko ugotovim, da je to stara zgodba - Elan Fruktal Peko pa še kaj bi se našlo. Naši odgovorni vidijo so zaslužek. Pa tudi sorodstvene vezi z sosednjo državo so prevelike. Jaz temu pravim " peta kolona" . Ubogi bomo postali, smo že , ko ne bomo imeli pravic in glasu v svoji državi.
Zalostno in resnično. Ne znamo se boriti za nič. Aja kvečjemu, kje bomo nekoga prinesli žejnega preko vode, da se bomo sladko smejali.
Pa lep dan Štajerci
Štajerc
zemljemerec 06.06.2013 08:42:19
če boste politiki še dolgo mešetarili in špekulirali z delnicami na kredit bo Mercator z NLB v resni krizi !
zemljemerec 06.06.2013 08:50:20
Se pa veselim, majhnih družinskih trgovinic z domačo robo in prijaznim klepetom znane trgovke, ki pozna želje svoje stranke.
Več komentarjev