V prodajo Mercatorja so se vmešali tudi sindikati

Pogajanja z Agrokorjem naj bi bila v sklepni fazi. "Nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja," je ponudbo komentiral minister za kmetijstvo, stabilnega lastnika pa si za Mercator želijo tudi sindikati.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Konzorcij delničarjev Mercatorja je danes potrdil, da se o prodaji skupnega 53-odstotnega deleža trgovske družbe pogaja s hrvaško družbo Agrokor. Kdaj naj bi bila pogajanja končana, še ne morejo povedati.

Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico. Kot je razvidno iz dokumenta, je za delnico ponudil 110 evrov oziroma za ves delež 409 milijonov evrov, prevzel pa bi tudi 1,1-milijarden Mercatorjev dolg.

Mercator se prodaja že devetič, v tokratnem prodajnem konzorciju pa so Pivovarna Union, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor – Faktoring, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe-Adria, NFD, Banka Celje in NFD holding.

Prodajalci so se za nadaljevanje pogajanj z Agrokorjem odločili po pregledu prejetih ponudb in na podlagi predloga finančnega svetovalca ING. Kot so sporočili pred slabim mesecem dni, so prejeli dve zavezujoči ponudbi. Imen takrat niso navedli, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za Agrokor in sklad Mid Europa Partners.

Mercator

V prodajo Mercatorja so se vmešali tudi sindikati, ki bodo ves čas prodaje odgovornim gledali pod prste. (Foto: Reuters)

Pogajanja so sklepni del transparentnega konkurenčnega postopka, v katerem so bile vezano na prodajo 53-odstotnega deleža družbe Mercator opravljene predstavitve številnim potencialnim kupcem, ki so bili povabljeni k oddaji ponudb.

Tako prodajalci kot tudi Agrokor se zavedajo pomena transakcije za številne delničarje Mercatorja, med katerimi so dobavitelji, zaposleni, upniki in potrošniki. Da bi zagotovili, da bo transakcija sklenjena v dobro vseh deležnikov, pogajanja vključujejo podrobne pogovore o Agrokorjevih načrtih glede prihodnjega poslovanja. Pri tovrstnih poslih je dogovor o sklenitvi transakcije običajno vezan na določene pogoje, ki med drugim vključujejo tudi soglasje ustreznih regulatorjev, so še dodali.

Židan: Mercator potrebuje stabilne lastnike

Dejan Židan

Minister Dejan Židan: "Jaz nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja." (Foto: Aljoša Kravanja)

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je še vedno prepričan, da Mercator potrebuje stabilne lastnike, ki imajo tudi denar. "Kupcev v Sloveniji, ki so prišli brez denarja in so izčrpavali podjetja, smo imeli preveč in mislim, da se takšnih zgodb v Sloveniji ne moremo več iti," je dejal ob robu današnjega vrha kmetijskih in živilskih podjetij v Portorožu.
Na vprašanje, ali to velja tudi za Agrokor, je odvrnil, da "to velja za vsa podjetja. To konkretno podjetje ni nobena izjema". "Nasprotujem prodaji Mercatorja vsakemu, ki nima denarja," je dodal. Mercator po njegovih besedah potrebuje stabilno lastniško strukturo in mora tudi sam iti v fazo prestrukturiranja in prilagajanja, "vendar to nista povezani zgodbi".

Agrokor se je za nakup Mercatorja potegoval že tudi v prejšnjih poskusih prodaje, ponudbo pa je oddal skupaj s partnerji – Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) ter skladoma Blackstone in One Equity Partners.

Sindikati: Razprodajo je treba preprečiti

"Pri nobenem kupcu ni zagotovila, da ne bo favoriziral svojih proizvodov, a vedeti moramo, da so na Hrvaškem proizvodi in delovna sila cenejši," pa je opozoril sekretar Sindikata kmetijstva in živilske industrije Boris Frajnkovič.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne nasprotujejo prodaji Mercatorja, vendar želijo, da največji zaposlovalec v Sloveniji dobi stabilnega lastnika, ki bo ohranil blagovno znamko, ohranil prodajo na 940 lokacijah v Sloveniji in vlagal v razvoj. Te zaveze so poslali tudi upravi in nadzornikom Mercatorja.

Mercator zaposluje skupaj 23.000 ljudi, samo v Sloveniji 12.000, od domačih dobaviteljev pa letno odkupi za dobro milijardo evrov blaga, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da si Mercator tudi zato zasluži posebno pozornost države, saj obstaja velika nevarnost, da pride do razprodaje podjetja.

Predsednica sindikata delavcev v trgovini Vesna Stojanovič je poudarila, da je med zaposlenimi ob vsakokratni prodaji Mercatorja velika zaskrbljenost. Želijo si finančno stabilnega lastnika, ki bo podpiral razvojno strategijo Mercatorja in tako krepil položaj tega podjetja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
Goflja_1 08.06.2013 10:15:11
Predlagam, da naj ponovno gre v Mercator Jankovič. Predstavi naj načrt, pomiri delavke katere so jokale in stvar je rešena.
Več komentarjev