Nadzorovanje prebivalcev se nadaljuje tudi pod Obamo

NSA trenutno zbira podatke o telefonski komunikaciji milijonov posameznikov. Med podatki, ki jih zbirajo, so podatki o kličočem in klicanem, lokaciji, času in dolžini pogovora. Obamova administracija trdi, da je to ''kritično orodje v zaščiti države pred teroristi, ki grozijo ZDA''.

Telefoniranje

(Foto: Reuters)

Ameriška nacionalna varnostna agencija (NSA) trenutno zbira podatke o telefonski komunikaciji milijonov posameznikov, ki imajo za svojega ponudnika enega največjih ameriških telekomunikacijskih podjetij Verizon. Dovoljenje za to je agenciji 25. aprila izdalo sodišče, poroča britanski Guardian.

Po sodnem odloku mora Verizon tako NSA-ju kot FBI-ju dnevno posredovati informacije o vseh telefonskih pogovorih ne glede na to, ali gre za za domače ali mednarodne klice in ne glede na to, ali je posameznik česa osumljen ali ne. Med podatki, ki jih zbirajo, so podatki o kličočem in klicanem, lokaciji, času in dolžini pogovora.

Sam odlok tudi prepoveduje Verizonu, da bi na kakršen koli način opozoril svoje uporabnike, da se podatki o njihovih klicih predajajo obveščevalnim agencijam.

Kot navajajo pri britanskem časniku, je sodni odlok neizpodbiten dokaz, da se tajni nadzor prebivalcev nadaljuje tudi pod administracijo Baracka Obame.

Gre za osamljeni primer?

Odlok varnostno-obveščevalnega sodišča (Fisa) dovoljuje zbiranje informacij v roku treh mesecev, ta rok se izteče 19. julija. Ni pa razvidno, ali je to osamljeno dejanje oziroma ali gre le za eno izmed sodnih odločb, ki od Verizona in drugih telekomunikacijskih ponudnikov zahtevajo podatke.

Pri Guardianu še pišejo, da je sam odlok precej nenavaden, saj sodišče Fisa sicer izdaja odloke, ki so usmerjeni v specifično tarčo ali tarče, ki je/so osumljeni, da so del kakšne teroristične skupine.

Pri časniku so se obrnili na vse vpletene, a pri NSA, v Beli hiši, ministrstvu za pravosodje in Verizonu novice niso želeli komentirati.

Obamova administracija je danes vendarle priznala, da zbirajo podatke o telefonskih pogovorih. Kot trdijo, je to ''kritično orodje v zaščiti države pred teroristi, ki grozijo ZDA''. 

Je pa neimenovani uradnik dejal, da po odloku lahko zbirajo le podatke, kot sta telefonska številka in dolžino klica, ne pa tudi identitete kličočega ali pa vsebine pogovora.

Množično zbiranje podatkov se je začelo pod Bushem

Pametni telefoni

(Foto: Reuters)

NSA, program, ki ga je skrivno odobril nekdanji ameriški predsednik George Bush 4. oktobra 2001, je zbiral podatke o telefonskih pogovorih in spletni pošti.

Afera je izbruhnila leta 2006, ko je USA Today poročal, da NSA ''skrivoma zbira podatke o klicih več milijonov Američanov, ki so uporabniki AT&T, Verizon in BellSouth''.

S pridobljenimi podatki so ugotavljali vzorce, da bi tako zaznali teroristične aktivnosti. Do zdaj ni bilo indicev, da Obamova administracija nadaljuje s to prakso, dodajajo pri Guradianu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 67
 
KisloZelje333 07.06.2013 09:47:21
aha razlog je terorizem, ja ameriki pa res toliko narodov teži, spomnimo se samo 11.9. mislim, bogi američani, nevem pa potem grejo širit svojo demokracijo po bližnjem vzhodu in jih razni libijci, sirijci, iračani, afganistani grdo napadajo, ne razumejo, da so američani glavni tudi na njihovih ozemljih, razumem obamo, verjetno bo tudi čip posledica lažjega odkrivanja "teroristov"
Več komentarjev