Ameriško razkošje najboljši film

Ameriško Nacionalno združenje filmskih kritikov je film Ameriško razkošje razglasilo za najboljši film leta.

Film Ameriško razkošje (American Splendor), avtobiografsko pripoved o duhovniku, ki zaslovi s tem, da začne pisati humoristične knjige, je ameriško Nacionalno združenje filmskih kritikov v soboto razglasilo z najboljši film leta 2003.

Na drugo mesto se je uvrstila Skrivnostna reka Clinta Eastwooda, na tretjem mestu pa je film Sofie Coppola Izgubljeno s prevodom, ki pripoveduje o dveh Američanih, ki se spoprijateljita v Tokiu. Skupina 55 filmskih kritikov je zmagovalce razglasila v restavraciji Sardi na Manhattanu.

Shari Springer Berman in Robert Pulcini

Režiserja filma Ameriško razkošje Shari Springer Berman in Robert Pulcini (Foto: Reuters)

Eastwood je bil za Skrivnostno reko proglašen tudi za najboljšega režiserja, Shari Springer Berman in Robert Pulcini sta za Ameriško razkošje prejela nagrado za najboljši scenarij. Nagrado za najboljšega igralca si je za vlogo v Izgubljeno s prevodom prislužil Bill Murray, za najboljšo igralko je združenje za igrdo v filmu Pošast (Monster) proglasilo Charlize Theron. Peter Sarsgaard je bil nagrajen za stransko vlogo v filmu Zdrobljeno steklo (Shattered Glass), za žensko stransko vlogo pa je bila nagrajena Patricia Clarkson, in sicer za filma Postajni agent (The Station Agent) in Koščki aprila (Pieces of April). Aki Kaurismaki je dobil nagrado za najboljši tujejezični film, in sicer za režijo filma Mož brez preteklosti. Za najboljši dokumentarni film je nagrada pripadla Nicolasu Philibertu za delo Biti in imeti (To Be and to Have).

Nacionalno združenje filmskih kritikov je podelilo tudi nagrade za "filmsko dediščino": Kino na videu jih je prejel za DVD zbirke filmov F.W. Murnaua, Ericha von Stroheima in ameriškega filmskega gledališča, družba Milestone Film in Video pa za svoje gledališke in DVD predstavitve.

Jugovzhodno združenje filmskih kritikov pa je za najboljši film leta 2003 proglasilo Gospodarja prstanov: Vrnitev kralja. Za najboljšega režiserja so izbrali Petera Jacksona, javlja E online. Tretje nadaljevanje Gospodarja prstanov je za najboljši film že proglasilo združenje newyorških filmskih kritikov, Ameriški filmski inštitut ga je uvrstil med deset najboljših filmov, nominiran pa je tudi za štiri zlate globuse. Zato velja za močnega kandidata za oskarja za najboljši film. Vrnitev kralja je zaslužil že 222,3 milijona dolarjev. Jugovzhodni kritiki so za najboljšega igralca proglasili Billa Murraya (Izgubljeno s prevodom), Naomi Watts za najboljšo igralko ("21 gramov), Renee Zellweger za najboljšo stransko igralko (Mrzla planina) in Tima Robbinsa za najboljšega stranskega igralca (Skrivnostna reka). Brazilski film Božje mesto (City of God) so proglasili za najboljši tuji film.

Jugovzhodno združenje filmskih kritikov sestavljajo novinarji iz devetih ameriških zveznih držav - Alabame, Arkansasa, Floride, Georgie, Louisiane, Severne Karoline, Južne Karoline, Tennesseeja in Virginie.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: