Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
19.01 27. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Uvažanje delavcev s Filipinov: bodo zagotovljene tudi delavske pravice?

Da slovenska podjetja za določena dela nujno potrebujejo delovno silo, ki je ni, je jasno. Ni namreč kandidatov za dela v gostinstvu, hotelirstvu, industriji, zdravstvu in negi. Naša država je zato na Filipinih odprla generalni konzulat, ki naj bi pomagal pri prihodu filipinskih delavcev k nam. Vse to se že dolgo dogaja pri naših južnih sosedih, kjer poleti ni lokala ali hotela, kjer ne bi delal Filipinec, Nepalec ali Indijec. Zagotavljanje te delovne sile iz tujine je tudi dober posel. Agencija, ki to počne na Hrvaškem, je zdaj svojo podružnico odprla tudi v Sloveniji. In že ob predstavitvi njihovega dela so bili soočeni z glavnim vprašanjem. Kako bodo te delavce, ki jih potrebujemo, zaščitili, da se ne bo ponovila zgodba z indijskimi delavci iz Marinbluja?
11.55 27. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ekonomski inštituti občutno zmanjšali napoved nemške gospodarske rasti

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos okrepil le za 0,1 odstotka, v najnovejši napovedi ocenjujejo vodilni nemški ekonomski inštituti. Jeseni so še pričakovali, da se bo BDP okrepil za 1,3 odstotka. Kot ugotavljajo inštituti, nemško gospodarstvo kaže znake ciklične in strukturne šibkosti.
10.04 27. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

HSE vrnil dodatnih 75 milijonov evrov državne pomoči

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil dodatnih 75 milijonov evrov. Skupaj so tako državi vrnili 417 milijonov evrov od 492 milijonov evrov naknadnih vplačil. Preostalih 75 milijonov evrov bodo po napovedih vrnili do konca tega leta.
17.06 26. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Rikov konzorcij bo poskrbel tudi za izgradnjo odlagališča v Vrbini

Agencija za radioaktivne odpadke je za izvajalca gradnje jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem izbrala konzorcij družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak. Druga ponudba, korejskega konzorcija, je bila dražja in nepopolna. Rikov konzorcij je bil izbran že za infrastrukturna dela.
12.52 26. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Najvišja kupna moč v Luksemburgu, Slovenija pod povprečjem EU

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je lani v Evropi gibal od 36 odstotkov pod povprečjem EU do 140 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem - znašal je 91 odstotkov povprečja, kar je odstotno točko več kot leto prej.
06.19 26. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Cene pogonskih goriv višje

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se opolnoči zvišale. Liter 95-oktanskega bencina se je podražil za 2,8 centa in po novem stane 1,519 evra, liter dizla je z 1,527 evra dražji za 0,4 centa. Za 0,2 centa je z 1,172 evra dražji tudi liter kurilnega olja.
19.05 25. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Sijoča gospodarska zvezda

Švicarska centralna banka je znižala obrestno mero, enako tudi brazilska, in medtem ko ves svet drvi proti recesiji, ZDA ohranjajo blišč in ključno obrestno mero nespremenjeno. Dolar spet pridobiva vrednost in delniški trgi dosegajo zgodovinsko najvišje vrednosti.
12.41 25. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Podjetjem letos na voljo prek 512 milijonov evrov povratnih sredstev

Gospodarsko ministrstvo je s SID banko in Slovenskim podjetniškim skladom (SPS) predstavilo povratne spodbude, ki so na voljo podjetjem. Do konca leta bodo omogočili prek 512 milijonov evrov posojil in finančnih instrumentov. "Cilj je podpreti podjetja pri njihovi rasti, razvoju in poslovanju," je povedal minister Matjaž Han.
11.34 25. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

V Alpini v pripravi načrt za stabilizacijo podjetja, del zaposlenih ostaja na čakanju

V žirovski Alpini so se že lani soočali s padcem prodaje in povečanjem zalog blaga, letos pa dodatne težave zaradi slabe zimske sezone povzroča še padec povpraševanja na zimski diviziji. Del proizvodnje zato stoji, vodstvo podjetja pa pospešeno pripravlja načrt stabilizacije podjetja.
14.22 22. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Prvi mož Bentleyja odhaja k Aston Martinu

Adrian Hallmark je odstopil z mesta izvršnega direktorja britanskega proizvajalca luksuznih avtomobilov Bentley, s 1. oktobrom pa bo prevzel vodenje Bentleyjevega tekmeca Astona Martina. 61-letni Britanec bo tako že četrti izvršni direktor Astona Martina v zadnjih štirih letih.
16.06 21. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Salonit Anhovo je po novem Alpacem Cement

Proizvajalec gradbenega materiala Salonit Anhovo, ki je v večinski lasti avstrijske družbe Wietersdorfer Alpacem, je prevzel ime svojega lastnika in se od srede imenuje Alpacem Cement. Podjetje je ob tem prevzelo tudi novo vizualno podobo ter skupno mednarodno blagovno znamko Alpacem.
12.19 21. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Prodaja MLM padla v vodo, edini interesent pričakoval nedovoljeno državno pomoč

Neuspešno se je končal tudi zadnji poskus prodaje 100-odstotnega deleža SDH v družbi Mariborska livarna Maribor, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga. Edino ponudbo so zavrnili, saj je interesent pričakoval večmilijonsko nedovoljeno državno pomoč, so pojasnili.
09.58 21. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Svet portfelj: Tri nove naložbe

Po včerajšnjem zasedanju ameriške centralne banke Fed so delniški trgi poskočili. Ker se v nadaljnjih treh mesecih obeta rast, želimo izkoristiti priložnost in zato danes v Svet portfelju investiramo 20 odstotkov sredstev.
08.19 20. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Šempetrski Mahle bo odpustil še 170 zaposlenih

V šempetrskem podjetju Mahle, ki zaposluje približno 1800 ljudi, bodo letos odpuščali. Kot so pojasnili, optimizirajo proizvodnjo in selijo proizvodni program zaganjalnikov v Bosno.
10.40 19. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Japonska centralna banka prvič po 17 letih zvišala obrestno mero

Japonska centralna banka Bank of Japan je na torkovem zasedanju prvič po 17 letih zvišala ključno obrestno mero. Kratkoročno obrestno mero je dvignila z -0,1 odstotka na 0 do 0,1 odstotka in s tem kot ena od zadnjih večjih centralnih bank opustila politiko negativnih obrestnih mer.
09.10 19. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

ZDA v iskanju alternative poceni kitajskim baterijam, ki so tudi v teslah

Kitajsko podjetje CATL, ki je širši javnosti nepoznano, je v središču svetovne tekme za skladiščenje energije. Postali so namreč specialisti za shranjevanje energije in največji proizvajalci baterij za električna vozila. ZDA v luči zaskrbljenosti zaradi kitajske tehnologije in njihove vse večje odvisnosti že omejujejo poslovanje s kitajskim velikanom.
07.14 19. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Finančna neodvisnost, predčasna upokojitev

Na današnji dan pred točno štirimi leti je osrednji ameriški indeks S & P 500 dosegel najnižje vrednosti, ker je teden pred tem Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo. Danes so vrednosti 50 odstotkov višje, kot so bile pred pandemijo. Investiranje tlakuje pot do finančne neodvisnosti.
14.50 18. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

V Beltincih načrti za mednarodni logistični center Luke Koper

Luka Koper v Beltincih načrtuje graditev mednarodnega logističnega centra. Pomurski župani so načrt prejšnji teden na seji sveta regije soglasno podprli. Vrednost investicije naj bi bila več kot 500 milijonov evrov, okoli 300 ljudi pa naj bi tukaj dobilo delo, je dejal župan Beltincev.
19.47 15. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Katera podjetja bodo letos izplačala najvišje regrese?

Javni uslužbenci so med prvimi prejemniki letošnjega regresa za letni dopust. Zaradi dogovora med vlado in sindikati so ga prejeli tri mesece prej kot običajno, večina je nakazilo dobila skupaj s februarsko plačo. Minimalni regres za vse zaposlene sicer letos znaša 1253 evrov, v podjetjih, kjer morajo regres izplačati najpozneje do 1. julija, pa bodo številni delodajalci tudi letos precej bolj radodarni. Marsikje so se delavci že ali pa se še bodo razveselili nakazila, višjega od 2000 evrov. In kje so letošnji regresi najvišji?
15.57 14. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

S Flikom tudi plačila upravnim enotam, fakultetam in knjižnicam

V storitev Flik, ki omogoča nakazilo denarja s pametnim telefonom med uporabniki bank v Sloveniji, se je vključila tudi Uprava RS za javna plačila. Stranke lahko tako na spletu s Flikom plačujejo storitve proračunskih uporabnikov, med njimi upravnih enot, fakultet in knjižnic.