Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
20.25 19. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Vse glasnejša ugibanja o investiciji Renaulta: Golob o obisku Macrona molči

Slovenski politični vrh ostaja skrivnosten, ko gre za vse glasnejša ugibanja o neuradno več 100-milijonski investiciji francoskega Renaulta, ki naj bi v novomeškem Revozu sestavljal novi električni Twingo. Da je beseda med drugim tekla tudi o avtomobilski industriji, je ob obisku evropskega komisarja, sicer prav tako Francoza Bretona, potrdil gospodarski minister Han. V kabinetu predsednika vlade pa medtem še naprej molčijo in ne razkrivajo podrobnosti že napovedanega uradnega obiska francoskega predsednika Macrona pri premierju Golobu, ko naj bi voditelja najavila veliko francosko-slovensko sodelovanje.
16.16 19. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani

Švicarski farmacevtski velikan Sandoz je v Ljubljani položil temeljni kamen za center za razvoj podobnih bioloških zdravil. Z naložbo, ki bo omogočila približno 200 novih zaposlitev, bo lokacija ob Verovškovi cesti po načrtih vodstva postala ena od Sandozovih ključnih lokacij za razvoj tovrstnih zdravil.
11.11 19. 04. 2024
Tujina Zadovoljna

Ob stopnjevanju konflikta na Bližnjem vzhodu cene nafte močno zanihale

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju po napadu Izraela na Iran z raketami in na položaje sirske vojske močno dvignile. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad 90 dolarjev za sod, nato pa se je nekoliko spustila.
14.19 18. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ministrstvo bi uvedbo novega sistema omrežnine zamaknilo, agencija ne

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo opozarja na dodatne stroške, dobavitelji na nujnost testiranja novega obračuna. Agencija za energijo odgovarja, da o tem ne razmišlja. Ocenjujejo, da bi morali biti deležniki tudi z vidika informacijske podpore že danes dovolj dobro pripravljeni, saj nova metodologija velja že leto in pol.
21.41 17. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

'Brnik želimo pozicionirati kot letališče prve izbire v regiji'

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so pripravili slovesnost ob 60-letnici letališča. Ozrli so se na pretekle mejnike in dosežke, na številne izzive ter na stalna vlaganja v razvoj letališke infrastrukture in rast prometa. Nova obsežna vlaganja Fraport Slovenija napoveduje tudi v prihodnjem desetletju, že v kratkem v novo vozno stezo. Pirc Musarjeva je pozdravila prizadevanja Fraporta Slovenija, da bi ljubljansko letališče do leta 2045 postalo brezogljično. Po njenem mnenju bi bilo treba do letališča vzpostaviti tudi hitro železniško povezavo.
17.27 17. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Uvedba kavcijskega sistema: kdo je za in kdo proti

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije ne podpira uvedbe kavcijskega sistema za enkratno uporabno embalažo pijač. Kot so zapisali, imamo v Sloveniji dobro razvit komunalni sistem zbiranja komunalnih odpadkov, uvedba novega pa bi med drugim vodila v dvig cen proizvodov. Sistem z vzporedno logistiko bi povečal tudi ogljični odtis, so prepričani.
17.25 17. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ustavno sodišče ne bo presojalo omejitve marž naftnih trgovcev

Družba Petrol ni uspela s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže. Ustavno sodišče je pobudo s sedmimi glasovi proti enemu zavrglo in pobudnico napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo. V Petrolu so nad odločitvijo ustavnega sodišča razočarani, ministrstvo za okolje pa v odločitvi sodišča vidi potrditev stališč vlade.
22.19 16. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

'T-2 ali SDH?': Kako je v propadlem Zvonu 1 izginilo 45 milijonov evrov

Kaj je v ozadju predloga za stečaj četrtega največjega operaterja pri nas? Zakaj želi Slovenski državni holding, vodi ga Žiga Debeljak, propad T-2, ki ga obvladuje Jurij Krč? Srž vsega je 17 let stara kreditna pogodba, težka kar 120 milijonov evrov. Državni Novi ljubljanski banki takratna Nadškofija Maribor, ki je preko Zvona 1 obvladovala T-2, ni plačala niti enega obroka kredita, ki je bil zavarovan šele več let naknadno. Več ton težka in danes že (pre)stara telekomunikacijska oprema, s katero bi se država lahko poplačala, nedotaknjena že 12 let stoji v skladiščih v okolici Ljubljane. Kako je torej v Zvonu 1 izpuhtelo 45 milijonov evrov državnega denarja? In – ali je konflikt interesov, ker je prvi mož SDH Žiga Debeljak hkrati tudi predsednik nadzornega sveta Telekoma, torej glavnega konkurenta T-2?
20.26 16. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

15 dni za poročilo: kako je določena cena ogrevanja za Šaleško dolino?

Komisija DZ za nadzor javnih financ je velenjsko komunalo in občino pozvala k poročilu o določitvi cene daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini, Računskemu sodišču pa predlagala revizijo postopka določitve te cene. Teš in župan trdita, da je podražitev posledica dražjih energentov in emisijskih kuponov, NSi težavo vidi v komunalnem podjetju.
15.18 16. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

IMF Sloveniji letos napoveduje dvoodstotno gospodarsko rast

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje dvoodstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa dvig na 2,5 odstotka. Povprečna inflacija naj bi letos dosegla 2,7 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka. Izboljšala pa se je napoved rasti svetovnega gospodarstva, v primerjavi z januarsko napovedjo jo je IMF izboljšal za 0,1 odstotne točke na 3,2 odstotka.
08.47 15. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Kljub napetostim na Bližnjem vzhodu, se je surova nafta nekoliko pocenila

Surova nafta se je v današnjem trgovanju kljub temu, da je Iran povečal napetosti na Bližnjem vzhodu z izstrelitvijo dronov in raket na Izrael, nekoliko pocenila. Do padca cen nafte je prišlo na podlagi optimizma, da bo konflikt mogoče omejiti. Je pa bolj kritično na azijskih borzah, kjer na začetku novega trgovalnega tedna prevladujejo večinoma negativna gibanja.
16.35 13. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Bonitetni agenciji potrdili oceno Slovenije s stabilnimi obeti

Bonitetni agenciji Fitch in Moody's sta potrdili bonitetno oceno Slovenije pri A oziroma pri A3 s stabilnimi obeti, je objavilo ministrstvo za finance. Agenciji pričakujeta, da bo Slovenija obvladovala javnofinančni primanjkljaj in tako svojo zadolženost v naslednjih dveh letih uspešno zniževala.
15.34 13. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Za turizem se mora odločiti vsa družina, ne more biti nekdo solist'

Trendi v turizmu, ki so s pandemijo covida-19 prišli še bolj do izraza, se nadaljujejo. Številni gostje si še naprej želijo odmika od množično obiskanih destinacij, zato iščejo bolj nekonvencionalne možnosti. Ena vse bolj priljubljenih izbir postajajo tudi turistične kmetije. Trend nakazuje okoli sedemodstotno letno rast števila turističnih kmetij, glavna sezona za njihov obisk bo sicer poleti, vendar so predvsem izletniške kmetije že na stežaj odprle svoja vrata. Do 21. aprila na območju celotne Slovenije poteka tudi Teden turističnih kmetij.
08.44 13. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Rimac bo razvijal baterijske sisteme za BMW

Hrvaški proizvajalec sistemov za električne pogone in baterijske sisteme za proizvajalce avtomobilov Rimac Technology bo razvijal in izdeloval sisteme za bavarsko skupino BMW. Kot so ta teden sporočili iz hrvaškega podjetja, gre za njihov največji projekt doslej, ki bo zahteval tudi občutno povečanje proizvodnih zmogljivosti.
15.41 12. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Stanovanjski inšpektorat bo preverjal upravnike, najeme in oglaševanja

Inšpektorat za stanovanja bo letos izvedel tri usmerjene akcije nadzora, in sicer na področju preverjanja upravnikov večstanovanjskih stavb, oglaševanja prodaje novih stanovanj in najemnih pogodb. Kot pravijo na resornem ministrstvu, so se v preteklih letih inšpekcijske akcije izkazale kot uspešne zlasti z vidika preventivnega delovanja.
10.01 12. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Mercedes-Benz zaradi nevarnosti požara vpoklical 341.000 vozil, nekaj čez 100 v Sloveniji

Nemški proizvajalec avtomobilov in tovornih vozil Mercedes-Benz je zaradi nevarnosti požara vpoklical 341.000 vozil modelov GLE in GLS, proizvedenih med letoma 2017 in 2023, od tega 11.000 v Nemčiji, je v četrtek sporočil nemški zvezni urad za motorna vozila KBA. V Sloveniji je v vpoklic vključenih 109 vozil.
09.33 12. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Znižanje obrestnih mer šele ob potrditvi približevanja inflacije dvema odstotkoma

Svet ECB ni spremenil obrestnih mer, ker ocenjuje, da njihova trenutna raven pomembno prispeva k zniževanju inflacije k ciljni ravni dveh odstotkov. Če bodo prihodnji podatki utrdili oceno, da se inflacija vzdržno približuje cilju, bodo razmere primerne za začetek rahljanja denarne politike, pravi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.
18.18 11. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Zaposlenim v Sparu letos 2000 evrov regresa

Trgovec Spar Slovenija bo svojim zaposlenim maja izplačal 2000 evrov regresa, kar je 100 evrov več kot lani. Uvajajo tudi nov sistem denarnega nagrajevanja zaposlenih, ki omogoča do 450 evrov bruto mesečnega dodatka k osnovni plači.
15.27 11. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Obrestne mere nespremenjene, a na vidiku znižanje

Svet Evropske centralne banke skladno s pričakovanji ni spreminjal osrednjih obrestnih mer za območje z evrom. Je pa nakazal na možnost skorajšnjega reza v obrestne mere. Trgi ga trenutno pričakujejo že na naslednjem zasedanju sveta junija.
13.38 11. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Pomanjkanje kadra: OZS za zaposlovanje tujcev 'na zaupanje'

Postopki pri pridobivanju ustreznih dovoljenj za delo tujcev so v Sloveniji še vedno predolgi, so opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Ministra za delo Luko Mesca so zato pozvali, naj jih pospeši po vzoru zaposlovanja po lanskoletnih poplavah. "Gre za t. i. zaposlovanje na zaupanje," so pojasnili.