Gospodarstvo / ARHIV ČLANKOV
19.54 24. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Yaskawa položila temeljni kamen v Kočevju za gradnjo dveh novih objektov

Japonska korporacija Yaskawa je ob obstoječi tovarni robotov v Kočevju položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih objektov za montažo in distribucijo robotov. Z naložbo, vredno 32 milijonov evrov, podjetje krepi in širi svojo dejavnost v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, je ob tem povedal direktor podjetja Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler.
10.18 24. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Tesla s prvim padcem četrtletnih prihodkov po letu 2020

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 1,13 milijarde dolarjev (1,06 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 21,3 milijarde dolarjev (19,9 milijarde evrov), kar je devet odstotkov manj kot pred enim letom. Gre za prvi padec četrtletnih prihodkov po letu 2020.
17.49 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

OZS: Pravilnik o premeščanju bremen bo nova birokratska ovira

Obrtnike in podjetnike skrbi nov pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, so sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Nov pravilnik stopi v veljavo s prvim avgustom, določa pa ukrepe za zagotavljanje varnosti, pri katerih so delavci izpostavljeni nevarnosti kostno-mišičnih obolenj in poškodb. Kot pravijo pri OZS, prve analize kažejo, da bo pravilnik prinesel težave zlasti podjetjem z majhnim številom zaposlenih.
17.31 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Na letošnjem Adria Summit več kot 70 govorcev iz Evrope in regije

Med 8. in 12. majem bo v Umagu in Portorožu že tretje leto zapored potekal Adria Summit – dogodek, na katerem se bodo zbrali strokovnjaki s področja financ, tehnologije in podjetništva. Med drugim bodo spregovorili o uporabi umetne inteligence v vseh poslovnih sferah.
16.21 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Jure Valjavec ne bo več član Nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav

Član Nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav Jure Valjavec je odstopil s svoje funkcije. Podal je nepreklicno odstopno izjavo s trimesečnim odpovednim rokom, njegov mandat pa bo nepreklicno prenehal s 1. 9. 2024.
12.43 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Energetika Ljubljana z majem znižuje cene plina za desetino

Ljubljansko javno podjetje Energetika Ljubljana, peti največji ponudnik plina v državi, bo s 1. majem, ko se izteče cenovna regulacija, znižalo cene plina za 10 odstotkov. Razlog za takšno poslovno odločitev so ugodnejše tržne razmere in nižje nabavne cene na veleprodajnem trgu, so danes sporočili iz družbe.
12.07 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Mesec: Cilj je, da Ekonomsko-socialni svet oživimo v maju

Premier Robert Golob je za dopoldne sklical srečanje predstavnikov sindikatov, delodajalcev in vlade, ki sodelujejo v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Namen srečanja je bila želja po obuditvi socialnega dialoga. Minister za delo Luka Mesec je po srečanju dejal, da ciljajo na oživitev sveta v maju. Do srečanja so sicer bili kritični pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so ocenili, da je namen "bolj proslavljanje obletnice delovanja ESS kot pa resno pogajanje" in da ESS trenutno ne deluje. Partnerji se o vsebini danes sicer niso pogovarjali.
08.12 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Kupuj, ko je kri na ulicah

Samo v petek je tržna kapitalizacija družb iz kluba veličastnih sedem – Google, Apple, Microsoft, Tesla, Nvidia, Amazon in Meta – padla za 380 milijard evrov, najbolj je strmoglavila Nvidia, ki je vodilna v razvoju umetne inteligence. Slab teden za Nasdaq in za polprevodniško industrijo.
06.43 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Dizel po več kot štirih letih spet cenejši od bencina

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se je opolnoči dvignila za 1,8 centa na 1,560 evra za liter. Liter dizla je medtem cenejši za 1,5 centa, za liter je po novem treba odšteti 1,527 evra. Dizel je tako prvič po izbruhu pandemije covida-19 v marcu 2020 cenejši od bencina.
16.09 22. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Odločitev o proizvodnji Twinga naj bi bila znana zelo kmalu

Poslovanje novomeškega Revoza, ki je lani zmanjšal prihodke od prodaje in povečal čisti dobiček, bo v veliki meri odvisno od tega, ali bodo v podjetju izdelovali prenovljeno različico električnega twinga. Odločitev o tem še ni bila sprejeta, naj bi pa bila zelo kmalu, so povedali v podjetju.
14.54 22. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Golob: Cenejše nepremičnine z regulacijo oddajanja in neprofitnimi stanovanji

Inflacija v Sloveniji se je znižala na obvladljive ravni, za kar je z ukrepi zaslužna tudi vlada, je v DZ dejal premier Robert Golob. Največji izziv po njegovih besedah ostaja zajezitev rasti cen storitev, k čemur bo vlada med drugim prispevala z ukrepi na področju stanovanjske politike, je napovedal. Med drugim pa tudi zavrnil očitke o poslabševanju razmer v zdravstvu. Kot je poudaril, je vlada sprejela več ukrepov, s katerimi želijo zagotoviti delujoči sistem javnega zdravstva. Povedal še, da je trenutni cikel okrepljene investicijske dejavnosti tujih in domačih vlagateljev najboljši pokazatelj zaupanja v stabilnost Slovenije ter tudi v delo vlade.
13.02 22. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

V GZS predlagajo zamik uveljavitve novosti pri omrežnini

Vodstvo GZS verjame, da bo prišlo do dveletnega prehodnega obdobja pri uveljavitvi novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, čeprav vodja Agencije za energijo kot pristojnega organa zavrača predlog resornega ministrstva. GZS meni, da bi moral minister, če agencija predloga ne bo upoštevala, poseči z zakonom.
11.45 22. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Opolnoči bo bencin dražji, dizel cenejši

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči dvignila za 1,8 centa na 1,560 evra za liter. Liter dizla bo medtem cenejši za 1,5 centa, nova regulirana cena pa bo 1,527 evra za liter. Dizel bo tako prvič po izbruhu pandemije covida-19 cenejši od bencina.
08.13 22. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Cenovna vojna: Tesla na več trgih znova znižala cene električnih vozil

Muskov velikan električnih avtomobilov se spoprijema s padcem prodaje. Tesla se je zato odločila znova znižati svoje cene na več trgih, med drugim tudi na ameriškem, kitajskem in nemškem.
21.27 20. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Prvi podjetniški vavčer prinaša do 3000 evrov finančne spodbude

Mikro, majhna in srednja podjetja se lahko potegujejo za prvi podjetniški vavčer, ki jim prinaša do 3000 evrov finančne spodbude, če se udeležijo kakšne od gospodarskih delegacij v tujini, ki jo organizira državna inštitucija ali gospodarsko združenje. Ta nepovratna denarna sredstva bi manjšim poslovnežem olajšala preboj v mednarodno poslovno okolje, tudi tako da jim država povrne do največ 60 odstotkov stroškov poti. Obrtniki in podjetniki ukrep pozdravljajo in že čakajo na dodatne vavčerje.
21.22 20. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Cene elektrike na svetovnih borzah padajo, zakaj se to ne pozna na položnicah?

V zadnjem letu cena elektrike na evropskih borzah pada. Trenutno je na podobni ravni, kot je bila pred energetsko krizo. Kljub temu pa gospodinjstva za elektriko ne plačujejo nič manj. Ali to pomeni, da ponudniki električne energije služijo na ta račun velik denar? Nikakor, odgovarjajo naši največji ponudniki elektrike za gospodinjstva in poudarjajo, da danes porabljamo elektriko, ki so jo kupili že prej in to po višjih cenah.
11.39 20. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Prihajajo nove cene goriv: Katero se bo podražilo in katero pocenilo?

Torek znova prinaša spremembo cene goriv. Te bodo glede na nove napovedi prinesle pocenitev za dizel in podražitev za bencin. Je pa v obdobju zadnjih dveh tednov cena nafte zaradi nemirov na Bližnjem vzhodu izrazito nihala.
20.25 19. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Vse glasnejša ugibanja o investiciji Renaulta: Golob o obisku Macrona molči

Slovenski politični vrh ostaja skrivnosten, ko gre za vse glasnejša ugibanja o neuradno več 100-milijonski investiciji francoskega Renaulta, ki naj bi v novomeškem Revozu sestavljal novi električni Twingo. Da je beseda med drugim tekla tudi o avtomobilski industriji, je ob obisku evropskega komisarja, sicer prav tako Francoza Bretona, potrdil gospodarski minister Han. V kabinetu predsednika vlade pa medtem še naprej molčijo in ne razkrivajo podrobnosti že napovedanega uradnega obiska francoskega predsednika Macrona pri premierju Golobu, ko naj bi voditelja najavila veliko francosko-slovensko sodelovanje.
16.16 19. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani

Švicarski farmacevtski velikan Sandoz je v Ljubljani položil temeljni kamen za center za razvoj podobnih bioloških zdravil. Z naložbo, ki bo omogočila približno 200 novih zaposlitev, bo lokacija ob Verovškovi cesti po načrtih vodstva postala ena od Sandozovih ključnih lokacij za razvoj tovrstnih zdravil.
11.11 19. 04. 2024
Tujina Zadovoljna

Ob stopnjevanju konflikta na Bližnjem vzhodu cene nafte močno zanihale

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju po napadu Izraela na Iran z raketami in na položaje sirske vojske močno dvignile. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad 90 dolarjev za sod, nato pa se je nekoliko spustila.