Slovenija / ARHIV ČLANKOV
00.15 29. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako izbrati sonično zobno ščetko in se privaditi nanjo

Je v skrbi po boljšem ustnem zdravju tudi vas zamikalo, da svojo ročno zobno ščetko zamenjate za električno? Tukaj je nekaj nasvetov, kako se v poplavi tehnoloških izdelkov odločiti za varno, učinkovito izbiro.
00.15 29. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Rezervirajte počitnice na Costa Bravi in prejmite izlet v Barcelono brezplačno!

Poskrbite, da bo letošnji poletni oddih nekaj posebnega! Privoščite si nepozabne počitnice na eni najlepših obal Španije, sloviti Costa Bravi, in si zagotovite izlet v Barcelono povsem BREZPLAČNO!
19.57 28. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Golobova vlada popravila vtis, a med strankami prepričljivo vodi SDS

Če bi bile evropske volitve danes, bi največ volivcev prepričala opozicijska SDS, dobila bi kar štiri od devetih slovenskih mandatov, je pokazala najnovejša raziskava Mediane. Kako pa volivci ocenjujejo delo vlade, strank in ključnih politikov?
19.28 28. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

O koliko referendumskih vprašanjih bomo odločali 9. junija?

Bomo 9. junija, na dan evropskih volitev, namesto o treh odločali samo o enem referendumskem vprašanju? Opozicijski SDS in Nova Slovenija bosta jutri vložili zahtevo za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih o rabi konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Gre za očitno zlorabo parlamentarnih postopkov in ugrabitev evropskih volitev, pravijo, zato bodo uporabili vsa pravna in politična sredstva, da referenduma preprečijo.
17.58 28. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Naj vas spomladanske razmere v dolini ne zavedejo: v gorah je sneg

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega. Planinska zveza Slovenije zato opozarja, naj pohodnikov med prvomajskimi prazniki ob obisku gora ne zavedejo spomladanske razmere v dolini, saj lahko marsikje nad višino 1000 metrov na planinskih poteh pričakujemo sneg.
16.18 28. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na 'prestolu' ostaja Grčija, zanimanje pa raste tudi za bolj unikatne kraje

Temperature so bile že v začetku aprila marsikod po Sloveniji poletne. In čeprav je kasneje sledila ohladitev, je marsikdo že takrat z mislimi odpotoval v bolj ali manj oddaljene kraje. Zdaj pa so pred vrati že prvomajske počitnice, ko bodo številni te "sanje" tudi uresničili. Kam se odpravljajo, po katerih destinacijah je največ povpraševanja in kakšni so letošnji prvomajski potovalni trendi? No, med njimi zagotovo ne najdemo več "last minute" potovanj, vse bolj priljubljeni pa so tudi poleti kar z ljubljanskega letališča. Kako pa na povpraševanje vpliva inflacija?
20.31 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na Areškem Pohorju uvod v prvomajske počitnice na snegu

Na Areškem Pohorju je ta teden zapadlo do pol metra naravnega snega, zato se je upravljavec žičniških naprav, podjetje Marprom, odločil konec tedna znova omogočiti smuko, uredili so tudi sankališče na otroškem poligonu Areh. Do zgodnjega popoldneva je obratovalo tudi smučišče na Voglu.
20.28 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Težke besede zaradi preiskovalne komisije domnevno nezakonitega financiranja Svobode

Vse več težkih besed pa pada zaradi parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo na temo domnevno nezakonitega financiranja stranke Gibanje Svoboda zahteva državni svet. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je opozorila, da bi bila zahteva za tako komisijo lahko protiustavna, predsednik državnega sveta Marko Lotrič pa ji je prek družbenega omrežja X odgovoril, naj daje točne informacije ali pa naj njihovega dela ne komentira.
20.25 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Koliko se še sploh zavedamo pomena dneva upora proti okupatorju?

Po petkovi nepopisni gneči pred trgovskimi središči, so v soboto parkirišča pred nakupovalnimi centri samevala, je pa gneča ostala na cestah, predvsem tistih proti morju in na odcepih, kjer potekajo vzdrževalna dela. In če je je 27. april zagotovo eden od pomembnejših mejnikov slovenske zgodovine, pa je danes za marsikoga le še mejnik za začetek prvomajskega oddiha. Koliko se še sploh zavedamo pomena dneva upora proti okupatorju?
20.10 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prenova glavne stavbe UKC Ljubljana se bo zavlekla in podražila

Prenova glavne bolnišnične stavbe ljubljanskega kliničnega centra je delno ustavljena. Kot pravijo na ministrstvu za zdravje, zaradi protipotresne sanacije. Da je objekt potresno nevaren, naj bi jih strokovnjaki opozorili že pred časom. Na očitke, zakaj niso tega prej upoštevali oziroma zakaj so si zdaj premislili, na ministrstvu odgovarjajo, da je njihova usmeritev ves čas jasna, kar da pričajo tudi dokumenti. In sicer, da mora biti kritična infrastruktura, med katero spadajo tudi zdravstvene ustanove, ustrezno protipotresno odporna. Prenova se bo zato zavlekla in podražila.
17.43 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vodja poslancev SD iz bolnišnice: 'Žal pride tudi takšna situacija'

Jani Prednik se je oglasil iz bolnišnice in zapisal, da "žal pride tudi takšna situacija". Po neuradnih informacijah naj bi v bolnišnici pristal zaradi oslabelosti.
17.30 27. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Tehnologija, ki omogoča, da misli paraliziranega moškega postajajo resničnost

Paraliziranemu moškemu so pred enim letom vstavili elektronski možganski vsadek. Takrat je uspel prehoditi približno 100 metrov, danes pa se lahko sprehaja že bistveno dlje, skoraj dva kilometra. Eden od očetov te znanstvene fantastike je dr. Stefano Carda, ki se je ta teden v Ljubljani udeležil 24. evropskega kongresa fizikalne in rehabilitacijske medicine, največjega strokovnega dogodka na stari celini, ki so ga zaupali v organizacijo prav slovenskemu združenju.
15.10 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odslej morajo zdravniki tudi med stavko izdajati zdravniška potrdila

V veljavo stopa novela zakona o zdravniški službi, ki določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke. Vlada, ki je novelo pripravila, želi z njo omiliti oz. odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke. Zdravniški sindikat Fides je napovedal, da bo po uveljavitvi zakona vložil pobudo za presojo njegove ustavnosti.
13.57 27. 04. 2024
Tujina Zadovoljna

Slovensko veleposlaništvo v ZDA tarča vandalizma

Po naših informacijah je bilo poslopje slovenskega veleposlaništva v Združenih državah Amerike tarča vandalizma, kar so za 24ur.com pozneje potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot smo izvedeli, so jo skupila stekla na oknih in vratih, poškodovanih pa ni bilo. Storilca so že prijeli, po besedah ministrstva pa gre za osamljen incident.
12.04 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ob dnevu upora proti okupatorju pri spomeniku OF položili venec

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila 27. april kot dan, ko se spominjamo poguma in odločnosti prednikov v boju proti zlu okupatorja. Kot družba se tudi danes soočamo s spodkopavanjem temeljnih vrednot, čemur se moramo upreti, pa je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavil premier Robert Golob. Medsebojno spoštovanje in upoštevanje razlik morata po njegovih besedah ostati naši osnovni načeli, če želimo živeti v miru in graditi prihodnost.
10.16 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Železnica bi za botanični vrt pomenila katastrofo'

Po družbenih omrežjih se je razširila peticija za ohranitev Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Kot opozarja vodja vrta Jože Bavcon, je ogrožen obstoj botaničnega vrta, saj naj bi na območje posegla železnica. Čezenj naj bi namreč potekal drugi tir do Ivančne Gorice. Na Direkciji za infrastrukturo so nam glede gradnje drugega tira na tem območju potrdili, da so lani začeli postopek priprave strokovnih podlag in državnega prostorskega načrta, trenutno je projekt v fazi načrtovanja optimizacij proge.
07.32 27. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Obudimo pogum, enotnost, sožitje ter zaupanje, ki so nas pripeljali do samostojne države'

Na osrednji državni slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju, je predsednik državnega sveta Marko Lotrič dejal, da naj bo ob prazniku živ spomin na narodnoosvobodilni upor, ki je eden od temeljev naše državnosti. Med drugim je izpostavil zgodovinsko enotnost naroda in se dotaknil tudi tem razdora in izzivov.
07.25 27. 04. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Kdo si lahko privošči življenje v Ljubljani?

Postaja Ljubljana res zgolj kulisa za turiste? Njen razvoj v zadnjih desetletjih je nesporen, vendar kakšno ceno plačujejo meščani? Kdo si sploh še lahko privošči življenje v prestolnici? Nepremičnine, najemnine, gostinska ponudba, storitve in dejavnosti postajajo povprečnim prebivalcem vse težje dostopne. Ko mesto postaja vse bolj namenjeno turistom in bogatim, govorimo o procesu gentrifikacije, ki vodi v odmiranje mesta, izgubo identitete mesta, kar lahko ima dolgoročno hude posledice za prebivalce, razvoj, turizem in gospodarstvo. 24UR Inšpektor.
07.20 27. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ustavljajo Teš 6: neprekinjeno sopihal rekordnih 116 dni

Termoelektrarna Šoštanj po rekordnih 116 dneh neprekinjenega delovanja ustavlja šesti blok (Teš 6). V času zaustavitve, ki bo predvidoma trajala do 6. maja, bodo izvedli redna vzdrževalna dela oz. t. i. nego bloka.
20.23 26. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

54-letnica prejela prašičjo ledvico: 'Nisem imela druge možnosti'

Še ena zgodba o novih korakih. Pred nekaj tedni je življenje 54-letne Lise Pisano viselo na nitki, saj je nujno potrebovala presaditev srca in ledvice. Žal pa zaradi težkega zdravstvenega stanja ni bila primerna za klasično presaditev organov, zato so ji zdravniki ponudili nov pristop, in sicer mehansko črpalko za njeno srce in novo ledvico iz gensko spremenjenega prašiča.