Slovenija / ARHIV ČLANKOV
20.08 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kdo si tradicionalno praznovanje na Rožniku sploh lahko privošči?

Najrevnejši delavci si tradicionalnega praznovanja na Rožniki najbrž ne morejo privoščiti, pravijo kritiki. Če greš namreč na to prireditev, si seveda želiš privoščiti tudi kaj hrane in pijače, morda še kak priboljšek za otroka. Že leta pa velja, da cene na tem srečanju niso ravno sindikalne. Čeprav, pravijo redni obiskovalci, so v zadnjih letih postale nekoliko znosne.
19.33 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Stavkovni koledar: kdo je že in kdo še bo 'na nogah'?

Kako prazničen sploh je letošnji praznik dela? Glede na fronte, ki jih ima vlada s številnimi skupinami v javnem sektorju, ne prav močno. Zdravniki, sodniki, tožilci, dispečerji, zaposleni na upravnih enotah, pa šolniki, veterinarski higieniki. Vsi omenjeni že stavkajo ali pa to še napovedujejo. In kdaj bo realizirana opevana plačna reforma, ki jo vlada napoveduje že dolgo in ki bi umirila trenutne, več kot razgrete strasti v javnem sektorju?
19.26 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Čips iz zmletih bučnih semen, po katerem povprašuje 'ves svet'

Ni vse zlato, kar se sveti, in lahko je zeleno, bi lahko rekli za zgodbo, ki prihaja s Štajerske in v kateri nastopajo kmet, pek in inovator. In to kar v eni osebi. Boštjan Kmetec je že od nekdaj vedel, da bo kmet, a ko je med živino udarila neozdravljiva bolezen, je ugotovil, da mora svojo strategijo obrniti na glavo. Iz hleva je naredil pekarno in začel peči prigrizek, ki se ga ni spomnil še nihče – čips iz zmletih bučnih semen. Zdaj povpraševanja po zdravem prigrizku dežujejo z vseh koncev sveta.
17.47 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prvomajski protest: 'Nismo potrošni material, ki ga izrabiš in zavržeš'

Udeleženci prvega prvomajskega protestnega shoda so v središču prestolnice opozorili na slab položaj zaposlenih, njihovo izkoriščanje, širjenje prekarne oblike dela, vse višje cene življenjskih stroškov ter stagnacijo plač. "Prekaren način življenja ni le faza odraščanja, po kateri se postavimo na noge in normalno zaživimo: po študiju nas še naprej čakajo prekarna dela, ne pa redna zaposlitev," je na primer dejal predstavnik študentskega društva Iskra Primož Kolenc.
15.17 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Za varen in dostopen splav v EU: 'Solidarnost je najlepša oblika upora'

Inštitut 8. marec je v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) v enem tednu zbral 100.000 podpisov za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, so sporočili z inštituta. Ob tem pa so napovedali, da je to šele začetek.
12.36 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Umrl 'oče Mercatorja' Miran Goslar

Umrl je gospodarstvenik Miran Goslar, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol), katere častni meščan je bil. Med drugim je bil generalni direktor Mercatorja in je bdel tudi nad privatizacijo tega podjetja.
10.38 01. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Žičničarji prek sofinanciranja do več deset tisoč evrov

Ministrstvo za infrastrukturo upravljavce žičniških naprav vabi k prijavi na poziv za sofinanciranje vzdrževanja in obratovanja naprav v letošnji poletni sezoni. Za vlečnico je denimo mogoče pridobiti 20.000 evrov, za krožno kabinsko žičnico, nihalno žičnico in vzpenjačo pa 75.000 evrov.
10.36 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Od posilstev do dobičkov naftnih družb

Vse to je bilo med temami, ki so jih v Strasbourgu še zadnje dni zasedanj v tej sestavi obravnavali poslanci Evropskega parlamenta. Sicer je na splošno najbolj zaokrožil beli golob, ki je, ko ga je kot kakšen čarodej potegnil izpod plašča eden izmed poslancev, poletel v dvorano in nekoliko začudeno pristal na mizi odsotnega poslanca.
10.04 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Prava in najboljša možna odločitev za Slovenijo'

Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU poudaril, da je bila pot Slovenije v Evropo prava in najboljša odločitev, ki je zahtevala veliko sprememb, a da se nam obrestuje na vsakem koraku. Kot glavne prednosti je izpostavil varnost in stabilnost ter enoten evropski trg.
09.49 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Praznovanja ob 1. maju: 'Brez našega dela ni ničesar'

Po torkovih kresovanjih so godbe zgodaj zjutraj s tradicionalnimi budnicami napovedale praznik dela. Čez dan bodo v organizaciji sindikatov in drugih prirediteljev potekala značilna prvomajska srečanja. V Ljubljani so svobodni sindikati priredili praznovanje na Rožniku, zbrane pa je nagovoril župan Zoran Janković.
09.45 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kranjsko policijo bo začasno vodil Uroš Povalej

Vodenje Policijske uprave Kranj je začasno prevzel Uroš Povalej, ki bo upravo vodil do imenovanja novega direktorja. Dosedanja direktorica Melita Močnik se je namreč s koncem aprila po treh letih na čelu policijske uprave upokojila.
08.24 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bo skodelica kave ob morju kmalu na voljo le petičnim turistom?

Hrvaški hotelirji in drugi turistični delavci si v pričakovanju in upanju na rekordno poletno turistično sezono že manejo roke. Za zdaj so zadovoljni tudi sonca in morja željni turisti, ki jih ne moti niti višja cena skodelice kave. Hrvaški distributerji pa ob tem opozarjajo, da bodo cene še dražje. Bo torej skodelica kave kmalu postala luksuz, ki si jo bodo lahko privoščili le petični turisti? Pa ne le kava, dražijo se vse surovine. Letos je tako v slovenski Istri poskočila tudi cena kakava. Kakšne so razmere na naši Obali?
07.15 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V povprečju smo bili mlajši in vozili novejše avtomobile

Natanko 20 let mineva, odkar je Slovenija – z njo pa tudi Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška – vstopila v Evropsko unijo. To je bila največja širitev povezave tako po številu prebivalcev kot po številu držav, ki se je s 15 povečalo na kar 25. Kako pa smo živeli pred 20 leti? V povprečju smo bili mlajši, vozili smo novejše avtomobile in se precej prej upokojevali. Življenje je bilo cenejše, a je bila hkrati kupna moč manjša. Interneta še ni bilo v vsaki hiši, da bomo že čez nekaj let do spleta dostopali kar prek telefona, pa se nam ni niti sanjalo.
00.15 01. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali ste vedeli, da Slovenci v zadnjem letu preko spleta nakupujemo manj pogosto?

Raziskava E-shopper barometer 2023 je pokazala, da je skoraj polovica (49 %) vseh slovenskih e-kupcev rednih e-kupcev, kar pomeni, da opravijo vsaj en nakup mesečno. Hkrati pa kaže, da je odstotek vseh e-kupcev v Sloveniji manjši kot drugod po Evropi (72 % vs. 76 %).
23.02 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Po Sloveniji zagoreli kresovi, simboli delavcev

Na Rožniku se je odvila osrednja sindikalna prireditev na predvečer praznika dela. Zbrane sta nagovorila predsednik Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) Pergam Jakob Počivavšek in predstavnica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Alenka Potočnik. Ob letošnjih praznovanjih v zvezi svobodnih sindikatov poudarjajo pomen sindikatov oziroma sindikalnega organiziranja. "Vsak napredek pri delavskih pravicah je težak, težko si je izboriti kakšno dodatno pravico, pa vendar razvoj gre naprej, upajmo, da ne bo šel nazaj," je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Po Sloveniji pa so že vzplamteli tudi kresovi, simboli delavcev.
21.48 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Slovenija je postala aktivna soustvarjalka evropske prihodnosti'

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo bodo v barvah evropske zastave zažarele prepoznavne stavbe in javni prostori po vsej Sloveniji. Ob obletnici pa se tako iz naše države kot iz tujine vrstijo sporočila. "Slovenija je v dveh desetletjih članstva v EU zrasla in se razvijala, krepila svoje mednarodne vezi ter postala aktivna soustvarjalka evropske prihodnosti," je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. "Širitev je temeljni kamen naše strateške suverenosti," pa je ob obletnici največje širitve EU spomnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Osrednja državna proslava ob obletnici vstopa pa bo sledila 9. maja v Novi Gorici.
19.49 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Neuspešno pogajanje med sodniki in vlado

Po propadlem vladnem usklajevanju z zdravniki je podobno klavrno tudi v pogovorih vlade s sodniki. Vlada je nekoliko z zamudo sodnikom vendarle poslala uradni predlog interventnega zakona za uskladitev sodniških plač z drugimi funkcionarji, do katerega se nameravajo sodniki opredeliti po praznikih. So pa v sodniškem društvu in sodnem svetu že komentirali osnutek tega predloga: ta je neustrezen tako s časovnega kot tudi z vsebinskega vidika, sporočajo. Ali so za dogovor sploh kakšne možnosti?
19.05 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nevarnosti zasneženih vrhov: ledene poti, plazenje snega, snežna slepota

Če je v nižine znova prišla težko pričakovana pomlad, pa razmere v visokogorju ostajajo še kako zimske. Gorski reševalci po nedeljski tragični nesreči na Šikovem grabnu, kjer je življenje pod snežnim plazom izgubil 30-letnik, vse, ki se odpravljajo v gore, znova opozarjajo: "Pred izletom obvezno preverite stanje v gorah, na pot pa se podajte le s primerno opremo." Skupno je letos v gorah umrlo že 13 ljudi, največ nesreč se je zgodilo zaradi zdrsa, telesne nepripravljenosti ali neprimerne opreme.
18.54 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Slovenec, ki se preživlja z objavljanjem videov na YouTubu

"Mladi moramo biti čim bolj razgledani in kdaj pogledati tudi stran od telefonov," pravi Mariborčan Jaka Krčovnik. Je eden izmed redkih v Sloveniji, ki se preživlja z objavljanjem videoposnetkov na platformi YouTube – poklicem, ki še pred desetimi leti sploh ni obstajal. Kakšno je življenje vlogerja in kako gleda na prihodnost? Komentiral pa je tudi, kaj meni o zanimanju mladih za politiko.
13.07 30. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Demokracija se konča pri vratih delovnega mesta'

Pred delavskim praznikom, ki ga obeležujemo 1. maja, so svoje poslanice državljanom posredovali tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter državna sekretarja Dan Juvan in Igor Feketija. Kot je ob tem opozoril Mesec, je "prvi maj praznik, ki nas vsako leto spomni, da evropski socialni model ni samoumeven". Mesec in Juvan se bosta 1. maja udeležila tudi prireditve na Rožniku.