Slovenija / ARHIV ČLANKOV
22.37 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Središču ob Dravi shod proti azilnemu domu, občina bo sprožila upravni spor

V Središču ob Dravi je popoldne znova potekal protest tamkajšnjih prebivalcev, ki vztrajajo, da azilnega doma v njihovi okolici nočejo. Protestniki so najprej okoli 13. in nato še ob 17. uri za eno uro zaprli cesto, s seboj so prinesli tudi transparente in neprenehoma hodili preko prehodov za pešce. Občina bo zaradi vladnega sklepa v petek sprožila upravni spor, vložili bodo tudi predlog za izdajo začasne odredbe za zadržanje sklepa vlade.
22.00 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Obvezne sončne elektrarne na strehah, večjih od 1000 kvadratnih metrov?

Vlada je izdala uredbo o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije. Z njo želi dodatno spodbuditi uporabo sončne energije, ki se hitro krepi. Med drugim bi bila postavitev sončnih elektrarn ob nekaterih izjemah obvezna na objektih s strehami, večjimi od 1000 kvadratnih metrov.
20.33 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Stojmenova Duh po burni razpravi ostaja ministrica

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Stojmenova Duh tako ostaja na ministrskem položaju. Razprava je bila sicer zelo burna in polemična. Ali gre opoziciji v nos zato, ker je ženska in - kot se je izrazila sama - "čefurka"? V debati pa poleg seksizma in nacionalizma celo o krščanstvu, spovedi in žaljenju verskih čustev.
20.14 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Konec arom v vejpih in elektronskih cigaretah, ukinjajo se kadilnice

Poslanci so z 77 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za predlog so glasovale vse poslanske skupine. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Za kršitelje so predvidene tudi visoke kazni. Tiste, ki bodo kljub temu prodajali prepovedane elektronske cigarete, bo lahko doletela kazen v višini 50 tisoč evrov.
19.49 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pojav garij v mariborskih zaporih: 'Situacija je pod nadzorom'

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor so se pojavile garje med priporniki, do sedaj so zabeležili okužbo pri petih osebah. Trenutno je s to kožno boleznijo okužena ena oseba, je potrdil direktor zavoda Robert Šilc. Čeprav se soočajo z veliko prostorsko stisko, so bili po njegovih besedah sprejeti vsi potrebni ukrepi za zajezitev okužb.
19.15 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vlada sprejela novo strategijo na področju priseljevanja

Vlada je sprejela novo, posodobljeno strategijo na področju priseljevanja. Strateški dokument je pripravila medresorska delovna skupina, ki jo je vodila državna sekretarka Tina Heferle. Vsebuje štiri ključne strateške cilje, ki se osredotočajo tako na zakonito kot nezakonito priseljevanje, pravice priseljencev in zunanje dejavnike. Popoldne pa so prebivalci Središča ob Dravi zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo o vzpostavitvi začasne izpostave azilnega doma dvakrat protestno zaprli ceste v središču občine.
18.30 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrica Katič tudi o ustavni odločbi glede sodniških plač

Pravosodna ministrica Andreja Katič se je udeležila seje Sodnega sveta, kjer so govorili tudi o izvršitvi ustavne odločbe glede sodniških plač. Predsednik sveta Vladimir Horvat je v izjavi za medije izrazil optimizem, medtem pa so sodniki napovedali naslednji protest 3. aprila. Tožilci se bodo o stavkovnih aktivnostih odločili naslednji teden.
17.17 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Po prihodu v bolnišnico umrl sedemmesečni dojenček, primer preiskuje Policija

Sredi februarja je bil v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota v spremstvu staršev pripeljan sedemmesečni dojenček, ki je kljub oživljanju umrl. O nosečnosti ženske in rojstvu otroka v Zdravstvenem domu Murska Sobota niso bili obveščeni, saj starši uradne prijave niso oddali. Primer preiskujeta Policija in socialna inšpekcija.
17.02 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vlada razrešila državni sekretarki v kabinetu predsednika vlade

Vlada je razrešila vodjo kabineta predsednika vlade Petro Škofic in državno sekretarko za kulturo Kajo Širok. Državnima sekretarkama funkcija preneha 31. marca, so sporočili po seji vlade.
16.58 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Golob za mizo s sindikalisti: za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta

Socialni dialog je edini način za reševanje ključnih izzivov ter doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka, so sporočilo srečanja premierja Roberta Goloba s predstavniki reprezentativnih sindikalnih central povzeli v kabinetu predsednika vlade. Sogovorniki so se zato zavzeli za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).
16.27 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sumi korupcije: postopke javnega naročanja naj bi izvedli zgolj formalno

Celjski policisti in kriminalisti so zaključili predkazenski postopek preiskave sumov več kaznivih dejanj s področja korupcije. Ugotovili so, da je več fizičnih oseb, samostojnih podjetnikov in zastopnika gospodarskih družb od dveh zaposlenih v javnem zdravstvenem zavodu pridobivalo podatke o višini sredstev, ki jim ima zavod na voljo za izvedbo posameznih poslov. Osumljenci so nato svoje ponudbe čim bolj približali maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda, ki je postopke javnega naročanja nato izvedel zgolj formalno.
15.57 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Arso zaradi močnega jugozahodnika izdal rumeno opozorilo

V teh dneh je nad zahodno Evropo obsežno ciklonsko območje, ki sega tudi do naših krajev. "Zaradi tega so nad našimi kraji precej močni jugozahodni vetrovi, ki v sunkih lahko dosežejo hitrosti med 50 in 70 kilometri na uro, zato je Arso izdala rumeno opozorilo za vso državo," je povedala Veronika Hladnik Zakotnik z agencije.
15.29 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z Brnika v poletni sezoni 22 letalskih prevoznikov na 25 rednih povezavah

Mrežo letov z ljubljanskega letališča bo to poletno sezono zagotavljalo 22 rednih letalskih prevoznikov, največ doslej, so sporočili iz Fraporta. Ponujali bodo 25 letalskih povezav. Med temi bodo na voljo tri novosti: leti airBaltica v Rigo, Norwegiana v København in Iberie v Madrid. Krepi se tudi ponudba čarterskih letov – poleteti bo mogoče na 57 počitniških destinacij. Ob razmahu turističnih potovanj ljubljansko letališče beleži rast prometa – v januarju in februarja je potnikov v primerjavi z lanskim obdobjem 31 odstotkov več, rast predvidevajo tudi v marcu.
14.38 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

V ljubljanskem živalskem vrtu žalujejo, poslovil se je lev Maximus

Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili žalostno novico. Azijskega leva Maximusa ni več. 15-letni ljubljenec osebja in obiskovalcev je bolehal za motnjami živčnega sistema, so razkrili, bolezen pa je žal bila močnejša od njega. "Pogrešali bomo njegovo mogočno rjovenje, s katerim je vsak dan naznanil začetek in konec delovnika našega živalskega vrta," so še zapisali.
14.25 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ob poplavi referendumov bi lahko zmanjkalo papirja

DVK je pripravljen na junijske evropske volitve, volilna opravila tečejo po načrtih, je sporočil direktor službe DVK Igor Zorčič. Občasno sicer prihaja do posameznih zapletov, a jih rešujejo sproti, je zatrdil. Ob morebitni sočasni izvedbi posvetovalnih referendumov pa bi se utegnilo zaplesti pri dobavi materiala za tiskanje glasovnic, težave utegnejo imeti tudi z zapisom celotnega imena novoustanovljene stranke.
13.36 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nezaželeni ruski diplomat zapustil Slovenijo

Ruski diplomat Sergej Lemešev, namestnik vojaškega atašeja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani, je v skladu z izgonom in zastavljenim rokom – teden dni – že zapustil Slovenijo, je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo.
13.01 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nova Cedevitina komunikacijska platforma – TISTO NEKAJ CE

Cedevita, ena izmed najbolj priljubljenih domačih blagovnih znamk, je lansirala novo komunikacijsko platformo "TISTO NEKAJ CE". Ta platforma predstavlja nov manifest za Cedevito, ki prinaša osvežujoč pristop, ki odraža duh in dediščino te priljubljene pijače.
12.26 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Več napadov na spletne strani državnih organov: 'Ne gre za klasičen incident'

Po sredinem napadu na spletno stran predsednice Republike Slovenije so minulo noč hekerji napadli več drugih spletnih strani državnih organov. Nekaj časa je bila nedostopna tudi spletna stran Slovenske vojske, vendar na Mors pravijo, da se v njihovem primeru ni zgodil hekerski napad. Na ministrstvu je šlo za zaplet pri posodobitvi sistema.
11.13 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tatovi odnesli baker: motena oskrba s pitno vodo

V občinah Črnomelj in Semič je zaradi uničene opreme na objektih vodne oskrbe občasno motena oskrba s pitno vodo. Tatovi so namreč vdrli v objekte komunale in odnesli baker, ki je opravljal funkcijo prevajanja elektrike za potrebe oskrbe prebivalcev z vodo.
10.45 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kdaj je pravi čas za menjavo zavornih ploščic in diskov?

Zavore so ključnega pomena za zagotavljanje varnosti na cestah.