Slovenija / ARHIV ČLANKOV
16.35 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pojav garij v mariborskih zaporih: 'Situacija je pod nadzorom'

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor so se pojavile garje med priporniki, do sedaj so zabeležili okužbo pri petih osebah. Trenutno je s to kožno boleznijo okužena ena oseba, je danes potrdil direktor zavoda Robert Šilc. Čeprav se soočajo z veliko prostorsko stisko, so bili po njegovih besedah sprejeti vsi potrebni ukrepi za zajezitev okužb.
16.27 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sumi korupcije: postopke javnega naročanja naj bi izvedli zgolj formalno

Celjski policisti in kriminalisti so zaključili predkazenski postopek preiskave sumov več kaznivih dejanj s področja korupcije. Ugotovili so, da je več fizičnih oseb, samostojnih podjetnikov in zastopnika gospodarskih družb od dveh zaposlenih v javnem zdravstvenem zavodu pridobivalo podatke o višini sredstev, ki jim ima zavod na voljo za izvedbo posameznih poslov. Osumljenci so nato svoje ponudbe čim bolj približali maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda, ki je postopke javnega naročanja nato izvedel zgolj formalno.
15.57 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Arso zaradi močnega jugozahodnika izdal rumeno opozorilo

V teh dneh je nad zahodno Evropo obsežno ciklonsko območje, ki sega tudi do naših krajev. "Zaradi tega so nad našimi kraji precej močni jugozahodni vetrovi, ki v sunkih lahko dosežejo hitrosti med 50 in 70 kilometri na uro, zato je Arso izdala rumeno opozorilo za vso državo," je povedala Veronika Hladnik Zakotnik z agencije.
15.29 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z Brnika v poletni sezoni 22 letalskih prevoznikov na 25 rednih povezavah

Mrežo letov z ljubljanskega letališča bo to poletno sezono zagotavljalo 22 rednih letalskih prevoznikov, največ doslej, so sporočili iz Fraporta. Ponujali bodo 25 letalskih povezav. Med temi bodo na voljo tri novosti: leti airBaltica v Rigo, Norwegiana v København in Iberie v Madrid. Krepi se tudi ponudba čarterskih letov – poleteti bo mogoče na 57 počitniških destinacij. Ob razmahu turističnih potovanj ljubljansko letališče beleži rast prometa – v januarju in februarja je potnikov v primerjavi z lanskim obdobjem 31 odstotkov več, rast predvidevajo tudi v marcu.
14.38 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

V ljubljanskem živalskem vrtu žalujejo, poslovil se je lev Maximus

Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili žalostno novico. Azijskega leva Maximusa ni več. 15-letni ljubljenec osebja in obiskovalcev je bolehal za motnjami živčnega sistema, so razkrili, bolezen pa je žal bila močnejša od njega. "Pogrešali bomo njegovo mogočno rjovenje, s katerim je vsak dan naznanil začetek in konec delovnika našega živalskega vrta," so še zapisali.
14.35 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vlada sprejela novo strategijo na področju priseljevanja

Vlada je sprejela novo, posodobljeno strategijo na področju priseljevanja. Strateški dokument je pripravila medresorska delovna skupina, ki jo je vodila državna sekretarka Tina Heferle. Vsebuje štiri ključne strateške cilje, ki se osredotočajo tako na zakonito kot nezakonito priseljevanje, pravice priseljencev in zunanje dejavnike.
14.25 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ob poplavi referendumov bi lahko zmanjkalo papirja

DVK je pripravljen na junijske evropske volitve, volilna opravila tečejo po načrtih, je sporočil direktor službe DVK Igor Zorčič. Občasno sicer prihaja do posameznih zapletov, a jih rešujejo sproti, je zatrdil. Ob morebitni sočasni izvedbi posvetovalnih referendumov pa bi se utegnilo zaplesti pri dobavi materiala za tiskanje glasovnic, težave utegnejo imeti tudi z zapisom celotnega imena novoustanovljene stranke.
13.36 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nezaželeni ruski diplomat zapustil Slovenijo

Ruski diplomat Sergej Lemešev, namestnik vojaškega atašeja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani, je v skladu z izgonom in zastavljenim rokom – teden dni – že zapustil Slovenijo, je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo.
13.01 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nova Cedevitina komunikacijska platforma – TISTO NEKAJ CE

Cedevita, ena izmed najbolj priljubljenih domačih blagovnih znamk, je lansirala novo komunikacijsko platformo "TISTO NEKAJ CE". Ta platforma predstavlja nov manifest za Cedevito, ki prinaša osvežujoč pristop, ki odraža duh in dediščino te priljubljene pijače.
12.26 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Več napadov na spletne strani državnih organov: 'Ne gre za klasičen incident'

Po sredinem napadu na spletno stran predsednice Republike Slovenije so minulo noč hekerji napadli več drugih spletnih strani državnih organov. Nekaj časa je bila nedostopna tudi spletna stran Slovenske vojske, vendar na Mors pravijo, da se v njihovem primeru ni zgodil hekerski napad. Na ministrstvu je šlo za zaplet pri posodobitvi sistema.
11.13 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tatovi odnesli baker: motena oskrba s pitno vodo

V občinah Črnomelj in Semič je zaradi uničene opreme na objektih vodne oskrbe občasno motena oskrba s pitno vodo. Tatovi so namreč vdrli v objekte komunale in odnesli baker, ki je opravljal funkcijo prevajanja elektrike za potrebe oskrbe prebivalcev z vodo.
10.45 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kdaj je pravi čas za menjavo zavornih ploščic in diskov?

Zavore so ključnega pomena za zagotavljanje varnosti na cestah.
10.38 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Državni prvak padel v brezno drog: 'Najprej je bil alkohol'

Uporaba drog med mladimi je že nekaj let v porastu, po pandemiji pa se je stanje še poslabšalo. Vse več mladih posega po pomirjevalnih substancah, alkoholu, v porastu je uporaba konoplje s precej večjo koncentracijo THC-ja kot pred desetletji, za povrh črni trg nenehno razvija zelo nevarne sintetične kanabinoide in ostale sintetične droge. Bil sem državni prvak v teku, uspešen študent, na koncu pa le še razčlovečena oseba, je Anamariji Ficko razlagal eden od odvisnikov, ki je po poškodbi noge začel uživati skoraj vse droge, kar se jih je dalo dobiti. A v komuni v Novi Gorici, od koder po dveh letih ljudje odhajajo prerojeni, na stara pota pa se jih vrne le desetina, pravi, je našel pravo pomoč.
10.37 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

SDS ministrici očita nevestno delo, Stojmenova Duh obtožbe zavrača

DZ je začel obravnavo interpelacije o delu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, v kateri ji SDS očita nevestno in negospodarno delo. Kot je povedal poslanec Tomaž Lisec, ji očitajo predvsem sum oškodovanja javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter zavajanje javnosti glede tega nakupa. Ministrica medtem zavrača vse očitke. Kot je zagotovila, je s svojim delom in ekipo vestno opravljala svoje naloge.
08.51 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Župnik z Goričkega: Na morju bi imel barko, tu pa imam krave in traktor

Duhovniki imajo te dni polne roke dela s pripravami na največji krščanski praznik – veliko noč. Župnik z Goričkega Dejan Horvat pa ne opravlja zgolj slovesnosti velikega tedna in se pripravlja na nedeljsko vstajenjsko mašo, pač pa vsak dan nahrani še več kot trideset krav in 14 konjev ter načrtuje vzdrževanje stotih hektarjev travnikov in gozdov.
07.41 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zaradi praznikov polne ceste: vozniki, na pot previdno in strpno

Zaradi prihajajočih praznikov in počitnic v nekaterih deželah je v teh dneh pričakovati povečano gostoto prometa od Avstrije in Italije proti Hrvaški in turističnim krajem, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru. V obratni smeri bo promet močno povečan predvsem v ponedeljek in torek.
00.15 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako je podjetju ASUS v kratkem času uspelo pritegniti pozornost poslovnih uporabnikov?

O poslovnih prenosnih in namiznih računalnikih ASUS se v zadnjem času vse več govori. S čim so pritegnili pozornost in kako so postali ena najbolj zanimivih tem v skupnosti poslovnih uporabnikov?
21.10 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prenovljeni prostori za mladoletne begunce

V prostorih nekdanjega Primorja v Postojni bo zaživel sprejemni in nastanitveni center za mladoletne begunce, ki v Slovenijo prihajajo brez staršev oziroma brez spremstva. Med njimi so večinoma fantje, stari od 14 do 18 let, v zadnjem obdobju pa tudi mlajši otroci. V prenovljenih prostorih jih bodo lahko namestili do 70, v petek, ko bodo uradno odprli vrata, pa se jih bo tja iz dijaškega doma preselilo deset. Slovenija je sicer tudi za mlade migrante večinoma tranzitna država, velika večina jih v takšnih namestitvah preživi le nekaj dni, morda tednov.
20.11 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ruski hekerji napovedali 'vojno' Sloveniji, napadli stran predsednice

Ruska hekerska skupina je zaradi priključitve Slovenije češki pobudi za nabavo streliva Ukrajini naši državi napovedala kibernetsko vojno. Spletna stran predsednice republike je bila nedosegljiva. Na SI-CERT so nam potrdili, da gre za napad onemogočanja (t. i. DDoS). Predsednica republike se je pristojnim organom zahvalila za hitro in strokovno ukrepanje.
20.10 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

V mariborskem zaporu izbruh garij

V mariborskem zaporu je izbruhnila epidemija garij. Garje ima okoli deset oseb, 50 jih je zaradi stika v izolaciji. Garje lahko dobi vsak, poudarjajo na NIJZ. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine.