Slovenija / ARHIV ČLANKOV
21.01 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

DZ zavrnil predlog za uvedbo soglasja občin glede nastanitve migrantov

DZ je z 28 glasovi za in 49 proti zavrnil predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki so jo vložili poslanci SDS. Z njo so želeli uvesti predhodno soglasje občine glede nastanitve migrantov ali vzpostavitve azilnega doma, a bi s tem po mnenju vlade in koalicije porušili razmerja med pristojnostmi organov lokalne samouprave in državnih organov.
20.16 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Avtodom je lahko 'palača na kolesih', a na kaj je treba biti pazljiv?

Kljub hladnemu vremenu je poletje bližje, kot si mislite. Za mnoge se poletna turistična sezona začne s prvomajskimi prazniki in ni malo ljudi, ki bodo dopust preživeli v avtodomih. Ti so tako popularni, da je kar ena desetina turizma na svetu odvisna od njih in mnogi so prave palače na kolesih. Toda udobnejši kot je avtodom, ko je parkiran, zahtevnejši je na cesti, opozarjajo strokovnjaki. V centru varne vožnje so pokazali, katere so najpogostejše pasti, na katere morajo paziti vozniki, ko sedejo vanje.
20.10 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Brez osebnega zdravnika v Mariboru vedno več oseb, ambulante pokajo po šivih

Medtem ko v Ljubljani deluje že 11 ambulant za neopredeljene, za vse, ki so ostali brez osebnega zdravnika v Mariboru, še vedno obstaja zgolj ena, ki pa poka po šivih. Ker je glede na glavarino že zasedena, je tamkajšnji zdravstveni dom ministrstvo za zdravje že zaprosil za dodatno ambulanto, zdaj pa razočarano ugotovil, da je ministrstvo svojo obljubo, da bo v Mariboru do šest takih ambulant, snedlo. Odobrili so jim namreč 0,2 ambulante, kar pomeni dodatnih osem ur tedensko.
19.54 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Knovs bo naznanil sum izdajanja tajnih podatkov, Policija očitke zavrača

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na eni izmed prihodnjih sej ponovno obravnavala zapisnik nadzora na policiji po aferi Dars. Knovs bo naznanil tudi sum nepooblaščenega izdajanja tajnih podatkov, saj so se ti znašli v medijih, je v izjavi za medije povedal predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi). Na očitke so se zvečer odzvali tudi s Policije, kjer trdijo, da podatkov o nadzoru komisije medijem ali političnim strankam niso posredovali.
19.47 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

SD potrdil listo za evropske volitve, nosilec bo aktualni poslanec Matjaž Nemec

Pozno popoldne se je začela volilna konvencija Socialnih demokratov, kjer so potrdili že oblikovano listo. V boj kot nosilca liste pošiljajo sedanjega evropskega poslanca Matjaža Nemca. Na listi je tudi minister Aleksander Jevšek, ministrici Tanja Fajon in Andreja Katič se v tekmo za evropski parlament ne bosta podali. Od afere sodna stavba potolčen SD pa je sicer svoje apetite zmanjšal, ob trenutnih dveh mandatih zdaj pričakujejo, da bodo osvojili enega.
19.42 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

DZ določil datume referendumov, potekali bodo 9. junija

Državni zbor je razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu ter o rabi konoplje. Referendumi bodo potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 6. maja. So pa zavrnili predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov, ki so jih vložili v SDS. Državljani se torej o zaupanju v vlado, nastanitvah migrantov in ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge ne bodo izrekali na referendumu.
18.57 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Občani čakajo na višino cenitve poplavljenih hiš, gradnja novih bo jeseni

Za prvih 20 hiš v Lučah in na Ljubnem ob Savinji je usoda znana. Porušili jih bodo, saj za življenje niso varne. Cenilci so v prvih dneh tega tedna že obiskali družine, ki v teh hišah prebivajo in zdaj nestrpno čakajo, da izvejo, koliko je vredna hiša, od katere se morajo posloviti. In med tistimi, ki so jih cenilci obiskali, je tudi Paul Orešnik. Trenutno še Lučan, kmalu pa občan Ljubnega ob Savinji. Z družino so se namreč odločili za možnost odkupa zemljišča, kar je ena izmed vladnih ponudb.
17.21 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Komaj verjeten prizor': zabava rise z dvema mladičema na hlodih

Sredi aprila je eden izmed zaposlenih na družbi Slovenski državni gozdovi na neznanem kraju v objektiv ujel riso z dvema mladičema. "Risi so se ležerno sprehajali po gozdni cesti in se zabavali na hlodih," so zapisali ob posnetku, ki je zanimanje požel tudi pri članih projekta LIFE Lynx. Ugotovili so, da riso s posnetka že poznajo, saj so jo v okviru rednega monitoringa s fotopastmi v preteklih letih že posneli. Posnetek iz slovenskih gozdov je sicer v dobrem tednu na Facebooku prejel več kot 760 tisoč ogledov.
17.20 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Krožna pot okoli Blejskega jezera ponovno odprta

Krožna poti okoli Blejskega jezera, ki je bila delno zaprta med pristaniščem Mlino in Vilo Beli dvor, je ponovno odprta, zapora na Mlinem pa bo začasno odpravljena. Graditev konzolnega pločnika, ki se je v preteklih letih nagnil in bil zato delno zaprt, je zdaj namreč dokončana.
16.32 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Prekmurju pri labodu potrdili ptičjo gripo

Pri labodu grbcu v Prekmurju so potrdili visoko patogeno aviarno influenco. Poginjenega laboda so našli na območju gramoznice Lakoš v občini Lendava, kjer so v preteklih letih že ugotovili prisotnost te bolezni.
15.49 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Letalski prevoznik airBaltic povezal Ljubljano in Rigo

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so slavnostno proslavili novo letalsko povezavo z latvijsko prestolnico Rigo, ki jo je vzpostavil letalski prevoznik airBaltic. Gre za drugo od štirih doslej dogovorjenih povezav, katerih glavni vzrok so državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Latvijski nacionalni letalski prevoznik airBaltic bo polete med Slovenijo in Latvijo zagotavljal dvakrat tedensko, predvidoma do konca leta 2025. Floto letal airBaltica sestavlja 47 letal Airbus A220-300 s 148 sedeži. Današnji polet v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka.
15.30 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sindikat KS 90 pred praznikom dela za dostojne plače in pokojnine

Vsak delavec si zasluži plačo, s katero lahko dostojno živi in ki mu prinese tudi dostojno pokojnino, je danes v Kopru na novinarski konferenci pred praznikom dela poudaril predsednik Obalne sindikalne organizacije – Konfederacije sindikatov 90 (KS 90) Damjan Volf. Sindikalisti so opozorili še na kopico težav.
14.30 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vsak tretji želi na gimnazijo, letos manjši naval na večja mestna središča

Na 25.568 razpisanih mest v srednjih šolah je prijavljenih 22.971 kandidatov. Največ jih želi na programe srednjega strokovnega izobraževanja ter na gimnazijske programe, so se pa letos – tako ministrstvo – kandidati v večini porazdelili tako, da posebnega pritiska na posamezne programe ali šole ni zaznati. Za razliko od prejšnjih let tudi ni takšnega navala na šole v večjih središčih, na ministrstvu ugotavljajo, da so se kandidati iz manjših krajev tokrat večinoma odločili ostati blizu doma.
14.17 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zdravniški sindikat Fides in vlada nadaljujeta stavkovna pogajanja

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vlada sta prvič po neuspešni mediaciji nadaljevala stavkovna pogajanja. Trajala so več kot dve uri, še pred koncem srečanja pa so medijem sporočili, da pogajanj odslej ne bodo komentirali, prav tako ne bodo razkrili novih terminov. Pogajanja pa da nadaljujejo.
13.26 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Klopov letos za polovico več, nadpovprečno so se namnožili v prestolnici

Število klopov, ki lahko prenašajo smrtonosne bolezni, je letos neobičajno veliko in visoko nad povprečjem, so še neuradne ugotovitve monitoringa klopov v Sloveniji. Še posebej so se namnožili na območju ljubljanskega Tivolija in Rožnika. Visoko je tudi število okuženih klopov.
11.24 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tudi Tadej Toš je bil zraven!

Letos abrahama ne praznuje zgolj naša posebna klobasa Poli, temveč tudi igralec – Tadej Toš!
10.55 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

V zamrznjenih gozdnih sadežih prisotnost norovirusa in virusa hepatitisa A

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi ugotovljene prisotnosti norovirusa in virusa hepatitisa A iz prodaje odpoklicala živilo Zamrznjeni gozdni sadeži s tržnim imenom Misto di bosco (1 kg) italijanske blagovne znamke Versilfood in koprskega distributerja Hesperia.
09.54 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ku-ku, priljubljeni junaki so tu!

Na barviti tetovaži in tudi na plaži - nova lojalnost v Tuš prinaša 48 različnih tatujev, na katerih so upodobljeni junaki iz ikoničnih filmov Universal Studios, in prikupne plažne brisače s Kung Fu Pando, Shrekom, Poppy iz risanke Troli in Martyjem iz filma Nazaj v prihodnost.
11.53 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kapitalski trgi v letu 2024: v 77 trgovalnih dneh do več kot 9 % donosa

Leto 2024 je leto, ko bo 47 % svetovne populacije sodelovalo na volitvah. V prihodnjih mesecih se bodo zvrstile volitve v Indiji in v evropski parlament, na ameriški kapitalski trg pa imajo največji vpliv ameriške predsedniške volitve.
07.04 25. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako so radovljiški policisti odpovedali pri zaščiti zlorabljene mladoletnice

Izredni nadzor nad delom Policijske postaje Radovljica je v primeru gorenjskega ravnatelja, ki je spolno napadel mladoletnico, pokazal strokovne napake, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približevanja. Policisti so ravnali zelo ležerno in v prvih dneh nadzora sploh niso opravljali, so pa prihajali v dneh, ko je bila žrtev na počitnicah. Lagali so o preobremenjenosti in načinu vpisovanja delovnih nalogov. Suma kršitve prepovedi ukrepa približevanja niso ustrezno preverili, nadzornikom pa celo niso hoteli izročiti določenih dokumentov. Za njihovo površno delo pa, kot kaže, ne bo odgovarjal nihče. Direktorica PU Kranj z majem odhaja v pokoj.