Slovenija / ARHIV ČLANKOV
00.15 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zaposlitev za nedoločen čas: delo skladiščnika

Iščete zaposlitev? Ugledno podjetje s sedežem na Brniku ponuja zaposlitev za nedoločen čas v skladišču. Ponujajo izkušene vodje, ki razumejo in podpirajo zaposlene in stimulativno plačilo.
20.17 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zeleni prehod ali zeleni zastoj?

Kako iz energetske krize, ki jo občutimo vsi Evropejci? Kako zaustaviti zaton stare celine, nekdaj vodilne gospodarske velesile? Zeleni prehod ali zeleni zastoj? So bila dejanja sedanje bruseljske garniture zadovoljiva? Odgovore na ta vprašanja so pred evropskimi volitvami iskali na gospodarski zbornici. V zunajparlamentarni stranki DeSUS pa so z Dobro državo predstavili skupno kandidatno listo. 76-letni Uroš Lipušček bo glas svežine v Bruslju, je prepričan nosilec liste. Kako odgovarja Pavel Rupar? Se z Glasom upokojencev podaja v evropsko tekmo?
20.05 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prevzeli 88 neprofitnih stanovanj: v Ljubljani jih napovedujejo še 6000

V Zeleni jami ob Šmartinski cesti je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS Mol) uradno prevzel 88 neprofitnih stanovanj. Direktor sklada Sašo Rink je prepričan, da je to zgolj eden izmed korakov, ki bodo Ljubljano naredili prijaznejšo za bodoče generacije.
20.03 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Hiše za poplavljence: sodobni objekti, veliki od 90 do 122 kvadratnih metrov

Znano je, kako bodo videti hiše, v katerih bodo lahko živele družine, ki so v poplavah izgubile svoj dom. Sodobni objekti bodo po velikosti prilagojeni številu družinskih članov, veliki pa bodo od 90 do 122 kvadratnih metrov.
08.08 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Še danes ga omenjamo, on ni izginil'

Skoraj dve leti po tem, ko je Mirela Čavajda – ker hrvaška zdravstvena stroka in politika nista imeli posluha zanjo – v ljubljanski porodnišnici opravila splav v 28. tednu nosečnosti, je danes 41-letnica srečna mama dveh živahnih in zdravih dečkov. Mlajši, Jura, bo čez en mesec upihnil prvo svečko. "Še danes ga omenjamo, on ni izginil. Jaz nimam dveh sinov, jaz imam tri sinove," pripoveduje ob spominu na Grgo, svojega drugorojenca, ki zaradi invazivnega možganskega tumorja, ki so ga odkrili v šestem mesecu nosečnosti, ni imel možnosti za preživetje.
16.18 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Posvetovalni referendumi z evropskimi volitvami? Svoboda za, SD proti

V petek bodo matični odbori DZ pripravili odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov, čeprav datum njihove izvedbe v koaliciji še ni usklajen. V Svobodi si želijo, da se referendumi izvedejo na dan evropskih volitev, za Levico to ni nujno, v SD in opoziciji pa temu nasprotujejo.
16.17 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Predsednica DZ zavrnila, da zavlačuje preiskavo o poslovanju Gen-I

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Točko bo skladno s poslovniškimi roki uvrstila na eno izmed prihodnjih sej, ne želi pa si, da bi DZ ustanavljal komisije na podlagi zahtev oz. aktov, ki bi se izkazali za neustavne.
15.57 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Za generalno državno tožilko obravnava vrstniškega nasilja prioriteta

V Ljubljani poteka 22. strokovni posvet Otrok – zrcalo družbe, na katerem bodo strokovnjaki z več področij spregovorili o vrstniškem nasilju. Kot je poudarila generalna državna tožilka Katarina Bergant, gre za zelo pomembno temo. Zavezala se je, da bo obravnava nasilja med vrstniki ena izmed njenih "absolutnih prioritet".
15.34 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nakup računalnikov: AVK štiri podjetja sumi dogovarjanja o cenah

AVK je preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi, katerih nakup je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Štiri podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.
14.49 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

V boj za evropske sedeže tudi Uroš Lipušček, Drago Bulc in Saša Pavček

DeSUS in Dobra država sta predstavili skupno kandidatno listo, s katero bosta nastopili na junijskih evropskih volitvah. Nosilec bo nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija Uroš Lipušček, na listi pa bodo še nekdanji novinar Drago Bulc, ekonomist Bogomir Kovač in igralka Saša Pavček. Na volitve se stranki podajata z geslom Čas je za razum.
14.48 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Janković: Od avtorja spletne grožnje bomo terjali plačilo škode

Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na nedavne primere vandalizma v prestolnici in jih ostro obsodil. Komentiral je tudi spletno grožnjo z nasiljem, ki je občini povzročila dodatnih 130.000 evrov stroškov, saj so morali šolam zagotoviti varnostnike. Napovedal je, da bodo od storilca, ko ga bo Policija izsledila, terjali plačilo škode.
13.06 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zakaj bi ministrstvo podaljšalo dopustno čakalno dobo pri stopnji zelo hitro?

Ministrstvo za zdravje v predlogu pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah med drugim določa podaljšanje dopustne čakalne dobe pri stopnji nujnosti zelo hitro s 14 na 30 dni ter določa dopustne čakalne dobe za nekatere posege. Kot pravijo, je razlogov več. V preteklem obdobju se je delež izdanih napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro najbolj povečal na račun zmanjšanja deleža izdanih napotnic s stopnjo redno. Drugi razlog pa je ugotovitev, da pri izvajalcih, ki ne beležijo nedopustno čakajočih pri stopnjah nujnosti hitro in redno, beležijo nedopustno čakajoče pri stopnji nujnosti zelo hitro.
12.30 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Raziskovanje brez tobačnih užitkov: Premiki k zdravim alternativam

Raziskovanje brez tobačnih užitkov postaja v znanosti vedno bolj prepoznavna tema, saj globalna skupnost priznava pomen iskanja alternativ klasičnim razvadam, ki so pogosto povezane s škodljivimi učinki na zdravje.
12.10 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Najučinkovitejši odgovor na rusko propagando je udeležba na volitvah'

Najbolj učinkovit odgovor na protievropsko propagando iz Rusije pred junijskimi evropskimi volitvami je udeležba državljanov na volitvah, je ob prihodu na drugi dan vrha EU povedal premier Robert Golob.
12.03 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Fidesu bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o zdravniški službi

V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani zaradi sprejetja novele zakona o zdravniški službi. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.
11.52 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Janković: Do konca mandata se bomo kopali v Ljubljanici

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred 18 leti prebivalcem Ljubljane obljubil, da se bodo lahko do leta 2012 kopali v Ljubljanici. A obljuba do danes še ni uresničena, dolgoletni župan pa zdaj napoveduje, da bo reka dovolj čista za kopanje do konca njegovega mandata, torej do leta 2026.
08.21 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Objavljamo lokacije, kjer bodo policisti v petek merili hitrost

Neprilagojena hitrost je glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodila prav zaradi tega. Tudi letos se bodo zato slovenski policisti pridružili vseevropski akciji in po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti, ki bo v petek, 19. aprila. Objavljamo lokacije, na katerih bodo med 6. in 18. uro merili hitrost.
06.13 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali bi umetna inteligenca lahko nadomestila strokovnjake?

Kakšna je kazen za prehitro vožnjo, ali lahko perete avto v reki in kako postanete predsednik države? Če ste kdaj iskali odgovore na taka vprašanja, a ste se izgubili na preštevilnih spletnih straneh, vam bo odslej lahko pomagala umetna inteligenca, ki brska po zakonih, obrazcih in formularjih. Slovenski razvijalci so razvili program 'Pravko', ki informacije črpa s spletnih strani državne uprave in uporabniku pri odgovoru izpiše tudi spletne povezave, na katerih si lahko podrobneje prebere zakone in obrazce, ki ga zanimajo.
06.06 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Že vsak deseti učenec ima odločbo, tudi zaradi čustveno-vedenjskih motenj

Število otrok s posebnimi potrebami se že nekaj let povečuje, takšnih je v populaciji učencev že 10 odstotkov, največ zaradi govorno-jezikovnih motenj in dolgotrajnih bolezni. Zaskrbljujoče pa je, da se v zadnjem času povečuje tudi število odločb zaradi čustveno-vedenjskih motenj. Tesnobnost in impulzivnost, anksioznost, depresija so med drugim tudi posledica šolanja na daljavo, ugotavljajo strokovnjaki. Pa je res kriva le pandemija ali morda tudi slog življenja in spremenjene družbene vrednote? Je prav, da zaradi otroka, ki ima izbruhe jeze, trpi ves razred? Je imeti odločbo danes bonus?
00.15 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Obrnimo otroški svet na bolje

Eurospin v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije zbira sredstva za nakup šolskih potrebščin otrokom iz socialno ogroženih družin.