Slovenija / ARHIV ČLANKOV
20.01 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poslanci soglasno potrdili predlog novele zakona o maturi

DZ je s 83 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog novele vladnega zakona o maturi po skrajšanem postopku. Ta predvideva vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno za prihodnji izpitni rok splošne mature. Prav tako izboljšuje pravice do opravljanja mature v dveh delih, tudi za športnike.
18.59 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kakšna bo 'avtocesta prihodnosti', ki jo načrtuje Dars?

Skoraj vsi vozniki avtomobilov imamo na avtocestah podobne težave. Zastoji v konicah in dolge kolone tovornjakov, ki nam ovirajo pot. To naj bi bile težave preteklosti, saj na Darsu napovedujejo novo strategijo – avtocesta prihodnosti. Od digitalnih meritev na odsekih, hitrejše transparentnosti števila zastojev, pa vse do umetne inteligence, ki bo na cestah zbirala vse informacije v prometu. Predstavili so tudi novost – simulator vožnje na tretji razvojni osi.
18.25 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poslanci potrdili nov energetski zakon

DZ je s 53 glasovi za in 30 proti sprejel nov energetski zakon. Med drugim določa energetsko politiko države s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za prehod na nefosilne vire energije, vključno s spodbudami za rabo obnovljivih virov in bolj učinkovito rabo energije ter črpanjem evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij.
18.07 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

DZ soglasno potrdil novelo za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize

DZ je soglasno potrdil novelo zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Ta določa nov rok za izplačilo zadržanih sredstev in spreminja določbe zakona v povezavi z zagotovljenimi sredstvi za Slovenski podjetniški sklad.
17.21 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

SDS zahteva sklic izredne seje zaradi poslovanja Gen-I in Star Solar

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali zahtevo državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda. Zahteva za sklic izredne seje sledi neuspelemu poskusu uvrstitve te zadeve na tokratno redno sejo.
16.52 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bolniki ocenjujejo, da so zaradi neustreznega odziva čutili posledice pri zdravljenju

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije (ZOPS) si želijo več sprememb zdravstvene zakonodaje, ki bi izboljšala delovanje zdravstvenega sistema in raven oskrbe bolnikov ter zmanjšala možnost napak pri obravnavi pacientov. Veliko si obetajo od zakona o kakovosti v zdravstvu, za katerega upajo, da bo kmalu v javni razpravi. Spregovorili pa so tudi trije bolniki in svojci, ki so zaradi neustreznega odziva zdravstvenega sistema čutili posledice.
16.24 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prvomajska potovanja: kakšna so priporočila glede držav Bližnjega vzhoda?

Izrael in Iran, poleg njiju pa tudi Sirija, Libanon, Irak in Jemen. To so države, za katere ministrstvo za zunanje in evropske zadeve med prvomajskimi prazniki odsvetuje potovanje. Zanje namreč velja najvišja oz. druga najvišja stopnja varnostnega tveganja. "Še vedno menimo, da je trenutno generalno varno potovati v države, kot so Turčija, Egipt in Jordanija," je dejal vodja konzularnih služb Viktor Mlakar, ki medtem opozarja tudi na določena območja v Evropi, za katera je povečana stopnja teroristične ogroženosti.
16.23 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ustavna sodnica: S. p. je absolutno nezdružljiv s funkcijo ustavnega sodnika

Po naših informacijah sporočilo za javnost Ustavnega sodišča glede statusa samostojnega podjetnika, ki ga je še nedavno imel ustavni sodnik Klemen Jaklič, ni bilo usklajeno s stališči vseh ustavnih sodnikov. O tem priča odgovor ustavne sodnice Špelce Mežnar. Vsem sodnikom smo namreč poslali prošnjo, če nam lahko posredujejo svoje stališče o Jakličevem statusu. Sodnica obžaluje, da Ustavno sodišče ni zavzelo stališča o tem, ali sme ustavni sodnik opravljati tudi podjetniško dejavnost v obliki samostojnega podjetništva.
15.33 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ustavno sodišče ne bo presojalo uredbe o oblikovanju cene toplote

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ustavnosti lani uveljavljene uredbe o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, ki jo je vložilo osem ravenskih družb oz. podjetnikov. Kot so med drugim izpostavili ustavni sodniki, je uredba prenehala veljati še pred vložitvijo pobude.
15.22 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Mati umrlega otroka pri Preboldu se o krivdi ni želela izjasniti

Na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču se mati dečka, ki je umrl junija lani v razgretem vozilu pri Preboldu, ni želela izjasniti o krivdi. Njen partner pa je na naroku marca izjavil, da krivde ne priznava. Glavna obravnava naj bi se začela 20. maja oz. junija, je napovedala predsednica sodnega senata Maja Manček Šporin.
14.51 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Lista Levice za evropske volitve na plečih Nataše Sukič

Levica je predstavila kandidate za evropske volitve. Nosilka liste bo Nataša Sukič, na seznamu imen pa sta tudi minister Luka Mesec in njegov državni sekretar Dan Juvan.
13.29 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Spori na inšpektoratu prešli meje dobrega okusa, prekinil jih bom'

Inšpektorat RS za delo po območnih enotah deluje normalno, težave izhajajo iz sporov v centrali, je dejal minister za delo Luka Mesec. Ker so ti spori prešli meje dobrega okusa, se bo ta teden vanje vmešal tudi sam. "In jih bom prekinil," je napovedal. Od umiritve razmer bo odvisna tudi usoda glavne inšpektorice Katje Čoh Kragolnik, je dodal.
13.05 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ponekod na cestah snežne razmere, zimska oprema še vedno obvezna

Ponoči in zjutraj je višje predele Slovenije zajelo sneženje, skladno z napovedjo se je meja sneženja ponekod spustila vse do nižin. Ob tem na Prometno informacijskem centru opozarjajo, da kljub temu, da zimska oprema že več kot mesec dni ni več obvezna, mora imeti vozilo v primeru snega zimsko opremo tudi izven teh datumov.
12.57 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sojenje Roku Snežiču zaradi domnevnega oškodovanja upnikov se nadaljuje

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Roku Snežiču zaradi domnevnega oškodovanja upnikov, kamor je obdolženi prišel po hišni preiskavi pri njem v zvezi z domnevno spornimi posli z Darsom. Obramba je poskušala s predlogom za ustavitev sodnega postopka zaradi zavržene ovadbe zoper Snežiča na koprskem tožilstvu, a ni uspela.
12.10 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ustavno sodišče: Jaklič nas ni obvestil o opravljanju dejavnosti

Sodniki in sodnice ustavnega sodišča so neformalno razpravljali o primeru sodniškega kolega Klemna Jakliča, ki naj bi opravljal dejavnost samostojnega podjetnika v času opravljanja funkcije ustavnega sodnika. V izjavi so poudarili, da jih Jaklič ni obvestil o opravljanju dejavnosti ter tudi ni zaprosil za soglasje. Ustavno sodišče do sedaj še ni imelo primera, ko bi posamezni ustavni sodnik v času opravljanja funkcije ustavnega sodnika akademske dejavnosti opravljal v obliki samostojnega podjetnika ali drugi podjetniški obliki.
11.51 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Letos že 947 primerov oslovskega kašlja, v istem obdobju lani zgolj osem

V Sloveniji smo letos po podatkih NIJZ zabeležili že 947 primerov oslovskega kašlja, od novembra lani, ko je začelo število obolelih strmo naraščati, pa že 1041. Pristojni zato pozivajo k cepljenju. To ni priporočljivo zgolj za otroke – zanje je tudi obvezno – ampak tudi za odrasle. Zaščita namreč s časom upada.
08.56 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kriminalisti na 23 lokacijah: šest osumljenih, obiskali Snežiča in Hajdinjaka

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so izvedli obsežne hišne preiskave na Darsu. Preiskave so se potekale natanko pol leta po naših razkritjih v rubrikah 24UR Fokus in 24UR Dejstva, kjer smo obelodanili niz sumov nepravilnosti – od favoriziranja pri javnih razpisih, sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja. Spomnimo, razkritja so odnesla takratnega predsednika uprave Valentina Hajdinjaka, ki so ga po naših informacijah danes prav tako obiskali kriminalisti. Skupno so opravili preiskave na 23 lokacijah.
08.46 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zajtrk, kosilo ali večerja na sončni terasi v objemu zelenja

V Kranjski Gori vas ob vznožju smučišča, pod sedežnico Kekec, pričakuje prijetna gorska Okrepčevalnica Lačni Kekec. To je kotiček z dušo, kjer se trudijo, da se gostje počutite kot doma. Z osveženo ponudbo hrane, novim kuharjem in dodatnimi aktivnostmi vam bo dan v njihovi družbi še dolgo ostal v spominu.
08.08 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Ena od nujnih nalog v času stavke je tudi podaljšanje veljavnosti za vozniška dovoljenja'

Minister za javno upravo Franc Props glede podaljšanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljenja v času stavke na upravnih enotah izpostavlja, da je to ena od nujnih nalog, ki so jih upravne enote dolžne izvajati tudi v času stavke, če bi zaradi njene opustitve lahko za državljane oziroma pravne osebe nastala gmotna škoda. Medtem pa bo večina upravnih enot stavkala že sedmo sredo zapored, sindikat državnih organov Slovenije pa napoveduje uresničitev grožnje o zaostritvi stavke.
06.31 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zimske razmere: se nam lahko ponovi aprilska pozeba iz leta 2017?

Kaj mraz in veter aprila pomenita za kmete, sadjarje? Kako so se pripravili na vnovično grožnjo pozebe? Bo oroševanje in gretje pomagalo? Pozeba je prejšnji teden že uničila velik del pridelka. Se ponavlja leto 2017, ko zaradi aprilske pozebe poleti nismo mogli jesti slovenskega sadja, ocenjena škoda pa je znašala skoraj 50 milijonov evrov? Letos pa je, potem ko so to pred njo storile že druge, zavarovanje pridelkov proti pozebi ukinila tudi največja zavarovalnica.