Slovenija / ARHIV ČLANKOV
20.01 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z glavo, srcem in mirnimi živci so morali dokazati, da znajo reševati življenja

Človek lahko opravi vsa potrebna izobraževanje in prebere vse modre knjige tega sveta, a ko bo to moral uporabiti v realnosti, nikoli zares ne veš, kako se bo odzval. Tega se zelo dobro zavedajo v zdravstvu, zato že 10 let tako mlade kot izkušene zdravnike urijo v simulacijah kriznih razmer. Tokrat so se v njih poskusili študentje in dijaki medicinske in zdravstvene stroke iz celotne Slovenije. Na tekmovanju so morali dokazati, da obvladajo teorijo, pa tudi, da se znajo spopasti z nepričakovanimi zapleti. Ne le z glavo, tudi s srcem in dobrimi živci so morali dokazati, da znajo reševati življenja.
19.53 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Snežna odeja prekrila več krajev, na Primorskem močna burja

Na severovzhodu se je začelo s sodro, nato se je meja sneženja začela naglo spuščati. Več krajev se je do večera odelo v pravo zimsko pravljico. O snegu poročajo z višjih in nižjih predelov Slovenije, Kranjske Gore, Štajerske, Koroške. Nekaj minut pred 17. uro je sneženje zajelo tudi slovensko prestolnico, hladna fronta pa se je od tam začela pomikati proti Primorski. Agencija RS za okolje je za jug in severovzhod Slovenije zaradi snežnih razmer izdala oranžno vremensko opozorilo. Na severozahodu pa je medtem zapihala močnejša burja.
19.52 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ukradli avto, noreli, se zaletavali ... niso pa vedeli, da jih snema kamera

Tako bizarne zgodbe pa še ne. Minuli petek ponoči so trije mladeniči s parkirišča v ljubljanskem naselju ukradli avtomobil in z njim divjali po ulicah, pri rdeči luči, po pločnikih, med bloki, celo po otroškem igrišču. Uničenega so nato parkirali na mesto, kjer so ga ukradli, in odšli. In verjetno so že mislili, da se bodo izmazali. A kaj, ko je lastnik že pred časom na armaturno ploščo namestil kamero, ki je njihovo nespametno, nevarno, brezsramno početje posnela. Medtem, ko se je kradljivi voznik nalašč zaletaval ob betonska korita, klopi, ograje – sta se druga dva glasno smejala in zbijala šale. Se bodo še smejali, ko bodo izvedeli, da jim grozi zaporna kazen?
19.47 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Golob in Sanchez brez jasne časovnice za priznanje Palestine

Bližnji vzhod se približuje prepadu, je po srečanju s premierjem Robertom Golobom povedal predsednik španske vlade Pedro Sanchez. Kot je dejal, je na voljo več poti; prva je eskalacija odnosov, druga pa mednarodno priznanje Palestine in diplomacija. Premierja o časovnici priznanja, ki je bila osrednja tema srečanja, nista govorila.
19.37 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bomo poslance izbirali s preferenčnim glasom?

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so z devetimi glasovi za in štirimi proti odločili, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslancev primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog za razpis referenduma so v DZ marca vložili v Svobodi. Uvedba preferenčnega glasu je sicer zapisana tudi v koalicijski pogodbi.
19.21 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zasnežene ceste: na cestah več zdrsov vozil, obvezna je zimska oprema

Sneži na severovzhodu ter v osrednjem delu Slovenije, hladna fronta pa se pomika proti Primorski, zato na številnih cestah znova veljajo zimske razmere. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. A kljub temu so se na ceste s snegom vrnili tudi vozniki brez ustrezne opreme, prišlo pa je tudi do prvih zdrsov vozil.
18.14 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo: Družinskih zdravnikov v desetih letih več za 32 odstotkov

Ministrstvo za zdravje je v odzivu na javno pismo družinskih zdravnikov, v katerem so opozorili tudi na pomanjkanje družinskih zdravnikov, zapisalo, da se števila zdravnikov žal ne da povečati čez noč. Izboljšave zdravstvenega sistema pa da lahko udejanjijo zgolj s sodelovanjem in v stalnem dialogu z vsemi akterji v zdravstvu.
17.22 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Domovi za poplavljence: izbirali bodo lahko med 12 rešitvami

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor na natečaju izbralo 12 arhitekturnih rešitev, med katerimi bodo lahko izbirali upravičenci do nadomestitvenih gradenj zaradi v lanskih ujmah uničenih hiš. Pet rešitev je iz kategorije eno- in dvostanovanjskih stavb, tri so za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.
16.52 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Po šestih let Mariborčana priznala krivdo zaradi dopinške afere

Atletski trener Igor Šalamun in nekdanji zdravstveni delavec UKC Maribor Boris Špes sta šest let po izbruhu afere zaradi domnevnega prometa z nedovoljenimi snovmi v športu priznala krivdo. Sodnik jima je izrekel kazen – prvemu eno leto in dva meseca ter drugemu dve leti zapora, ki pa jo bosta lahko odslužila z delom v splošno korist.
16.43 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Lovec ustrelil prestrašeno srno v izolski ladjedelnici, zdaj prejema grožnje

Sredi izolske ladjedelnice se je v ponedeljek znašla mlada srna in prestrašena iskala varen izhod. Delavci so na pomoč poklicali lovsko družino z namenom, da bi jo spravili na varno, a je lovec žival na kraju ustrelil. V Lovski zvezi Slovenije pravijo, da je lovec ravnal v skladu z zakonom in da je pridobil dovoljenje za odstrel. Lovec pa je inšpektorico obvestil, da je postal tarča neprimernih in žaljivih komentarjev v javnosti ter groženj. Policisti medtem v povezavi z dogodkom zbirajo obvestila in dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.
15.37 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Han po srečanju z Golobom zadovoljen, Fajonova ostaja podpredsednica vlade

Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke sestal s premierjem Robertom Golobom. Z izplenom sestanka je zadovoljen, je dejal ob odhodu z vlade. Med drugim sta se z Golobom pogovorila o podpredsedniških mestih v vladi, kjer po Hanovih navedbah sprememb ne bo. Podpredsednica vlade torej ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon.
14.45 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Varuh: Neenako obveščanje patronažnih služb o odpustu porodnic je kršenje ustave

Varuh človekovih pravic je ministrstvu za zdravje priporočil, da se poenoti praksa obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnic iz porodnišnic. Ugotovil je namreč, da je zaradi neenake prakse obveščanja patronažnih služb o odpustu porodnic iz porodnišnic kršeno ustavno načelo enakega varstva pravic, so pri Varuhu zapisali na spletni strani.
14.43 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tri ravni ukrepov: od preventive do uvedbe 'semaforja' za grožnje

Kako bi morala ob pojavu varnostnega tveganja na slovenskih šolah potekati komunikacija med notranjim in šolskim ministrstvom oz. med Policijo in šolami? Prav o tem sta na sestanku debatirala resorna ministra Boštjan Poklukar in Darjo Felda. In kaj sta se dogovorila? Sodelovanje bodo na ministrstvih krepili predvsem v treh točkah: z dvosmerno komunikacijo pri protokolu obveščanja, s semaforjem grožnje pri protokolu ukrepanja ter tudi s preventivnimi dejavnostmi.
14.29 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

70 razpisanih mest družinske medicine, le 22 prijavljenih

Na aprilski razpis specializacij s področja medicine, ki se je iztekel prejšnji četrtek, se je na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo 22 kandidatov. Na specializacijo iz urgentne medicine pa se je na skupno 30 razpisanih mest prijavilo pet kandidatov, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.
14.04 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Policisti izsledili lastnika, ki je svoj avto pral kar v Dragonji

Koprski policisti so uspeli najti osebo s fotografije, ki je svoje vozilo s čistilom prala v reki Dragonji. Ta je sicer uvrščena v območje Nature 2000. Lastnik vozila prihaja iz okolice Kopra, policisti pa zdaj zbirajo obvestila v smeri ugotavljanja prekrška po Zakonu o ohranjanju narave in suma kršitve Zakona o vodah.
13.46 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zelena luč za gradnjo novega doma starejših v Izoli, vselitev predvidena 2027

Predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost, občine Izola in Doma upokojencev Izola so podpisali pismo o nameri za izgradnjo novega doma starejših v Izoli, ki bo zrasel ob Prešernovi cesti. Minister Maljevac je ob tem napovedal selitev v novo stavbo leta 2027. Kapaciteta bo sicer nekoliko manjša kot v dotrajanem obstoječem domu.
12.01 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ob izraziti ohladitvi v prihodnjih dneh možnost pozebe

S prihodom hladne fronte se bodo temperature ponekod znižale za več kot 15 stopinj Celzija. Ministrstvo za kmetijstvo opozarja na možnost jutranje pozebe v prihodnjih dneh in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah.
10.26 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Kopru zasegli za dva milijona evrov neprijavljenih cigaret

V Koper je iz Turčije prispel zabojnik, ki naj bi vseboval rolete, žaluzije in podobne stvari, a ko so cariniki pošiljko skenirali, so posumili, da se v zabojniku skriva še nekaj drugega. Ob podrobnem pregledu so sume le še potrdili. Pošiljka je namreč vsebovala 10.500.000 kosov cigaret, kar bi na evropskem tržišču doseglo dva milijona evrov.
10.22 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Načrtujete nakup, gradnjo ali prenovo doma – vi veste kaj, v SKB banki vedo kako

Kako se spopasti s tem največjim življenjskim izzivom, če nimamo (dovolj) lastnih sredstev, niti si ne moremo denarja izposoditi od staršev in prijateljev? V današnjih časih, ko se še vse draži in se nam želje in cilji kar odmikajo, večinoma menimo, da do kredita tako ali tako ne moremo, saj nas čaka kup omejitev in pogojev.
09.23 16. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sistemi za sanacijo kapilarne vlage

MAPEIEVE REŠITVE ZA SANACIJO TEŽAV, POVEZANIH Z VLAGO, KI MOGOČAJO OBNOVO VSEH VRST ZIDOV: TAKO NOVEJŠIH KOT ZGODOVINSKIH OBJEKTOV